Cornucopia?

Aktuellt

Reklam: Få 200:- SEK om du skaffar ett Revolutkort

Detta inlägg bör ses som marknadsföring för Revolut, och är alltså reklam. Revoluts förpackning för deras premium metallkort. Jag ha...

2017-06-13 13:17

Globala kreditimpulsen kraschar likt vid finanskrisen

Den sk globala kreditimpulsen håller på att krascha och har snabbt blivit negativ enligt UBS. Sist detta sågs fick vi den stora finanskrisen 2007 - 2009.
Den globala kreditimpulsen är andraderivatan på tillväxten av globala krediterna (skuldsättning), vilket som bekant driver ekonomin och har blivit allt viktigare i en nollräntedopad världsekonomi, som räddats av just skuldsättningen.

Globalt faller nu kreditimpulsen kraftigt, hela 6% av BNP sedan förra året, främst beroende på Kina och USA. Nedgången under den akuta finanskrisen var lika stor.

The Telegraph skriver om det hela:
"A key UBS tracking indicator shows that the impulse has plummeted by 6pc of GDP since peaking last year, driven by powerful swings in China and the US. The two economic superpowers are both suffering from credit saturation.
This is the same peak-to-trough swing seen a decade ago when the US subprime crisis was evolving and as it metamorphosed into the worldwide banking crash of 2008, though the circumstances are clearly different."
Övriga detaljer gömmer sig bakom ett premiumabonnemang.

En graf över det hela kan hittas hos The Automatic Earth, som dock publicerat av Kremlin-sajten Zero Hedge och alltså bör tas med en nypa salt. Syftet med ZH är att destabilisera västvärldens demokratier vilket gör att sajten hårdvinklar. Dessutom har de som bekant alltid haft fel i allt.

Däremot är The Telegraph seriösare, och någon av er kanske har ett premiumabonnemang och kan ta del av detaljerna.

Sedan finanskrisen och den efterföljande skuldkrisen har världsekonomin hållits under armarna av ökad skuldsättning och nu vänder detta ner. Därmed återstår att se om världsekonomin blivit så stabil att detta inte är ett problem. Kanske blir lösningen ännu lägre räntor för att förmå alla att konsumera på lånade pengar?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

83 kommentarer:

 1. Precis, detta innebär fortsatt låga globala räntor i så fall.

  Finns det siffror på kreditimpulsen i Europas länder, eller tom Sverige?

  SvaraRadera
 2. Rätt in i kaklet och borra sig genom tätskiktet.
  TGIMSFOL.

  SvaraRadera
 3. Inget nytt under himlen.
  De pratar om nedgången i FAANG i fredags, sedan lite Kina på det, för att avsluta att det därmed kommer att gå åt helvete för UK.
  Lite härligt alarmistiskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Högre KPI än väntat och starkare krona idag. Men ja, allt går åt helvete såklart, antingen lånar vi för mycket (det vanliga tugget) eller så lånar vi för lite (dagens post).

   Radera
  2. Den kommentaren som för flest tummar upp är så klart den som målar allt i nattsvart, så allt är precis som vanligt med andra ord.

   Radera
  3. FAANG, är det något med vampyrer?

   Självklart går det åt helvete snart. Har det inte alltid gjort det?

   Radera
  4. Enligt ZeroHedge har det gått åt helvete varenda jävla dag sedan 2009. Det är imponerande att ha lyckats så bra med att ha så fel.

   Radera
  5. FAANG är en förkortning av FArANGe.
   Vampyr? Ja kanske. Han satt ju jävligt länge i mörker på ambassaden.

   Radera
  6. Jo men ZH har varit lite intressantare i sin kristallkula på sistone plus att det är "dags" för en lågkonjunktur / krasch. (Om nu inte räntestimulanser etc fortsätter). F.ö. Kommer ju ZH förr eller senare få rätt...)

   Radera
  7. En meteorolog får också rätt till slut!

   Radera
  8. @stefan. Exakt, fast ibland undrar jag...

   Radera
  9. SMHI har inte haft rätt än, jag väntar fortfarnde. De och Södertörn är waste of good skattemoney.

   Radera
  10. Som kuriosa kan nämnas att SIXPRX (inklusive utdelning) har stigit 365% sedan lågpunkten 17 november 2008.

   Radera
  11. Även en ballistisk robot kommer ner igen. Förhoppningsvis långt från där man själv är.

   Radera
  12. Tja att lösa skuld med mer skuld fungerar ju ett tag. Tog väll drygt 10 år av tokhöga lån på obefintliga tillgångar innan länder som Spanien och Grekland fick bita i det sura äpplet. Kan ju inte påstå världen idag är starkare än innan finanskrisen. Samtidigt har centralbankerna manipulerat marknaden som aldrig förr. I Japan köper man till och med aktier. När väl tyskarna tar över ECB från token Draghi är nog världen med billiga pengar slut.

   Radera
  13. Euro upp, Olja upp, Mat upp, Krona upp, räntor upp däremot aktier,fastigheter och dollar ner kraftigt. Där har ni mitt bett närmaste åren.

   Radera
  14. Gabriel: "Kan ju inte påstå världen idag är starkare än innan finanskrisen" -- fast bankerna i både USA och Europa är betydligt mer välkapitaliserade nu. Titta gärna på svenska banker 2006/2007 och jämför med 2016/2017.

   Radera
  15. Finns enligt bedömare ingen subprime i US vilket det gjorde runt Lehman 2008.

   Radera
  16. ... och "räntor upp" kommer inte hända samtidigt som kredittillväxten stagnerar.

   Läget är fortsatt "guldlock", varken för varmt eller för kallt. Så här gött kan det inte fortsätta vara särskilt länge till...

   Radera
  17. Låt oss nu vara ödmjuka och låta sierskorna i kaffesump spåna om framtiden.

   Radera
  18. Kaffesump, vad är det för fel på meskalin och LSD?

   Radera
  19. Kaffe är det starkaste drogerna vi inmundigar i Gevalia.
   Sen förstår jag av kommentarerna här att LSD och meskalin är populärt world wide.

   Radera
  20. Världsomspännande vet jag inte, undrar om inte Johan Glans föreställning "Worldtour of skåne" ger en ganska bra beskrivning av läget.

   Radera
  21. Okej skulderna har flyttat från bank till stat och centralbank. Subprime lånen har bytt tillgångsslag från fastigheter till bilar dock mindre i relativa termer. Förstår inte alls hur ni kan tro på evigt låga räntor. Räntorna bör röra sig i takt med ekonomin i helhet. Dvs bör räntorna globalt liksom i Sverige röra sig mot i vart fall 3-5 procent om inte högre.

   Radera
  22. Tänkte skriva Skåne och Värmland men då skulle kränktometern nå nya ATH.

   Radera
  23. Spekulera på du Gabriel.
   I verkligheten är det snarare så att räntetrenden är ner i ASIEN.
   Kan upplysa om att ASIEN ligger en bit från Sverige och ligger i Globalien och att det bor ganska många människor där. Fler än i Sverige!

   Radera
  24. Jepp, räntehöjningarna har skjutits på framtiden om och om igen, och nu kanske det faktiskt är så att den "långsiktiga räntan" faktiskt har sänkts permanent. Faktum är ju att alla som trott att världen ska gå åt helvete och att räntan "snart" når 5% haft fel senaste fem-sex åren. Jag tror man får vara öppen för båda alternativen, inget tyder ju på en snabb ränteuppgång (ta gärna en titt på långräntorna!).

   Radera
  25. Tex är är räntan 6.5% i Vietnam.
   Enligt Gabriel ska den alltså upp till 9.5-11.5%.
   Fantastiskt att sitta på sån kunskap och veta hur det ska gå.

   Radera
  26. Växer Vietnam med 11% per år? Vad jag ser växer dem i princip med 7 procent dvs har de en rimlig ränta. Sverige växer med kring 3% med negativ ränta. Det är helt galet. Den globala tillväxten är 3,5 procent i år och FED håller på att höja räntan. I USA växer ekonomin med 2 procent och räntan är kring 1 procent. I EU härjar dåren Draghi med en negativ ränta och tillväxt kring 2 procent. Dock är RB ännnu sämre än ECB.

   Radera
  27. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  28. Nu var det faktiskt du som påstod att räntorna ska upp 3-5 procentenheter globalt vilket är helt felaktigt på kända fakta.

   Radera
  29. Att Asien mognar är inget konstigt med tanke på deras tillväxt de senaste 20 åren. Är nog mer Afrika och Latinamerika som.blir nya tillväxtekonomierna som driver världen framöver.

   Radera
  30. Så om vi antar att Asien "mognar" varför ska då räntorna upp? Då ska de snarare ner.

   Radera
  31. Sen detta med Afrika och Latinamerika som tillväxtekonomier har man hört sen Hedenhös men så blir inte fallet pga korruption.

   Radera
  32. Afrika kan du ha rätt i. Latinamerika ser allt bättre ut allt eftersom socialismen i regionen släpper. Bolivia har chansen att bli nya Saudi pga tillgångar av Litium.

   Radera
  33. Ska bli intressant att se vart räntorna stiger när väl centralbankerna gör som FED och och krymer balansräkningarna.

   Radera
  34. "Bolivia har chansen att bli nya Saudi pga tillgångar av Litium"

   Skulle det vara någons slags merit att bli nya Saudi?

   Radera
  35. Tja jämför du med andra arabländer är Saudi rikt och välmående i förhållande till övriga regionen. Men visst är det ännu bättre att bli nya Norge.

   Radera
  36. Så du menar att det går bra för Saudi nu när BNP sjunker?
   Eller är det de mänskliga rättigheterna du vill framhäva?

   Radera
 4. Om det är andraderivatan, borde det inte heta kredit-accelerationen då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå. Den fiffige finansekonomen kan också titta på "kredit-rycket" och "kredit-jouncet" och därmed verka ytterst sofistikerad inför sina lättimponerade kollegor!

   Radera
  2. Kredit-rycket, är det som finska rycket?

   Radera
  3. Krångla till det så in i helvete och kom med nåt obegripligt dravel (helst i excel) så kommer du få folkets jubel.
   Sen att de hade fel spelar liksom ingen roll, huvudsaken uträkningen var korrekt undantaget slutsatsen.

   Radera
  4. Nej, kredit-rycket är när man står på Wallmans kl 03.15 en lördagkväll och viftar med sitt Amex Gold i spritångorna för att desperat försöka locka till sig nån svettig utlevd hona med till sin ungkarlslägenhet på Lindängen i en svarttaxi.

   Radera
  5. Helt rätt Stefan, jag lovar att det finns mystiska samband gömda i tredje- och fjärdederivatan av [välj finansvariabel] som man kan använda i sina domedagsprognoser!

   Ben: Ja, det där funkar bara för det bra folket. Vi andra får svettas på Nobe eller Fregatten innan vi rumlar hem till vår avfallsstinkande trapp på Rasmusgatan...

   Radera
  6. Joakim. På tal om att allt håller på att gå åt helvete (igen) sades följande av SCB:

   "Boendekostnaderna, som står för ungefär en fjärdedel av hushållens konsumtion, minskade däremot något under kvartalet.

   Sparandet var återigen högt och sparkvoten ligger för närvarande på den högsta nivån för ett första kvartal sedan 1980.

   "Det visar att hushållen har möjlighet att konsumera mer än de gör för närvarande"

   Radera
  7. gbd: Om jag förstår saken rätt så har det ingenting med eksisterande skuldsättning att göra. Det är ny kredit (netto, antar jag), räknat som procent av BNP.

   Kredittillväxt däremot tar hänsyn till redan existerande skulder.

   Radera
  8. Eller inte helt ändå. Men poängen är just att inte ta hänsyn till existerande skulder.

   http://www.clearonmoney.com/dw/doku.php?id=public:credit_impulse_background

   Radera
  9. Och sparande definieras som att tillgångarna ökar, dvs sparandet är inte ett positivt kassaflöde till sparkontot utan det sk sparandet beror på att värdet av icke realiserbara tillgångar(läs bostäder) ökar i värde.

   Radera
  10. Jag känner ingen som inte är tokbelånad som inte samtidigt toksparar. Eller amoterar så att tom Ingves skulle rodna.

   Där finns både fallhöjd och konsumptionsmarginal. Bara inte socialisterna kommer på det för då kommer skattehöjningarna på omedelklassen som ett brev på posten (om det numera kommer alls)

   Ränteskit, prisfall, skattehöjningar (på redigt, dvs löneskatter)- now we are cooking

   Radera
  11. Kent: Nej, så definieras inte sparande alls. Sparande är "hushållens inkomst minus konsumtion" i nationalräkenskaperna, ungefär.

   Radera
 5. Öhhh, fakta som inte är fake news är väl fakta oavsett om det kommer från A eller B?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fakta är att Deutsche Bank gått upp rejält sen jag sa att det var köpläge och du tyckte jag var en idiot. Är även det fake news eller är du faktaresistent?

   Radera
  2. Klart det går upp, tills det inte går upp mer.

   Radera
  3. Hur ska du ha det Demoman?
   Aktien skulle ju ner enligt din profetia.

   Radera
  4. Hur ska du ha det Demoman?
   Aktien skulle ju ner enligt din profetia.

   Radera
  5. Ja, den kan alltid gå ner nån annan dag, liksom.

   Radera
 6. Förr i tiden, typ antiken, fanns det något som hette skuldavskrivning och som gjordes då det inte längre höll. Tja, om alla med feta låna snart får minusränta så blir det ju också en form av skuldavskrivning fast lite mer smygande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får vi sedan minusränta på dröjesmålsräntan också så är det bara att låta räkningarna ligga så betalar dom sig själva med tiden.

   Radera
  2. Det trista är dock att det kalaset betalas inte är borgenären som beviljat sinnesjuka mängder lån.

   Istället betalas det socialt av folket.
   Vad var det Corny brukade säga om medeltillgångarnas relation till genomsnittsskulderna?

   Radera
 7. Verkar bra. Hoppas på en jättekrasch. Då kan man sälja några guldtackor, ta ut några mille från banken, och köpa upp ett gäng bostadsrätter på strandvägen på exekutiv aktion.
  Men vänta förresten, det kanske aldrig går upp igen ?? Mer krig och kaos och terrorister och massinvandring och korkade politiker under dom närmaste 100 åren ? Snart är oljan slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fänaden dör,
   fränder dö,
   själv dör du likaledes;
   ett vet jag
   som aldrig dör:
   domen som fälls om den döde.

   Passa på o lev lite nu...

   Radera
  2. Jag investerade alla mina pengar i en segelbåt. Garanterad värdeminskning och igen tid att leva då all tid går åt till underhåll.

   Bra affär.

   Radera
  3. Havamal, men är det en nyöversättning?

   Radera
  4. Straight from wikipedia, the drain of all knowledge...

   Radera
  5. Segelbåten...😂👍

   Radera
  6. Jag menat, de gamla islänningarna kunde ju definiera "det går åt helvete" på sitt eget sätt.

   Säg efter mig- thungur knivur...

   Radera
  7. Tycker personligen att "dom över död man" låter bättre, det där verkar vara verket av en översättare, och de kan idag som bekant med fördel ersättas av google :-)

   Originalet:

   Deyr fé,
   deyja frændur,
   deyr sjálfur ið sama.
   Eg veit einn
   að aldrei deyr:
   dómur um dauðan hvern.

   Inastoppat i google translate kommer ut:

   Nötkreatur dör,
   döende släktingar,
   dör själv på samma ställe.
   Jag vet en
   som aldrig dör:
   dom för varje död man.

   Radera
  8. 77. Fä dör,
   fränder dö,
   även själv skiljes du hädan,
   men ett vet jag,
   som aldrig dör,
   domen över död man.

   http://runeberg.org/eddan/se-02.html

   Radera
  9. Modebloggare dör,
   men inte tillräckligt ofta.
   Även själv vill du döda andra
   men ett vet jag,
   som aldrig dör
   en rejäl bakfyllefis i hissen.

   Radera
  10. Odödlig. Bakfyllefisen i hissen alltså. Redan de gamla grekerna visste att ta tillvara på denna. Grekisk eld kallades det för. Sedan försökte de stoppa upp saker för att inte slösa på den.

   Radera
  11. När man plötsligt garvar dämpat i mörkret och väcker sambon som sover bredvid.
   #readingbdimmortals

   Radera
  12. @ gbd crvx

   Exakt, "domen över död man" är kärnfullt och närmare originalet.

   Radera
  13. Och bör nog förstås som minnet eller äreminnet av död man.

   Radera
  14. Många känner inte til det men Ben citerade den okända 0:e versen av havamal som I sin tur förklarar den första versen:

   1. Alla dörrar,
   innan in man går,
   skarpt skådas skola,
   skarpt granskas skola,
   ty ovisst är att veta,
   var ovänner sitta
   borta på salens bänkar.

   Det handlar alltså om att man ska kollaordentligt innan man stiger in I en hissså att nån som använt den tidigare inte "kryddat" hissen.

   Radera
 8. Lars Wilderäng som dock publicerat av Blogg-sajten Cornucopia? och alltså bör tas med en nypa salt. Syftet med Cornucopia? är att destabilisera vilket gör att sajten hårdvinklar. Dessutom har Lars som bekant alltid haft fel i allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis min tanke också... Men syftet är outtalat. "vilket gör att sajten hårdvinklar. Dessutom har de som bekant alltid haft fel i allt". :)
   I övrigt bra humor. Har cornu autoblockat alla stortroll nu? Saknar dem nästan.

   Radera
 9. I dagens penningsystem existerar över 90% av alla pengar i form av skuld så vad kan gå fel.
  Keep on bara!

  SvaraRadera
 10. Halvt OT: Vad menar Arbetsförmedlingen med en "urstark" arbetsmarknad framöver, när arbetslösheten förväntas hänga kvar vid ca 7 procent? Varför får man i media inget veta om vad det är för slags jobb som skapas? Det gör en väldig skillnad om det handlar om jobb inom exportindustrin, skattefinansierade jobb för att ta hand om alla nykomlingar eller byggjobb baserade på kraftig belåning. Men journalisterna förefaller inte intresserade av att skapa någon klarhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom menar att de 7% som inte är sysselsatta i högkonjunktur är fullkomligt värdelösa skitmänniskor, oanställningsbara t o m i skyddad verkstad.

   Radera
  2. Hur stor andel av "svennar" är arbetslösa vs "nysvenskar", låt oss säga inklusive de med utlandsfödda föräldrar från utomeuropeiskt land?

   Radera