Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själva!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2017-06-22 14:15

Lämplig GPS-spårare för att skicka med Postnord

"Don't get angry - get even!"
Så har PostNord gjort det igen. Tappat bort ett brev/paket. Så nu är det dags att reda ut vart alla försvunna försändelser tar vägen. Förslag på lämplig GPS-spårare med passande batteritid för att spåra postgången emottages.
Ett tag stod trailern med PostNords senaste borttappade försändeler lokalt, men nu är även den borttappad.
I en Twitter-undersökning jag körde igår svarar ca 70% att de upplevt borttappade försändelser från PostNord, eller att de inte skulle varit anträffbara vid paketleverans fast de satt och tittade på dörren. Många har drabbats av inkasso, rent av kronofogden på grund av borttappad post och som ett brev på posten har fått en helt ny innebörd. Man bör som bekant exempelvis inte få fakturor för trängselskatt via post, då det direkt kostar 500:- SEK när PostNord tappar bort dessa. Har själv drabbats av just detta.

Nu har PostNord tappat bort ett värdefull utlandsbrev för mig, med ett attraktivt varumärke på brevet (bevisat av att det i tullspecifikationen som jag fortfarnade måste betala trots att jag inte fått brevet står namnet på företaget). 
Sedan har inget hänt.
Den 16:e ska paketet lämnat tullklareringen. Sedan dess har inget hänt och PostNords "kundservice" kan inte se något i sina system annat än att brevet är borta.

PostNord ville inte att jag skulle reklamera hos dem, utan hos avsändaren. Det skulle ju förstöra deras "fina" statistik. Så jag kommer förstås polisanmäla stöld istället, för något annat kan det inte vara frågan om - PostNord lyckades skicka tullavin till mig så de har min adress.

Så man ska inte bli arg, man ska se till att vedergälla.

Jag har sedan några år en projektidé för några blogginlägg relaterat till PostNord, som jag kommer köra. Det kommer kosta mig några tusenlappar i researchutgifter, men kan vara värt det för att exponera PostNord för hur värdelösa de är.

Det andra är att börja skicka ett brev med en GPS-spårare till mig själv, tills den försvinner så man får se vart försvunnen post tar vägen. Även detta kommer kosta en del i porto och inköp, men kan bli många bra blogginlägg. Förr eller senare "tappar PostNord bort" försändelsen. Vem vet, kanske åker den rent av med utomlands. Kan bli hur spännande som helst.

Jag tar tacksamt emot förslag på GPS-lösning för att spåra försändelser med. Batteritid bör vara några dygn och man ska på begäran kunna få ut positionen. Helst ska positionen rapporteras in automatiskt per tidsenhet, t ex 15 eller 30 minuter.

Jag har en bunt gamla iPhones liggande, som skulle kunna användas med rätt programvara, men batteritiden lämnar en del att önska. Har stöttåliga skal att skydda dem från PostNords hantering med.

Dock, kör man bara GSM/GPRS/EDGE som datakommunikation, strippar alla andra funktioner än själva spårningsprogrammet och av förklarliga skäl aldrig tänder skärmen, kanske en gammal iPhone 4S kan duga.

Men bäst vore en dedikerad spårare. Förslag, rent av sponsring, emottages om något företag vill ställa upp.

Tills vidare: Polisanmäl alla försvunna försändelser. Inte för att polisen kommer bry sig, men för att jävlas med PostNord. Sätt upp VD:n som misstänkt organiserare i anmälan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

54 kommentarer:

 1. Hej Lars

  Kör hårt!

  Snart finns bara en statlig aktör kvar i landet som fungerar i ur och skur...och det är skatteverket.

  SvaraRadera
 2. Förslag för gamla Iphones: köp en billig powerbank och anslut i paketet. Bör funka..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns en uppsjö som borde duga, https://www.prisjakt.nu/kategori.php?b=s322739513. Men din ipryl kanske ev blir xenofobisk...

   Radera
  2. Ja, 3000 mAh för 64:- SEK verkar rätt okej. Bör därmed klara tre dygn, vilket borde duga.

   Radera
  3. Skeptisk till powerbank, slår inte de ifrån när telefonen uppnått full laddning?

   Radera
  4. De jag haft har varit av det dumma slaget och laddat kontinuerligt. Kanske finns mer avancerade, men kostar under hundringen att testa

   Radera
 3. Jag har använt mig av appen Insta-Mapper ett par gånger vid olika event. Trackar bra även när skärmsläckaren är på och man kan ställa in hur ofta positionen skall skickas samt filtrera på precision. Finns både för iPhone och Android. http://www.insta-mapper.com/

  SvaraRadera
 4. Inte ens Skatteverket är att lita på alltid. De hade ju nästan en vecka där i princip allt låg nere för ett tag sedan.

  Men till Lars: Kör hårt bara. Blir intressant att se vart posten verkligen tar vägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skatteverket är en riktiga skojare tog mina pengar utan att jag fick något tillbaka!

   Radera
 5. Är det lagligt? Kan det bli olaga avlyssning? Har för mig någon svartsjuk man blev fälld för att ha gps spårare sin fru.

  SvaraRadera
 6. http://www.eztracker.se

  SvaraRadera
 7. Posten funkar väl så att pengarna för tull måste komma in till dem innan de skickar paketen vidare. Alla vettiga transportföretag kollar upp om man har EORI nummer, gör tulldeklaration och delar ut försändelsen utan försening.

  Så din paket ligger nog bara och vilar sig hos Post-tullen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Står "Att betala vid utlämning totalt" på avin jag fick. "Betala vid hämtning" står det också.

   Radera
  2. Mja, Postnord ska göra likadant, de lyckas med det lite då och då i alla fall. När de inte klarerar företagsförsändelser som privata eller ställer till det på annat sätt förstås, vilket händer mig i alla fall 75% av fallen...

   Radera
  3. Om du skall betala vid hämtning så lär de ha svårt att kräva in pengarna om de inte har något att lämna ut...

   Radera
 8. Annars fungerar en android lur (med powerbank eller batteriskal för specifik modell utmärkt) tillsammans med Tasker. Med Tasker kan du ju välja att göra hur du vill, rapportera specifika tider, trigga rapport via sms eller Tasker plugin (autoremote eller samma utvecklares plugin Join). Sen kan man ju trigga foto, kolla ljsstyrka peridiodiskt och fota isåfall etc vad vet jag. Rapport kan mailas, skickas med push samt sms.

  Skapa ett google konto specifikt för uppgiften och koppla allt till det.

  En billig lur för uppgiften är exempelvis följande. Banden borde räcka till.
  Xiaomi Redmi Note

  Tasker

  Autoremote

  Eller Join

  Join  Och så vidare.

  SvaraRadera
 9. Jag hade nyligen ett brev från utlandet som, efter att ha passerat tullen, fastnade med precis samma meddelande som ditt brev verkar gjort. Det var 2017-06-11. Sen var det helt tyst fram till den 19:onde då Postnords app (som för övrigt är fantastiskt bra) plingade till för att meddela mig om att brevet var redo för att hämtas på mitt lokala utlämningsställe. Ingen uppdatering alls mellan de två händelserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, jag har beställt/skickat massor med grejor till/från utlandet och det tar sin lilla tid efter att paketet landat i Sverige. Antagligen kö hos den som avgör om paketet är värt att stjäla. Skämt åsido så har inget paket heller försvunnit, inte ens när de skickats helt utan spårning.

   Radera
 10. Har ni inte FedEx eller UPS i Sverige?

  SvaraRadera
 11. Har denna till vovven ("ny", från sånt där hundfängelse)

  https://www.tractive.com/en/#/

  Billig, kör över GSM/GPRS. Batteritid några dagar, en vecka kanske. Lätt att spåra via app eller webbläsare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ser ut att vara bästa varianten än så länge. Nöjd?

   Radera
  2. Ger den historiska data eller bara vid förfrågan?

   Radera
  3. Den skickar data kontinuerligt, och längsta historiken är 2 veckor, verkar det som. Den skickar kontinuerligt ganska ofta, vill man ha tillräcklig precision för att jaga en springande hund kan man aktivera "live", då skickar den positionen oftare. Annars är det typ var femte minut eller så, inte säker.

   Att använda den kostar per månad, kan betalas med paypal, inte så dyrt. Antar att deras avtal med mobiloperatörerna kostar.

   Radera
  4. Och ja, jag är nöjd! Fick använding av den en gång faktiskt... Den är tålig också, som det verkar. Den har suttit på vovven i ett par månader nu, i regn och rusk. Inga problem än så länge!

   Radera
 12. Det "attraktiva varumärket", var det Sensiseeds? Isf kanske inte så konstigt om det försvunnit ;-)

  SvaraRadera
 13. Det paketet ligger nog kvar i elmoppen hos någon sommarjobbare som smet hem inför helgen lite tidigt när henvännen sextade på snapchat.

  SvaraRadera
 14. Jag är rätt säker på att paket med raggsockor alltid kommer fram så välj rätt förpackning för testet t.ex. en gammal Iphonekartong eller så.
  Är det någon som funderat i volymen i reella tal av försvunna försändelser, låter som avsevärda mängder, har tjuvarna en bättre logistiklösning?

  SvaraRadera
 15. SPOT TRACE™, bra skit, nackdelen är en löpande kostnad för spårtjänsten. https://www.findmespot.com/en/?cid=128

  SvaraRadera
 16. Men med enbart GPS-spårning tappas den väl bort så fort du lägger den i brevlådan? Eller tar de där trackingprogrammen också in position via nättriangulering?

  SvaraRadera
 17. Med en lödkolv och lämpliga batterier, kanske några celler från ett gammalt laptop-batteri så kan man ju bygga upp hur stor batteribank som helst.

  Med Iphone behövs ju iofs även en skruvmejsel.

  SvaraRadera
 18. Jag har inte haft några problem med Postnord tills jag skulle skicka två saker utomlands inom loppet av några veckor.

  Det första var ett brev med tjänsten EMS som skyndsamt skulle till Kalifornien då det behövdes underskrift inom viss tid. 3-6 dagar har jag för mig att det skulle ta, med spårning. Kostade bortåt 400 spänn. Brevet "borta". Ingen spårning via appen utanför Sverige tydligen. Dök upp hos mottagaren efter två veckor - alldeles för sent för att vara till någon nytta. Grrr.

  Den andra incidenten var ett mindre paket till Belgien. Tack vare deras eminenta tjänst skulle jag själv mäta/väga/fylla i på internet och slutligen skriva ut en fraktsedel med jag vet inte hur många streckkoder på. Gjorde så. Fick kvitto på betalt 280 kronor och det hade även dragits pengar från mitt konto. Väl hos ombudet vägrade de ta emot paketet! Inte betalt, fanns inte på rätt sätt i deras system. Jag visade kvitto. Spelade ingen roll. Chansade inte med Postnord en gång till utan tog DB Schenker istället, vilket fungerade till belåtenhet.

  Deras s.k. kundtjänst har inte ens bekräftat reklamationerna trots påminnelser och kollinummer osv. Jag har inte fått något svar om varför paketet inte kunde tas emot. Jag kunde ju i och med detta inte utnyttja deras s.k. tjänst.

  Så nu ligger jag ute med sjuhundra spänn som jag aldrig kommer få tillbaka. Och inte en vettig kommentar från dom. Ur min synvinkel kunde jag lika gärna tagit ut pengarna från automaten och lämnat dem där. Var rätt förbannad över besvikelsen när det inträffade men ger igen genom att berätta om deras totala inkompetens så ofta jag kommer åt. Hoppas dom går omkull. Det kan dom gärna ha. Jag är nog fortfarande rätt förbannad på dom när jag känner efter...

  SvaraRadera
 19. Jag förstår ärligt talat inte hur folk kan ha problem med PostNord. Jag var logistikansvarig för ett företag mellan november 2006 till juni 2016, vi skickade ca 3-4000 paket per år med PostNord och tog emot 2-3000 paket från PostNord och ytterligare ca 1000 st från de övriga aktörer på marknaden. Totalt under dessa tio år var det endast ett enda paket som försvann och inte kom till rätta. Paketen vi tog emot från PostNord var alltid hela och fina och i 99 fall av hundra i tid. Övriga aktörer hade fler skador och var oftare sena trots att PostNord stod för över hälften av alla emottagna försändelser. Kan verkligen postnord sjunkit så på ett år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från min begränsade horisont upplever jag dock detta som ett problem. I två fall av två möjliga håller de inte det som förväntas. Det är ju möjligt att jag har extrem otur och att bara jag drabbats av detta men det är inte bilden jag fått.

   Radera
 20. Finns ganska många att välja på om man vill ha enkel som svarar på SMS med gps position.
  http://m.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m4084.l1313&_nkw=Gps+tracker+gsm

  Använder själv https://www.life360.com för familjens telefoner, funkar super, även historik. Men kräver smartphone, fungerande internet och i ditt fall powerbank. Tänk förresten på att många powerbanks stänger av laddning vid fulladdat och slår inte på laddning förrän man sätter i sladden igen.

  Hade för några veckor sen ett paket som låg i svenska tullen i över en månad, så ditt paket är säkert "på väg".

  Postnord kör ju egna "tester" där de skickar post till sig själva, visar sig att ca 0,5% försvinner har jag för mig.
  Ett av mina företag tar emot ca 1000-1500 fakturor/år och det är ca 5/år där vi får påminnelser utan att först fått fakturan, så 0,5% verkar stämma.

  Jobbade tidigare inom konsumentelektronik, utvekling, prototyper, osv. Vi skickade och tog emot mycket paket internationellt.
  Om det skickades i ett fint paket med företagets logga och tulldeklartion "50st mobiltelefoner" så var det mindre än 50% chans att de kom fram.
  Vi kladdade alltid på paketen, aldrig med logga och skrev "scrap electronics" eller "electronics for repair" så kom det oftare fram.

  SvaraRadera
 21. GPS-trackandet som föreslås ovan duger inte, att utreda PostNord kräver helt annan uthållighet, batterikapacitet för ett par dygn räcket inte på långa vägar. Jag skickade för att få hanterbarare flygbagage paket #1 med Track-and-Trace från NL till S i slutet av maj i år, sen skickade jag en vecka senare paket #2 samma väg. När jag kom till S nån vecka senare väntade jag med tillförsikt på paket #1, som innehöll förstärkning av barskåpet för ett år framåt, men inget paket kom, men mycket senare, starkt försenat, kom paket #2, som inte hade livskritiskt innehåll. Trackingen visade att paketet "1 två dagar efter avsändandet gjort resan via Malmö till nån depå i Örebro, så jag antog att på grund av något missförstånd eller så paketet blivit liggande i något hörn, så jag ringde PostNord för att utreda. Svaret var att det förhållandet att försändelsen scannats in i depån i Örebro inte innebar att den fanns där. Nähä, var finns den då? Om den skickas vidare scannas den ut, och man vet vem som har hand om den, det är ju just det som är vitsen med T&T. Om den inte har scannats ut, har den lämnat stället på "inoficiellt" vis, läs: blivit stulen. Ynglingen som hade oturen att svara på mitt samtal ville inte gå in på om det var vanligt eller ens möjligt att försändelser lämnade stället utöver den vanliga vägen, som borde vara vidarebefordran med någon blå lastbil, eller om det också gick bra via någon sido- eller bakdörr. Mina slutsatser är nu att när paketet ännu efter två månader inte kommit tillrätta, och med ledning av de halvkvävda svar jag fick, 1) det är stulet inte bara "förkommet", och 2) att det inte är ovanligt, då "eftersök" inte är aktuellt, bara reklamation, dvs. total loss.
  Man kan ju också skicka paket rekommenderat, härifrån (NL) kostar det bara 2 Euro extra, men det är osäkert om det ger någon extra säkerhet. Framöver skickar jag all viktig fysisk post, som Skatteverket mm rekommenderat. Vilket land Sverige har blivit, när viktiga infrastrukturfunktioner okritiskt och utan någon som helst meningsfull debatt har outsourcats. Men det är en annan debatt, som tyvärr inte kommer att avgöras i september nästa år.

  SvaraRadera
 22. Proffslösning
  https://mobitron.com/sv/cargolog-impact-recorder-system/startkit-impact-recorder-gsmgprsgps-cloud-service/

  SvaraRadera
 23. Nu har vi också helt ofrivilligt råkat ut för dom! Min hustru beställde ett antal varor på ett Holländskt företag och det visade sig att de enrollerat POSTNORD för distribution av sina försändelser i Sverige!
  Vi blev kontaktade av POSTNORD att vårt paket skulle levereras den 16 Juni vilket senare ändrades till den 20 Juni utan angivande av orsak. Hustrun fick ett mail där hon kunde välja vilken tidsperiod hon kunde mottaga försändelsen. Hon valde mellan 14.00 och 16.00 samt att hon kryssade i att om ingen öppnade, eftersom hon inte visste om jag skulle vara hemma den tiden, så kunde de lämna paketet utanför dörren!
  Själv beslutade jag mig för, med de dåliga erfarenheter av POSTNORD som givits i medier och på FB, helt enkelt att sitta på balkongen under perioden för leveransen.
  Strax efter 14-tiden kommer en gul bil från posten som stannar några portar bort. Kanske mittför port 106 eller 108. Mannen går ur bilen till synes tomhänt och återvänder tomhänt varpå bilen avlägsnar sig.
  Strax före kl. 16 anländer en blå bil från POSTNORD som stannar framför port 100 varpå mannen kommer ut med en skrivplatta i handen. Jag ser inte om han går in i porten. Strax återvänder han och kör fram bilen till samma plats som den föregående postbilen. Han stiger ur bilen och tar ett paket under armen som han uppenbarligen levererar någonstans i 106 eller 108.
  Jag sitter kvar på balkongen till omkr 16.30. Efter en stund får vi ett mail där det står som följer:

  Hej!
  Vi har besökt dig 20170619 kl. 1541 för att lämna ditt paket från Athlete.nl BV men kunde inte leverera.
  Du kan hämta ditt paket nästa vardag efter kl 16 hos PostNord Häradsvägen 253 SEGELTORP SE 14172 vardagar 0700-1900. Med vänlig hälsning
  PostNord

  Här producerar chauffören en ren lögn. Han var aldrig ens i närheten av våran port. Än mindre försökte han leverera vårt paket!
  Om han skulle ha försökt så har han i varje fall inte följt sina instruktioner om att lämna paketet utanför dörren!
  Dagen därpå ringer jag naturligtvis deras kundservice. Då kommer jag fram till en kvinna som hävdar med någon form av skriftlig uppgift i sin dator att dom visst har försökt att leverera paketet. När jag klargör för henne hur det verkligen är så skyller hon på att han naturligtvis inte kunnat leverera då han inte hade vare sig portkod eller telefonnummer eftersom de uppgifterna inte finns i hennes dator. Jag hävdar då att vi i alla händelser har angett telefonnummer. Men hon hävar istadigt att hon inte har det i sin dator.
  Man tar sig för pannan! POSTNORD som är ett stort företag har alltså inte av sin kund avkrävt fullständiga uppgifter om leveransmottagare? Hustrun har till det Holländska företaget uppgivit telefonnummer. Ingen har frågat efter portkod! Kanske därför att Posten ju alltid har haft generella koder för alla portar i stan! Men uppenbarligen inte det nybildade posten i Sverige, POSTNORD!
  Efter en stunds resonemang accepterar ändå kvinnan att dom måste leverera vårt paket och lovar den 22 Juni. Då jag erbjuder henne portkoden så avböjer hon och säger att jag den 21 juni kommer att få en bekräftelse och förfrågan om vilken tid det skall levereras och att jag där skall ange portkoden. På det mailet fanns inget utrymme att skriva nån portkod sist vi fick en sån. Undrar om det finns något den här gången?

  Fampå eftermiddagen vid 14.30 den 21 juni då jag inte fått någon mailkonfirmation av leveransen ringer jag upp igen och får då beskedet att dom måste göra e letning av paketet eftersom dom inte vet var det är just nu. Den avdelning som ska leta kan ta bortåt 5 dagar på sig att hitta paketet. Men dom lovade ringa mig så fort dom hittat det! Dom har ännu den 23 juni inte ringt.
  Det måste vara världsrekord att inte hitta ett paket som är 83x80x20cm som återbördades från en bil till terminalen i Segeltorp på 3 arbetsdagar! Och det måste var åtalbart att ljuga rätt opp i ansiktet på adressaterna! Jag tror jag ska polisanmäla dom jag också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rättelse: Leveransen skulle ha skett den 19 Juni. Inte den 20-e som jag skrivit!

   Radera
 24. Kolla in https://www.itraq.com/ Funkar hur bra som helst och worldwide dessutom.

  SvaraRadera
 25. Såg den här med 10års batteritid. Verkar dock som att man måste använda deras abbonemang.

  http://dantracker.se

  SvaraRadera
 26. TrackR Bravo

  http://m3.idg.se/2.1022/1.664499/gps-trackers/sida/2/trackr-bravo

  SvaraRadera
 27. https://www.faltbutiken.se/spot-trace.html

  SvaraRadera
 28. Posten ute i stycket
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1970616436299391&set=pcb.1912543349006122&type=3

  SvaraRadera
 29. Hej! Har jobbat på postnord och ja det tappas bort massa paket, men det ligger på under 1% så du kommer behöva skicka din GPS en jävla massa gånger innan den försvinner. Största anledningen till att man slänger paket är för att klisterlappen med adress etc. har lossnat och det ej går att veta var paketet skall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju fortfarande annans egendom , någon får väl kolla innehållet och bokföra det och sedan vänta på att någon hör av sig och beskriver innehållet !

   Man kan inte köra med devisen att det som inte är mitt behöver jag aldrig ansvara för ! !

   Radera
  2. Brev eller paket som saknar adress levereras till Kiruna där dom addressundersökes eller om någon hör av sig. Det som du efterfrågar görs redan.
   Om du vill veta mera så fråga gärna.
   Regional addresservice i Kiruna.

   Radera
 30. Kan detta vara något ?

  http://gpshuset.se/gps-sparare-for-bil-bat/8-mini-gps-tracker.html

  https://www.banggood.com/TKstar-Waterproof-Car-Mini-Tracking-System-GPS-Tracker-for-Kids-Elders-p-970864.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN

  https://www.banggood.com/TKSTAR-TK905-Waterproof-GPS-GSM-GPRS-Tracker-Locator-5000MAH-For-Car-Vehicle-Pet-Kid-Old-Man-p-1111950.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN

  Det finns massor med bra pris där ute att välja på om man bara kan vänta i vissa fall !

  SvaraRadera
 31. Jag läser att du anklagar PostNord för uteblivna trängselskatteräkningar.

  Det är både dumt och okunnigt eftersom det är Bring som delar ut dessa😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bring kör inte här, så nej, det är du som är okunnig. Jag bor inte i storstadsområdena.

   Radera