Cornucopia?

Aktuellt

Lönerna i IT-branschen 2018 yrke för yrke - var ligger du?

Programmerare sägs vara det vanligaste yrket i Stockholm i takt med att den massiva automatiseringen i IT-branschen effektiviserat och skapa...

2017-06-09 18:01

Fredagsmys: Hur långt flyger studenten i 50 km/h i timmen?

Dags för lite härligt fredagsmys igen. Efter en vända förbi gräddhyllan Kungsbacka kan jag konstatera att det var skolavslutning och studenten. Det nya är att det pågår någon slags tävling i att sitta uppsutten i fönster på bilar. Vilket väcker frågan hur långt fönsterstudenten flyger vid en hastig inbromsning eller krock i 50 km/h?

Studenten är en dag av framtidstro, där ungdomarna ännu inte insett att det är nu helvetet med vuxenlivet börjar. Det gör dem väldigt glada. En del åker på flak och skriker. En del åker bil, om det inte finns en cabroilet i bekantskapskretsen, så kan man hissa ner framrutan, klättra upp, sätta sig i det nedvevade fönstret och bara ha kvar benen inne i bilen, medan man håller balansen med en handen på taket. Den andra viftar man med. Låt oss kalla dessa för fönsterstudenter.

Kungsbackapolisen kunde självfinansierat sig genom att beivra brott mot bilbälteskravet, och antagligen vårdslöshet i trafik, baserat på volymen av fönsterstudenter.

Relaterade är de som sitter på en cabroilets sätesryggar, också utan bälte.

Detta väcker frågan om hur långt den glada studenten flyger vid en krock eller om föraren måste bromsa kraftigt.

Som fredagsmys lämnas detta som en övning åt läsarna. Glöm inte utkastvinkel, rotationshastighet och luftmotstånd i er beräkning.

Ha en fortsatt riktigt mysig fredag. Speciellt alla studenter. Som inte läser den här bloggen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

41 kommentarer:

 1. Jag gissar på 5 meter luftfärd framåt följt av 5 meter benbrytarkullerbyttor på marken*!

  *
  (-1 meter luftfärd samt +4 meter kullerbyttor ifall studenten är så pass tjock att hen formar ett slags runt klot som rullar vidare längst med vägen.)

  SvaraRadera
 2. Vilken tur att dessa studenter är 18+ och får ta eget ansvar för sitt fönstersittande?
  Nej just det... I Sverige slipper alla eget ansvar, är det inte staten som tvångstar det så är det någon stasi-bloggare som lägger sig i. Förbjud öppningsbara sidorutor till 2020?

  on topic: 5 meter med brutna lårben?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vilka bekymmer man kan ha. Roligt? Absolut inte när den vite kränkte mannen talar. OT. Avspark om dryga två timmar. Heja Sverige!

   Radera
  2. @Unknown Problemet med ditt resonemang är att ungdomarna har incitament att ta högre risker när de inte är de själva som står för sjukvården. Jag håller med dig om att man bör få ta ansvar för sig själv, genom att till 100% stå bakom de risker man tar rent ekonomiskt.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. @Unknown Du anser att @Cornu är en Stasi-bloggare, samtidigt ser du inga problem med att finansiera idioters sjukvård genom stöld och konfiskering?

   Kanske dags att kalibrera om din moraliska kompass, eller nått?

   Radera
  5. Oj, hur kan du dra slutsatsen att jag är för offentligt finansierad sjukvård? vad är motsatsförhållandet mellan det och att Lars är en stasi-bloggare?

   Förstår verkligen inte även om jag vill, vänligen förtydliga.

   Kanske borde passa på att klargöra så att du inte får för dig saker igen.
   Jag förespråkar _ INTE_ ett förbud mot öppningsbara sidorutor till 2020, det var helt ironiskt.

   Radera
  6. Heja Sverige! Adla Janne Andersson :)

   Radera
  7. Protip: Det är svårt med ironi på internet, använd gärna [ironi] och [/ironi]-taggarna för att slippa framstå som en sosse

   Radera
 3. Det är inte farten som dödar, det är dom plötsliga stoppen så om studenten kan flyga obehindrat bör han klara sig undan med skrubbsår och ev lite frakturer.

  Sen önskar jag att vårt samhälle vore mer liberalt. Sköt dig själv och skit andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det hemskt när folk tar sig friheten att tycka nåt om andra. Kan inte alla bara sköta sitt och låta staten och kapitalet söndra och härska vidare.

   Radera
  2. Om landet vore mer liberalt och inte så jävla överförmyndande så skulle staten och kapitalet ha betydligt svårare att söndra och härska. Men vissa vill ju ha ett samhälle som bestämmer varje steg du/jag/vi/andra får ta.

   Radera
  3. @Kent Problemet med ditt resonemang är att ungdomarna har incitament att ta högre risker när de inte är de själva som står för sjukvården. Jag håller med dig om att man bör få ta ansvar för sig själv, genom att till 100% stå bakom de risker man tar rent ekonomiskt.

   Radera
  4. @Kent Det vill säga: Det går inte att sköta sig själv och skita i andra i den kollektiva skitstormen som kallas för Sverige

   Radera
  5. @demoman

   Du menar alltså att socialism ska avskaffas?!?! Hemska tanke...

   Eller gällde det bara utgifterna som andra står för? Medans du själv VABar för fullt, njuter av föräldraledigheten, subventionerat dagis osv?

   Radera
  6. Men?
   Finns det värre överförmyndare än genuint svenska "liberaler"?

   Radera
  7. Jag tycker det är rimligt att förvänta sig att folk sitter i sina bilar och nyttjar de säkerhetsanordningar som råkar finnas. Jag tycker också det är rimligt att andra får ha åsikter, även raljanta, ifall folk inte gör så.

   Radera
 4. Anekdot med en variant av studentfirande. Var uppe och körde skoter. En av grabbarna körde i 80-90 km/Tim och landade mot borte sidan på dike. Skotern landade c:a 20 m längre fram. Grabben landade ytterligare c:a 20 m längre fram. Först skoterambulans, sedan vanlig till Kirkenes med inre skador och hjärnskakning. Kom hem efter 10 dagar.
  I halva hastigheten utan hjälm och landa på asfalt är nog betydligt värre.

  SvaraRadera
 5. Europeisk eller afrikansk student? Packad eller inte?

  SvaraRadera
 6. På min tid visst vi hur man moonar andra trafikanter!

  Dagens skolungdomar klarar ju för faen inte av någonting utan personlig assistent! Det var bättre förr, ju förr desto bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Peter du har en poäng

   Radera
  2. Hel klart tycker jag att en riktig mooning med tillhörande "tepåse" ja pungen ska synas.
   Det är fasen så mycket mer kreativt än att bara hänga ut genom ett bilfönster och vråla samt spilla en massa öl.

   Radera
 7. It's not the fart that kills, it's the smäll...

  SvaraRadera
 8. När jag tog studenten var det en kille på flaket som lutade sig lite för långt ut och fick en riktig prakt-smäll av en trafikskylt, blev ett fint stämgaffel liknande ljud i trafikskylten och offret låg utslagen på golvet resten av färden för ingen tänkte tanken att avbryta festandet.

  SvaraRadera
 9. 15m/sekund = "sicken jäkla smäll"

  SvaraRadera
 10. Tja, teoretiskt sett kan, möjligen, kanske, en meteorit slå ned i huvudet på oss närsomhelst, inte lever vi i bunkrar för det...

  studentflak har varit tradition hur länge som helst.

  Och visst händer olyckor, men samtidigt så är säkerhetstänkandet lätt överdrivet i dagens curlingsamhälle, faktiskt.

  Tycker det vore bra om det styrdes upp lite, givetvis, och att studentflaken reglerades något, exempelvis med maxhastigheter, och erfarna förare med för ändamålet ändå förhållandevis säkra fordon blev krav. Många företag som erbjuder studentflak erbjuder också just detta, och jag tror heller inte dessa i regel förekommer i någon större utsträckning i olycksstatistiken.

  Men snart får man väl inte ens lämna den egna tomten utan knä/armbågsskydd och hjälm...

  Och tänka sig, när jag växte upp hade vi inga cykelhjälmar, och klättrade i träd gjorde vi också... de flesta av oss verkar ha överlevt iaf, och sitter nu och ojar oss över bagateller...

  SvaraRadera
  Svar
  1. På den tiden fanns något som hette frihet under ansvar, nu finns bara fri från ansvar.

   Radera
  2. Såna regler finns redan. Googla på polisens hemsida.

   Radera
 11. Som vi brukar säga i SAAB Turbo Club:
  It is not the fart that kills, it's the smell!

  SvaraRadera
 12. Ptja, nog får man nog högre initial hastighet från ett flak stående än från sittandes i fönstret på bil, där man dock förmodligen får några benbrått innan luftfärden.
  Fin gräns mellan friheten att fira som man vill, och säkerhetskrav som dämpar glädjen.

  SvaraRadera
 13. https://i.imgflip.com/1qmbtl.jpg

  SvaraRadera
 14. De med tillräckligt hög promillehalt klarar vad som helst.

  SvaraRadera
 15. I Enånger (Hälsingland)åkte de på flaket på en EPA. Vet inte farten men det blev dödlig utgång av en pers. och en skadad. De får väl inte gå fortare än 30?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öh, EPOr i hela världen, och speciellt de endemiska i Sverige går mycket fortare än 30 km/h, men inte tillräckligt fort för att inte vara irriterande för vanliga bilister. Förmodligen något genetiskt selektivt urval i vardandet.

   Radera
 16. Ids inte räkna ut det så klart. Men min uppskattning, beroende på starthöjd etc är mellan 5-10 meters förnöjd flykt innan verkligheten hinner ikapp flyktobjektet.

  SvaraRadera
 17. Snarare fredagstyd än fredagsmys

  SvaraRadera
 18. Är det inte dags för ett riktigt fredasmys.
  Först en prolog av Douglas Adams.

  "It is a curious fact, and one to which no-one knows quite how much importance to attach, that something like 85 percent of all known worlds in the Galaxy, be they primitive or highly advanced, have invented a drink called jynnan tonyx, or gee-N'N-T'N-ix, or jinond-o-nicks, or any one of a thousand variations on this phonetic theme.
  The drinks themselves are not the same, and vary between the Sivolvian ‘chinanto/mnigs’ which is ordinary water served just above room temperature, and the Gagrakackan 'tzjin-anthony-ks’ which kills cows at a hundred paces; and in fact the only one common factor between all of them, beyond the fact that their names sound the same, is that they were all invented and named before the worlds concerned made contact with any other worlds."

  Så, vad har man i en perfekt G&T
  I kväll tog jag Bombay sapphire, britvic indian Tonic water och vanlig is, klart godkänd.
  Vilken är eran favorit?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget går upp mot en rejäl Gimlet:
   3 delar Plymouth Gin Navy Strength (57 %).
   1 del Rose´s lime cordial och
   en liten twist lime.

   Har druckits av befarna och salta sjömän i århundraden...

   Radera
 19. 7.7 meter med antagen fallhöjd 1.5 meter.

  SvaraRadera
 20. Nej, det är inte student då studentexamen ej längre finns och inte har funnits sedan någongång på 60-talet!

  SvaraRadera