Cornucopia?

Aktuellt

Reklam: Få 200:- SEK om du skaffar ett Revolutkort

Detta inlägg bör ses som marknadsföring för Revolut, och är alltså reklam. Revoluts förpackning för deras premium metallkort. Jag ha...

2017-06-16 19:32

Fredagsmys: Hemlös tiggare eller specialförbandsoperatör?

Dags för lite fredagsmys. Har du också sett vältränade kortklippta tiggare och hemlösa? Åtminstone i London, men kanske även i Sverige? I London kan det handla om specialförbandsoperatörer från brittiska SAS, vilket i Sverige skulle motsvaras av SOG, som sitter med täckmantel nära platser där terrordåd riskera inträffa.
Heckler & Koch MP7 - när SAS och SOG själv får välja.
Brittiska Daily Express (mfl) har i dagarna uppmärksammat att brittiska specialförbandet SAS har placerat ut operatörer under täckmantel som tiggare och hemlösa nära platser där det finns hög risk för terrordåd.

Soldaterna är utrustade med akutväskor, rimligtvis maskerade som civila ryggsäckar, och beväpnade med den mycket kompakta pansarbrytande 4.6x30mm kaliber kulsprutepistolen H&K MP7, som är särskilt framtagen för att kunna bäras dold.

Sedan bidar de sin tid. "Allmänheten" ger dem allmosor i form av vatten och dryck etc, men det handlar i själva verket om andra operatörer som försörjer sina kollegor med mat och vatten när de sitter på sina poster.

Detta är för övrigt också i linje med Tom Marcus bok Under Cover, där han berättar om sitt liv som agent åt inrikessäkerhetstjäsnten MI:5. Till jobbet hörde att i veckor under täckmantel som uteliggare och nedpissat fyllo exempelvis bevaka extremistmoskéer, så de brittiska mediauppgifterna om att SAS nu är utstationerade som lodisar vid sannolika terroristmål är inte osannolika.

Från Sverige rapporteras det från olika privatpersoner om att det dykt upp väldigt vältränade hemlösa, oftast med kort hår, på Stockholms gator. Frågan är om det samma sker även här, och i så fall om det är SOG, Sveriges motsvarighet till SAS, som står för detta. De europeiska demokratiernas specialförband samarbetar trots allt både kring metodutveckling, övningar och erfarenhetsutbyte. 

Brittiska försvaret har förstås svarat med att "vi kommenterar inte specialförbandens insatser", och en svensk pressfråga skulle förstås bemötas exakt likadant.

Så trevligt fredagsmys på er. Kanske kan är den där uteliggaren redo att rädda livet på dig och nedkämpa terrorister...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. De vanliga romska tiggarna, skulle nog bli mäkta förbannade om en svensk tog en av deras platser, jag har med egna ögon sett hur de delar upp platserna sinsemellan. De svenska "gubbarna" vid systemet skulle med en gång lägga märke till en nykomling i gänget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eu-migranter heter det väl?

   Radera
  2. Tror inte vare sig romska tiggare eller vanliga gubbar är de man vill hålla sig dold för. En ev terrorist måste ju rekat rätt noga för att reagera på fel tiggare

   Radera
  3. Tror nog att de romska tiggarna får förklarat sig rätt snabbt vad som gäller om någon från SOG el. motsvarande sitter på "deras" plats. Om inte så får de en fickpeng för att flytta sig och kanske hålla ögonen öppna.

   Radera
  4. Vaddå, ALLA tiggare jobbar väl på SOG? Vi lever ju i en av världens rikaste och mest socialistiska länder, här kan väl inte staten låta folk vara så fattiga att de måste sitta och TIGGA på riktigt!?

   Fatta vad de observerar, gäller att vara god kompis med tiggare och (snälla) fyllbultar. Där finns mycket kunskap!

   Radera
  5. Det är nästan alltid kvinnorna som tigger och så står det någon mansperson i närheten och håller uppsikt.

   Radera
  6. Förefaller vara en metod med synnerligen låg verkningsgrad, ineffektiv och resurskrävande - så det stämmer säkert...

   Radera
  7. Tiggarna har tagit över (bland annat) pillerhandeln i svenska städer. Precis som dokumenterats av Norsk televison (NRK). Man beställer hos valfri gumma som tigger, sen skickar hon meddelande till annan, dirigeras till annan tiggare där man "skänker" eller rättare sagt betalar. Sen dyker det upp en tredje som överlämnar. Är man stammis är det färre steg. Pillren är billiga nu, slagit ut alla andra. NRK Brennpunkt

   Med det sagt så skulle eventuell SOG operatör eller spanare från polisen ha en handfull fräsande tiggare på sig om han / hon skulle ta deras plats.

   Radera
 2. Det nya normaltillståndet... vi vänjer oss nog.

  SvaraRadera
 3. Jamen vad bra !! Det är ju så trevligt och trygghets-skapande att dom sitter överallt. Nu när jag vet att dom är där för att skydda mig och skapa mer trygghet och säkerhet och trevlighet i samhället osv så känns det mkt bättre.

  SvaraRadera
 4. Aftonbladet kultur: "Sluta ge pengar till tiggarna" om 5, 4, 3, 2, 1

  SvaraRadera
 5. Visst kan det vara så, men skulle SAS och deras svenska motsvarigheter verkligen vara så klumpiga att de missade en så grundläggande grej i maskeringen som det där med håret? (Hint: peruk)

  SvaraRadera
 6. Dumt av media att skriva om detta. Opsec!

  SvaraRadera
 7. Verkar meningslöst att posera som tiggare om man är specialförbandsoperatör. Skulle uppgifterna i brittisk press stämma, så betyder det ju att de blivit identifierade på kort väldigt kort tid och att deras närvaro därmed är uppenbar. Har man röjt sig så är det ju så att säga ingen mening längre. Vad skulle vara fördelen att sitta och posera som hemlös eller tiggare jämfört med att strosa omkring som vanlig person? Möjligtvis att man, om man sitter still på en plats, får något bättre uppsyn över människor som rör sig i syfte att begå terrordåd och uppträder nervöst.

  Dock så behöver ju Islamister inte reka alls före sina terrordåd om de sker på offentliga platser. Det går att planlägga helt och hållet hemifrån. Det är ju uppenbart vilka platser och tidpunkter som är optimala i syfte att döda så många som möjligt. Järnvägsstationer, tunnelbanestationer, shopping-gator och gallerior, vänthallar på flygplatser, bussar, nattklubbar, utanför idrotts- och konsertarenor samt snabbmatsrestauranger. Tidpunkterna är morgonrusning, lunchtid, kvällsrusning. För shoppingstråk gäller sena eftermiddagar på vardagar samt lördagar. Det går alltså aldrig att skydda sig mot en självmordsbombare eller beväpnad skytt som är inställd på att dö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Diskret utplacerade kameror gör jobbet 24h.

   Radera
  2. Jo, fast grejen är att kamerorna inte hjälper mot självmordsbombare och skyttar. Anta att en Islamist vill begå ett terrordåd i London. Denne kan bestämma på förhand, utan att reka över huvud taget, att smälla av en bomb säg kl. 18.00 en fredagseftermiddag på Victoria Station. Det är bara att förbereda bomben och åka dit. Terroristerna vet ju på förhand att det kommer att vara fullt med folk där vid den tidpunkten, och behöver alltså aldrig fastna på kamerabilder i förväg.

   Radera
  3. Det blir väl lite samma sak som att man inte vet vilka som är terrorister innan de tar till våld. Här skall ju terroristerna inte veta om det finns agenter på deras målplatser eller inte. Förebyggande syfte alltså. Ganska troligt att man vill att tidningar skall få nys på denna "hemlighet" eftersom man inte vill att det skall vara en hemlighet. Skulle man placera ut riktiga vakter skulle man ju vara tvungen att göra det överallt, nu kan man bara låtsas, men terroristen måste syna bluffen. Vilket han ju förr eller senare kommer gör så det gäller ju ändå att ha sin kartläggning klar och hyffsat med folk på plats.

   Radera
 8. Om detta är vad våra skattepengar går till så kan man ändå känna lite hopp

  SvaraRadera
 9. Klassisk brittisk metod, som åtminstone går tillbaka 45 år i tiden till MRF.

  SvaraRadera
 10. I ungdomen jobbade jag som personskydd, redan på den tiden satt vi och spanade utanför kontor eller andra anläggningar genom att låtsas vara uteliggare eller tiggare. Allt för att se om någon kartlade eller på annat sätt bevakade objektet. Intet nytt under solen.

  SvaraRadera
 11. Så bra att alla redan är förberedda med Tactical Homeless Guy look

  SvaraRadera
 12. Operatörer på stan förekommer även utanför huvudstaden tex. i GBG vid särskilt riskutsatta platser/objekt.

  SvaraRadera
 13. "Till jobbet hörde att i veckor under täckmantel som uteliggare och nedpissat fyllo exempelvis bevaka extremistmoskéer, så de brittiska mediauppgifterna om att SAS nu är utstationerade som lodisar vid sannolika terroristmål är inte osannolika." Värsta ursäkten för en urspårad personalfest, ever.

  SvaraRadera
 14. Rena fantasierna. Terror är en civil angelägenhet och det skulle bli total storm om militären jagade terrorister (läs muslimer)på svenska gator. Lite extra pengar förtjänar de dock säkerligen.

  SvaraRadera
 15. Finns en lite längre "senig" lätt gråhårig "uteliggare / burksamlare" med "vass" blick som går runt i centrala Göteborg i liksom "något för fina" grå ochg svarta Haglöfs byxor, dito jacka och kängor. Ryggsäcken ser heller inte ut att vara "hittad" i någon container precis.

  Han brukar på helgerna rätt så ofta synas på biblioteket på Götaplatsen och han säger inte ett ord.

  SvaraRadera