Aktuellt

Allt är inte en politisk handling

Allting här i livet är inte en politisk handling. Proffs kan faktiskt ha en personlig åsikt, som på inget sätt påverkar deras yrkesutövnin...

2017-06-04 10:23

Kaliber nio och 5.56 millimeter fungerar mot terrorister - inte handhjärtan

Storbritannien har nu drabbats av ett tredje islamistiskt terrordåd på kort tid. Tredje gången gillt och det borde nu gå upp för profsstyckarna att handhjärtan och kärlek eller "det räcker nu" inte fungerar mot terrorister, lika dåligt som listor över frigående extremister. Det som fungerar är bevisligen kaliber nio millimeter och kaliber 5.56 millimeter, som brittiska polisens de tungt beväpnade vapengrupper är beväpnade med. Det och listor över utvisade, fängslade eller dödade extremister.

Sociala medier kommer förstås översvämmas av flaggor i profilbilder och uttalanden om kärlek och handhjärtan. Det är förstås naturligt att stoppa huvudet i sanden, men det hjälper inte.

Mer allvarligt är att makthavare och proffstyckare går ut och säger saker som att "vi ska inte ändra någonting". Verkligheten är att vi vet exakt vad som behövs för att få stopp på extremismen och med det terrorna. Det lyckades förhållandevis väl efter andra världskriget, när nazismen i praktiken utplånades som ideologi med makt. Vi har också med aktivt arbete kraftigt minskat riskerna på annat håll.

Hela samhället måste aktivt arbeta mot extremismen, i detta fall den islamistiska fundamentalistiska extremismen. Precis som mot nazismen efter andra världskriget ska nolltolerans gälla. Nolltolerans mot ideologins symboler. Nolltolerans mot ideologins retorik. Nolltolerans mot ideologins kläder. Nolltolerans mot ideologins värderingar.

Och med nolltolerans avses inte handhjärtan och uttalanden i sociala medier, utan fängelse, utvisning eller vid pågående terrordåd eller vid motstånd mot gripande nio millimeter, 5.56 eller 7.62.

Det har fungerat och fungerar fortfarande mot nazismen, åtminstone så som den artade sig under andra världskriget.

Nazisismens symbol hakkorset innebär till hets mot folkgrupp. Nazistisk retorik innebär brott mot våra yttrandefrihetslagar i form av hets mot folkgrupp, alternativt uppviglande etc. Att gå omkring klädd i nazistiska uniformer ses knappast genom fingrarna med. Och värderingarna tolereras inte, även om de inte är olagliga då vi inte har åsiktsförbud i Sverige.

Samma ska förstås gälla angående den islamistiska extremismen. 

Det finns lagar i Sverige. Främst hets mot folkgrupp och yttrandefrihetslagarna. Använd dem. Islamistiska symboler ska klassas som hets mot folkgrupp (hets mot andra religioner, hets mot kvinnor, hets mot sexuell läggning). Samma med islamistisk retorik. Religionsfrihet ska inte trumfa hets mot folkgrupp och yttrandefrihetslagarna. 

Hatpredikanter ska gripas, lagföras och om de ej är svenska medborgare utvisas ur landet, och aldrig mer släppas in igen. Organisationer som bjuder in hatpredikanter ska förstås förbjudas, och minst bli av med alla bidrag, tillstånd, lokaler, fastigheter mm. Den som bjuder in någon som bedriver hets mot folkgrupp eller bryter mot yttrandefrihetslagarna ska hållas medskyldig, med samma åtgärder. 

Ovanpå detta ska myndigheter som Försäkringskassan och Skatteverket få regleringsbrev om att detaljkontrollera organisationer och personer som identifierats som extremister för att slå mot dem ekonomiskt.

Att identifiera extremister och sätta upp dem på listor räddar inga liv och stoppar ingen terrorism. Listor på utvisade, listor på personer med inreseförbud, listor på fängslade och listor på dödade extremister fungerar däremot.

Sedan kan vi handhjärta och känna kärlek, men som det är nu kommer inte terrorismen besegras av några uttalanden om att "de måste förstå att  det räcker nu", som när barn mördades i Manchester.

Målet med terrorismen är dock inte bara att mörda oskyldiga. Målet är att eskalera fram en konflikt. Ytterst vill man få ett krig inom Europa, där alla sidor mördar varandra. Därför är det av högsta vikt att man med precision och utan tvekan åtgärdar den lilla minoriteten extremister, som handlar om promille, så den stora majoriteten kan leva vidare i tolerans. På bägge sidor. Alterantivet är att vi kärlekskramar fram en öppen ömsesidig konflikt, vilket förstås är målet för terrorismen.

Kom ihåg att prova mer av samma och förvänta sig ett annat resultat är definitionen på begåvningsutmaning. Tolerans mot extremism och tolerans mot hat fungerar inte. Det ger extremisterna fritt spelrum. Handhjärtan begränsar inte extremisternas spelrum. Vi kan dock vara säkra på att inget händer i Sverige, inte ens när (inte om) Sverige drabbas av fler islamistiska terrordåd.

Varför ska man då bry sig om islamistisk terrorism, när det även finns vänsterterrorism och högerextremism? Detta beror på att vänster- och högerterrorismen främst riktar sig mot varandra (med undantag som Trollhättan - terroristen Breivik riktade sig dock inte mot allmänheten utan mot vänstern). Den islamistiska terrorismen riktar sig mot allmänheten. Vem som helst kan drabbas när man gör det man uppmanas göra - fortsätta sitt liv som vanligt. 

Den som relativiserar med t ex risken att drabbas av en trafikolycka ska komma ihåg att det inte finns någon uppsida med terrorism - de flesta av oss nyttjar t ex trafiken för att vi har ett behov av det och anser att riskerna är värda fördelarna. Det är en risk vi alltså accepterar då vi ser en nytta med kommunikationer. Det finns inga fördelar och ingen nytta i terrorismen, dess existens ger inte allmänheten något mervärde. Allmänhetens liv fungerar utmärkt utan terrorism, men inte utan möjlighet att transportera sig eller varor. Dessutom läggs miljardbelopp på att via aktiva åtgärder minska skador och dödsfall i trafiken. Det är inte handhjärtan som minskat dödsolyckorna, utan aktiva åtgärder - allt från investeringar i infrastruktur, bättre teknik och teknologiska hjälpmedel, samt information och utbildning. Och lagstiftning.

Om polisen upptäcker att du kör rattfull hamnar du inte på en bevakningslista som "känd av Säpo", utan du blir av med dina tillstånd (körkort), får böter och eventuellt fängelse. Innan du kör ihjäl någon. Vi har en nollvision i trafiken och ingen uppmuntrar folk att köra rattfulla, ingen säger att vi ska besvara rattfylla med handhjärtan och kärlek. Ingen håller föreläsningar om att vi ska köra rattfulla.

Bilolyckor sker generellt oavsiktligt, på grund av slarv, försumlighet, dåligt omdöme och inkompetens. Det finns generellt ingen illvilja bakom. Terrordåd sker alltid avsiktligt på grund av hatets ideologi och av ren illvilja mot andra människor. Det går helt enkelt inte att jämföra olycksrisker med terrorism.

I övrigt är det inte hat att sätta extremister bakom lås och bom, utvisa dem ur landet eller vid pågående terrordåd eller våldsamt motstånd mot rättsväsendet döda dem. Det kallas inte hat, det kallas fungerande rättsväsende.

Londonpolisen använde för övrigt samma tillvägagångssätt som när Trollhättepolisen sköt ihjäl skolterroristen i Trollhättan. In snabbt med vapen, hitta den/de beväpnade gärningsmannen/männen, skjut först och fråga sedan. En etablerad metod som man vet räddar liv vid sk massskadedåd.

Möjligheten att kommentera detta inlägg är avstängd för att slippa kommentarer från extremister från alla sidor.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.