Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2017-06-11 13:25

Läget i Ukraina - rysk trupp allt mer passiva - har Kreml gett upp?

Enligt uppgifter till bloggen från källor på plats vid fronten i Ukraina är de reguljära ryska förbanden allt mer passiva. Resultatet är att fler och fler strategiska punkter i liten skala återtas av Ukraina. Samtidigt är de av Ryssland ockuperade delarnas ekonomi i princip ödelagd och misären är enorm.
Ukrainska och georgiska observatörer under övningen Bison Counter förra året.
Separatisterna och de frivilliga ryska stridande i sydöstra Ukraina ("Donbass") är enligt uppgifter till bloggen kraftigt försvagade. De ryska reguljära förbanden deltar inte längre i striderna, utan är allt mer passiva. Man finns fortfarande på plats, inklusive med luftvärn, men strider inte aktivt i fronten.

Detta gör att ukrainska reguljära förband kan genomföra lokala offensiver och återta strategiska punkter, utan att separatisterna klarar av att göra motanfall. Istället blir svaret att separatisterna bryter mot Minskavtalet och sätter in tunga vapen (främst artilleri) som vedergällning, vilket har gjort att ukrainska dödade har stigit sedan årsskiftet. Ökande ukrainska förluster beror alltså på att man återtar allt mer mark.

Samtidigt råder fullständig ekonomisk misär i Donbass. Ekonomin har utplånats av den ryska ockupationen, och det som inte skjutits sönder har istället monterats ner och stulits, ofta för att flyttas till Ryssland. 

De "civila hjälpsändningarna" från Ryssland verkar inte innehålla så värst mycket som civilbefolkningen behöver. Istället handlar man nu över fronten för att få tillgång till livsnödvändigheter ifrån Ukraina istället för Ryssland.

Samtidigt kan inte Ukraina inleda några större offensiver, då sådana antagligen inte skulle tolereras av de reguljära ryska förbanden. Men alla ambitioner om att ockupera ytterligare delar av Ukraina verkar upphört. 

Uppfattningen är att Kreml inte riktigt vet vad man ska göra med skiten man skapat. Målet att hindra Ukraina från att gå med i EU eller NATO är förstås uppnått så länge konflikten består, och är ett mål Kreml är beredd att låta människorna i ockuperade Donbass och vid fronten betala.

Däremot kan det vara intressant att spekulera kring varför Ryssland blivit passivt. Har sanktionerna börjat ge effekt och den ryska ekonomin är sämre än man vill påskina? Eller är fokus någon annanstans.

Ser man från årsskiftet så finns det en ny spelare, nämligen Trump. En rimlig spekulation är att diktaturen i Kreml hoppades, och hoppas, på lyfta sanktioner från USA och därför håller sig utanför själva striderna. USA flyger med Ukrainas godkännande regelbundet med Global Hawk-drönare längs den ukrainska sidan av fronten och har sannolikt järnkoll på allt rysk reguljär trupp tar sig för. Ryskt luftvärn vågar inte heller skjuta ner amerikanska drönare, utan har inget annat val än att låta dessa genomföra sina spaningsflygningar.

Nu har dock inte det nya styret i USA backat kring några sanktioner, men så länge Kremls hopp lever kanske man förblir passiv.

Det kan rent av vara så att Kreml är redo att backa helt från Donbass i en förhandlingslösning, där den illegala ockupationen och annekteringen av Krim ska erkännas internationellt i utbyte mot reträtt från Donbass. I så fall lämnar man separatisterna och frivilliga ryssar åt den ukrainska armén att sopa upp.

En annan förklaring kan vara att rysk försvarslogistik efter tre år börjar gå på knäna. Trots allt utkämpar man också ett krig i Syrien, som stjäl stora resurser och dessutom förs på distans. Samtidigt ska man genomföra den mycket stora övningen Zapad 17 till hösten. Det hela kan också handla om ekonomiskt svaga muskler - man kan inte både kriga aktivt i Donbass och Syrien samtidigt längre av ekonomiska skäl.

En tredje förklaring kan vara maskirovka. Genom att låta Ukraina återta territorium från separatisterna och frivilliga ryssar kanske man hoppas att Kiev ska drabbas av hybris och återigen inleda en full offensiv, likt sommaren 2014. Allt för att Ryssland ska få ett skäl att massivt gå in och krossa de ukrainska förbanden.

Men tills vidare fortsätter ett krig som i mycket påminner om skyttegravskriget på Västfronten under första världskriget. Periodvis har ställningskriget varit lika blodig som just första världskrigets västfront, sett till antalet stridande och förlusterna.

Tydligt är att Kremls drömmar om att via stödjande av militanta separatister ta hela östra Ukraina, och Svarta Havskusten hela vägen till Transnistrien har krossats. Kvar sitter Kreml med en konflikt och en landsända i fullständig misär, som man inte vet vad man ska göra med.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. Det blev Ryssland Vietnam 2, (Afghanistan var no 1). En lose-lose situation.
  Kanske man ser en utväg i form av att så småningom medla fram en "fredslösning" med Ukraina där man som skrivet ger tillbaka skiten utom Krim, för att få eftergifter från ett försvagat EU som kommer domineras allt mer av Rysslandsapologeterna i Tyskland, Frankrike och Italien. Och alltmer stukade fd. öststater.

  För att fortsätta konflikten har man inte råd med.

  Frågan är bara om Ryssland avser att dra igång lite mer konflikter här och där, i syfte att avleda västs uppmärksamhet? Gärna något som får oljepriset att gå upp... Då får man mer råd. (se vad som händer runt Quatar,SA, Iran mm)

  Att gå i clinch med USA och Nato vågar man nog inte, eftersom risken är att Trump åker ut och ersätts av en riktig hökadministration när det uppdagas hur insyltade Ryssland är i USA och valet av president. Då kan det ta hus i h-e...


  Nu kommer alla femtekolonnare och påverkansoperatörer säga ditten och datten. Men uppenbart är att Sverige behöver ett starkare försvar med bättre försvarsförmåga och ett fan så mycket resilientare civilsamhälle, men också se till att stoppa desinformation som sprids via tex Aftonbladet.

  Och gå med i en stark försvarsallians som fungerar i närområdet.

  Never trust a Klingon...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förefaller inte orimligt att anta att Putin anser det föreligga goda grunder för att hysa en icke obetydlig förtröstan om ett Jalta 2, en geopolitisk uppgörelse med Trump där Kreml tillerkänns en euroasiatisk intressesfär. En ny järnridå skapas vid de gamla sovjetgränserna och angränsande stater - så även Sverige - associeras och underställs strikt styrning och kontroll. Vad talar då för att Trump skulle inlåta sig i ett sådant vansinne? Tja, inga omedelbart logiska och rationella argument - men svaret finns sannolikt att finna i Christopher Steeles Trump-Russia dossier...

   Radera
 2. Skulle tro på kombination av ekonomi samt att de planerar något annat djävulskap någon annanstans där de kan få bättre utdelning på eventuell satsning. Kazakstan och Vitryssland ligger måhända pyrt till i sådant fall. Deras militär är ju i princip styrd från Kreml redan så eventuella stridigheter kan hållas till ett minimum och den potentiella utdelningen (framföralt i Kazakstan) är högre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tydligen kan jag inte stava rätt längre.....

   Radera
  2. Vi förstår ändå ... :)

   Radera
  3. Det land som är mest på väg mot väst ligger mest pyrt till. Men vilket är det? Har tappat kollen.

   Radera
  4. Förutom Ukraina då? Ptja, det är väl Kazakstan skulle jag tro. https://newrepublic.com/article/120778/eurasian-economic-union-putins-geopolitical-project-already-failing
   De skulle väl avskaffa kyrilliskan och gå över till romerska alfabetet till år 2025 om jag inte minns fel.

   Radera
 3. Jag funderar på en sak, Ryssland har ju lyckats episkt dåligt i Ukraina och då mot den ukrainska armen som väl är en kvarleva från Sovjettiden?

  Hur pass bra skulle det kunna gå för Ryssland om dom gick all in i Europa?
  Jag gissar uruselt.

  Dom kan ju alltid ge sig på lokalt, typ baltstaterna, vitryssland eller gotland men inte skulle dom väl komma långt med ett anfallskrig mot hela europa?

  Jag ser fortfarande inget direkt hot mot Europa, nästa krig verkar komma att utspelas i MENA, redan i full gång, och i Asien, vi kanske lärde oss av andra världskriget att det är bekvämare om kriget förs någon annanstans? USA blev ju No1 efter att Europa låg i ruiner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. Ryssland fullkomligt krossade och massakrerade Ukrainas armé när Ryssland gick in augusti 2014.

   Det som hållit dem tillbaka är att de måste kunna förneka inblandning och hävda att det var "oroade medborgare" som krossade Ukrainas armé, vilket begränsar vapenssystem, volymer och gör att man t ex inte sätter in flyg och helikopter.

   Man kan säga att Ryssland klådde Ukraina med de egna händerna bakbundna.

   Sedan är förstås Rysslands personal urusel och slåss för att de är rädda för att bli dödade av sina kamrater, och inte för att de är rädda för att bli dödade av fienden. Men på högre nivå behärskar man krigskonsten väl.

   Radera
  2. Men nej, anfallskrig mot hela Europa kommer de alltid förlora. Det är inte heller målet. Upprätta Sovjetunionens gränser, eventuellt gamla Tsarrysslands gränser, duger.

   Radera
  3. Anfallskrig mot EUropa kommer bara utföras på klassisk Sovjetisk stil, dvs avancemang bakom taktiska kärnvapen, något annat är dömt att missmyckas. Ev en och annan strategisk laddning för att ingjuta fruktan i Gayropererna. Och det inses lätt att konsekvensen av detta är end of Russia så det kan inte ske. Kleptokratin skulle ju förlora allt.

   Radera
  4. Cornucopia,
   Ja det har du ju rätt i, de gånger det blev inringningar med åtföljande massaker av hela ukrainska brigader så var det väl reguljära ryska förband och då gick det undan.

   Rickard,
   Har dom inte skaffat sig Iskander kapacitet som ersätter taktiska kärnvapen?
   Det finns väl någon paragraf någonstans som likställer ballistiska missiler(?) med kärnvapen men Ukraina har ju bränt iväg ett par Toschka U när dom mått för dåligt och de har ju inte direkt blivit hudflängda i FN för det?
   Jag tänker här att ett moln, typ pilsvärmen i slutet på Braveheart, av Iskander mot förekade mål bör ju nästan räcka. Sen har dom väl den nya MLRS där sprängsatsen är en antändningsbar gas som förångar (eller bränner upp) allt i målområdet. Dom två tillsammans torde ju göra en del skada tänker jag.

   Vad vi sett i Syrien och Ukraina är väl otroligt mycket maskirovkor och psyops så det landet dom invaderar är uppsnurrade på läktarna tills operationen är slutförd, med tanke på hur öppet demokratiska vi är i Sverige så skulle Gotland sannolikt vara invaderat och befäst som mordor innan regeringen lyckats enas om åtgärd?


   Radera
 4. Noterar frånvaron av Putinanhängare i kommentarsfältet, det har ändå gått 4:30h sen publicering. Trollbrigaderna har också fått order om passivitet?

  SvaraRadera
 5. Det kostar att föra krig och pengar är väl en bristvara i Puttes land, beväringarna tröttnar på att ligga vid fronten i Ukraina, går ett krig snabbt innan soldaterna lessnar, så fungerar det nog med ett långdraget krig frestar på.

  SvaraRadera
 6. En faktor kan vara att dom har bränt ammunition i otroliga mängder sedan 2014 och fabrikerna klarar inte av att producera nytt i den takt det förbrukas.
  Russia’s Military Is Burning Through Its High Explosives

  SvaraRadera
 7. Det vore en stor förlust för (väst)världen och demokratin om annekteringen av Krim accepterades. Just som Krimtatarerna äntligen fått återvända och fått en någorlunda stabil tillvaro kommer ett gäng banditer och fascister och tar över och återupptar trakasserierna och de facto deporteringarna.

  Jag avskyr religion men inser att dessa företeelser kommer fortsätta vara en maktfaktor för all överskådlig framtid. Människor vill tro på saker vare sig det är en gud eller Adam Smiths döda hand.

  Även i denna upplysta och agnostiska del av världen och Internet frodas diverse vanföreställningar i kommentarsfältet i ett fenomenalt skådespeleri.

  Krimtatarer är muslimer, och inte vilka som helst, utan en av extremt få progressiva muslimska grupper i världen med demokratiska värderingar utan tjockskalliga idéer om kvinnan som livegen. Deras ställning måste stärkas så att världen och fanatikerna kan se att den religionen är fullt förenlig med demokratiska värderingar och en sömlöst integrerad del av ett civiliserat samhälle, t.o.m. själva skaparna av ett sådant samhälle, bara man vill. Dessa måste värnas och lyftas fram som förebild. På så vis kan en långsiktigt positivt utveckling av situationen i Mellanöstern underbyggas samt även en bättre integrering av nuvarande muslimer i Europa av utomeuropeisk härkomst med tydliga markeringar mot folkhets och anitdemokrati utan minoritetsförtryckångest.

  Just nu håller mängder med maktkåta muslimska ledare i hela Asien på att aktivt kväsa och attackera all form av försoning och beordrar hat och krig. Vi måste visa att det är krimtatarerna som har rätt, inte dessa dårar.

  http://astruggleforhome.com/

  SvaraRadera
 8. Länken i slutet funkar inte.

  "ställningskriget varit lika blodig som just första världskrigets västfront"

  SvaraRadera
 9. "Samtidigt kan inte Ukraina inleda några större offensiver, då sådana antagligen inte skulle tolereras av de reguljära ryska förbanden. Men alla ambitioner om att ockupera ytterligare delar av Ukraina verkar upphört. "

  Det räcker säkert med att Ukraina måste fokusera på ett krig I öster, snarare än att bekämpa korruption, för att Ryssland ska kunna sagas ha uppnå en del av sina mål.
  "Uppfattningen är att Kreml inte riktigt vet vad man ska göra med skiten man skapat. Målet att hindra Ukraina från att gå med i EU eller NATO är förstås uppnått så länge konflikten består, och är ett mål Kreml är beredd att låta människorna i ockuperade Donbass och vid fronten betala."
  Men cypern kunde ju gå med I EU trots en ganska rejäl teritoriell konflikt?


  Är det förresten inte en Svensk uniform på bilden?

  SvaraRadera
 10. Att kriga kostar pengar... Fruktansvärt OERHÖRDA mängder med pengar...
  När sedan priserna på olja och andra råvaror sjunker och detta är det enda som Ryssland egentligen har att sälja på världsmarknaden så...

  Nej, då ser Putin hellre till att elingenjör Vladimir Sergej Iljanovich vid Transsibiriska järnvägen 56:e eldriftssektion mellan Omsk - Novosibirsk kan köpa sig en nyare begagnad tysk premiumbil, han ansvarar ju ändå för moder Rysslands hjärt-artär !! Att hans Katerina kan köpa sig en ny tvättmaskin av västeuropeiskt fabrikat, hans dotter Olga en ny iphone och sonen Vladimirovitch som stuyderar på tekniska universitetet i Novosibirsk en ny dator och att gamla Irina som är dekorerad krigshjälte från det stora fosterländska kriget och nu närmare 95 kan få sina dyra mediciner..

  På Spåret - Omsk - Novosibirsk

  SvaraRadera
 11. Det var en maskirovka. Läser om ökad beskjutning med allehanda artilleri senaste dygnet, och nu även längre in från gränsen. Men vissa påstår att sån beskjutning är inte unik, men den är inte sån konstant.

  Så nån långvarig nedtrappning var det nog inte. Bara time out, spelarbyte? Ny fräsch femma inroterad nu?

  SvaraRadera
 12. Trumps oväntade oberäknelighet (vedergällning i Syrien) gör att det är svårare eller rent av inom vissa ramar omöjligt att beräkna risk/reward i Kreml. Om reward kan beräknas men inte dess risk inom rimliga ramar så ger det i utfall att undvika att agera. Därav läget.

  SvaraRadera
 13. Trumps oväntade oberäknelighet (vedergällning i Syrien) gör att det är svårare eller rent av inom vissa ramar omöjligt att beräkna risk/reward i Kreml. Om reward kan beräknas men inte dess risk inom rimliga ramar så ger det i utfall att undvika att agera. Därav det generellt avhållsamma läget.

  SvaraRadera
 14. Trumps oväntade oberäknelighet (vedergällning i Syrien) gör att det är svårare eller rent av inom vissa ramar omöjligt att beräkna risk/reward i Kreml. Om reward kan beräknas men inte dess risk inom rimliga ramar så ger det i utfall att undvika att agera. Därav det generellt avhållsamma läget.

  SvaraRadera
 15. Trumps oväntade oberäknelighet (vedergällning i Syrien) gör att det är svårare eller rent av inom vissa ramar omöjligt att beräkna risk/reward i Kreml. Om reward kan beräknas men inte dess risk inom rimliga ramar så ger det i utfall att undvika att agera. Därav det generellt avhållsamma läget.

  SvaraRadera
 16. Jag tror att Putin satsar på att ta sig in i Vitryssland

  SvaraRadera