Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2017-06-15 11:31

Jan Ericsson (m): "Avgår regeringen är Alliansen beredda ta över"

Den moderate riksdagsledamoten Jan Ericsson kommenterar dagens besked om misstroendeförklaring mot en minister om de värsta skattehöjningarna går igenom. Om regeringen avgår i protest står Alliansen redo att axla regeringsansvaret är beskedet.

Jan Ericsson (m) skriver i en kommentar till bloggen:
"Från moderat sida har vi ju länge tryckt på för en gemensam Allianslinje mot regeringens skadliga politik. Nu är vi överens om att stoppa tre av de mest jobbskadliga skatteförslagen i regeringens budget. Vi moderater hade såklart helst sett en komplett Alliansbudget där vi även kunde förändra andra delar av politiken och presentera viktiga reformer. Men detta är ändå ett steg på vägen och dessutom en viktig markering mot regeringen. Jag tycker dessutom att det visar att Allianspartierna, när det verkligen gäller, klarar att enas även i frågor där vi har olika ingångar. Om regeringen står kvar vid sina skadliga skatteförslag kommer vi att väcka misstroendeförklaring mot lämplig minister. Vad som händer därefter är regeringens ansvar. Skulle regeringen avgå kommer Alliansen självklart vara beredda att ta över regeringsansvaret."
Så var det med den saken. Nu återstår att se hur regeringen reagerar och hur de ska försöka skylla ifrån sig kring den extrema minoritetspolitik man driver. En svag regering behöver acceptera att de inte kan köra på hur som helst, utan måste säkra åtminstone ett passivt stöd för politiken från riksdagen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

28 kommentarer:

 1. Äntligen blev svensk politik intressant igen, och inte bara (s)-förvaltning.

  SvaraRadera
 2. "Från moderat sida har vi ju länge tryckt på för en gemensam Allianslinje mot regeringens skadliga politik."

  Länge? Hur långt är ett snöre?

  Oppositionsfejket under DÖ-tiden och undfallenheten efter det påkallar ju att DÖ-involverade allianspartiledarna kliver åt sidan. DÖ lyckades ju bara stärka SD och ge Vänsterpartiet och Miljöpartiet totalt oproportionerligt inflytande.

  Om Regeringen kliver åt sidan, vad är planen då? För att bilda regering i verkligheten har man ju egentligen inte haft som avsikt en enda gång sedan 2014 de facto.

  SvaraRadera
 3. Tror poängen här är att regeringen måste söka stöd för politiken. Har man inte det får man avstå från att driva sina förslag. Det svider hos S som inte vill kompromissa pga långt maktinnehav trots 8 år med alliansstyre.

  Men en fälld regering kanske lär S veta hut och kompromissa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde, söka stöd eftersom man är beroende av extremistpartier när det gäller ekonomisk politik, och är i minoritet.

   I förlängningen kommer detta leda till en mera demokratisk , i den meningen bättre representstion mot folketa vilja.

   Good for the demokracy!

   Radera
 4. Hade man begärt och vunnit en omröstning om misstroendeförklaring mot statsministern vore saken klar; regeringen måste avgå. Men det alternativet tycks inte finnas på kartan. Att vinna en omröstning om andra ministrar, även om det vore Magdalena Andersson, är vad jag förstår poänglöst; Löfvén kan lätt tillsätta en ny minister om någon måste avgå, utan att ändra någonting utom bemanningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, nu har inte alliansen sagt VILKEN minister man avser lägga misstroendeförklaringen emot. Det kan fortfarande bli Statsministern man går på, då han är ytterst ansvarig.

   Radera
 5. Nu till frågan åtskilliga av oss har grubblat över:
  Varför i all världen har alliansen dröjt så länge med detta?

  SvaraRadera
 6. Detta är "Operation rädda den moderata ledartröjan" och handlar INTE om att fälla regeringen - det handlar om att släppa den egna hörnflaggan snabbt nu innan Annie Lööf och Centern gått upp som största alliansparti.

  SvaraRadera
 7. Det viktiga är att vi får en utveckling där de antidemokratiska sekterna V och Mp utesluts ur allt tänkbart samarbete. Resten av gänget är ändå ganska strömlinjeformade med små avvikelser.Även om man ger sken av annat. Pampen Lövfens enda mål är att på något sätt sitta i förarsätet så han hittar säkert en lösning. Även om det skulle innebära att han blir ny partiledare för Moderaterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte de antidemokratiska parterna i DÖ!

   Radera
  2. Nej, det får man inte glömma. Demokratiska partier som i flock uppträder så är inte riktigt bra. Men ser just nu inte detta som en väg mot diktatur.

   Radera
 8. Intressant varningsskott man nu verkställer, i det fall allianser kan hålla ihop och får stöd av SD. Man siktar på en minister som är lite omtyckt, men man siktar INTE på statsministern. Det kan bli nästa gång, kanske. I vilket fall som helst så kommer inte maktpersonen Löfven avgå även om man tar bort hans finansminister. Makten är för viktig för honom och han kommer hitta 1000-tals skäl till detta. I varje fall är skatterna dåraktiga och bör inte gå genom. För det skall alliansen ha lite kred. Magdalena kan gå hem när hon vill för mig. En dålig minister från första början som bänder på verkligheten såfort hon öppnar kak-inkastet.

  SvaraRadera
 9. Bäst vore att varningsskotta mot TVÅ ministrar, en man och en kvinna - att bara rikta mot Maggan vore ju som att skänka gratisammunition till genuspropagandaministerierna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Centern vill säkert helst sänka två stycken miljöpartister, det är ju deras huvudkonkurrent på andra sidan.

   Radera
 10. Varm luft låter tydligen mer än kall.
  Löfven kommer hota med nyval och då drar sig Lööf ur.

  Vad de snarare borde göra är att precis som sossarna med hjälp av SD stoppade skattesänkningar med motiveringen "det stärker budgeten och är därmed en del av ramverket" jobba för att stärka budgeten genom att stryka varenda utgiftsökning de ogillar.
  Torde vara lätt att hitta ökningar av utgifter som är större än skattehöjningarna. Då har sossarna svårt att säga något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är som vanligt ett spel för galleriet. Alliansen vill knappast ta över makten nu strax innan valet när konjunkturen precis börjat vika ner.
   De skulle ju direkt få skulden för lågkonjunkturen som kanske dessutom kommer med fastighetskrasch och blir det värsta kraschen sedan 1929. Eller rent av värre än 1929.

   Radera
  2. SD har ju varit med och röstat ner en ändring av statliga inkomstskatten en gång förut: https://www.svt.se/nyheter/sd-tanker-falla-skattehojningen Men då var det åt andra hållet man ville ändra!

   Radera
 11. Svensk politik idag handlar bara om det oundvikliga, att skjuta upp ett maktövertagande av något parti som kan ta i med hårdhandskarna. Tröttsamt..

  SvaraRadera
 12. Detta kommer aldrig hända, så länge Annie sitter vid centerrodret.
  Hon har redan twittrat om att hon inte vill fälla Maggan.
  Det är ju synd att göra sig ovän med dem man tänker samregera med, efter nästa val. Vilken taburett siktar hon efter? Näringsminister och vice statsminister?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, näringsminister blir förträffligt. Då kan vi måhända få spendera några hundra av Konungarikets skattemiljarder på fin-fina affärsobjekt i klass med Nuon, Post Nord och SAAB Automobil...

   Radera
  2. 30+ miljoner nya "svenskar" tillkommer på det om Annie får bestämma. Det var väl 40 miljoner vi kunde bli totalt med 30 mille asylanter enligt henne

   Radera
 13. Trevligt med lite initiativ i svensk politik igen, just nu är den som en romantisk och gullig film.

  SvaraRadera
 14. Finns antagligen taktik i det faktum att försöksballongen släpps av jan och inte anna...
  Så nu skall dom regera med stöd av SD?

  SvaraRadera
 15. Är det någon i Stefans feministiska skitregering som föreslagit avgång?

  SvaraRadera
 16. Inget kommer hända. Centerpartiet skulle börja samarbeta med vänsterpartiet hellre än att fälla regeringen eller en sosseminister.

  SvaraRadera
 17. Finns ingen rimlig anledning för Löfven att bara släppa ifrån sig regeringsmakten. Ej heller ett demokratisk mandat för Alliansen att bara ta över. Det blir nyval, som inte ersätter ordinarie val. Och den regering som bildas efter det nyvalet har som första punkt på dagordningen det ordinarie valet.

  Sakfrågan om flygskatten ( marginell), ändrad statsskatt ( marginell) och 3:12 reglerna (superkrånglig regelverk där regeringen redan backat) lär väl knappast uppfattas som värda ett nyval för medborgarna.

  Ni som skriver att Löfven bör samarbeta högerut, well han vill ju inget hellre men är ju blockerad , ingen svarar på hans inviter.

  SvaraRadera