Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2017-06-19 17:33

Eskalering i Syrien efter att koalitionen försvarat sig mot syriskt bombflyg

Situationen i Syrien har på kort tid eskalerat efter att koalitionen mot IS försvarat sig mot syriskt bombflyg och skjutit ner ett syriskt plan när den bombade kurdiska trupper som slogs mot IS. Ryssland säger nu att alla flygplan, inklusive drönare, som uppträder väster om floden Eufrat kommer betraktas som luftmål.

Ryssland kan alltså komma att skjuta ner koalitionens flygplan och drönare om dessa befinner sig öster om Eufrat och har stängt ner den telefonlinje som används för att de-eskalera i händelse av att man råkar skjuta på varandra.

Eskaleringen skedde efter att ett syriskt bombplan bombade kurdisk trupp, som slogs mot IS. Damaskusregimens flygplan sköts ner i självförsvar. 

Ryssland bryter också allt samarbete med koalitionen i kampen mot IS.

Kanske inte så överraskande. 

IS är på väg att besegras i både Mosul och inne i Syrien börjar IS huvudstad Raqqa att omringas. Strider pågår redan i den självutropade huvudstaden. 

Kvar kommer diktaturerna Syrien och Ryssland stå på ena sidan Eufrat, och koalitionen av västerländska demokratier, Jordanien och Irak på den andra sidan. På en del sätt kan det sägas påminna om Berlins fall under andra världskriget, när det blir uppenbart att de två olika fronternas deltagare har helt olika mål och en ny konfliktlinje uppstår. 

Ryssland och Syrien behöver nu stoppa framför allt de kurdiska styrkorna från att kontrollera mer territorium och bombningen av kurdisk trupp var knappast en slump. Att IS besegras kommer inte på något sätt vara slutet på kriget i Syrien.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

95 kommentarer:

 1. USA fortsätter sin tradition att konsekvent bryta mot internationell lag och Cornu fortsätter sin tradition att applådera detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lite märkligt att man kan dra så mycket slutsatser. Om jag förstår det rätt var det inte några styrkor från SDF i området?

   Radera
  2. Marvid, vad har du för länkar på det?

   Radera
  3. http://mobile.reuters.com/article/BigStory12/idUSKBN19A21A

   Där står bara att de bombade nära SDF, och det är ändå "pro-US" nyhetssida anser jag. Det jag menar är att man inte kan dra några slutsatser utan bevis.

   Radera
  4. Jag har inte heller sett något annat än att de bombat "nära". Har inte sett något om några förluster.

   http://edition.cnn.com/2017/06/18/middleeast/syrian-warplane-shot-down-coalition/index.html

   http://www.foxnews.com/world/2017/06/18/us-led-coalition-shoots-down-pro-assad-fighter-jets-after-attack-on-partner-forces.html

   Till och med Fox News skriver "near"! När inte ens de vill ljuga om det, då vet man att man är på hal is...

   Radera
 2. Vad är det som ger kurder m.fl mer rätt än IS att strida i Syrien?
  Varför ska kurderna tillåtas erövra land i Syrien men inte i Turkiet?
  Vad är det som är så förträffligt med deltagande av västerländska demokratier där valdeltagandet ofta är så lågt att valvinnarna inte kan sägas ha stöd av en majoritet av befolkningen?
  Vill en majoritet av befolkningen i Syrien ha västerländsk demokrati så att inblandning från utomstående länder därmed kan motiveras? Eller har de inget val, förrän efteråt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försök inte blanda bort korten här nu. Till en början har du tex folkrätten....

   Radera
  2. Av någon anledning beskrivs har kurderna blivit någon slags gullegrisar i väst. Vad som inte lyfts fram i media är t.ex. att nästan alla hedersmord i Sverige begåtts i kurdiska familjer.

   Inget ont mot kurder generellt men någon slags progressiv kraft som de framställs som verkar de inte vara.

   Radera
  3. Observant....Mer rätt än IS att "strida"? Är du fullständigt retarderad?

   Radera
  4. @Björn
   Hört på Flashback eller?

   Radera
  5. Oavsett om det är sant eller ej ang Kurders overrepresentation eller ej så beror nationers rätt tillsjälvbestämmande ej på hur välartade dess medborgare är.

   Radera
  6. gbd crvx, (utan att hålla med ang. Kurderna) om vi ska hårdra det så - jo.

   Om vi antar att IS betraktar sig som en nation, så är det just hur pass grovt icke-välartade de är, som ligger till grund för att mänskligheten anser att vare sig de eller deras "nation" har något existensberättigande. Således är rätten till självbestämmande beroende av grad av välart.

   Radera
  7. Men ja, det här är kraftigt tillspetsat. Det du menar håller jag med om.

   Radera
 3. Tre troll av fyra möjliga. Har lönen kommit nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, tänkte lite samma, det har ju varit ett litet uppehåll nu i kommentarfältet :)

   Radera
 4. Är detta MÖP-måndag?

  SvaraRadera
 5. Bra att Ryssland sätter ner foten så att den djupa staten får lära sig att de inte kan bära sig åt hur som helst. Lugnet håller på att infinna sig i Syrien tack vare Syriens vänner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar slaktaren al-Assads vänner. Det är rätt lugnt i Raqqa också, ingen vågar göra ett skit. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/is-och-bomberna-fran-himlen-sprider-skrack-i-raqqa

   Radera
  2. Du kan vara lugn Tomtens Brorson, håll dig du till SVT/nyheter och njut av mello.

   Radera
  3. Syriens vänner, Ukrainas vänner, Georgiens vänner och Moldaviens vänner. Överallt har vännerna spridit lugn där de dykt upp....

   Radera
  4. Appropå Mello,wikström:
   Paavo satt en kväll och krökade. När han öppnade en ny flaska kom en ande ur flaskan och sa:-Du har befriat mig från mitt fängelse, som tack får du en önskan.
   Paavo svarade: -Ge Finland karelen åter!
   -Det är ju en ganska stor önskan och innefattar en hel massa personer, du har inte möjligtvis någon mindre önskan?
   -Låt Finland vinna Eurovision!
   -Hmm, kan du ta fram den där kartan?


   Radera
  5. gbd crcx , har du möjligtvis dåligt minne?

   Radera
  6. Inte då, jag vet att ni vann 2006 med en GWAR-klon, men innan var finland känt för landet med flest nollpoängare.

   Radera
  7. Precis! Sämst var det! Om man ska kopiera ett koncept kanske man ska kopiera nåt som var fräscht efter 1996, liksom. Plus att hr Lordi åtminstone borde lagt ner mödan att kopiera Gor-Gor eller Technodestructo också istället för att köra nån slags enmansshow. Eller åtminstone Cardinal Syn...

   Radera
 6. "Ryssland säger nu att alla flygplan, inklusive drönare, som uppträder VÄSTER om floden Eufrat kommer betraktas som luftmål.

  Ryssland kan alltså komma att skjuta ner koalitionens flygplan och drönare om dessa befinner sig ÖSTER om Eufrat och har stängt ner den telefonlinje som används för att de-eskalera i händelse av att man råkar skjuta på varandra."

  Tryckfelsnisse?

  SvaraRadera
 7. Ryssarna försöker få en bild av vad den nya administrationen i DC går för. Hur svaret blir om man provocerar.

  Ryssarna skickar fram sina syriska adepter som bombar på och svaret blev kraftfullt. Styrka är det språk man förstår i Kreml. Det blir till att ställa in både sommaroffensiv i Ukraina och ytterligare stolleprov i Syrien. Tror att Kreml längtar tillbaka till tiden med Obamaadministrationen och dess passivitet.

  Ryssarna stänger en telefonlinje till jänkarna och inför flygförbud. Inte så kraftfull respons direkt om man säger så.

  Kanske dags för ryssarna att fundera lite på IS istället för för SDF.

  Hursom risken att ryssarna hittar på nya militära äventyr i Europa och Mellanöstern minskar varje gång USA svarar hårt. Det vet Mattis och McMaster och vi bör vara glada för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men så verkar de ju ha något som ser ut som kompetens, inte bara lojalitet.

   Radera
  2. Precis, ryssarnas svar är påfallande passivt. Jag håller inte med om att det är en eskalering direkt, snarare planlöst testande från Putlers sida. USA kan nog friskt flyga precis var de önskar. Ryssarna vill inte ha en konfrontation eftersom man inser att den instabile Trump kan hitta på vad som helst i ett sådant läge.

   Radera
  3. Vi kan rätt sannolikt förvänta oss ett snart militärt svar från den rysk-syrisk-iranska sidan.
   Dock knappast någon nedskjutning av flygplan från koalitionen utan snarare något de har mod till, erfarenhet av och förmåga att utföra - hjältemodiga och rättfärdiga stordåd som terrorbombningar av sjukhus och saringasattacker mot civila bostadsområden...

   Radera
  4. Nå Rysslands nedsättning av foten fick i alla fall USA att dra tillbaka sitt hangarfartyg, därifrån attacken skedde, och gömma sig i Haifa under israelisk beskydd.

   Radera
 8. Tredje världskriget känns ganska nära. Som uppvuxen i ett fundamentalisthem har jag svårt att glömma "profetiorna" om att världens makter samlar sig i de här områdena för den sista striden. Ruggigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fy fan för att ha en dåre som Trump vid makten i USA. Karln vill ju ha krig, för att vapenindustrin i USA skall gå bättre så att folk får arbeten - arbetslinjen!

   Radera
  2. Icke, ryssarna viker ner sig. De utmanar inte jänkarna i slutändan. De vet att de inte har kraft att fullfölja om USA sätter stopp. De förstår maktspråk och respekterar det. Kreml är kleptokrater men inte idioter.

   Radera
  3. Med tanke på att Sverige överlevde Reinfeldt så lär USA överleva Trumo utan några större problem.

   Radera
  4. Överlevde Sverige Reinfeldt? Säpo klarar inte längre av att kontrollera islamisterna. Sverige kan snart falla som Rom gjorde för ca 1500 år sedan.

   Radera
  5. Nej, Sverige kommer inte falla "som Rom gjorde". Vilken verklighet lever du i? Ser du onda IS-krigare i varenda buske? Ja, det är ett problem att vi har aktiva terrorister i landet -- vi kommer inte att gå under som land ändå utan terroristerna kommer att besegras.

   Radera
  6. Kan du se skillnad på orden "kan" och "kommer"? Vi måste ta oss samman. Läs gärna Patrik Engellaus inlägg på Det Goda Samhället nu på morgonen.

   Radera
  7. https://detgodasamhallet.com/2017/06/20/kastar-polisen-in-handduken/

   Radera
  8. En lågoddsare är förstås att polisen + SÄPO får höjda anslag nu och många år framöver. Det kommer råda total politisk enighet omkring detta (förutom (v) då).

   Så samhället kommer ta sig samman. Jag tror nog att folket fått nog av "mjuka tag".

   Radera
  9. Fortsätter vi Reinfeldts politik om "öppna hjärtan" kommer alla arbetslösa kunna få jobb som islamistövervakare, så får vi full sysselsättning och folk slipper uppleva utanförskap och alla blir lyckliga och glada...

   Radera
  10. Fast nu gör vi inte det, eller hur? Det råder (återigen med undantag från tex (v)) enighet om att striktare migrationspolitik råder.

   Radera
  11. Från Text-TV:

   "Liberalerna vill att Sverige stoppar
   utvisningarna till Afghanistan.

   -Vi kräver att avvisningar stoppas
   tills Migrationsverket gjort en ny
   säkerhetsbedömning, säger Jan
   Björklund, Liberalernas partiledare."

   Det vore säkert bra om "Liberalerna" också förespråkade en ny bedömning av säkerhetsläget i Sverige.

   Radera
 9. Undrar vad de styrande i Turkiet har i bakfickan, de gillar säkert inte att det går bra för kurderna, samtidigt är de på samma sida som USA. Troligvis kommer segrarna att börja slåss efter det att de har knäckt IS, skulle inte bli förvånad om Turkiet bryter med Nato och USA och går på Rysslands linje.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fin-fin utveckling; The Axis of Evil 2.0. Parisavtalets vara eller icke vara känns lite futtigt i det perspektivet...

   Radera
  2. Det vore slutet för den Turkiska staten. Turkiets hela vapenarsenal som är ansenlig bygger på västerländsk teknologi. Ett avhopp från väst innebär stopp för reservdelar, nya system, utbildning etc. Inget kärnvapenparaply. Stopp i handeln med EU och USA etc. Att sunni-Turkiet skulle sätta sig vid samma bord med shia och wahabiter är inte gångbart. Turkiet kommer att balansera fram och tillbaka på kanten så länge det går. De vill ha Assads fall, stötta Turkmenerna i Syrien (som Assad och ryssarna bombade tills Turkiet sa ifrån och plockade ner en rysk plåtfågel) och samtidigt hålla tillbaka kurderna som också vill åt Assad.

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Intressant att rysarna bestämt sig för "Väster om Eufrat" som en gräns för när de agerar. Jag tror Erdogan och turkarna sagt något liknande om kurder i närheten av Raqqa. Det verkar vara flera som vill dra en linje för kurdisk kontroll vid Eufrat. Är det någon som vet om det nedskjutna planet och styrkorna det bombade var öster eller väster om floden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du nämner, ryssarna hoppas på att rädda vad som räddas kan av Assadstaten. Öster om Eufrat/Lake Assad är de facto förlorat. De vill ha fria händer med all opposition väster om denna linje.

   Radera
 12. Glöm inte att Trump=Hitler!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När vi ändå är igång och tramsar...
   Lavrov = Molotov, Putin = Stalin, men vem skall vara Mussolini, är det Erdogan eller Assad? Är Bannon Goebbles?

   Radera
 13. Summan av allt inträffade är att de flesta styrkorna är på syrens territorium och det går inte att komma ifrån att de inte är där på inbjudan av det syriska styret. "enought said"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåja SDF är väl till större delen syrier även om de etniskt/religiöst kan vara tex kurder.

   Syrien består ju av sunni och shia/wahabitiska muslimer, kristna och lite till fördelat på araber, kurder, syrianer, assyrier, turkmener, druser, palestinier, armenier osv.

   Sedan finns ju Iranier och libanesiska Hizbollah på plats som Hiwis åt ryssarna och Assadstaten.

   Radera
  2. MW

   Menar du att "det syriska styret" är där på inbjudan av det syriska folket - eller?

   Radera
  3. Ja enligt de val som har hållits så är det så iaf, sen om valen är "ett spel för gallerierna" eller inte låter jag vara osagt.

   Radera
 14. En lite praktisk fråga: Hur många plan har Syriska regimen? Nu när det är krig ändå är det ju svårare att leverera nya äldre plan till Syrien?

  SvaraRadera
 15. Jaha, här behövde du ju vrida historien typ 180 grader för att få den att passa din agenda. Med den här logiken kan jag ju lika gärna hävda att ryssarna skjuter på den ukrainska armén i självförsvar. Sanslöst korkat.

  Antingen är du bara korkad eller så är du inte mer värd än en billig politiker beredd att säga vad som helst för att kränga sin smutsiga propaganda. Fyfan. Det här är så osmakligt så nu slutar jag läsa din blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryska staten förnekar inblandning i Östra Ukraina. När ryska förband med undermåliga kartor och strulande GPS-er förirrar sig in på Ukrainsk territorium så använder de bl a artilleri och pansar i rent självförsvar.

   Radera
 16. Ryssland fegar när de pratar om "väster om Eufrat". Dessutom innebär uttalandet att Ryssland själva inte kan flyga öster om Eufrat, eftersom de fr o m nu blir nedskjutna.

  SvaraRadera
 17. Amerikansk logik. Självförsvar att skjuta ned ett plan som flyger på sitt eget territorium. Hoppas att när detta krig är över så får vi se krigsrätt skapa rättvisa mot dessa brott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du "glömde" att planet bombade sina egna medborgare som bekämpar IS kring Raqqa.

   Så det vore käckt att se rättvisa skipas. Assad och company lär i så fall dingla som Bhat-ledarna i Libyen och Irak fick göra.

   Radera
  2. Ibland kan man ha starka kompisar i sitt team.

   https://www.strategic-culture.org/news/2017/06/20/leading-multipolar-revolution-how-russia-china-creating-new-world-order.html

   Radera
 18. "den telefonlinje som används för att de-eskalera i händelse av att man råkar skjuta på varandra." Brukar inte Ryssland använda kärnvapen för att de-eskalera?

  SvaraRadera
 19. ..inte när mottagande part kan klippa till så det fladdrar i vodkaglasen. Nukleär de-eskalering är till för de som inte kan ge svar på tal...

  SvaraRadera
 20. Läste ni om att Saudi fångade 4 iranska republikan guard sabotörer i ett av deras oljefält?

  Jag tycker det ser ut som all-out war är i antågande i mellanöstern, först Qatar som jag fprtfarnde är förvånad över och nu iranska sabotörer...

  Tycker för övrigt inte det är försvar när man skjuter ned ett stridsflyg på deras eget territorium, för det var väl inne i syrien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...även när planet bombade sina egna medborgare som bekämpar IS? Hur tänkte du nu?

   Radera
 21. HMG: Trollollollolloll!

  SvaraRadera
 22. Alltså, oaktat vart Ryssland och Syrien placerar sig på listan av skitländer är det här ju riktigt farligt. Ryssland har alltså lovat sitt beskydd till Syrierna och flyttat över en hel del prylar dit. Varje gång Amerikanerna slår mot syriska styrkor eller materiel och Ryssarna inte svarar på det tappar man ansiktet. När det händer tillräckligt många gånger riskerar Rysslands anseende som leverantör av "säkerhet" (vilket förstås också innefattar vapenförsäljning och regionalt inflytande) till i världen skadas, och det tycker nog inte Ryssarna ligger i deras intresse. De anser nog till och med att det är direkt hot mot Ryssland. Oavsett om man tycker att det Amerikanerna gör är berättigat eller inte måste man ju se att det finns det en klar risk att man genom att göra bort Ryssarna baxar in dem i ett hörn,och att det inte är omöjligt att att de gör något för att visa att deras "beskydd" betyder något. Det är ett riktigt vågspel av Trump-administrationen att godkänna en så konfrontativ linje. För vad händer om Ryssarna nu skjuter ner ett amerikanska flygplan eller sänker några amerikanska fartyg som svar på ytterligare en sån här händelse? Dom har ju prylar på plats för att kunna göra det? Dör det Amerikaner, kommer USA definitivt svara på något sådant och då kan det hela dra igång på riktigt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. till i världen = till olika skitländer i världen

   Radera
  2. Tror inte du behöver oroa dig. Det handlar om att syna den ryska bluffen. USA ger ju just ryssarna möjligheten att backa utan att de behöver tappa ansiktet. De har ju just backat rejält utan att jänkarna skjutit ner ett enda ryskt flygplan.

   Från att ha hävdat Assadregimens legitimitet och givit dem stöd för att återta kontrollen av Syrien så har de nu de facto sagt att de nöjer sig med den delen som ligger väster om Eufrat.

   Det är ett rejält svaghetstecken från Rysslands sida. De vill till varje pris undvika konfrontation med USA. USA ger Ryssland vinken om att backa och Ryssland backar.

   Radera
  3. Lite mer tryck i pumpen från USA kommer att resultera i att Ryssland kommer att skapa initiativ för en väg mot vapenvila/överenskommelse mellan SDF och Assadregimen.


   Det kommer att bli kohandel och ryssarna säljer ut Assad mot att få fortsatt begränsat inflytande i delar av Syrien. Rädda vad som räddas kan. Hela Syrieninblandningen från rysk sida byggde på det i slutändan felaktiga antagandet om att USA skulle fortsätta sin passiva roll från Obamatiden under Trumps paroll America first, vilket blev en jättefelkalkylering av ryssarna.

   Turkarna har tvingats agera ensamma väl så svaijigt utan konkret support av Obamaadministrationen. Med Mattis - McMaster vid rodret så rätas frågetecknen ut ett efter ett till ryssarnas nackdel.

   Radera
  4. Passiva roll? USA bombade IS mer än Ryssland under Obama.

   Radera
  5. Men de bombade inte Assad eller sköt ner Assadsregimens flygplan tidigare? Det är väl det inlägget handlar om?

   Obama pratade om den röda linjen som Assadregimen inte fick överskrida (giftgas), men som överskreds utan åtgärd. Det var först under Trump-administrationen som USA började svara med kryssningsmissiler mot Assadregimen.

   Radera
  6. "För vad händer om Ryssarna nu skjuter ner ett amerikanska flygplan eller sänker några amerikanska fartyg som svar på ytterligare en sån här händelse? Dom har ju prylar på plats för att kunna göra det?"

   Robert,
   Hur gärna de än skulle vilja så kommer RU inte lyckas att skjuta ner några amerikanska flygplan eller sänka några amerikanska örlogsfartyg, och nej - de besitter vare sig den militära kapacitet på plats eller det politiska mod som krävs för det.
   General Joseph Dunford, Chairman of the Joint Chiefs of Staff, kommenterade kortfattat RU uppblåsta utspel med att amerikanska förband har förmåga att skydda sig själva.
   Det är ingen överdrift...

   Radera
  7. Om det drar igång "på riktigt" kanske vi får annat än mello att fundera på😁

   Radera
  8. @Oberon, Kanske inte, du är säkert bättre koll på det än vad jag har! Men när det gäller utrustning, har inte inte Ryssarna både S400 och Yakhont i Syrien ?

   Radera
 23. Jas-plan bombar arabiska upprorsmakare som tagit över Göteborgs förorter och blir nedskjutet av amerikanarna utanför Borås ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, skall vi leka analoga leken så blir det väl mera enligt som följer.

   JAS plan tillhörande den brutala diktaturregimen i Sverige bombar koalition mot IS.

   Diktaturregimen i Sverige tog över efter en kupp och ledarskapet gått i arv. Det blev ett folkligt uppror mot regimen och nu styr regimen bara delar av Sverige med terror, stridsgasmord och sjukhusbombningar stödda av Ryssland som finns på plats med flyg och militär.

   En terrorgrupp som tagit mark i maktvakumet bekämpas av båda parter. När den ena sidan bekämpar terrororganisationen bombar diktaturregimen dessa, varvid USA skjuter ner diktatorregimens flyg som bombar dess egna medborgare.

   Radera
 24. Spännande minst sagt,dessutom verkar det inte bli ngt av deras missilförsvar i Sydkorea,Kineserna kanske är deras val av bff.
  https://www.strategic-culture.org/news/2017/06/20/self-defense-no-defense-for-us-acts-war-syria.html

  SvaraRadera
 25. För övrigt så går väl Eufrat genom irak så någon vidare backning från ryssarna var det ju inte :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl också hyfsat klarlagt att kurderna skall få en (liten) bit av Irak och Syrien?

   Välförtjänt tycker jag.

   Radera
  2. För övrigt så går väl Eufrat genom irak så någon vidare backning från ryssarna var det ju inte :)

   Du få ju lägga ihop begreppen Syrien och Eufrat. Ryssarna opererar inte i Irak. Det finns inte någon diktatur där som bjudit in dem.

   Radera
  3. Kolla kartam, floden går igenom bägge länder

   Radera
  4. Kolla kartam, floden går igenom bägge länder

   Jovisst floden går in i Turkiet också. Du missar dock poängen. Ryssarna har inte utfärdat no-fly zone väster om Eufrat generellt oavsett land som tidigare inlägg från Johan Nasmark verkar tolka. Ryssarna har no fly zone väster om Eufrat inom Syrien.

   De har alltså tydligt de facto dragit en gräns i Syrien där de nu inte avser att agera om bara SDF håller sig på östra sidan. De har alltså inte som mål längre att säkra hela Syrien åt Assadregimen. Endast landet väster om Eufrat. Det är att backa på målbilden. De kommer att få backa än mer.

   Radera
  5. Ja det stämde ju, kollade lite snabbt och tyckte att den låg i Irak, ickenyhet...

   Radera
 26. Jag tänker så här, inbördeskrig.

  Ryssland har blivit inbjudna.

  USA är inte inbjudna.

  Ganska precis som i Ukraina fast där är Ryssarna in the wrong, rätt skall väl vara rätt?

  Det är jävligt svårt att hävda nödvärn när man är i någon annans land oinbjuden tycker jag, samma måttstock skall gälla för alla även då du inte tycker det.

  Assad är väl trots allt en legitim president/ledare av Syrien, finns väl ingen FN motion i kraft som skall avsätta honom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. USA riktar ju sin ansträngning att slå IS som ju är en av FN terrorstämplad organisation. När Assadregimen attackerar styrkor som bekämpar IS skyddar USA dessa IS bekämpande styrkor.

   Assadregimen med stöd av Ryssland bekämpar alltså de som försöker bli av med terror.

   Hitler var väl än mer legitim ledare. Nazisterna röstades ju in av majoriteten av tyska folket. Det innebär ju inte att det styret idag kan uppfattas som legitimt.

   Assad är ju lillgrabben till den diktator som tog tog makten i Syrien. Samma diktatorsarvsprincip som i Nordkorea. När man bekämpar sitt eget folks civilbefolkning med stridsgas, bombar skolor och sjukhus då hamnar man i samma låda som Hitler och Stalin för eftervärlden.

   Ryssarna letar nu bara efter en acceptabel sorti. IS är i praktiken uträknat. Kvar är SDF, Assadregimen och en del insignifikanta miliser. Ryssarna kommer snart att försöka ta initiativet och kalla till en fredskonferens/samtal om Syrien.

   Radera
  2. Nazisterna hade inte majoritet i Tyskland.

   Radera
 27. Mer på gång. Ryssland klarar inte av att skydda Assadregimen. En iransk drönare nedskjuten av USA när den närmade sig koalitionsstyrkor med "hostile intent" idag.
  Check out this article from USA TODAY:

  U.S. warplane blasts Syrian drone from sky

  https://usat.ly/2tJksbI  SvaraRadera
 28. Corny visar återigen här att han inte skall försöka sig på geopolitiska spekulationer, håll dig till bostadspriserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får gärna motivera dina tankar wikstrom, eller haltar din skolsvenska från läroanstalten längst in i Finska Viken för mycket för det?

   Radera