Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-06-07 17:19

Det hettar till runt Persiska Viken

Runt Persiska Viken hettar det till just nu. Flera Gulfstater har brutit med Qatar, efter en förmodad rysk inplantering av falska nyheter. I Iran har terrorister utfört angrepp och nu skyller Iran det hela på Saudi-Arabien. Samtidigt ser det ut som att irakiska Kurdistan ska hålla en folkomröstning och självständighet och bilda en egen nation. Återstår att se om oljepriset förblir stabilt runt 50 USD.

I Mosul och Raqqa är Deash på väg att bli besegrade, men genast hetter det istället till runt Persiska Viken.

Det hela inleddes med att flera gulfstater bröt med Qatar, där USA:s militärbaser i Persiska Viken hittas. Ryska hackers ska ha planterat falska pressmeddelanden hos Qatars statliga nyhetsbyrå, av en sådan art att övriga sydliga Gulfstater, inklusive Saudi-Arabien ska ha brutit alla diplomatiska och handelsmässiga förbindelser med landet, och rent av stängt gränsen.

Idag slog terrorister till i Iran, och nu skyller Iran detta på Saudi-Arabien.

Nationell suveränitet uppstår på genom bland annat att kunna hävda sina nationella gränser med militärmakt. Detta är något som kurderna i Irak i allra högsta grad visat sig kunna när de slagit tillbaka mot Daesh. Det ser nu ut som att Iraks oljerika Kurdistan tänker hålla en folkomröstning om att bryta sig ur Irak och bilda ett eget land.

Någon större effekt på oljepriset syns inte, men kanske drar det ihop sig till ännu en storm runt Persiska Viken...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Eftersom sunni, shia och kurder ändå inte klarar av att hålla sams så är det bättre att bryta isär Irak och skapa tre nya länder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara om man vill se ett sannolikt krig igen. En del kommer bo på fel sida gränsen, så det kommer bli etnisk rensning. Sedan kommer Iran vilja ta över Shia-delen, vilket också kommer leda till krig. Osv osv.

   Radera
  2. Sa det e ryssens fel igen alltsa..falska nyheter nu igen, vad hade Trumps besok med saken att gora undrar man.
   Tror att Quatars dagar ar raknade dock. De har alldeles for mycket pengar.. som andra vill ha. Samt att det behovs en syndabock for stodet till radikala islamister...

   Radera
 2. Turkiets agerande efter Is har besegrats i Syrien är också oroväckande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu en stökfaktor i ekvationen. Även om Turkarna har goda relationer med Irakiska Kurdistan så kan det vara en för lockande munsbit för Erdogan om det utvecklar sig en konflikt.

   Intressant var t.ex. USA skulle ställa sig i en trevägskonflikt mellan irakiska staden, irakiska kurdistan och Turkiet. Kurderna har ju länge varit en av deras närmsta allierade i mellanöstern efter judarna.

   Även sådant som kan mynna ut i oroligheter här på hemmaplan.

   Radera
 3. Gissar att det land som först erbjuder sig att ta över friidrotts-VM 2019 och fotbolls-VM 2022 är det som egentligen ligger bakom.

  SvaraRadera
 4. Vem är det som försörjer Kurderna med hanteringen av sin militära apparat igen ? Frågan är inte retorisk, har genuint ingen aning ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att USA är världens största vapenleverantör och en nära allierad med kurderna så är det nog inte så långsökt att en stor del av deras vapen kommer därifrån.

   Radera
 5. Ok fritt ur minnet så är/var Qatar USA allierad och i samma bollpark som Saudi?

  Saudi är ju största terrorist finansiären näst efter Qatar så vad i hela helskotta är det som händer?

  Terrorattacken i Iran är också perfekt timing?

  Det enda jag kan tänka mig är att Qatar gått rogue och sponsrade attacken i Iran och att Saudi et.al var tvungna att distansiera sig?

  Israel finns garanterat med på ett hörn och med tanke på USAs panikreaktion har detta ryssland skrivet överallt.

  Spännande och oväntat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja... Krig, död, terror och elände är såklart "spännande"...

   Radera
  2. Någon slags avledande manöver är det. Precis som du påpekar är Saudierna inte sämre än Qatar på att finansiera och underblåsa terrorism, så vad ligger egentligen bakom detta?

   Radera
 6. Jag är månadsgivare till Irakiska delen av Peshmerga. Men som jag ser det skulle den största inofficiella bidragsgivaren till kurderna vara Israel....

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag är månadsgivare till Irakiska delen av Peshmerga"

   Varför?? Har aldrig förstått denna enorma vurm för företeelser långt från Sverige. Sverige och svenskar har inget med detta att göra och ska absolut inte lägga sig i. Skänk dina pengar till Frälsningsarmén eller något annat vettigt i Sverige.

   Radera
 7. Är det islam - fredens religion - som visar sitt goda ansikte igen?

  Det är lätt att skylla på mäktiga politiska ledare från Europa och Nordamerika som varit klåfingriga i sin jakt på det svarta guldets rikedomar i Persiska Viken, men är det inte ett betydligt större problem att folket i regionen ser varandra som sina dödsfiender, enbart på grund av en sagobok från 600-talet?

  Det är helt sjukt hur man på religiösa grunder tar död på varandra bara för att man är sunni- eller shiamuslim. Finns det några andra folk eller religioner som beter sig på detta vis, år ut och år in? Visst genomförde kristendomen sina korståg på medeltiden och visst krigade katoliker och protestanter mot varandra på 1600-talet, men i dagens upplysta värld - vilka är det som genomför storskaliga krig och terrorattacker motiverade av religiös trosuppfattning? Jo, muslimer. Enbart muslimer.

  Islam är roten till det onda. Ju förr man förbjöd politisk islam, dvs islamism, och bekämpade alla dess uttryck, på samma sätt som man bekämpade nazismen och kommunismen, desto bättre värld kommer vi att få. Cornucopia skrev väldigt bra om det här:

  http://cornucopia.cornubot.se/2017/06/kaliber-nio-och-556-millimeter-fungerar.html

  SvaraRadera
 8. Förefaller som de iranska myndigheterna har lärt sig en del av den ryska federationens säkerhets- och underrättelsetjänster - vilka är mästare inom disciplinen - om hur man utifrån politiska motiv och målsättningar med osviklig timing iscensätter false flag-operationer...

  SvaraRadera
 9. "efter en förmodad rysk inplantering av falska nyheter"

  Alltså, om Ryssland planterar falska nyheter varför går då nyhetskällan inte ut och säger det offentligt? Så länge man skyller på ryssen så kan man säga vad som helst utan några som helst bevis. Detta till trots att det ligger i geopolitikens natur att använda propaganda. Liksom anything flies.

  Shit, jag tappade bort min tandborste - jävla ryss!

  SvaraRadera