Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-06-27 09:08

Johan Gustafsson åter hemma - får vi veta sanningen?

Den sedan 2011 kidnappade Malisvensken Johan Gustasson är tack och lov återigen hemma i Sverige. Men kommer vi någonsin få reda på vad som egentligen hände?
Vem vet?
Antagligen får vi aldrig reda på vad som egentligen hände. Att al-Qaida släppte Malisvensken utan lösensumma ter sig osannolikt - det skulle vara ett medgivande från dem att det bara är att vänta. Sverige betalar heller inga lösensummor, för man förhandlar inte med terrorister

Vad som egentligen hände i Mali lär vi aldrig få reda på. Kanske snubblade FN-trupp eller regeringsstyrkor på platsen där Gustafsson hölls fånge? Kanske tröttnade verkligen al-Qaida? Kanske betalades en lösensumma, under överenskommelse att det kommer förnekas av alla inblandade?

Vad Margot Wallström (s) säger är att svenska polisens nationella operativa avdelning och andra svenska och utländska myndigheter har varit inblandade. Detta är särskilt intressant, då man kan tycka att dessa svenska och utländska myndigheter borde namnges.
"Regeringen vill särskilt lyfta fram den goda samverkan som har präglat arbetet mellan UD, Polisens Nationella operativa avdelning och andra svenska och utländska myndigheter. Ett arbete som slutligen möjliggjorde att Johan kan komma hem."
Han sades vara åtföljd av "svensk myndighetspersonal" när han flög hem.

Det är väl typ första gången som regeringen någonsin visat minsta intresse för Gustafssons öde, åtminstone offentligt. Det gäller ju att endast ta åt sig något när det går bra. Utrikesminister Margot Wallström (s) säger att det finns goda anledningar att ej säga hur det hela gick till. Därtill kom ett generellt uttalande om lösensummor och att Sverige principiellt inte betalar något. NOA:s talesperson anger explicit att man inte kommer säga vilka man samverkat med utan bara "myndigheter" inom och utom Sverige. "Man (andra myndigheter i Sverige och internationellt) ska kunna lita på svensk polis."

Frankrike har en avsevärd militär närvaro i Mali. Franska GIGN, som är specialiserade just på att frita gisslan och sägs fritagit ca 600 personer genom åren, har satts in i Mali tidigare. Vi får se hur det går med upphandlingen av nytt svenskt luftvärn och om det blir det franska alternativet SAMP/T.

Nu välkomnar vi Gustafsson hem, och ärligt talat: vad som egentligen hände spelar ingen roll. Man kan alltid hitta på konspirationsteorier istället, vilket lär ske.

I Robert Karjels bok Efter monsunen fritas kidnappade svenskar av "amerikanska specialförband på ett rutinuppdrag" (ur minnet). Egentligen var det svenska Särskilda operationsgruppen...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. Några islamiska retreatanläggningar runt om i landet passar väl bra både för IS och vår regering.

  SvaraRadera
 2. Det kanske var Donald Trumps gäng som fixade det, men det kommer aldrig att medges av svensk ädel-PK.

  SvaraRadera
 3. Det gagnar väl knappast någon att behöva veta sanningen hur han blev fri. bara den Svenska nyfikenheten. Det finns väl andra västerlänningar i fångenskap där som troligen inte gynnas av den.

  SvaraRadera
 4. "vad som egentligen hände spelar ingen roll"
  Verkligen?
  Det är klart att det spelar en roll, inte rent mäsnkligt för Johan kanske, men för framtiden. Lösen har med all sannolikhet betalats ut (kanske via ombud/mellanhand), annars hade Margot givetvis svarat tydligare på frågan.

  Problemet är såklart att detta ökar risken för andra västerlänningar och stärker terroristerna och på så sätt riskerar vi att massor med andra människor skadas/dödas för att rädda en svensk. Rent mänskligt förstår jag detta, men logiskt är det en väldigt tveksam strategi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl lite det som är problemet...att man behöver en eller flera verksamma strategier som både fungerar och som ett samhälle i Väst kan vara öppet med.

   Radera
  2. Det här är en knepig fråga.
   Det är så fruktansvärt omänskligt att lämna någon åt sitt öde i de här fallen.
   Men!
   Antal personer som vi riskerar bli tvugna att lämna åt sitt öde, ökar för varje sådant fall av eftergivenhet!

   Först och främst:
   Farliga områden ska inte besökas.
   Varje person som reser i dessa områden, tar en risk som drabbar alla andra, iom att vi ställs inför det oerhört svåra beslutet som detta, om de blir tillfångatagna.

   En äventyrare som för självförverkligande och häftiga upplevelser serverar fienden ett utmärkt tillfälle att försvaga oss.

   Men, här åligger det även myndigheter att _med stort eftertryck_ avråda, kanske rent av förbjuda(?), resor till sådana områden.

   Sedan, när tillfångatagande väl inträffar: satsa pengarna på fritagningsförsök istället. Det sänder rätt signaler. Här har ni inget att hämta annat än död och lidande. Vilket är det enda meddelande som ger önskvärd effekt på jihadister mfl liknande element.

   Radera
  3. Fast vad tjänar vi på att hemlighålla att lösen betalats. Självklart sprids sådan info bland de som kidnappar. Enda anledningen att dölja det är att minska kraven på regeringen att ställa upp med lösen , så att svenskarna lär sig att man åker inte dit frivilligt och skall inte räkna med att UD ställer upp. Det minskar ju antalet resenärer i knipa.

   Folk på missioner mm , antingne för UD eller Försvsrsmakten, SIDA mm har ju troligen en dold , oskriven överenskommelse att staten löser det (annars får man inte frivilliga ) ifall SHTF.

   Radera
  4. Man lämnar förstås inte lösen. Däremot kan man betala konsulter pengar för att "hantera förhandlingarna". Sedan kan lämplig individ på kidnappande sidan kanske få pengar på ett schweiziskt bankkonto och en fristad (för al-Qaida kommer vilja ha ihjäl honom) för att tappa bort den kidnappade.

   Finns alla möjliga varianter.

   Radera
  5. Sant. Det krävs nog en SF och Thrillerförfattare med insikt i säkerhetspolitik för att komma på alla varianter :)

   Radera
  6. "Man lämnar förstås inte lösen"
   Självklart gör man i praktiken detta. Sedan gör man det via omvägar för att kunna säga "vår policy är att inte betala lösen" utan att rodna allt för mycket...

   Det är bara ett sätt för politikerna att slippa kritik och att ta en jobbig debatt. Finns det något positivt alls med detta egentligen?

   Så länge det i praktiken betalas ut lösen så kommer kidnappningarna att fortsätta och de pengar som betalats ut kommer göra en jävla massa skada.

   Radera
  7. Angående det här med "extremturisters" egna ansvar så kan man ju bara konstatera att mycket ändrats sedan 2011. Turismen är i princip död i hela Sahel-Saharabältet i Västafrika. De kidnappningar som ägt rum de senaste åren är nästan enbart av oljearbetare, hjälparbetare och missionärer (i vissa fall såna som bott många år i området). Jag besökte själv Timbuktu som turist ungefär ett år innan Johan och då upplevdes det inte som särskilt riskfullt. Kidnappningarna hade då enbart ägt rum långt ute i öknen, städerna betecknades som säkra. Men under 2011 blev kidnapparna djärvare och det var bara någon vecka efter att jag lämnat Nigers huvudstad Niamey som två fransmännen blev tagna från en restaurang mitt inne i staden. Blev då lite försiktigare och höll mig helt borta från riskområden.

   Radera
 5. Är du säker att det var "Svalbard" du besökte häromsistens, Cornu? Och varförhar inte BD varit aktiv de senaste dagarna? Jag sager ingenting men ni kan ju dr agna slutsatser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har fotobevis och kvitton från Svalbard. Kan inte tala för BD dock, men ja han har varit misstänkt tyst på sistone.

   Radera
  2. Skulle inte BD slappna av lite på Österlen eller hur var det nu? Det var ju något särskilt med någon särskild del av Sverige.

   Radera
  3. False flag!


   https://www.youtube.com/watch?v=f6VSV69KzJA

   Radera
  4. Jag har haft samma tanke. Misstänker starkt att några ohängda terroristers mammor har tagit sina söner i öronen och sagt åt dem att släppa svensken fortare än kvickt.

   Radera
 6. Bra iaf i det hela att han kommit hem.

  SvaraRadera
 7. Kan regeringen avtvinga Johan Gustafsson tystnadslöfte? Kanske med hänvisning till "rikets säkerhet" eller annan gummiparagraf? Han skulle ju annars kunna göra sig en bra hacka på att låta publicera sin historia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Om man hemligstämplar det hela till rätt hemlighetsgrad är det tillåtet för myndigheterna att utreda vem som läckt. Källskydd räcker ej då. Han kan prata med media, men får sedan gå direkt i fängelse utan att passera gå (nåja, rättegång). Nu var han i frihet några dagar i Mali innan han flögs hem, och har antagligen debriefats redan på plats.

   Radera
  2. Eller så låter man helt sonika bli att informera honom om eventuella skumraskaffärer bakom kulisserna?

   Radera
  3. Han kommer säkert att publicera sin historia, förmodligen med hjälp av någon skicklig skribent. Mer tveksamt om han kan redogöra helt för hur och varför han blev fri. Enklast att uppge att en okänd beväpnad grupp fritog honom och lämnade honom i en stad där sedan någon tog honom vidare.

   När den sista galningen haffats eller dött kan möjligen allt berättas. Gissning är om så där 70 år kommer en del dokument publiceras.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Hm, sista galningen haffats eller dött?
   Det lär nog inte ske. Det är tyvärr en konstant defekt hos mänskligheten som kräver kontinuerlig medicinering.

   OT och i din anda Nanotec:
   Som säkert alla vet kommer Tesla med eldriven lastbil. Chef från Daimler med den mest framgångsrika lastbilssatsning de någonsin haft, jobbar på detta. Samarbete med de största lastbilstillverkaren. Detta är stort.

   Radera
  5. B.fisher du har rätt och jag uttryckte mig lite dåligt.

   Jag menade den sista galning som hör till just varianten IS och det dröjer möjligen länge med tanke på att det fortfarande finns nazister 77 år efter.

   Många dokument släpps fria efter lång tid och därav min tanke att det kommer fram något om så där 70 år.

   Sålde helt klart mina Teslor för tidigt. Får tänka till lite mer. Kanske är andra biltillverkare för intrasslade i sitt fossila tänkande.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 8. Värst vad Margotan "koketterar" och "sprätter" i media idag... Verkar som om hon vill ta åt sig hela äran själv över den lyckade fritagningen.

  Antagligen kommer Sverige i den närmare framtiden att vara "positivt inställd" till någon "islamistisk befrielsefront" och välkomna dess företrädare till Sverige. Precis som Palme gjorde !

  Sedan har jag ju alltid funderat över varför Margot har samma namn som en annan Margot, Margot Honecker i forna DDR... ;-)

  SvaraRadera
 9. Notablet är att MW, helt opåkallat nämner NOA. Kanske för att ha en syndabock om det dyker upp något pinsamt senare. Annars vore ju den naturliga kontaktvägen till al Qaida Mahgreb via Palmecentret som ju har väldigt goda kontakter med al Qaida-infekterade Polisario. Eller är det tvärtom, är sossarna på väg att överge Polisario och UD har fått hjälp av andra lokala aktörer som tack för det.

  SvaraRadera
 10. Två saker. 1) Han kommer bli rik på att prata om det och sen skriva en bok. Alltså inte säkert han varit där mot sin vilja. 2) Politikerna kommer alltid förneka det dåliga och försöka ta åt sig äran för det bra. Politikens andra regel.

  SvaraRadera
 11. Kanske det var SI som blockade kidnapparna tills dom gav upp.

  SvaraRadera
 12. Den bästa spekulation jag sett i media är att man inte betalar "lösen" utan en avgift för Johans logi och mat under tiden han varit kidnappad. Typ man kollar hotellpriser helpension i Stockholm, 2500 kr/dygn, multiplicerar med cirka 2000 dagar och får fram att allt upp till 5 miljoner inte är "lösen". Pengarna betalas och alla är nöjda och glada.

  SvaraRadera