Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2017-06-20 13:09

Har varit norröver

Återigen är det runt midsommar, så det är ett tillfälle så gott som något att i sedvanlig ordning överge den svenska sommaren och dra norrut på någon slags semester. Vilket jag gjort de senaste dagarna, om ni undrar varför det varit dåligt med uppdateringar på bloggen. Men nu är ordningen återställd.
Resan kommer resultera i några hyfsat intressanta inlägg, t ex konkreta jämförelser mellan det välstånd en västerländsk demokrati leder till, i kontrast av 40 år av socialism och kommunism, och sedan att leva med massiv korruption i en kleptokratisk fascistisk diktatur.
"Vårt mål - kommunism!" - Barentsburg.
Pyramiden.
Longyearbyen.
... och så blir det förstås ett inlägg som jämför utelivet på Södermalm med utelivet i Barentsburg, Pyramiden och Longyearbyen. I sedvanlig ordning förlorar förstås det öde Södermalm, eftersom utelivet är rikare på 78 grader norr än. Naturligtvis med bildbevis.

14 kommentarer:

 1. Rekommenderar besök på våren. Mycket kuligheter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Extremt välutvecklade möjligheter för turister eller äventyrare året om. Bara en fråga om hur mycket man har råd med - för billigt är det inte.

   Radera
  2. Överhuvudtaget är det mesta extremt där uppe. Man vet dessutom aldrig vad det blir för väder och temperatur, förrän man är där. Så man måste vara väl förberedd.

   Radera
  3. Inte billigt?

   Finns det inte något lågprisflyg eller är det bara "SAS Bizznizz" och dito hotell som har något snorkigt och drygt monopol ?

   En lite filmjölk kostade närmare 20 NOK i Alta för några år sedan och dyrare kan det väl inte bli.. ? ;-)

   Radera
  4. Flyg är inte allt. Ska du ta passagerarfärja Longyear-Barentsburg kostar det 700 NOK för en dryg timmes resa. Enkel resa. Vi pratar ungefär tre mil här. Motsvarande till Pyramiden kostar 3000:- NOK.

   Pss är inte aktiviteterna gratis där uppe. Skattefri zon eller ej. Det är inte så att det finns speciellt mycket konkurrens...

   Radera
  5. BH; det finns vandrarhemsstandard exv hus 103(?)
   LW; bedriver ryssarna fortfarande någon verksamhet i Barentsburg? Hur med Pyramiden?

   Radera
 2. Detta är trakter som jag känner väl genom jobbet. Har ett antal resor dit vart år i jobbsammanhang. Är driftansvarig för huvudförbindelsen Tromsø-Svalbard plus lite till. Och min absoluta uppfattning är att det är mörkertiden som man skall besöka de här platserna om man har lust att roa sig. Det är för att säga det försiktigt - full rulle på sjappen då. Under sommaren är det en helt annan publik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror ju på vad man har för ambitioner. Räcker ju att det är mer rulle än på Södermalm.

   Radera
  2. Spenderade en del somrar i Ramsund back in the days.
   Trots sina 300 invånare var det mer livat än Södermalm.

   Radera
 3. Nyliberaler från en massa länder (inklusive Sverige och Japan) kan flytta dit, så slipper de otäckheter som A-kassa och socialbidrag.

  SvaraRadera
 4. Vackert! Upp till kamp!

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Svalbard är trevligt och med namn som Sarkofagen och Pyramiden så får områden en mustigt Lovecraftiansk framtoning. Jag var där under fyra veckor av permanent mörker i jobbet och trivdes riktigt bra. Rymdfysik hela veckan, en whisky på Karlsberger Pub på väg hem från UNIS och fjällvandring hela helgen. Slitigt men extremt trevligt. Vi han till och med gå på bluesfestival.

  Jag ser att du hunnit med ett besök till Julenissegruvan. Den ligger precis ovanför där jag bodde så den förärades ett besök en kolsvart vinternatt. Mycket stämningsfullt.

  Love Alm

  SvaraRadera
 7. Pyramiden. Måste ha varit intressant, ett resmål helt i min smak.

  SvaraRadera