Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2017-06-27 15:28

Mäklarkåren killgissar: 4 - 6% stigande bostadspriser om året i storstäderna

Mäklarkåren killgissar1. att bostadspriserna ska öka 4 - 6% om året i våra storstäder varje år fram till år 2022. Det är förstås, allt annat lika, rimliga siffror, men nu kommer allt annat inte vara lika.
Det handlar bolånebanken SBAB:s sk Mäklarbarometer, där mäklarbranschen ska haussa hur mycket de tror att priserna ska stiga, för att pressa fram så mycket affärer som möjligt.

SBAB skriver i sitt pressmeddelande (som också i princip ordagrannt finns återgivet som "artikel" i traditionell media - det ska vara gött att vara journalist):
"De långsiktiga prisförväntningarna har gått ned med drygt en halv procentenhet bland Stockholmsmäklarna och landar därmed kring 4 procent. Däremot har förväntningarna skruvats upp med omkring 1,5 procentenhet i Göteborg och Malmö. I Malmö väntas nu priserna stiga med drygt 5 procent om året fram till 2022. I Göteborg väntas den årliga prisökningstakten ligga över 6 procent."
Så 4% om året till år 2022 innebär 1.04^5=22% upp i Stockholm till och med 2022, 5% om året innebär 28% upp i Malmö och i Göteborg blir det 34% upp tills dess. Så nu vet vi det. Det kan ju inte vara så att mäklarna bara killgissar1.?

Är då siffran 4% om året orimlig? Allt annat lika, naturligtvis inte. Om vi tänker oss en evigt stabil högkonjunktur (vilket inga prognosmakare tror - tvärt om tror de på lågkonjunktur) och att KPI-inflationen med nuvarande ränteläge stabiliseras på 2%, och att arbetsmarknaden ger 2% reallöneökningar om året, så ökar, givet att räntan alltså inte höjs, alltså hushållens förmåga att betala ränta med 4% om året.

Men i verkligheten kommer inte räntan ligga stilla, högkonjunkturen kommer inte hålla i sig och med det kommer inte heller reallönerna höjas motsvarande utan ökad arbetslöshet.

Dessutom förutsätter det hela att det inte existerar någon bostadbubbla (=överpriser) utan att dagens priser är helt sunda och långsiktigt medelpriser.

Men det är kul att killgissa.

Tänker vi oss istället en dubbling av räntan så minskar istället hushållens utrymme att betala räntor med och priserna får nog väldigt svårt att stiga. Sedan har vi det kommande skuldkvottaket som kommer göra att bostadspriserna i princip2. inte kommer kunna öka mer än lönerna.

1. Killgissning är ett könsneutralt uttryck, som även appliceras på kvinnliga mäklare.
2. Väldigt förenklat. Bostadspriserna sätts på de affärer som görs, inte på de som inte görs.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

87 kommentarer:

 1. Ser det här resonemanget du gör om och om igen i dina inlägg och nu måste jag bara säga till.

  Sluta med antagandet/orsakssambandet att det är löneinkomster som köper bostäder. Det är det inte längre.

  Idag är det helt andra pengar som köper bostäder: Miljonarv från avlidna släktingar. Föräldrars pengar. Familjepengar. Gamla pengar. Företagsvinster som plockas ut. Tidigare bostadskarriär-miljoner. Börsen-pengar. Och så vidare...

  Dessa "andra" pengar än lön var kanske en ytterst marginell efftekt en gång i tiden men är inte det längre. De har idag stor effekt på den allmänna pristrenden. Därför har alla som ropar MEN TITTA PÅ DISPONIBELINKOMSTEN OCH SE HUR OHÅLLBART DET ÄR!!! haft fel de senaste åtta åren.

  Om inte din modell stämmer så är det fel på den. Tänk om, tänk rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du några belägg för det? Jag tycker att det låter helt orimligt majoriteten som köper bostad bör ju göra det med en lön och lån från banken. Sen så kan ju de som har andra pengar vara mer "kurs" drivande på marginalen, men att inte en klar majoritet av bostads köp ska finansieras ur kassa flödet från lön låter för mig väldigt osannolikt.

   Radera
  2. Håller med. Folk är privatförmögna idag på ett helt annat sätt än tidigare. Mycket på grund av stigande fastighetspriser inklusive skog under lång tid. Stora delar av medelklassen har varit med i fastighetracet. Ska inte underskattas. Lägg till arv och bolagsvinster.

   Radera
  3. Är ju rätt många som sitter på 500kSEK till 1500kSEK och väntar på priskorrigeringar. När dom aldrig kommer och man passerar över 35-40 år i ålder så kanske dom går in på marknaden ändå och accepterar det faktum att priserna aldrig kommer gå ner. Då är det rätt många som kan få 2,5 miljon i lån och kan lägga 1,5 miljon kontant dessutom vilket öppnar upp för att priserna på 1or och 2or där dom inte stigit och där det finns jobb kan stiga till 4-5 miljoner inom några få år. Jag har en ganska stark övertygelse om att vårt övervakningssamhälle (banker, myndigheter, byggföretag, mäklare) har ganska bra koll på hur mycket sparande det finns där ute och på ett sätt eller annat lyckas locka fram dom pengarna in i bostadsmarknaden.

   Radera
  4. Men det är ju rätt illa att då ta dessa sparpengar, arv, gåvor mm som nu gör folk så nyrika. Och sen kasta in de pengarna i en överhettad marknad. Aktier eller bostad. Ett lätt sätt att bränna bort hela arvet på.
   När pengarna bränner i fickan är det lätt att göra dåliga affärer.

   Radera
  5. Ditt resonemang håller inte, eftersom utbudet inte är statiskt. Resonemanget skulle därmed kräva ett stark flöde av kapital från andra länder, vilket skulle kräva att Sverige var ett internationellt intressant land, vilket inte stämmer.   "Tänk om, tänk rätt" *garvar uppgivet*

   Jag har spenderat 5-6 år med att försöka få ett grepp om den svenska bostadsmarknaden. En bit har jag såklart kommit själv, men som sig bör försöker jag ta hjälp av andra för att komma hela vägen. Det är så fruktansvärt enerverande att ni är troll i princip hela högen. Jag vet att det inte är medvetet och att troll brukar beskriva medvetna handlingar, men det är ändå ett bra ord - ni är intellektuellt omedvetna troll och nu fick du tyvärr ta en kollektiv smäll för att ni sprider dynga och vitt brus över hela diskussionen.

   Förövrigt har inte Cornucopias modell "inte stämt". Jag tänker inte säga ett dyft om Cornucopias prognosförmåga, men _ditt_ påstående om hans modell är antingen oärliga lögner eller så förbenat korkat att det faktiskt kan vara anledningen att det rann över för mig här.

   Radera
  6. @perbanker
   Cornucopias stämmer väl minst lika bra som Mäklarkåren prognos om priserna...

   Ingen vet hur det kan gå. Så enkelt är det. Däremot finns det saker och ting som är rimliga. Cornus modell anser jag är mer rimlig än mäklarnas. Exakta siffror går dock aldrig att säga.

   Jag vill inte på något sätt jämföra kryptovalutor med bostadsmarknad men nyligen hade vi en jävla uppgång där på valutafronten. För majoriteten kryptovalutor steg det med 3 - 5 ggr på en mycket kort period.

   Denna vecka tappade i stort sett alla valutor 30 - 50% av sitt totalvärde.

   Kontentan av denna korta berättelse är att det som stiger mycket fort på väldigt kort tid kommer alltid att gå ner och många gånger lika fort som uppgången. Speciellt när marknaden är dopat och spekulationen för stor.

   Radera
  7. Nils>> Självklart är det illa. Jag förklarar bara orsaken till varför löner och tillgångspriser inte längre följer varandra lika bra som de gjort historiskt. Proffstyckare har inte "rätt modell men fel timing", de har bara fel modell. Punkt.


   Linus>> Det enda jag sticker hål på, eller är trött att lyssna på, är det inskränkta fokuset på divergerande löner och tillgångspriser som anses "ohållbart". Inget unikt för Cornu alls, jag läser det nästan dagligen i di och svd av proffstyckare. Att det är så många som rapar efter varandra gör det inte rätt, det visar bara att cirkelrunken är stor. Sen skriver du rätt mycket text men inget är relaterat nog att bygga vidare på.

   Radera
  8. Du har ju helt rätt att i en planekonomi som sätter världens i särklass högsta marginalskatt samt förhållandevis mild skatt på kapital, i synnerhet gällande diffuserat generationsöverskridande kapital, så får vi det önskade(?) utfallet att värdeskapande inte blir speciellt drivande i Sverige idag, och att vi åtminstone vid en ögonblicksbild drivs av gammalt kapital istället.

   Men det förklarar inte hur marknaden ska öka på sikt. Vi har liksom inget naturligt inflöde av kapital den vägen. Vilket vi har vad gäller inkomst av tjänst, planekonomi eller ej. Dvs vad jag ser är din modell fortfarande sämre än den du skrattar åt.

   Radera
  9. Eller, för att vara tydligare: inflödet av kapital räcker bara för att efterfråga en begränsad del av marknaden.

   Radera
  10. Det är ju helt otroligt vad folk hittar på på denna site.
   Varför är det så förbannat svårt att hålla sig till sanningen?

   "Denna vecka tappade i stort sett alla valutor 30 - 50% av sitt totalvärde."

   Radera
  11. Stefan, det var en väldigt hård generalisering. Men många kryptovalutor tappade en hel del. Vissa 30 - 50%, men nu finns det ju över 100 olika varianter...

   Radera
  12. Herregud. Helt plötsligt motiveras priserna med att folk fått ärva eller helt enkelt har massa pengar liggande nånstans. Alltså tror folk på sån skit?

   Ett tips. Sök upp ett diagram på kredittillväxten de senaste tio åren och jämför med bostadsprisernas utveckling. Dra sedan slutsatser själva.

   En del fattar förvisso aldrig. Eller väljer att förneka.

   Radera
  13. Temporära faktorer har drivit Sveriges bostadsmarknad de senaste 10 åren såsom skatteavdrag med lånade pengar, hög inflyttning, extremt låga räntor, lågt utbud och allmän spekulation. Men förr eller senare stiger räntorna när den generation med alla tillgångar sk babyboomers börjar spendera igen.

   Inflationen har börjat stiga i princip i hela världen och med det kommer succesivt räntorna att öka.

   Radera
  14. Dave S. Bitcoin har gått ner 7.7% på veckobasis. På årsbasis upp 295%.

   Radera
  15. Sandow. Det är ingen som förnekar kredittillväxten.
   Gabriel. https://www.avanza.se/placera/telegram/2017/06/28/fed-janet-yellen-ser-ej-ny-finanskris-under-var-livstid-ny.html

   Radera
  16. Såklart att Yellen kan säga det..."ingen ny finanskris under min livstid"...tanten är väl närmare 80..?
   Allvarligt talat, vem sätter ngn som helst tilltro till vad Yellen spår om framtiden? Hennes bägge företrädare, framför allt Greenspan, är ju en av huvudarkitekterna till den skuldsits världen hamnat i och borde rullats i tjära och fjädrar för länge sedan.

   Radera
  17. Det hon säger är att USA-s finanser är i mycket bättre skick än under Lehman-eran. Och självklart har hon inte en susning om framtiden och det inser hon. Inser du det Unknown att du inte har en susning?

   Radera
  18. Kan det inte bara vara så enkelt att människor har anpassat sin ekonomi efter ett ränteläge som hållit på rätt många år. 2% i stället för 6%.
   Du kan låna 3x mer för samma räntekostnad. Då kan priserna stiga med 200% för samma kostnad. Nu när man slagit i det taket? finns inte så mycket mer det kan stiga? Och sen när räntorna går tillbaks till ett mer normalläge kommer de verkligt stora problemen. 2 milj har blivit 6 milj.

   Radera
  19. Förhoppningsvis kan vi lämna detta med fixeringen vid räntan bakom om oss och fokusera på skuldkvoten vilket är mycket sundare.

   Radera
  20. Nils. Det är ju inte så att folk har fått låna 3 ggr mer pga ränteläget. Däremot har de säkert anpassat sin ekonomi efter ränteläget som du beskriver.

   Radera
  21. Men det är ju ändå räntan som kostar pengar. Om man nu inte tvingar på ex snabbare amorteringsplaner.

   Radera
  22. Jo men nu sköter sig de flesta banker bra och har ett skuldkvotstak på 5 ggr bruttolön för låntagarna. Dock bör FI markera här känner jag och göra kravet officiellt.

   Radera
  23. Stefan. Inte? Bopriserna har ju skenat de sista 10 åren. Folk måste väl ändå låna för att kunna köpa.
   Mitt egna hus som köptes för 540kkr på 90-talet kostar 3 milj idag.
   Självklart har väl lånutveklingen följt med priserna?

   Radera
  24. Nils. Jo men nu pratar jag om skuldkvotstaket på 5 ggr bruttolön, generellt är vi inte över det.

   Att ditt hus har ökat i nomiellt värde från 540 tkr till 3 mkr är inte så konstigt. Generellt dubblas fastighetspriserna vart 10-e år.

   Radera
  25. DU länkar ju till en notis där Yellen säger att "vi inte kommer att få ngn ny finanskris under hennes livsstid", så uttalar sig om framtiden är väl just precis det hon gör, eller? Är USAs ekonomi i bättre skick nu än -08? Sannerligen inte. USA är det nya Japan. Som alla vet har statsskulden skenat under Obamas tid. Man är låst under skuldbördan och en ekonomi som inte klarar av konkurrensen med emerging markets. Man har skapat mängder av låglönejobb som snart kommer att ersättas av automatiseringstrenden. Den som inte förstår varför och ATT vi lever i den största ekonomiska bubblan i historien är det faktiskt synd om. Huspriser har för övrigt i alla tider följt reallöneutvecklingen men sedan 20 år tillbaka lämnat den korrelationen långt bakom sig. Att västvärlden lutar sig mot att bygga husbubblor om och om igen, istället för att skynda på strukturomvandlingar som ger riktigt tillväxt, säger väl allt man behöver veta om hur illa ställt det egentligen är?

   Radera
  26. Att du orkar. Måste vara jobbigt att sitta på sanningen som du gör och omges av ett gäng idioter som inget förstår.

   Radera
  27. Ja, det är viktigt och ansträngande att förhålla sig upplyst. Men alternativet är inte roligare det...

   Radera
  28. Du har inte en susning vad som väntar Unknown. Sen att du tror det är en annan femma och handlar mer om tro typ religion.

   Radera
  29. Ingen vet. Och det är ju inte vad detta handlar om. Det handlar om att ha så pass mkt klokhet, vetskap och erfarenhet att du kan se riskerna och ta position för detta. Okunskap och girighet är två livsfarliga ingredienser om du vill förlora din förmögenhet/hamna under vatten.

   Radera
  30. Stefan jo centralbankerna har väll inte direkt incitament att försöka varna för kriser.

   Radera
  31. Fast nu utger ju du dig för att sitta på någon sorts sanning vilket är helt felaktigt. Finns inga sanningar inom finans.

   Radera
  32. Finns inga sanningar inom finans....ursäkta, men är du nöjd med att bara vara "en i fårskocken"? Har du inga åsikter, erfarenheter, riskbedömningar att luta dig mot? Hur hanterar du din ekonomi? Kan vi ändå inte vara överens om att ekonomier ALLTID har rört sig i cykler och att det inte är speciellt listigt att köpa på rekordhöga nivåer utan i princip alltid en bättre affär att köpa när priserna är billiga, oavsett om det handlar om aktier, bostäder, konst, klassiska bilar eller vad du vill?

   Radera
  33. Nej jag har aldrig påstått jag sitter med sanningen. Däremot finns det ju relativt mycket historisk data som pekar på stigande räntor framöver. Om det resulterar i en finanskris, bail in av banker eller en valutakris har jag ingen aning om.

   Radera
  34. Har hållit på med finans sedan 1992. Största lärdomen under dessa år är att inte överskatta sitt eget ego utan att vara ödmjuk och inse att man inte har en susning om vad som väntar. På vägen får man killgissa sig fram och förhoppningsvis fortsätta killgissa bättre än snittet. Den dagen jag inte fixar att killgissa bättre än snittet får man väl ansluta sig till en algoritm typ.

   Radera
  35. Visst men vi har bägge vilt skilda strategier. Är personligen motvalsinvesterare medan du gillar att följa trend. Tycker överlag det gått bra senaste 12 åren. Men visst kan ingen spå framtiden, allra minst centralbanker som främst använder laggande indikatorer.

   Radera
  36. Så vad har du får track-record sista 12 åren som kärringen mot strömmen-investerare?

   Radera
  37. Ca 600% gissar du är bättre men jag är nöjd.

   Radera
  38. Haha, hoppas någon där uppe sålde sina kryptotillgångar. Barn ska inte leka på dessa marknader.

   Radera
 2. Upp ca. 35% på 5 år i Göteborg. Det går framåt. Nu tycker man att det låter roligt men antagligen har både vi och mäklarna fel om 5 år då det visar sig att dom kanske stigit med 70% istället trots vår stora förvåning år efter år livet ut tills vi dör och vi aldrig får uppleva att priserna går ner. :(

  SvaraRadera
 3. Minns 2012! Då stod det att läsa på den här bloggen att lägenhetspriserna i Malmö skulle ner 70%. Så fel det kan bli.

  SvaraRadera
 4. Men förklarar de verkligen prisern?

  Det som driver prisrna uppåt är kassa flödets analysen.

  Dvs ränte o övriga driftskostnader. Inget annat.

  I basen står man såklart på reavinstskatt (skatten uppskjuten, det svider till när den skall betalas) o ev andra inkomster av sällankaraktär

  Men där är fortfarande ett gap till tokpriserna som måste bryggas med lån.

  Lånet KOMMER maxa ut någonstans rumt 4 ggr årinkomsten eller ca 2 MSEK per tokholmare. Med dagens räntor är det ca 2-3000/ per tokholmare i utgifter

  Dubbla räntan o fimpa halva ränteavdraget motsvarar det kanske 6000/tokholmare o månad.

  Alltså minskar du möjligheten till att njuta av det ikke existerande Söderutelivet SÅFA med motsvarande belopp. Eller så anpassar man boendet, ergo fallande priser.

  Vad motsvarar det , någon som är bättre på att killgissa siffror?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Orkar snart inte tjata mer i det här ämnet.
   Jag killgissar att Sthlm-arna snart slår i skuldkvotstaket på 5 ggr brutto (förstagångsköparna) då de tjänar för lite i förhållande till bostadspriserna.

   Dock är det naturligtvis som perbanker ovan skriver att det finns andra pengar i systemet som inte går via banken som håller ner skuldsättningen och gör att excelmuppparna inte fattar någonting av prisstegringen som varit/är. Och nej, jag har inte en aning om vad som väntar runt hörnet. Vill du ha profetior kan du ju fortsätta lyssna på spåkärringarna som tjatat om en bostadsbubbla alldeles för länge för att ha någon som helst trovärdighet.

   Radera
  2. Och hur mycket pengar utanför vanlig lånestock finns det?

   Fin teori, men håller den för att driva priserna?

   Stefan, orsaken till att du får tjata är att ingen lyssnar på obevisade teorier som man framhärdar utan att ta till sig info.

   Jag vet inte heller mer om framtiden. Bara att många har exponerat sig kraftigt.

   Kan gå hur som helst.

   Radera
  3. Vi kan tjata oss blå om detta.
   Spelar ju liksom ingen roll. Bostadsbubbla-fanatikerna kommer aldrig att ge sig då de är lika faktaresistenta som peak oil-fanatikerna.

   Radera
 5. Kände att jag ville skicka ett mail till Länsförsäkringars chefsekonom och kommentera deras marknadsbedömning av bostadsmarknaden (se länkad artikel längst ner) när dom så vänligt bjudit in till det längst ner i artikeln:

  Hej,

  Tack för en intressant analys! Delar dock inte din uppfattning om att man i Sverige inte köper på spekulation. Vet ej vilken data du har analyserat men i Göteborg i synnerhet i nybyggnadsprojekt köper man på spekulation. Dom flesta jag känner har köpt och fortsätter att köpa vid säljstarten för en ny etapp av flerbostadshus, håller på kontraktet fram till 3 månader innan inflyttning och säljer lägenheten på ritning då. I min brors hus är han en av få som inte sålt sin lägenhet på spekulation d.v.s. tillhör han minoriteten som köper för att bo. Dom som köper dessa lägenheter bor redan i hus eller hyresrätter, är kapitalstarka och deras avsikt med detta är ren spekulation och avkastning på sina pengar då alternativen saknas. Börsen är för riskabel och volatil medan bostadsmarknaden uppbackas av generös svensk kreditutgivning och bra garantier i form av uppbackning utav Riksbanken (i form av devalvering utav SEK som om vi vore i värre kris än Tyskland efter andra världskriget), Myndigheter, Försäkringsbolag med positiva marknadsanalyser o.s.v.

  Med tanke på att länsförsäkringar också är en bolånebank ska man kanske se på marknadsbedömningen från en neutral och kritisk synvinkel. Alla vill ju tjäna pengar på bostadsmarknaden; även ni.

  Ha en fortsatt trevlig dag!

  Mvh / T

  http://www.lansforsakringar.se/goteborg-och-bohuslan/privat/spara-placera/nyheter-analys/marknadsbedomningar/analys/97091/?utm_campaign=unspecified&utm_content=nyhetsbrev&utm_medium=email&utm_source=apsis-b10

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är om vi inte är i en värre kris än Tyskland efter kriget.

   Radera
 6. Underbara kommentarer...det fullkomligt strålar "dotcom" om hela kommentarsfältet...;) Det är nya tider nu, pengar finns plötsligt i allas och envars madrasser att stoppa in på den evigt stigande bomarknaden...My God, man tar sig för pannan. Och den eviga inflyttningen är anledning naturligtvis. Det vet ju alla hur många som flyttar in till Gotland, Båstad, Falsterbo...ja överallt. Det har absolut ingenting med minusräntan att göra...Alltså folk är så oundgrundligt korkade att man baxnar! Det är ju märkligt att inte det här sättet att driva en ekonomi testats tidigare. Det är ju så enkelt, se till att håll räntan låg och folk kommer att konsumera ihjäl sig. Oroa dig inte för några sidoeffekter. Allt är lugnt och stabilt. I min värld lever hela världen på lånad tid där faktiskt produktivitetstillväxt (framför allt i västvärlden) ersatts med ett gödande av bomarknader för att hålla konsumtionen uppe. Det håller tills det inte håller längre. Den smarte har redan varit med på boracet och nu skyddat vinsten. Kraschen kommer att bli obönhörlig. Ja, till och med otäck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur skyddar man vinsten? :)

   Radera
  2. Man "sizar" ner eftersom man är utbildad, har varit med tidigare och fattar att vi är i en gigantisk bubbla. Man tar det besväret eftersom man inte vill stå där med brallorna nere när skiten träffar fläkten. Man skaffar ev en hyresrätt, det är inte svårt att få tag i.

   Radera
  3. Man köper säljoptioner och blir utfattig på vägen.

   Radera
  4. Eller så bor man i en hyresrätt som jag gör och sparar i Sek och ser hur dyrare alla andra valutor blir år efter år och hur folk som köpt bostad o sålt o köpt större sänkt sin belåning till 30% och lever i lyx för mindre peng än en hyresrätt och blir subventionerade för det, och inväntar en "krasch" som du säger som antagligen distansierar en ännu längre från marknaden då SEK blir värdelöst.:)

   Radera
  5. Ok. Måste sätta detta i perspektiv. Det har naturligtvis varit en fullkomligt briljant affär att vara med på "botåget". Grattis till alla oss som varit det. MEN! du måste vara insiktsfull nog att förstå att det inte kan fortgå för evigt. Du måste förstå VARFÖR vi har haft denna utveckling. Om du kastar dig in i bomarknaden nu, belånar dig maximalt och hoppas på ytterligare 20 års uppgång så tror jag att du kan komma att vara den största torsken av alla.

   Radera
  6. Vem köper säljoptioner....? Spekulera på nedsidan göra bara förlorare. Det vet alla som varit med. Marknaden, vilken vi än pratar om, kan vara irrationell längre än du kan vara likvid. Det är för dyrt att spekulera på en kommande krasch. Däremot kan man stå utanför. Det kostar inget.

   Radera
  7. 2012 var det också många som skrev så och stod utanför. Problemet är att man kanske vill ha familj och bo i villa som man ser öka i pris bara i 20 år till. Ska man börja bo i villa när man är 50?

   Radera
  8. Personligen tror jag att man, om man ännu inte är "inne på bomarknaden" accepterar att bo mindre och inte lika centralt. Då kan du säkert hitta ett boende som inte gör dig sömnlös OM/NÄR bubblan en dag spricker. Problemet är att alla är nu så säkra på "evig uppgång" att de helt orädda belånar sig upp över öronen för den där drömvillan...alla andra gör ju det så då kan väl jag också....glöm aldrig - människor är, generellt, dumma i skallen!

   Radera
  9. Toni: För två akademiker är det inte speciellt svårt att köpa sig en villa nära en större stad, särskilt inte med dagens låga räntor. Man måste inte nödvändigtvis ha en bostad redan, däremot behöver man ju sparat ihop lite pengar innan.

   För tre miljoner får man ett alldeles utmärkt hus i stora delar av Skåne, till exempel. I Göteborgsområdet kanske man kan skaffa sig en villa för 3-4 miljoner i Kungälv eller Lerum?

   Radera
  10. Jag minns när det var som hetsigast på bostadsmarknaden 2007 i Skåne. Folk brukade säga "Om du inte köper nu kommer du aaaldrig att ha råd att gå in på marknaden!". Sen stod priserna ungefär stilla till 2012-2013, då det var ganska billigt, för att nu vara "normaldyrt" och inga som helst problem att "gå in".

   Du kan vara lugn, du kan bilda familj och köpa villa även om tio år så länge du inte slösar bort ditt sparkapital.

   Radera
  11. Med den enda lilla skillnaden att 1 miljon kr idag motsvarar 25% kontantinsats men om 10 år motsvarar den kanske 10% men man kan ju såklart tokspara också men ack så jobbigt i den prognostiserade prisökningatakten.

   Radera
  12. Toni: Jag tror att det absolut första du måste klara av är att se varifrån den prognosen kommer. Du måste vara källkritisk! Det är mäklarkåren! som ger denna "gissning". Tror du att de någonsin skulle kunna säga att de tror att priserna ska falla...precis lika lite som din bankman någonsin kommer att säga åt dig att aktier kan falla. Jag skulle säga att deras prognosticerande är fullkomlig värdelös information...Tänk om din miljon om 10 år motsvarar 50% av kontantinsatsen...?

   Radera
  13. Du behöver ju bara tokspara kontantinsatsdelen.

   Det vill säga, om villan i Lerum för 3 miljoner idag kostar 6 miljoner om tio år, så behöver du bara spara ihop 450 000 kr på tio år (inklusive avkastning). Och som sagt, vid en viss gräns kommer folk slå i "lånetaket" och månadskalkylen kommer inte gå ihop. Vi kanske är en bit från det taket idag (utom då i Stockholm där jag inte tror det kan springa iväg till 200 000 kr/kvm från dagens 100 000 kr/kvm, inte ens på tio år).

   Man ska inte oroa sig för sånt här. Behöver man köpa en bostad, så köp en bostad.

   Radera
 7. Tänk att så få vågar, likt Cornu, stå rakryggad och hävda att han förstår att vi lever i en bobubbla. Det är inte många som vågar. Se bara hur ängsligt Ingves uttrycker sig. Det är så mycket lättare att vilja se denna långvariga prisstegring som en sanning, som en utveckling på bomarknaden som kommer att gälla för evigt. Där diskvalificerar sig 99% eftersom de inte förstår, inte vill förstå, ser inte sambanden och tycker att prisutvecklingen är behaglig. ALLA borde egentligen bara oerhört rädda för att ekonomin i världen är så pressad av skulder att vi tvingas acceptera gratis pengar till utlåning med de mycket farliga bieffekter det för med sig. Utan gratispengar för utlåning dör ekonomin. Tänk att så få vill inse det. Rid gärna på bovågen men klara av att se utvecklingen i ett större perspektiv eller fråga någon som begriper bättre...

  SvaraRadera
 8. Varför "måste" man bo i Sthlms eller Gbg:s innerstad eller är det inte "drägligt" att bo någon annanstans ?

  Ett annat exempel på LOCKPRISER på mindre orter är en fastighet i Kinna som lades ut för 795 000 SEK.
  Idag är högsta budet 1 200 000 SEK
  Så LOCKPRISER förekommer även på mindre orter !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller helt med! Men sannolikt är människor förblindade av den prisutveckling som varit och Sthlms innerstad kan ju "aldrig falla" eftersom Sthlm är en "världsmetropol"...;)
   Jag undrar om vi inte snart får se en ny "grön våg" där allt fler uppskattar att bo billigt och utanför storstäderna och pendlar. Det tar ju inte mkt längre tid att resa in till Sthlm City från Enköping än från t ex Tyresö eller Vallentuna...

   Radera
  2. Stockholm är inte en världsmetropol. Däremot en MENA-metropol och sådana finns det gott om i Sverige. Bloggaren har ju själv skrivit att inflyttningen till städerna inte är svenskar utan snarare mest består av(mitt antagande) presumtiva bidragstagare. Den gröna vågen? Jag tror att den vågen kommer vara en segreringsvåg. Bidragstagarna trivs inte i skogen, men det gör vi infödda och vi vill bo bland likasinnade. Lägg till detta ökade möjligheter att jobba på distans i den typ av yrken som infödda jobbar med. Man kan bo varsomhelst. Är man bidragstagare behöver man däremot gångavstånd till ett socialkontor.

   Radera
 9. I Usa gissade också mäklarna 2006 och 2007 att priserna skulle stiga 3 - 5% per år de kommande 10 åren...

  Det hände ju inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men eftersom valutor är designade för att sjunka i värden och löner stiger så är sannolikheten för en prisökning i SEK större än för en nergång. Min bror fick 5% i löneökning idag. Årets lönerevision. Förra året var det 6%.

   Radera
  2. Ja, titta på hur oerhört få det var som vågade stå upp och säga att bostadsutvecklingen i USA fram till -07 var fullkomligt galen och ohållbar. Det var inte många. Det var väl i princip enbart Peter Schiff som fick stå ut med att bli häcklad på bästa sändningstid av mäklare och andra lobbyister som ansåg sig veta bättre...(finns mkt underhållande Youtube-klipp på detta)
   Det är naturligtvis samma sak här. Det är inte lätt att vara den som vill mana till försiktighet och deklarera hur fullkomligt galet illa skött detta lands ekonomi hanteras. Det är ju partytime! och vem vill förstöra stämningen...? Våra politiker har sett till att vår stadsskuld är låg och istället har vi försatt befolkningen i att vara världens mest skuldsatta folkslag.

   Radera
  3. Folket är staten och om det blir nödvändigt kan staten skriva av personliga kreditförluster för att upprätthålla konsumptionen och därmed ekonomin. Eftersom jag vet lika lite som dig om framtiden så är det scenariot också möjligt.

   Radera
  4. ... fast det var ju inte riktigt det som hände förra gången det var bankkris i Sverige.

   Radera
  5. Joakim: Eftersom det inte hänt tidigare så kan det inte hända i framtiden?

   Radera
  6. Det är inte sannolikt att staten går in och skriver av privatpersoners skulder, nej. I ett sådant läge skulle såklart bankerna och näringslivet fullständigt kollapsa tillsammans med förtroendet för svenska staten. Det du föreslår saknar helt historisk motsvarighet i Sverige.

   Du kunde också hittat på att vi skulle få hyperinflation likt Zimbabwe, Venezuela eller Ungern efter att riksbankens oberoende ställning avskaffats och Galna Bolåne- och Pengatryckarpartiet fått egen majoritet i riksdagen. Ungefär lika sannolikt.

   Radera
  7. Det var osannolikt att vi skulle betala 100000 kvadratmetern för lägenhet i sthlm oxå för några år sedan men idag är det lätt att hävda det motsatta. Jag tror inte du har någon aning om framtiden precis som jag inte vet vad som kommet hända imorgon. Polen skulle kunna få för sig att ockupera Sverige imorgon. Osannolikt, ja men fullt möjligt.

   Radera
  8. Aha, så om man inte vet något med 100% sannolikhet så kan man helt enkelt hitta på vilket scenario som helst som motargument, intressant. Då kan man aldrig diskutera något, för som motargument kan man alltid säga något otroligt osannolikt, för "man vet ju inte".

   Du ser inte skillnaden mot att bostadspriser stiger med en viss takt (vilket har hänt många gånger, faktiskt de flesta år, och ibland lite snabbare än vanligt, till exempel i slutet av 80-talet och nu) och att något som helt saknar historiskt motstycke inträffar?

   Radera
  9. @ Toni

   Du säger att "Det var osannolikt att vi skulle betala 100000 kvadratmetern för lägenhet i sthlm oxå för några år sedan men idag är det lätt att hävda det motsatta."

   Det är inte osannolikt, snarare tvärtom, det är ett rimligt pris för en lägenhet MEN i framtiden. Men det som har hänt är att det har gått upp på tog FÖR fort och det med mycket artificiell hjälp (subventioner och regleringar).

   Hade du hävdat att vi kommer att ha ca 200 000 kr/kvm om 20 år, så hade jag inte gjort annat än att hålla med dig.

   Men med dina beräkningar menar du att kvadratmeterpriset om 20 år kommer att ligga på 400 000 - 600 000 kr. Jag ser det inte som troligt att priserna kommer att stiga som de gjort de senaste 5 åren. Det skulle innebära att de skulle falla lika snabbt och hårt som de steg...

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alternativet finns där alltid och det är att inse att bara för att man har en "dröm" så är det inte samma sak som alla har rätt att få den uppfylld. Alternativet är att förstå riskerna med att belåna sig för mycket i reella termer och hamna "under vatten" OM/NÄR bubblan spricker. Problemet ligger just däri du ger uttryck för - alla tycker sig ha "rätt till sin dröm" oavsett om det är hus, Thailandsresa, platt-tv, sportbil, krogen...you name it. Det är det rådande klimatet idag. Då får man också vara beredd att stå sitt kast. Det är just exakt detta som är "irrational exhuberance" - när pengar är för billiga fattar fel människor fel beslut och till slut spricker bubblan...

   Radera
  2. Så är det. Det främsta alternativet är helt enkelt att flytta till ett bättte land; den visserligen fina nationella mytbilden till trots hannar inte Sverige högt på speciellt många topplistor alls.

   Och tycker man att man har sitt liv i Sverige så är det precis som du skriver. Att välja bo i Sverige inkluderar att acceptera den politiska styrningen och allt annat, inklusive att man måste in på en planekonomisk soppa till marknad om man har den där drömmen.

   Radera
 11. Priserna kommer fortsätta upp. Det har inget med fundamenta att göra, nästan ingen som kliver in i pyramidspelet idag kan betala tillbaka lånen med sin inkomst. Staten kommer hellre trycka nya pengar än att tillåta prisfall.
  Århundradets lågkonjunktur ligger bara ett par räntehöjningar bort, och utan skatteintäkterna från den konsumtion som alla nytryckta pengar möjliggjort kommer statsfinanserna kollapsa. Och utan pengar till transfereringar blir det inte vackert i landet.

  SvaraRadera
 12. Får man inte folk i arbete snart så kommer man antingen tvingas skära i välfärdssystemen eller höja skatterna rejält.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eh? S&MP ju gjort båda delarna ända sedan dom kom till makten.

   Radera
 13. Som Corny skrev här om dagen så fortsätter penningmängden bara att öka, och vad gör fårket med pengarna? Ja, do vet! Köpa hus!
  Så bostadspriserna fortsätter nog att skena tills någon faktor blir så alarmerande absurd att till och med en ekonom fattar det och drar i nödbromsen. Och det kommer inte ske imorgon, inte heller ifall konjunkturen viker ner om någon månad.

  Viker konjunkturen så kommer riksbanken sänka räntan ännu mer, kanske blir det begränsningar i hur mycket pengar folk får ta ut och stoppa i madrassen, eller kanske papperspengar rent av tvingas avskaffas. Jag tror vad som helst om våra politiker det finns ingen gräns för hur mycket dumt dom kan hitta på.

  Tids nog brister det ju, och desto längre tid det dröjer desto värre blir det. För vilken räknekunnig person som helst ser ju att det barkar åt skogen om man extrapolerar kurvorna.

  SvaraRadera
 14. What will you OWN when the music stops,det är frågan det.

  SvaraRadera
 15. Åsså denna med någon dom flesta känner igen,iaf här...
  https://www.libertysilver.se/kc/video?id=158

  SvaraRadera
 16. Hur många potentiella köpare finns det för sådana här objekt?

  https://www.svenskfast.se/bostadsratt/vastra-gotaland/goteborg/goteborg/lindholmen/lindholmen/brf-lindholmskajen/146576

  SvaraRadera