Cornucopia?

Aktuellt

Lönerna i IT-branschen 2018 yrke för yrke - var ligger du?

Programmerare sägs vara det vanligaste yrket i Stockholm i takt med att den massiva automatiseringen i IT-branschen effektiviserat och skapa...

2017-06-06 09:37

Idag firar vi administrativa EU-enheten Sveriges dag!

Idag samlas vi land och rike runt i den administrativa EU-enheten Sverige och firar administrationsytans dag genom att hissa det kristna korset i gult och blått. Detta för att fira att det inom en geografiskt avgränsad ska gälla särskilda skatter, lagar och regler på pappret, lagar och regler som dock tillämpas godtyckligt på grund av bristande resurser i rättsväsende och myndighetsutövning, förutom EU-regler som vi är överens om ska tolkas mest strikt i EU och därtill inte bara tolkas utan också tillämpas.
Så här på den administrativa enhetens dag bör vi ställa oss frågan vad Sverige egentligen är?

Sverige är en adminstrativ enhet inom EU, där särskilda skatter och lagar ska gälla. Dessa ska vara hårdare än i övriga EU-enheter, då hårdare skatter och striktare tillämpningar på något vis är tänkt att göra det bättre för övriga administrativa enheter. Vi är också överens om att betala mest per capita till de övriga administrativa enheterna inom EU, samtidigt som sk EU-lagar ska tolkas så hårt som möjligt och dessutom tillämpas av nitiska myndigheter. Vi är överens om att vara eleven som sitter på första raden och räcker upp handen för att vara bäst i klassen. Övriga lagar och regler tillämpas istället godtyckligt och slumpmässigt, eftersom vi inte ger ökade resurser till rättsväsendet i takt med att det stiftas fler och fler lagar inom den adminitrativa enheten.

Vi har också så kallade val där vi tillsätter vilka som ska stifta lagar och skriva regleringsbrev till myndigheter inom den administrativa enheten. 

Finns det egentligen något som är speciellt för Sverige? Vi har inte ens ett unikt språk, utan det är officiellt språk i Finland. Svenska är huvudspråk i Sverige, men är till skillnad mot Åland och Finland inte ett officiellt språk. Inom den administrativa enheten säger vi alltså inte ens att vi ska ha ett gemensamt språk.

Det enda vi är överens om i den administrativa enheten är att vi aldrig är överens om något, speciellt inte vad Sverige ska stå för, utom att vi inte är överens. Frågan är om den administrativa enheten egentligen alls fyller någon funktion längre, eller borde upplösas? När den administrativa enhetens lagar inte upprätthålls annat än slumpvis och godtyckligt så fyller den faktiskt inte någon funktion längre.

Så ha en fortsatt trevlig administrativ enhetsdag! Kom bara ihåg att inte vara rasister och klä er i folkdräkt, sjunga nationalsången eller visa upp det blå och gula kristna korset!

Seriöst. Ta er en funderare idag så här på nationaldagen över varför den administrativa enheten Sverige egentligen ska finnas, och vad för unika fördelar dess existens innebär. Seriöst.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

125 kommentarer:

 1. Sverige bör nog inte minst uppfattas som en ekonomisk förening. De märkliga "liberalerna" vi har i det här landet har tyckt att var och en som drar en tillräckligt rörande historia skall få gå med i den ekonomiska föreningen och det utan någon som helst egen insats. Man skall inte ens behöva dra någon historia, utan det är bara att komma. Samtidigt låtsas dessa clowner att de värnar om äganderätten.

  SvaraRadera
 2. Det fanns ett gång ett land...

  Inte längre.

  SvaraRadera
 3. De korkade "liberalerna" på DN mm hatar nationalstaten och är för dumma för att fatta att de lika gärna kunde hata Uppsala, Gnesta, Täby eller Trollhättan. Bara riv skiten! Förbjud all lokal samhörighet och tvinga in alla i anarkoglobalismens himmelrike! Liberaler är fan bland det dummaste som existerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dyckert, som dom även kallas. Spik utan huvud.

   Radera
  2. Vad är alternativet till Smiths liberalism? Marxism?

   Radera
  3. Alternativet är ekosocialliberaldemokratism, som inte är en liberalism, utan en demokratism. Våra gemensamma ordningar är viktigare än individen, men det handlar ändå om en individernas gemenskap.

   Man måste ändå komma bort från en individualiseringsextremism. Individen utgör inte någon solitär gudom. Vi behöver varandra.

   Men vi kan inte omfamna hela världen. Det är inte bra för någon. Världen behöver ett välfungerande Sverige, inte en failed state.

   Radera
 4. Föreslår att istället för "För Sverige i tiden" så ska valspråket vara "Mer skatt - mer byråkrati"

  SvaraRadera
 5. Menar du folkpartister nu eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Penispartisterna är knappast dummare än andra liberaler. Penispartisterna anar kanske i någon mån liberalismens svagheter. Medan nyfrälsta liberaler i andra partier, som Annie Lööf och Gustav Fridolin, inte förmår behärska sig utan tror att de skådat Gud. Om någon säger dem att något är en del av liberalismen så är det plötsligt heligt för dem.

   Radera
  3. MENAR DU ATT SPRÅKTEST I SKOLAN INTE ÄR LIBERALT?????

   Radera
 6. Åh så fräscht med lite Sverige-självhat. I och för sig sällar det sig ju gamla tröttskallar som Heidenstam.

  Vi skiter i inhemska begåvningar och hyllar utländska, har glömt våra traditioner, Danmark och Tyskland är mycket bättre, där begriper man att ta hand om traditioner, yada yada. "Om svenskarnas lynne" låter som random gnällig SD:are på nån provinstidnings insändarsida, faktiskt.

  Strindberg, den misogyne mikropenisen, lät väl ungefär likadan dessutom.

  Det som verkar vara vår starkaste tradition är att gnälla på att vi inte har några traditioner (eller bildning, eller kultur, eller känsla, eller smak, etc osv). Ett folk av SD:are med PMS, helt enkelt, gnälliga kärringar som klagar på andras smak medan deras företrädare går omkring i riksdagen med bratsfrisyrer och illasittande polyesterkostymer från Dressman.

  Det enklaste sättet att integrera invandrare i det här landet är kanske att operera bort könsorganen på dem, så att de också förvandlas till kärringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så vad är svenskt? Varför finns Sverige?

   SD:arna vill ju för övrigt inte "bevara Sverige". De hatar ju Sverige och drömmer om ett land som aldrig funnits.

   Radera
  2. Den frågan kan ju besvaras på tusen olika sätt, men t ex svenskt lynne som ju Heidenstam yrade om innebär bl a att vi är relativt tystlåtna, ganska måna om konsensus vid beslut, prioriterar nära relationer relativt högre än ytliga bekantskaper, mm etc.

   Det är helt solklart, sen kan man säkert argumentera för att vi är lika danskar eller norrmän vilket säkert också är sant.

   Utöver det finns naturligtvis svenskt territorium, svensk kulturhistoria, svensk mat, svensk kultur, etc etc in absurdum. Det finns liksom ingen brist på saker som är svenska, tvärtom.

   Radera
  3. Är "svensk mat" ett skäl till att upprätthålla en administrativ enhet? Åker man till andra länder på våra breddgrader visar det sig att även de har "svensk mat" fast de kallar den "norsk mat" etc.

   Radera
  4. Ja, att nån annan lagar vår mat är väl inte konstigt? Det finns pizzerior och thairestauranger i Sverige också.

   Den svenska administrativa enheten är helt skild från svensk kultur, lynne etc. Samer hävdar sin särart utan att ha en avgränsad nationalstat, liksom 1000 andra nationer utan territorium i världen. Att upprätthålla den svenska juridiska enheten, nationalstaten Sverige, har enligt min uppfattning helt andra skäl, som t ex att den levererar en enastående god levnadsstandard åt de allra flesta av sina medborgare. Eller tycker du att vi ska låta oss annekteras av Zimbabwe?

   Radera
  5. 6 juni, då firar vi Gustav Vasa kröning till kung, vilket startade utvecklingen av Sverige till ett modernt land. Med höga skatter ja, men också med organisationsförmåga, sammanhållning och stark moral.
   För mig är det jävligt märkligt att man idag ska anse att Sverige inte har någon kultur, inga särskilda värderingar och inget egentligt utmärkande för landet, men givetvis ska vi låta alla bo här därför att landet är ju så bra och vi har ju haft en sådan tur som blivit födda här. Men de firar nog inte Vasa heller, utan regeringsformen från 1809.

   Angående skatter finns numera europeiska länder med betydligt högre skatter än Sverige, men färre och färre med betydligt lägre. Om något decennium förmodligen enbart Storbrittanien och Östeuropa, så valet är ju fritt om man vill prioritera andra saker.

   Radera
  6. Så du menar, Ben Dover, att det inte går att leverera enastående god levnadsstandard annat än som den juridiska enheten Sverige?

   Radera
  7. Vasa kan dra åt helvete, möjligen kan vi fira 1809 års regeringsform. Samt invasionen av Normandie, även om vi inte deltog.

   Radera
  8. Och Ben Dover, du skriver själv att en nation inte behöver en juridisk enhet. Man kan hävda sin särart ändå.

   Radera
  9. @Cornucopia:

   Väldigt många lyckas ju de facto väldigt mycket sämre än oss med det. Några få är duktigare. Varför ändra på ett koncept som faktiskt är vinnande?

   Radera
  10. Ja, det är helt riktigt att man inte behöver ett territorium för att vara en nation. Helt okontroversiellt. Din poäng med det är...?

   Radera
  11. Är du säker på att det är den juridiska enheten Sverige som är orsaken, och inte folket i landet? Är det alltså riksdagspolitikernas förtjänst?

   Radera
  12. Min poäng är endast att jag vill höra motiveringar till varför Sverige ska finnas.

   Radera
  13. Sverige blev riktigt hårt präglat av protestantismen, men när vi nu har lämnat kristendomen bakom oss är det inte så konstigt om vi blir lite jaglösa. Dagens Sverige handlar nog framförallt om modernitet. Hade det handlat lite mer om vetenskaplighet så hade det varit bättre. Nu är vi främst världens värsta trendnissar.

   Radera
  14. Jag kan inte påminna mig att jag sa nåt om vems förtjänst det är, däremot verkar det svårt att uppnå våra resultat utan att ha en administrativ enhet. Den är således en förutsättning.

   Radera
  15. Kan du motivera varför den administrativa enheten ska ha just sina nuvarande gränser?

   Radera
  16. På riktigt lång sikt lär ju den administrativa enhetens resultat påverkas kraftigt av folket som bor i den. Politkerna har vi ju valt själva dessutom.

   Radera
  17. Sverige skall finnas för att vi behöver den sortens administrativa enheter. Möjligen kunde vi avveckla Sverige om EU blev en riktig nationalstat, men tills dess behövs Sverige. Även om vi fick en världsregering skulle den administrativa enheten Sverige behövas och den enheten skulle även då behöva ha Sveriges och svenskarnas bästa som främsta mål. Men det fattar uppenbarligen inte våra politiker och ledarskribenter, som bara vill "tänka globalt".

   Radera
  18. Svenskarna, folket som lyckades få det så bra att de frivilligt slutade existera.

   Radera
  19. Nämn något som Sverige gjort de senaste åren som vi kan vara stolta för.
   Vad har vi tillfört världen, på vilket vis är vi nuförtiden ett föregångsland?

   Funderar på de frågorna en stund men kommer inte på något vettigt, utan blir bara påmind om den ena plågsamma fadäsen efter den andra, kanske det kan förklara bristen på lust att fira Nationaldagen?

   Radera
  20. Cornu:
   Den administrativa gränsen är till för att inte norrbaggarna finnarna . . . . ska få halvgratis sjukvård på den svenska sidan av gränsen, vår administrativa databaser håller exakt reda på sånt.
   Rätt så praktiskt, annars skulle ju ingen Västernorrlänning opera sig på Sundsvalls sjukhus som vad jag förstår är ett av landets mest misslyckade vad gäller omoperationer o dödslar, alla skulle välja Umeå om man fick, vilket då skulle göra att Umeå inte får betalt för det dom gör på V-norrlänningarna utan V-landstinget kan göra ännu bättre arbetsfria avgångsvederlag åt varandra då ju vårdavgiften är förbetald eller fast, och given vård är en kostnad - utgift, ingen vård =kunna visa vinst.
   så gränser är nog rätt så bra då människan är en egoist o kan se o välja fördelar i systemet o välja bort det dåliga.

   Radera
  21. "Nämn något som Sverige gjort de senaste åren som vi kan vara stolta för.
   Vad har vi tillfört världen, på vilket vis är vi nuförtiden ett föregångsland?"

   Spotify! Paradox! NIBE!

   Radera
  22. @Kallle7:

   Du ter dig särdeles obildad när du ställer sådana idiotfrågor. Von Platen, Nobel m fl räknas ju till de klassiska ingenjörerna. Därutöver alla möjliga IT-tomtar, Niklas Zennström uppfann väl Skype t ex.

   Öht är det som sagt rätt tröttsamt att lyssna på kärringgnället om Sverige, särskilt som det inte sällan är uppenbart osant.

   @Cornu:
   I princip kan man säkert vara öppen för förändringar av gränserna. Bytte vi inte lite mark med Norge eller Finland för att räta ut gränsen bara för några år sedan? Men de flesta större gränsomläggningar brukar ju tyvärr föregås av krig, det är ju inte som om det finns nån mark ledig. Och krig bör man ju undvika om det går.

   Radera
  23. Försök att beskatta flygbränsle. Bland det bästa man kan komma på är en skattehöjning...sällsam administrativ geografisk yta.

   Radera
  24. Kallle7: Se svaren ovan (plus då kultur etc men det kanske inte tilltalar dig).

   Snabbt nu Kalle! Vad har Danmark, Finland och Norge gjort de senaste åren som de kan vara stolta för? Kommer du på något?

   Radera
  25. Danmark har ju Niels Bohr att komma med i alla fall. Norge har väl Fleksnes.

   Radera
  26. Ja, och som ni märker tog jag inte ens upp Finland, av artighetsskäl. Och då är jag ändå delvis finskättad.

   Radera
  27. Om det är folket i landet som står för framgångarna, varför görs allt för att byta ut dem mot folk som fortfarande lever på stenåldern?

   Radera
  28. J.G
   Vad fick du i bytesförslag?

   Radera
  29. Det är för att du ska få fler intellektuella jämlikar, JG, och inte känna dig så satans efterbliven hela tiden.

   Radera
  30. Ah, jag tänkte mer på LANDET Sverige, vars dag vi ska fira idag, men alla andra dagar trycka ner och be om ursäkt för.

   Blev mest påmind om saker som erkännandet av Palestina, fri tillgång till ett begränsat välfärdssystem för alla terr..öh jag menar människor som lyckas ta sig hit, största moskén i Skandinavien, den havererade polisen, vården, skolan, osv, deprimerande skit.

   Visst har några boende i Sverige lyckats med sina företag trots omständigheter som havererad skola och skyhöga skatter. Men Nobel, Bofors (1894) hände väl inte de senaste åren? Inte heller NIBE (1949), eller Volvo (1927), Bahco (1880), Ericsson (1876) osv.

   Radera
  31. Du missade att jag nämnde Zennström t ex?

   Annars underhåller ju din mamma män av alla möjliga nationaliteter året om, henne ska vi vara stolta över tycker jag.

   Radera
  32. Kallle7
   Säga vad man vill om Ericsson men de är faktiskt en av anledningarna till att du sitter här och skriver på internet.

   Radera
  33. @Stefan
   Jag är på intet vis otacksam till det samhälle som gav mig hyfsat välbärgade föräldrar, en bra skolgång, sjukvård och trygghet. Det samhället gjorde mig riktigt stolt över Sverige, första gången på en lektion när läraren gick igenom alla de där företagen och uppfinningarna som uppstått i Sverige.
   Kände verkligen att vi var ett jäkla bra, välutvecklat och framstående land.

   Jag önskar det tillbaka, jag vill att samhället ska bli likadant igen så de som föds idag får samma möjligheter, samma skolgång och trygghet.
   Självklart så vill jag för egen del ha lika hög pension som min morfar fick.
   Och tillgång till samma vård på ålderns höst.

   Men det kan jag glömma, får nöja mig med att önska.
   Och rösta på det enda partiet där en sådan förlängning åtminstone känns som en avlägsen möjlighet.

   Radera
  34. Kalle: Hur har du kommit fram till detta? Den privata sektorn i Sverige är fortfarande bland den mest innovativa i världen.

   Den svenska vården är i världsklass. Att medierna bara lyfter upp dåliga exempel ligger i deras natur. Alla älskar att dra upp anekdoter med saker som går dåligt i vården eller hur länge de fick vänta på akuten, men de goda exemplen pratar man inte så ofta om.

   Det är också verkligen tveksamt om långvården var att föredra framför dagens äldreomsorgssystem.

   Hur var det nu med Norge, Finland och Danmarks föredömliga insatser senaste åren?

   Radera
  35. Kallle7 använder sig ju av en kulturmarxistisk debatteknik här - sanningen saknar betydelse, alla argument ska ses mot en bakgrund av det samhälle inom vilken debatten förs.

   Eftersom Kallle7 är kulturmarxist blir det därför viktigt för honom att etablera en kontext (eller rättare sagt, hitta på en) som i det här fallet inte är "svarta är förtryckta" eller "män är svin" utan "Sverige är dåligt". När vi enats om det kan man etablera nästa "sanning", att det är invandrarnas och politikernas fel.

   Radera
  36. "If it ain't broken, don't fix it" Det funkar ju ganska bra trots allt, även om vi lika gärna kunnat sitta i ett annat rike (t.ex. okluven kalrmarunion, eller kanske ett Sverige delat mellan Danmark och Ryssland). Vad som är speciellt, så kanske kombinationen av var för sig inte unika saker (Endast Sverige svenska krusbär har osv)

   Radera
  37. Finland: Linux, molotov-cocktailen och Suomi KP/-31

   Radera
  38. Svenskarna är ett duktigt folk (delvis tack vare alla tyskar och judar mm) men vi gör verkligen inte maximal nytta för världen genom att leka socialbyrå med oändliga resurser. Vi behöver göra det här landet långsiktigt hållbart och automatiseringen innebär därtill en väl så stor utmaning för Sverige och världen. Enda chansen att vi kan åstadkomma någorlunda full sysselsättning med goda löner i Sverige är genom att vi är förfärligt duktiga på att konkurrera ut ekonomiska verksamheter i andra delar av världen och det har knappast jättemycket med solidaritet att göra.

   Radera
  39. @Joakim
   Ang vården så är det tyvärr inte bara media som lyfter upp dåliga exempel pga sin natur, det är faktiskt precis så det ser ut, även statistiskt.
   http://www.expressen.se/nyheter/sverige-har-farre-sjukbaddar-an-etiopien/
   Och det finns åtskilliga fler exempel som inte ens kommer från MSM, du läser antagligen inte: http://iotakt.se/den-sjuka-varden/.

   Senast i morse fick jag en berättelse direkt i örat från en man vars far just nu blir dåligt omhändertagen i brist på personal, brist på plats och brist på nödvändig övervakningsutrustning.

   Att den konsumtionsberoende privata sektorn trivs, det förstår jag med tanke på hur mycket skattepengar, försäkringsutbetalningar och annat som slangas över ner i deras fickor. De styrande fyller landet med konsumenter och konsumtionen av allting ökar såklart. Tex https://www.svd.se/ica-kort-for-flyktingar-vaxer

   Även den medföljande ökade brottsligheten driver konsumtionen, allting som stjäls, vandaliseras och eldas upp ska lagas eller ersättas. Hur många bilar (tex) går upp i rök nuförtiden (2014) jämfört med 1996? https://affes.wordpress.com/?s=bilbränder

   Eftersom jag ibland möter stressad hemtjänstpersonal som beklagar sig att de inte har tid att göra det de själva anser skulle behöva göras när de gör hembesök hos folk och även kan jämföra med hur "långvården" ser ut idag (i en kommun med tillräckliga resurser just där då). Så väljer jag långvården med trevlig ostressad personal som aktiverar de boende och skapar socialt liv för dem. Men dit är det såklart också kö.
   https://www.svd.se/tusentals-i-ko-till-aldreboende

   Och slutligen:
   Både Norge och Danmark har politiker som sätter det egna landet först.
   De har båda tex haft en betydligt lägre invandring och Norge skippade EU.
   Alltså kommer deras samhällen inte heller att haverera som det svenska gör strax. Båda har tex 1/3 fler vårdplatser, uppklarade bostadsinbrott ligger på dubbelt så många i Danmark och 4 gånger fler i Norge. De har även ett annat medieklimat där media inte för väljarna bakom ljuset, som de gjort i Sverige.

   Båda länderna ligger högre i PISA än Sverige.

   Orkar inte att sitta och googla fram en massa exempel bara för att göra dig glad men http://fof.se/tidning/2014/2/artikel/darfor-har-danmark-kommit-sa-mycket-langre-sverige-nar-det-galler-gron-teknik

   Och denna som aldrig kommer hända i Sverige:
   https://petterssonsblogg.se/2017/05/30/norge-kraver-att-fa-tillbaka-bistand-fran-palestina/

   Radera
  40. OK. Privat sektor och konsumtionen går bra på grund av invandringen. Vården och äldreomsorgen är kass på grund av invandringen. Våra grannländer är bättre för de tar emot färre invandrare.

   Radera
  41. Alltså, Sverige har ju en av världens äldsta befolkningar, så det är ju inte konstigt att vår äldrevård är extremt kostsam jämfört med en del andra länder.

   Med det sagt Kallle7, har du varit på en långvårdavdelning av klassiskt snitt nån gång? Tycker du det är ett trevligt ställe?

   Vi skulle säkert kunna minska köerna genom att försämra vår vård till finsk nivå - finsk äldrevårdspersonal tar hand om sisådär 30-40% mer patienter än de svenska. Finsk vårdpersonal är också mer stressad, har mer sömnroblem osv än sina svenska kollegor.

   (Källa Tidningen Motiivilehti, 2016).

   Sen förstår jag inte hur "köer" kan vara ett bevis på att nånting är dåligt överhuvudtaget. Vård idag är extremt kvalificerad, både tekniskt och personalmässigt, och om allt ska finnas till hands till alla alltid så skulle det ruinera oss med eller utan invandrare. Det är ett gigantiskt feltänk av Guds like att tro att väntetid är lika med dåligt, men det förstår man inte om man har en oärlig argumentation och har bestämt slutsatserna på förhand.

   Radera
  42. @Joakim
   Det är inte invandrarnas fel att de överbelastar samhället, skapar parallella samhällen här, fuskar med bidrag, våldtar, mördar och begår terrordåd.
   Det är politikernas och MSM´s fel som först gett dem möjligheten till det och sen tittat bort. Det har inte skött sitt jobb helt enkelt. Eller i vissa fall kanske t.o.m låtit sig styras av en agenda som inte vill landet väl.

   @Ben
   Köerna är ju ett tecken på att folk vill dit, kanske för att hemtjänst inte räcker längre eller inte fungerar så bra som man skulle vilja. Men man får inte plats förrän senare och ofta inte där man vill bo. Jag har varit både på gamla och nya långvården och den nya fungerar fint på de boenden jag besökt.
   Vi behöver inte försämra vården bara för att det skapas fler platser. men det kostar såklart pengar och jag vet var vi kan ta dem ifrån..

   Radera
  43. Vilka av bloggens läsare är inte ursinniga över Sveriges katastrofala invandringspolitik? Vissa kommentatorer verkar hata att en vanlig bondläpp utan bildning och intelligens hade rätt. Varför då? Inte för att han rätt i sak utan på fel grunder. Skäms.

   Radera
  44. @Kallle7:
   Fast att nån vill från A till B innebär strikt taget inte att A eller B är dåligt, eller hur? Vi skulle kunna ha världens bästa hemtjänst OCH världens bästa långvård - bara den ena är lite bättre än den andra, så kommer ju folk att välja det ena över det andra, vilket ger upphov till en kö.

   Likadant med skolor, givetvis - att det är kö till en skola säger inte att den är absolut bra eller dålig, bara att den förmodligen är bättre än alternativen.

   Kallle7, kan du förklara hur det kommer sig att Finlands äldrevård verkar vara sämre än den svenska trots att de inte tagit emot lika många invandrare som vi?

   Och kan du förklara varför man reformerade den gamla långvården om den nu var bra?

   Radera
  45. Bört, det jag tycker är intressant är att invandringspolitiken tydligen är så viktig att den slår igenom på alla plan. Både högre privat konsumtion och sämre vård sägs beror på detta.

   Det påminner väldigt mycket om den typen av resonemang som feminister och kommunister använder sig av. Feminister: "Allt är manssamhällets fel!". Kommunister: "Allt är klassamhällets fel!". Invandringskritiker: "Allt är invandrarnas... förlåt, invandringspolitikens fel!".

   Det kan man ju ha som ingångspunkt, men det finns ju i t ex vårdens och äldreomsorgens fall en hel del andra faktorer som spelar in (som ädelreformen som vi har uppe till diskussion nu).

   Radera
  46. Strindberg skrev några ord om det framtida Sverige i boken "Götiska rummen" från sekelskiftet... Han förutspådde den situation som vi nu är i.
   Finns Sverige?
   Eller är Sverige bara en "administrativ åtgärd" som makten i Stockholm hävdar (Batra) då de just sitter på makten?
   Sett ur ett historiskt perspektiv, som Strindberg gjordenär han kommenterade unionens fall och Norges självständighet, så torde Sveriges fall som "Administrativ enhet" fortsätta. Då stormakten Sverige började falla ihop för tvåhundra år sedan och de goda åren 1945-1995 var enbart en parentes i en historisk utveckling.
   Sverige är på väg mot sin "naturliga" plats i Europa som ett av de fattigaste länderna... Immigrationen som blivit det typiskt svenska efter 1995 är förmodligen bara en parentes i historien. När bidragssverige kollapsat... Och emigrationen , som för hundra -hundrafemtio år sedan, sätter fart igen... Och Skandinavien blir den nya kolonins namn på världskartan.

   Radera
  47. Man kan också se den svenska stormaktens utveckling/avveckling i den svenska krigsmaktens/försvarsmaktens förändring under tiden.
   Karl XI och indelningsverket gjorde Sverige till ett nationellt härläger där alla medborgare var involverade i krigsmakten. Krig var svensk affärsidé.
   Sverige "anställde" den främste militäre strategen som monark efter förlusten av Finland.
   Som monark i Sverige räddade han en svensk totalförlust för de inkompetenta svenska adeln som inte insåg ryssarnas styrka och fransmännens hybris.
   Efter WWII hade Sverige världens starkaste försvar/krigsmakt per capita.
   Allt detta är idag förbi, utom då den andra delen av stormakten Sverige - krigsindustrin. Den är fortfarande den svenska ryggraden...
   Men hur länge till?
   Så nog går det att se historiska trender och förändringar i det dagliga!?

   Radera
  48. Så Strindberg var inte bara författare utan även en profet?

   Radera
  49. @Ben och Joakim
   Allting handlar såklart om resursfördelning, var väljer politikerna att lägga resurserna? Var tvingas man då istället till nedskärningar, besparingar som tex skapar köer, platsbrist, stress och personalbrist som i sin tur ger dåligt utfört arbete. Men visst kan dåligt uppbyggda organisationer vara ineffektiva.

   Vart väljer tex SIDA att lägga 800 Mille? (I händerna på terrorister)

   Radera
  50. "Det luktar rutten skit af Sverge ända hit ner ibland, men det skall väl ge sig!" Citat Strindberg innan han lämnade landet. Som av en händelse återvände han...

   Radera
  51. Och nu kan man ana vem som ska bli landets nästa statsminister, endast Fria Tider
   och dessa rapporterar: https://www.vn.se/article/annie-loof-pa-topphemligt-mote-i-usa-2/

   Radera
  52. Den svenska varianten av den västeuropeiskt Lutherska kultursfären !
   ;-)

   Radera
  53. @Kallle7:

   Så slutsatsen man kan dra är att finska politiker väljer att prioritera ner äldrevård, vilket alltså gör svenska politiker bättre än finska politiker i just det avseendet? Jag menar, i Sverige håller vi ju betydligt högre personaltäthet trots den förhatliga invandringen.

   Finland skickar f ö också hjälp i olika former till Palestina.

   Och hur rimmar de här detaljdiskussionerna om bistånd mm om din ursprungliga tes att Sverige inte ens existerade och inte hade producerat nånting av värde för nån, i stort sett, på senare tid? Står du fortfarande fast vid det?

   Radera
  54. @Ben
   Sverige har ju varit till stort värde för terrorister, kriminella gäng, vapenkonsumerande diktaturer, bidragsfuskare och annat pack.
   Vet inte om jag vill fira det, men det vill du?

   Googlar lite och ser att forskning kring medicin och Malaria verkar fungera fint. Framsteg mot hållbar palmolja, inom konduktiv pedagogik, projekt för Romer, Ingen direkt aha upplevelse där. Även ett antal företag som verkar göra framsteg utomlands och på andra sätt. Men inget om att Sverige som land och samhälle gjort något värt att nämnas på de sidor jag orkade ögna igenom.

   Ja och en artikel där Dan Eliasson säger att man gjort många framsteg men att mycket återstår.

   Tala nu om för mig vad jag ska vara stolt för, varför ska jag fira nationaldagen?
   Något som hänt i nutid, max 5 år tillbaka, gärna något som förtar skiten jag rabblade överst.

   Radera
  55. Ja, fast eftersom det är en helt subjektiv värdering kan du ju alltid tycka att även om Sverige koloniserat Mars, så är det inte tillräckligt bra. En sån diskussion är helt meningslös, dessutom har vi ju gått igenom mycket av vad du efterfrågar redan. Att du inte tycker det räcker är din personliga åsikt, men inget faktum. Om du tycker att Sverige suger trots att vi koloniserat Mars så tycker du ju liksom det.

   Det du kör med är en helt o-falsifierbar tes, vilket är uppenbart och grundläggande felaktigt. Begriper du inte det kan du läsa lite Karl Popper.

   Radera
  56. Föga förvånande svarade du inte heller på frågorna, förresten. Var snäll och gör det.

   Radera
  57. @Ben
   Varför skulle jag svara på dina frågor när du inte svarar på mina?

   Det jag vill förmedla är att Sverige som land på senare tid gjort betydligt fler DÅLIGA saker för världen, för samhället och dess medborgare än vad det gjort BRA saker.
   BRA saker hände för länge sedan och effekterna håller fortfarande i sig även om tillverkning gärna flyttar utomlands. Men många bra saker har förfallit till oigenkännlighet som skolan, rättsväsendet, vården, allmän moral, trygghet, osv

   Radera
  58. Har du inte i tidigare trådar berättat att du gått på socialbidrag och under lumpen rökt på och flummat runt, Kalle7?

   Radera
  59. Du har svårt att hålla dig till ett ämne i taget, Kalle, utan blandar in tex Bilderbergarna och biståndet i en tråd som höll på att handla om sjukvård och äldreomsorg i Sverige jämfört med våra grannländer.

   The Lancet har publicerat en intressant artikel om den svenska vårdens tillgänglighet och effektivitet. Den rankas som #4 and 195 länder i världen.

   Men det är klart, att vi ligger på denna nivå är ett tecken på något som "förfallit till oigenkännlighet".

   Radera
  60. @gbd crvx
   Det stämmer, jag var inte perfekt då heller.
   Men även gick jag ut med godkända betyg från högskola.
   Och faktiskt haft ett fast jobb den mesta tiden efter lumpen
   Blev några år när någon annan fick lämna bidragssvängen och
   jobba i mitt ställe och jag tog hans plats på avbytarbänken.
   Sen kom jag på bättre tankar och bytte tillbaka igen.
   Men det har väl verkligen inte med något vi diskuterar nu att göra?

   @Joakim
   Intressant!
   Frågan är väl bara vad de egentligen mätte i sin komplicerade studie, ett
   antal länder ligger nämligen på samma plats (90) när det gäller
   "Healthcare accsess and quality index", Norge, Australien, Finland, Spanien, Nederländerna. Ytterligare andra länder ligger på (89)Luxemburg, Japan, Italien.

   Och för att då motsäga mig själv och de länkar jag skrivit ovan, så kan jag vittna om att just den VC jag själv hör till, alltid har perfekt service, ingen väntan, ingen stress, ingen ekonomisk brist. Men jag har bytt några gånger för att komma dit.
   Kändes likadan när jag tvingades uppsöka närmsta lasarett i en mindre stad.
   Så det finns nog lokala undantag i vissa frågor.
   Frågan är ju bara vilka faktorer som gör att det blir så, kommer du på någon? :)

   Så, det var mitt sista inlägg i den här tråden. Jag läser era ev svar

   Radera
  61. Ja, dåså. Vården ser alltså ut att vara bra, både din (och min med för den delen) primärvård som den totala vårdens effektivitet. Äldreomsorgen väljer du att inte gå djupare in i. Det visar sig alltså att invandringen knappast var den faktor som avgjorde varken vård eller äldreomsorg.

   Radera
  62. @Kalle7 Du tycker inte att det kan uppfattas som lite hycklande att svinga vilt mot "bidragsfuskare och annat pack" när du själv antagligen gjort de du fördömer hos andra?

   Radera
  63. @gbd crvx
   Svar nej. Med motiveringen att mina föräldrar, deras föräldrar osv en lång kedja tillbaka har varit med om att betala för och bygga upp de systemen som kallas socialt skyddsnät. System som är avsedda för sådana som jag var då, dvs barn till de som skapat systemen men som av olika anledningar tillfälligt, i mitt fall på grund av missbruk, misslyckats med att skapa en egen fungerande försörjning.
   Dessutom så hade jag under minst 10 års tid själv betalt in till det systemet.

   Jag var och är alltså en av de som skyddsnätet faktiskt är avsett att skydda.

   De som "Skapats" i andra länder av det landets infödda föräldrar har ingen som helst anknytning till vårt skyddsnät och ska inte heller försörjas av detta utan är hänvisade till sitt lands ev skyddsnät. Om de ändå släpps in här av våra politiker och sedan systematiskt dränerar vårt skyddsnät fastän de mycket väl klarat av att ha ett hederligt arbete.
   Så har jag väl för fan ALL rätt att klaga på detta?

   Radera
 7. Vad är typiskt svenskt? Svenskar idag har välfärdsstaten (svenska modellen) inopererad i ryggmärgen eller i DNA. Ingen politisk rörelse kan idag rubba på den uppfattningen.
  En svensk utan dagis, a-kassa, sjukförsäkring och äldreboende skulle inte kunna veta hur man överlever. Och det är så man definierar vad som är bra med att vara svensk tyvärr - det är det som just nu och här är svenska folkets värdegrund. 80 år av socialdemokrati har skapat en supermaterialistisk folksjäl.
  Jag tror personligen att Sveriges kulturella räddning dels kommer att ske via en djup ekonomisk kris där välfärden blir till fattigdom och dels genom att svenskarna tvingas definiera sin egen kultur gentemot alla invandrade främmande kulturer.
  Se gärna denna video där Aron Flam blir intervjuad i Rubin Report ang svenskhet - klockren analys av Aron https://www.youtube.com/watch?v=nyKJ3jcRINc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kollade typ 6 minuter, sen definierar han "utfrysning ur social grupp" som nåt typiskt svenskt. Då lade jag ner. Aron Flam är en misslyckad ekonomistudent som misslyckats med att bli författare efter det, dessutom säger och gör han vad som helst för att få uppmärksamhet, bl a definierar sig som icke-svensk jude.

   Jag skulle inte ta honom som en leverantör av "klockrena analyser" direkt.

   Radera
  2. Fortuneteller.
   Eftersom du verkar veta att Sverige går mot en djup ekonomisk kris där välfärden blir till fattigdom undrar jag hur din framtid i landet ser ut. När gör du exit?

   Radera
  3. Fairy-teller kan skaffa sig en bananodling på Grönland.

   Radera
  4. jag vet inte när Sverige går mot djup ekonomisk kris men det krävs väl ingen genial intelligens för att räkna ut att notan med hushållens skulder och försörjningsbördan med både flyktingar och pensionärer till slut leder till en nedmontering av välfärdssystemet. Jag minns 90-talskrisen mycket väl och den var nog en västanfläkt mot vad som kommer nästa gång. Exit kommer för min del oavsett hur det går för Sveriges ekonomi.

   Radera
  5. #bendover : ja han är ju en ståuppkomiker och som bekant är det dessa figurer som står för all samhällsanalys numera ;-)
   Det krävs humor för att förstå hur landet ligger....

   Radera
  6. Välfärdsmodellen är så djupt rotad i svensk själ och trots det gör man sitt bästa för att utplåna den med allt åt alla. Eller kanske just därför att den är så djupt rotad så tror man inte att det är möjligt att det kan bli sämre. Som ett antal av de självutnämnda genierna som skriver inlägg här.

   Radera
  7. #kuckeliku : jag tänkte faktiskt starta en kycklinguppfödning och då tänker att jag du blir min partner

   Radera
  8. Ja, Aron Flam är ståupp"komiker". Tyvärr. Jag hade hellre sett att han var en sittnerhållkäftare, faktiskt. Özz Nujen har ett skämt som handlar om att han är hårig, Aron Flams enda skämt handlar om att han är omskuren. Och oftast drar han inte ens det enda skämtet, och då fattar ni ju hur det blir.

   Radera
  9. # Fairy-teller
   Jag borde kanske säga något roligt. Bollen är upplagd för det. Men om jag lyckas skriva något (som jag tycker är) riktigt roligt är det risk att jag får svårt att göra någon nytta och kanske till och med att somna ikväll, för att jag ligger och fnissar åt mitt eget skämt. Så jag tror jag avstår från lustigheter... 😃

   Radera
 8. Personerna som lever just i den här enheten ser väl fortfarande en viss nytta med de administrativa funktionerna som erbjöds. Ordet anarkism har antagligen en negativ klang i folks öron.

  SvaraRadera
 9. Jag undrar vad som skulle hända om man började vifta med en IS-flagga mitt under nationaldagsfirandet? Det kunde bli en kul filmscen med någon som har tappat bort svenska flaggan och fått fatt på en IS-flagga istället...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det händer ingenting. Möjligtvis en notis på en av hatsiterna.

   Radera
 10. DU GAMLA DU FRIA!

  https://www.youtube.com/watch?v=oOuGIDfr24g

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi bör byta nationalsången mot valfritt verk av Åke Hodell. Eller så borde vi byta till den kinesiska, för den har mycket fräckare text.

   Radera
  2. Tycker "Yalla, yalla habib" kan vara med på listan.

   Radera
  3. Ja, det är väl de orden din mamma oftast hör när hon jobbar?

   Radera
  4. Den kinesiska, där de säger att de ska bygga en ny mur? Är du Trumpare Ben?

   Radera
 11. Men seriöst, vilket gnäll. Alla länder eller "administrativa" områden har diverse problem. Det fina med Sverige är att det är vackert, rent och det mesta i samhället funkar. Lägg på hög tilltro till myndigheter, låg korruption och ett generöst välfärdssystem. Det är värt att fira och bevara för framtida generationer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tar man saker för lite väl från ovan givna är det rätt stor risk de försvinner.

   Radera
 12. Den unika fördelen med Sverige, (tillsammans med DK, NZ, FI, CH)är att det är ett av världens fem minst korrumperade länder. (Enligt Transparency International). Finns inget i ett samhälle som är så destruktivt som korruption.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige med sossar som har infiltrerat hela stasiapparaten inte korrupt? Hahahahahaha.

   Radera
  2. Vad bygger du dina påstående på då, Magnus Strom? Magkänsla och mönster i kaffesumpen gissar jag?

   Det är för övrigt ingen som sagt att Sverige inte är korrupt, men hur korrupt det än är så är det fortfarande mindre korrupt än den överväldigande majoriteten. Håller du inte med?

   Radera
  3. Verkligheten är att andra länder är värre än Sverige, för att inte tala om överstatliga institutioner som FN.

   Radera
 13. Enkelt. Människor behöver trygghet och tillhörighet och en massa kompisar med någorlunda samma värderingar och intressen. Intresse för utveckling och vetenskap. Inte bli påtvingade en massa kriminella grannar och människor med fanatiska medeltida värderingar och låtsaskompisar i himlen.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du kanske skulle ha googlat lite innan du bosatte dig i Knutby?

   Radera
  2. Ja Ben, Husby är skit.

   Radera
  3. BiQ sitter ju uppenbarligen i fängelse Ben Dover! Var annars blir man "påtvingade en massa kriminella grannar"?

   Radera
  4. Exakt! "Little Italy", "Chinatown" är ju exempel på goda enklaver så varför bli så "upprörd" när motsvarande men i mindre skala även uppkommer i Sverige ?

   Södermalm, Lidingö, Vellinge, Askim, Rosengård, Gårdsten, Tensta-Rinkeby...
   ;-)

   Radera
 14. Sverige är som Ben Dovers mamma Eileen Dover öppet och tillgängligt för alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är inte öppet för alla, bara de som det är mest synd om just för stunden. En norrman hade nog haft svårt att få asyl här även innan begränsningarna.

   Det är inte heller tillgängligt för alla då många (de flesta) inte har en chans att ta sig hit ens.

   Radera
 15. I Norge finns verkligen inte någon svensk mat. det skulle i så fall vara i butiken eller på Ikea då i så fall. Men på krogar eller hemma hos norrmän är det verkligen sparskrapat med svensk matkultur. Ostkaka i Norge betyder amerikansk cheese cake. Isterband, ärtsoppa, raggmunk eller Janssons frestelse kan du leta efter . Du finner den ikke. inte ens färskpotatis som är så viktigt i Sverige till midsommar är enkelt att finna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är typiskt Norsk mat då?

   Radera
  2. Två mackor till lunch, en med brunost en med annan ost.

   Radera
 16. Varför Sverige borde finnas: för att det redan finns. Någon administrativ enhet ska man ju ändå tillhöra? Kan inte se några uppenbara alternativa enheter som hade varit mer lämpade att ta över ytan Sverige. Som gbd sa "if it ain't broken, don't fix it".

  Språket är en annan viktig sak som förenar, och skiljer Sverige från länderna runt.

  Historia - gränserna har varit stabila så länge att alla medborgare har bott i samma land i många generationer, undantaget migration.

  Men därmed inte sagt att Sverige är bäst för alla, personligen har jag flyttat och har inte ens svenskt pass längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Som gbd sa "if it ain't broken, don't fix it""

   Nja, man ska väl alltid sträva efter att förbättra saker som kan förbättras? Representativ demokrati är bra, men har väldigt kraftiga begränsningar när det kommer till just folkets vilja då denna "bara" är viktig en gång vart fjärde år (i Sverige).

   Någon form av direktdemokrati är, i min mening, nästa steg i demokratins evolution och ett av de högsta vi kan uppnå (utan att koppla samman oss i något slags Borg-kollektiv då alltså).

   Radera
 17. Sverige skulle göra bäst i att göra en Swexit innan EU får sin armé som kommer tvinga administriva enheter att stanna i EU under den nuvarande, eller den region EU kommer bryta ner nationalatatera i.

  Problemet är inte en global värdsregering. Problemet är att ovalda byråkrater, mäktiga personer med den ideologin styr värden i den ordningen och har gjort det utan att mänsklighetens "hive mind" kommit fram till detta beslut . Utan vi blir intvingande i ett globalistiskt system där 8 familjer äger mer än 50% av värdens befolkning.

  Om ingen ser problemet med hur och under vilka förutsättningar värden får en värdsregering så bör ni tänka på det, speciellt er som vill ha en värdsregering och tror det kommer lösa mänsklighetens problem.

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. Intressant av Dan Korn http://www.gp.se/ledare/korn-hur-inkludera-andra-om-vi-sk%C3%A4ms-f%C3%B6r-det-svenska-1.4344771

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade korns album kring millenieskiftet, men sen har det gått utför. :P

   Radera
 20. Idag är det mer än 72 år sedan VE-day, dvs den dag vi i Europa senast hade krig mellan två utvecklade länder...

  72 år.. Smaka på det..

  Under tiden dessförinnan var krig - och inte fred - normaltillståndet...

  Denna utveckling och fred har lett till ett otroligt välstånd och för människorna oerhörda möjligheter.

  Vi måste i framtiden ha institutioner som ser samarbete, utveckling och fred som sitt huvudmål !!

  Därför! JA till Europa och EU !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. .. och vi skall inte "importera" och "bejaka" främmande länders och kulturers inbördes dysfunktionaliteter och stridigheter!

   Radera
  2. Det enda vi borde "importera" är en värdebeständig valuta som INTE några klåfingriga från "Södermalm" etc. kan köra upp eller ner, trycka "lakan" av mm.
   En liten valuta är också mer påverkbar och föremål för spekulation av stora internationella "onda" spekulanter med den egna vinsten som enda intresse !

   Radera
  3. Trollar du Bengt eller är du seriös?
   Faktiskt svårt att bedöma vad som är din avsikt.

   Radera
  4. "Trollar" ? jag har bara skrivit vad jag anser! :-)
   Jag har tagit fakta - 72 år av fred - och analyserat fram till vad detta har lett till och varför !

   Men, jag är mottaglig för en seriös diskussion med seriösa och underbyggda argument!

   Radera
  5. Nu är det faktiskt du som får stå för seriositeten för en gångs skull.
   Ditt argument om södermalmare som kör kursen är en riktig foliehattare som kräver en förklaring.

   Radera
  6. Södermalmsboende BPK:are, F!:are, MP:are etc. som studerat på Södertörn och som inte bryr sig om ett stabilt penningvärde ...

   Jag har faktiskt själv bott på just Södermalm vid Skanstull, fikat på "String" på Nytorget etc så... ;-)

   Radera
  7. Ja att du själv bott vid Skanstull förklarar ju det mesta av ditt svammel. Men åter till verkligheten. De människor du nämner som studerat vid Södertörn kör inte Sveriges växelkurs.

   Radera
 21. Om vi jämför Sverige med våra grannländer steg vår BNP 4 ggr snabbare förra året. Till en del är det högteknologiska företag som står för detta.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera