Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-06-09 09:19

Konservativa Tories segrade i brittiska valet

Therese Mays konservativa Tories blev gårdagens brittiska vals segrare. Vänstern målar dock ut dem som förlorare, då de som regeringsparti föga överraskande tappade mandat och egen majoritet. Något annat realistiskt regeringsalternativ finns dock ej.

Av parlamentets 650 mandat fick Tories 315, socialistiska med galningen Corbyn vid rodret Labour 261, skotska nationalistpartiet SNP 56 mandat, liberaldemokraterna 12 och de två motsatta nordirländska partierna 10 respektive 7 mandat.

Therese May kan få egen majoritet ens med stöd av liberaldemokraterna.

Enligt mediauppgifter kommer inte May avgå, men kan förstås avsättas om parlamentet vill.

Hur Brexit-processen fortsätter blir nu intressant. Mays förhoppning om stärkt mandat har grusats.

Förståsigpåarna pratar nu om att det bör bli börsras i London, men än så länge verkar inte en sådan oro spridit sig, då Stockholmsbörsen öppnade marginellt på plus.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

48 kommentarer:

 1. "två motsatta nordirländska partierna 10 respektive 7 mandat." Det partiet med 10 mandate (DUP) är ett konservativt, euroskeptiskt parti, så det borde gå att komma överens om något mellan torys och DUP. Men det är en kanpp majoritet trots allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Falla på eget grepp kan inte bli tydligare än så här.

   Radera
  2. Genomgående för Tories...

   Vad hette han före ArmMaygeddon som försvann som en löning ?
   Ungefär som vår fd landsfader Reinfeldt.

   Radera
  3. Cameron.
   May påminner faktiskt en hel del om AKB.

   Radera
 2. Bara idioter trodde på nedgång idag och såna finns det många av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Specifikt finns det väl 7 499 999 998 idioter? De två undantagen stavas väl Stefan Östergren och Magdalena Andersson?

   Radera
  2. Var ju bara att titta på terminen att det skulle upp men det kanske var för svårt för vissa. Bättre att tro och tycka och önska.

   Radera
  3. Nu var det ju kända fakta att börsen skulle upp imorse.
   Fanns svart på vitt. Varför då hitta på en story om att börsen ska ner.
   Hur det kommer att gå nu har jag inte en aning men det finns det ju massor med andra människor som "vet".

   Radera
  4. Exakt Rickard.
   Ändå kunde de inte låta bli att sitta och gissa.

   Radera
  5. Var faktiskt två kvinnor som satt och killgissade så killgissa är numera könsneutralt.

   Radera
 3. Hur många mandat krävs för majoritet? 325? Är Tories och liberaldemokraternas 327 en för knapp majoritet för att kunna ses som stabil?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrekt. Fick för mig att det var 660. Ändrat texten.

   Radera
  2. Det finns ett antal skillnader I valsystemet mellan UK och Sverige för att det här ska ses som en stabil majoritet.
   1/Liberaldemokraterna är resultatet av en sammanslagning av det gamla liberalapartiet och ett socialdemokratiskt utbrytarparti, därförär det inte nödvändigtvis ett stödparti till Tories. Förragången I coalition så fick de mycket skit för regeringens inpopulära åtgärder.
   2/Liberaldemokraterna är dessutom starkt Pro-EU medan de konservativa har valt en mycket EU-kritisk linje, vilket gör att jag har svårt at tro att de vill sätta sig I regering med varandra.
   3/Mandaten är personliga, de tillhör inte partierna som här, så om en ledamot avgår eller dör e.dyl, så blir det fyllnadsval, så vid en impopulär regering I en "jämn" valkrets kan medföra att regeringen tappar mandat.
   4/ De konservativa hade en oerhört stor majoritet för bara några månader sedan,som de tappat nu,om det blir bråk I partiet kan det påverka,med en så liten majoritet.

   Dock så finns det ju saker som taalar för partiet:
   1/Sinn fein på nordirland som ställer upp I valet, men av princip inte skickar sina ledamöter, gick framåt till 7 mandat. Det gör att majoritet uppnås vid 322 mandat (eller möjligtvis 323, talman ska utses från en av ledamöterna). Konservativa + DUP har 328 mandat.
   2/Labour har haft fullt inbördeskrig. Jeremy Corbyn valdes pga av at Ed Milliband tog bort de spärrar mot infiltrering från andra partier (främst trotskyister) som funnits där sedan 1980-talet.Invändningarna mot Jeremy corbyn har frömst varit att han är ineffektiv, men den verkliga oron I mitten/högerfalangen av partiet är vänsterflygeln till nästa gang ska ha skaffat sig en så starkt position att de utser någon som är bade tokvänster OCH effektiv (t.ex. John Mcdonnel), eller genomföra utrensningar. Startar inbördeskriget igen så kan det bli mindre roligt för labour.
   3/Om May falller så kan eventuellt en ny ledare utan en Loserstämpeli pannan börja vinna fyllnadsval.

   Radera
  3. Kanske han i hatten kan bli nästa Labourledare?

   Radera
  4. https://twitter.com/DiscoTrader/status/873076580179771392

   Radera
  5. Länken funkar inte,men är det möjligtvis så att det är en bild med en representant för monster loony raving party? Partiet som ansåg att det var fel att det bara fanns en konkurrensmyndighet? :-)

   Radera
  6. Jo det var Mr Loony som stod där och såg nöjd ut!
   Såg ungefär lika galen ut som en överförfriskad Skellefteå AIK-are.

   Radera
  7. Och nu verkar det bli en minoritetsregering med stöd av DUP:
   http://www.bbc.com/news/election-2017-40219030

   Radera
  8. Ukips partiledare Paul Nuttall avgår.

   Radera
 4. JA, demokratin blir inte bättre än så här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har en bit kvar till Putins Ryssland, och ännu längre till Nordkorea, eller varför inte Venezuela?

   Radera
 5. Även om Corbyn, när det gäller försvars- och säkerhetspolitiken, i ett sent skede tvättat bort rätt många av de grövsta stolligheterna i Labours valmanifest för 2017, så anser sig nog krigsförbrytardiktaturen i Kreml ha god anledning att idag korka upp en och annan flaska krimproducerad champanskoje.
  Konservativa Tories segrare i brittiska valet - knappast...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast helt nöjd är inte ryssarna och deras allierade i peak oil-maffian. Kolla oljepriset.

   Radera
  2. Skulle tro att Putin hoppas på en hård brytning mellan Storbritannien och EU, helst med delning av Storbritannien också. Tror inte att de jublar idag. Skulle i så fall bero på att regeringen blivit svagare då, men tror inte det räcker om politiken påverkas så att Ryssland får svårare att splittra resten av Europa.

   Radera
  3. Detta var helt klart ett bakslag för de som hoppas på en hård Brexit och en anledning till att börsen är upp initialt.

   Radera
  4. "För att citera fotbollslegenden Gary Lineker så stod den brittiska premiärministern Theresa May för ”årets självmål” när hon bestämde sig för att utlysa nyval. Hon har lyckats slarva bort ett opinionsförsprång på 20 - 25 procentenheter på bara några månader och på köpet förlorat majoriteten i parlamentet."

   Pekka Kääntä bra som vanligt:
   https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2017/06/09/lattnad-men-det-stora-haveriet-ar-pa-vag.html

   Radera
  5. Putin har som målsättning att slutgiltigt krossa västerländska demokratimodeller och idéer om demokratiska samhällssystem. Genom att nära populistiska partier, motverka globalisering och frihandel samt underblåsa främlingsfientliga, nationalistiska, Nato- och EU-skeptiska strömningar har han inte utan framgång hos stora befolkningsgrupper skapat en utbredd misstro mot demokratiska institutioner. Tillskapandet av svårhanterliga parlamentariska situationer och svaga minoritetsregeringar är ett medel på vägen mot den nya tiden med en euroasisk makthegemoni. Den 9 september 2018 blir en intressant dag...

   Radera
  6. å andra sidan kan det finnas en fördel med att ha relativt svaga regeringar. Det blir lite pissljummen melanmjölk av alltig, men å andra sidan skulle det bli en regering I sold hos Putin, kan det vara bra om den är svag.

   Radera
  7. Det blir ingen Brexit. Alla som inte är idioter förstod det när Theresa May utlyste nyval.

   Radera
  8. Nu får du gärna utveckla det. Jag kanske inte kvalar in till mensa, men jag tror inte jag är så dum att jag kan klassas som idiot,så hur tanker du?

   Radera
  9. There´s more to the picture than meets the eye

   Radera
  10. Stefan Östergren förklarar saken på engelska på ett föredömligt sätt kl. 13.56. Låt gå att han glömde sätta punkt.

   Btw: I do not qualify for Mensa either. Neither do I consider myself to be an idiot.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  12. Vad jag menar är att du var ganska kryptisk och Stefans ord om att det finns mer under ytan, inte försklarar din tes särskilt bra. t.ex. vad exakt för underliggande dolda skäl anser du May hade med nyvalet visavi brexit?

   Radera
 6. En pyrrhusseger är en dyrköpt seger, en seger med stora egna förluster. Innebörden i uttrycket kan även vara att resultatet av "segern" visar sig leda till en förlust längre fram.

  Uttrycket härrör från Pyrrhus, som efter ett framgångsrikt slag mot romarna år 279 f.Kr. skall ha yttrat: "En sådan seger till, och jag är förlorad."[1]

  SvaraRadera
 7. Dom HADE majoritet som är 326 platser, nu efter valet har dom förlorat den majoriteten.

  Klantigt säger media, jag gissade detta redan i april eftersom dom kan skylla på väljarna on det blir en dålig brexit.

  Dessutom så är det väl världens fetaste omvända pump-and-dump, den som visste detta efter den 23 juni kommer ha tjänat enorma summor när det så småningom vänder upp.

  May har ju trots allt sagt ett par gånger i veckan sedan hon tillträdde att - no deal is better than a bad deal - med åtföljande artiklar i tidningarna on en hard brexit.

  Förvånar mig att conservatives fick 318 seats :)

  SvaraRadera
 8. Det bästa hade varit om någon riktig marknadsliberal hade blivit ledare och förhandlat utträdet, tänk Daniel Hannon. Det hade kunnat bli hur bra som helst, full frihandel och massa avregleringar.

  SvaraRadera
 9. Och nu talar allt för att DUP ska stödja Mays nya minoritetsregering...

  DUP grundades av Ian Paisley 1971 (googla honom om hans namn inte säger er något, han var inte på den mjukare sidan i NI-konflikten om man säger så) och verkar för en "stark union", men mest för att berika sig själva på gammal vanligt manér (NI är ett moras av svag ekonomi, offentliga stöd från London och Bryssel samt sekterism som är inrotat sedan det grundades på 1920-talet). DUP är ett korrupt homofobt parti med företrädare som på allvar tror att jorden skapades för 6000 år sedan, deras regeringsstrategi lär bestå i att försöka pressa ut de pengar man innan fått från Bryssel från London (och i förlängningen gynna unionistområden) istället. Se längre ned men populärt att betala för NI är det inte på huvudön och det här lär inte göra den saken bättre. Lägg till att DUP knappt klarar av att regera på hemmaplan i Stormont p.g.a. alla korruptionsskandaler (iofs är man inte ensamma där men som största unionistparti ska de nu styra hela kungariket - Se gärna den här BBC-dokumentären på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=rQV-mXS1lMg "Iris Robinson Affair and DUP corruption").

  Att över 1000 pers mördades av unionistsidan under "The troubles" är bekräftat:
  http://thepensivequill.am/2011/11/statistics-of-conflict-and-conflict-of.html
  och det är de gärningsmännen som har mest och kanske har enda anledningen att jubla. Glöm inte att "Good Friday Agreement" som till sist fick slut på våldet 1998 är ett EU-avtal och ett av många som måste omförhandlas innan sista mars 2019 då Brexit träder i kraft (artikel 50 är inlett, det går inte att stoppas utan nu måste förhandlingarna komma igång om det ska bli ett vettigt utgångsavtal). DUP är partiet som sedan grundandet varit en politisk gren av unionistterrorismen (se Ian Paisley återigen) och inte har de slutat än: https://ansionnachfionn.com/2017/06/06/dup-secures-the-backing-of-british-terror-groups-in-the-uk-general-election/


  Alltså, de flesta vet inte riktigt hur UK fungerar (eftersom de flesta svenskar inte reser bortom London med Home Counties utan tänker att London = Hela landet) men låt mig säga som såhär, kunde man blivit av med Nordirland hade de flesta engelsmännen gjort det för längesedan. DUP är människor som tror att världen fortfarande ser ut som 1900 där den sanna protestantismen står mot den förkättrade papismen, irländska upprorsmakare och liknande. Det finns ganska få engelsmän födda efter imperiet som delar den hållningen. Men i NI existerar det i allrahögsta grad. Mest extrem blir den som förnekar sin egen bakgrund och unionisterna förnekar att de är (protestantiska) irländare utan tar sin tillflykt till "Storbrittanien" som övergripande identitet. Naturligtvis sker detta till priset av en mängd groteskeri.


  En anekdot: Själv blev jag vid ett besök i Belfast varnad för att om jag inte reste mig och sjöng med när "God Save the Queen" spelades på puben i ett unionistkvarter kunde jag räkna med storstryk på gatan efteråt. Det är den här världsbilden som kommer att ges företräde in i regeringskorridorerna nu.


  Det här bidrar som jag ser det bara till att UK kollapsar inifrån. För även om SNP tappade i Skottland ser jag inte att det här kommer bli populärt där. De flesta skotska tories har inget till övers för den här världsbilden men är så illa tvungna att rösta med för att kunna behålla regeringsmakten i Whitehall och det kommer straffa deras folk nästa gång. Det är företrädare från "The unionist lunatic fringes" i Skottland, NI och Wales, medlemmar i Orange Order och slikt som allramest håller på att ta över "Storbrittanien" som identitet. Och så gamlingarna med imperiet i minne som troget röstar i alla val och som såg till att Brexit blev till verklighet:
  https://diem25.org/brexit-is-an-old-peoples-home/

  SvaraRadera
 10. Lite mer om DUP:s företrädare:

  http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/new-year-honours-dup-politician-maurice-mills-who-blamed-hurricane-katrina-on-gay-people-is-awarded-9952928.html

  Orkanen Katrina i New Orleans 2005 skickades av H*rr*n för att straffa de syndiga sodomiterna därstädes enligt DUP-företrädare

  http://www.midulstermail.co.uk/news/homosexuality-should-not-be-legal-says-magherafelt-councillor-1-6713629

  Homosexualitet bör inte vara lagligt enligt DUP-företrädare i Magherafelt eftersom Bibeln skriver emot det

  http://www.belfasttelegraph.co.uk/news/northern-ireland/iris-robinson-gays-are-more-vile-than-child-abusers-28529856.html

  Bögar är värre än pedofiler enligt andra partimänniskor


  http://www.telegraph.co.uk/expat/expatnews/6981092/Spectacular-fall-from-grace-for-Northern-Irelands-first-couple.html

  ... och frugan "förlåter" sin mans alla snedsteg.


  Detta är alltså det partiet som ska ge Tories och PM May det mandat hon behöver för regeringsarbetet. I västvärlden år 2017 ska detta alltså tas på stort allvar.


  Ställ er nu frågan hur populärt det egentligen är någonstans i det förenade kungadömet. Knappast någonstans utom för några "ewiggestrige", skulle jag säga.


  T.o.m. ledaren för skotska Tories (vars röster likaså är nödvändiga för regeringsarbetet) har sina dubier kring detta resonemangsäktenskap. Hon står närmre Sinn Fein (vars sju MP:s inte kommer till Westminster) än DUP i den här frågan:
  https://twitter.com/RuthDavidsonMSP/status/873174533427142656

  SvaraRadera
 11. Intressant att höra (S)(V)T (Aktuellt).

  "valfiasko för Theresa May"
  "det som kallas ett katastrofval för de konservativa"
  "Mays beslut om nyval var det sämsta politiska beslutet i modern tid"
  "Hon tänker sitta kvar trots förlustvalet"
  "May sa inte att valet hade varit ett fiasko"
  "Den store vinnaren I det här valet Jeremy Corbyn...Han gick mycket starkt framåt...Tycker du att svensk socialdemokrati ska följa Corbyn?"

  Sanningen är att de konservativa fick ungefär lika många röster som för 2 år sedan. De tappade ca 0.3%, vilket inte är så dåligt med tanke på att de hade en ny partiledare och de konservativa har haft makten i 7 år. May fick även bättre resultat än vad Cameron hade när han var ny 2010. May har nu säkrat upp två år till med en konservativ regering.

  Visst, resultatet var sämre än opinionsundersökningarna visade för några månader sen, men det är ju inte med de som hon ska jämföras. Val ska jämföras med val, och ser man till opinionsundersökningar så ligger de konservative på ungefär samma nivå i dessa som när May tillträdde.

  SvaraRadera
 12. Låter ungefär som SVD som hade 4 Teresa Maynegativa rubriker i webbupplagan igår. Bland annat används ordet "valförlust". Inte dåligt för att vara SVD. Men Corbyn gillas inte heller eftersom han är en mini-Sanders. Vilka partier och företrädare som faller SVD i smaken framgår inte. Men det är väl vissa globaliserade EU-positiva medelklasskikt i centrala London som kan duga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I de alla dyraste kvarteren i London (Kensington) röstade man på Labour. Hur skall man tolka det?!

   Radera