Cornucopia?

Aktuellt

Bostadsinbrotten föll till nya rekordlåga nivåer - men en polisregion går åt andra hållet

Enligt BRÅ:s preliminära statistik över polisanmälda inbrott i bostäder, så föll dessa till nya rekordlåga nivåer per capita. Det finns do...

2017-06-13 11:20

Korrigeringar om kemikalielagen

Gårdagens artikel om kemikalielagens applicering på begagnad elektronik ska korrigeras lite, enligt en källa hos ett berört företag. Begagnade varor ska bara beläggas med skatt om de levererats innan den första juli, och då bara hos sk lagerhållare. Vilket mer renodlat handlar om branschen för begagnad IT-utrustning.Kemikalieskatten omfattar inte heller all elektronik, utan "bara" produkter med vissa KN-nummer.

Det finns dock stora oklarheter här och det är inte självklart. Skatteverket hänvisar till Tullmyndigheten, som i sin tur ber att man skickar in varan för klassning. Tullen lämnar sedan sitt svar tidigast i september, så innan dess vet inte återförsäljare (lagerhållare) vad som gäller och riskerar åka dit för skattebrott om de gör fel.

Ett exempel är tillverkarna av spelkonsoler, som gör olika bedömningar på om separata kontrollenheter ska beskattas eller ej. Vilket leder till konkurrensfördelar om man gör en liberal bedömning.

Endast lagerhållare ska betala skatten och en vara ska bara skattas en gång. Tidigare uppgifter om att sälja av begagnad utrustning är därför inte helt korrekt. Däremot ska varor som levererats före första juli beskattas om de hamnar hos en försäljare av begagnad utrustning. Så för en given vara måste man hålla koll på datum för varans första leverans. Alltså inte försäljningsdatum på t ex en faktura eller kvitto, utan leveransdatum.

Enligt uppgifter ska inte heller myndigheterna skött det hela speciellt bra.

Oavsett så blir det en rejäl konkurrensfördel för utländska återförsäljare av IT-utrustning, hemelektronik och vitvaror. Kanske klarar sig den svenska branschen ett litet tag till på grund av konjunkturläget. Men det är när konjunkturen viker på allvar som konkurrensfördelar ger sig till känna och svenska arbetstillfällen kommer försvinna. Danska Proshop drabbas inte av lagen och frågan blir bara när de stora svenska onlinebutikerna (Webhallen, Netonnet, Dustin, Komplett - några fler stora?) helt enkelt flyttar över gränsen till Danmark eller Norge och i ett slag kan sänka sina priser. Det är inte så att det finns någon konkurrensfördel med att verka i ett Sverige med världens högsta skatter och hårdaste regler, som dessutom tillämpas av nitiska myndigheter och inte bara är kontinentens pappersprodukter.

I slutändan blir det därmed noll miljövinster och sänkta skatteintäkter för svenska staten och ökade kostnader när svenskar blir arbetslösa. Men det kanske var regeringens tanke? Arbestlösa är ju tänkta att försörjas av staten och därför rösta socialistiskt.

Vad gäller dig som företagare, så kan du på grund av kemikalielagen fortfarande drabbas, så tillvida att lagerhållare av begagnad utrustning rimligtvis kommer vilja betala mindre till ditt företag för att kompensera för skatten.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Komplett är redan Norskt, allt skickas från deras lager i Sandefjord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sovjetiskt menar du?

   Radera
  2. Stämmer inte. Åtminstone inte i slutledet.
   Beställde så sent som i söndags ett nytt chassie till pootern.
   Levereras från centrallager i Örebro.

   Radera
  3. Komplett har lager i Sverige också, men det är en norsk koncern. De äger även Webhallen helt.

   Radera
 2. Detta var ganska självklart om man läste lagen.

  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-20161067-om-skatt-pa-kemikalier-i-viss_sfs-2016-1067

  Sen är det också tveksamt om det kommer påverka företag som jobbar med begagnad IT-utrustning - så länge de inte importerar skattepliktig utrustning från annat EU-land.

  10 § Som lagerhållare får godkännas den som
  1. i Sverige avser att yrkesmässigt

  a) tillverka skattepliktiga varor,
  b) från ett annat EU-land föra in eller ta emot skattepliktiga varor,
  c) importera skattepliktiga varor från tredjeland, eller

  d) från godkänd lagerhållare köpa skattepliktiga varor för återförsäljning till näringsidkare, och
  2. med hänsyn till sina ekonomiska förhållanden och omständigheterna i övrigt är lämplig som lagerhållare.

  Godkännande som lagerhållare ska återkallas om förutsättningarna för godkännande inte längre finns eller om lagerhållaren begär det. Ett beslut om återkallelse gäller omedelbart, om inte något annat anges i beslutet.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Här läses inga lagar. Här spekuleras, gissas och dras felaktiga kill-gissningar!

   Radera
  2. Felaktiga killgissningar? Jag trodde en gång att jag hade fel,men det var en hormonobalans. Ett par ryssfemmor från BD fxade det raskt.

   Radera
 3. Undrar just vad som gäller ifall en utländsk säljare väljer att anlita ett företag som ex. Dachser för frakt och lagerhållning i Sverige, medans all försäljning går via säljarens säte i utlandet? Det blir trots allt vanligare att man outsourcar frakt och lager till tredjeparts-aktörer.

  SvaraRadera