Cornucopia?

Aktuellt

Anställda LO-medlemmar - ovanligt folk

Fackförbundet LO:s ordförande Thorwaldsson ska avgå. LO-medlemmar är allt ovanligare och LO-medlemmar med någon form av anställning är ovanl...

2017-06-28 10:34

6000 ungdomar ej svarat på Rekryteringsmyndighetens brev - ligger PostNord bakom?

Felaktiga uppgifter i media gör gällande att 6 000 ungdomar vägrat mönstra. Detta är fel, de har inte svarat på det inledande beslutsunderlaget. Av ca 90 000 från Rekryteringsmyndighetens utskickade sk beslutsunderlag till Sveriges ungdomar, har 6 000 inte svarat. Det är ett tapp på 7%, vilket kan förklaras av att PostNord helt enkelt tappat bort breven.
PostNords borttappade brev?
Mediauppgifterna om att 6 000 ungdomar vägrat mönstra är alltså fel. Först skickas ett beslutsunderlag ut till de 90 000 ungdomarna i årskullen. Det är en enkät, som sedan ligger till grund för vilka ca 10 000 som kallas till mönstring, och från vilka några tusen sedan tas ut för militär pliktutbildning.

Det tål att upprepas - forna tiders värnplikt har inte återinförts, alla ungdomar kommer inte mönstra, utan bara de som svarar rätt och bäst på utskickat beslutsunderlag. Sedan kommer 1000 - 4000, eller 1-4% av årskullen faktiskt att tas ut för att göra värnplikt, och dessa är de allra mest dugliga och välartade, så det kommer inte handla om att "göra vuxna av barn" och annat rent trams som cirkulerar kring återinförd värnplikt.

Ungdomarna som inte svarat hotas nu av böter.

Dock är det osannolikt att alla dessa ungdomar vägrat svara, utan sannolikt har en stor andel av dessa inte fått sina brev. 

De har nämligen skickats ut med PostNord. Att PostNord skulle tappa bort 7% av breven kanske är i överkant. Mer sannolikt är nog 4-5%, så de som inte svarat handlar istället om 2-3%. Många av dem för att de glömt - de är trots allt ungdomar. Men man kan alltid hävda att man inte fått något beslutsunderlag och skylla på PostNord.

Oavsett lär det knappast vara ett problem att 7% inte svarat. Endast 1-4% ska faktiskt tas ut för pliktutbildning och övriga 93% duger gott att välja bland. Klarar man inte av att svara på ett brev så är man knappast lämplig att med vapen i hand försvara Sveriges och svenskarnas frihet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

34 kommentarer:

 1. PostNord ja, ett skojarbolag som rimligen borde tas under tvångsförvaltning eftersom det inte fungerar tillfredsställande och heller inte tycks rätta de påtalade bristerna!

  SvaraRadera
 2. Postnord har i en intern undersökning kommit fram till att upp till 5.5 miljoner försändelser försvann 2016
  http://www.dn.se/ekonomi/postnord-kan-ha-tappat-bort-miljontals-brev/

  Ingen verkar fundera var alla dessa försändelser finns i världen, de måste ta avsevärd plats. Eller cirkulerar de hjälplöst runt i Postnords logistiksystem och transporteras runt utan destination till olika terminaler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha.. som något som skulle kunna vara hämtat ur Liftarens Guide till Galaxen.
   Absurt.

   Radera
  2. Ja, för att slutligen hamna på "Spöktåget" i tunnelbanan och lastas av på "spökstationen"!

   Radera
  3. Tanken har slagit mig också, alla dessa *miljoner* försändelser måste ju finnas någonstans?! Fascinerande!

   Radera
  4. De är stulna. Inte konstigare än så. Alternativt nått fel mottagare som sedan slängt försändelsen.

   Radera
 3. Räcker ju med att antingen utskicket eller svaret skall trilla bort för att svaret inte skall komma in. Av 90 000 utskick + 90 000 svar så saknas alltså 6 000 vilket blir lite drygt 3 procent.

  SvaraRadera
 4. Nja - jag tror mest på bortcurlade syltryggar som helt enkelt inte "pallat" svara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att Postnord skulle "tappa bort" 4-5% av tråkiga utskick från Försvarsmakten ser jag som kraftigt överdrivet.

   Radera
 5. Postnord, hört talas om ryska posten?

  SvaraRadera
 6. Gick det förresten att svara på utskicket digitalt eller var det tvunget att svara med snigelpost?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Det var en webbenkät vad jag hört

   Radera
 7. Men ungdomar nuförtiden har ju inte sånt omodernt trams som brevlåda fattar ni väl? I bästa fall har de en mobiltelefon med lite pengar på kontantkortet så att de kan svara på ett sms. Risken finns också att deras folkbokföringsadress pga studier, bostadsbrist, olovlig andrahandsuthyrning osv inte stämmer särskilt bra med faktiskt bostadsadress. Så ganska många brev ligger nog hemma hos plastmamman i Skellefteå där inte ungdomen satt sin fot på tre år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer nog bra det där Erik. Tror det förklarar hälften. Den andra hälften är nyblivna svenska "unga" medborgare som ännu inte kan läsa det svenska språket och slängt i papperskorgen i tron att det var reklam.

   Radera
 8. 5% är givetvis en sjuk överdrift. Postnord tappar mindre än en procent av breven, så skyll inte på posten.

  "I dokumenten framgår det att 0,3 procent av de testbrev med så kallade transpondrar som skickades i bolagets kvalitetsundersökningar under förra året betecknas som ”försvunna”. En siffra som motsvarar runt 5,5 miljoner av alla de brev som Postnord hanterade 2016. Testbrevens transpondrar kan i vissa fall ha gått sönder, något som kan förklara en del – men troligtvis inte hela – bortfallet, enligt Post- och telestyrelsen (PTS)."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror nog också på vilka adresser de skickade testbreven till. Skickade de endast till sina egna kontor, eller skickade de även till folk ute på landet? Folk utanför storstäderna har betydligt högre än 0.3% som försvinner...

   Sen finns det också risken med politiskt aktivism - PostNord har fortfarande drag av en DDR-Sverige-myndighet, och det var inte så länge sedan ett kontor vägrade dela ut post från SD. Kanske är det några miljöpartister som ser till att försvarsmaktens brev inte kommer fram? Som jag förstått saken kan de ägna sig åt politisk aktivism utan att riskera sina jobb.

   Radera
  2. "Postnords mätningar genomförs av TNS Sifo med hjälp av så kallade transpondrar där mottagaren kan registrera att en försändelse kommit fram. Mätningarna följer europeisk standard och sker utan att Postnord vet vilka hushåll som deltar eller inom vilket geografiskt område mätningen sker."

   Jag tror Lars överdriver och jag tror inte det är någon konspiration hos postanställda som gör att breven inte besvarats.

   Det handlar om lata/ovilliga ungdomar.

   Radera
  3. @Joakim Persson!

   Se min kommentar längre ner i denna tråd!

   MvH

   Radera
 9. Det ryktas att Strålsäkerhetsmyndigheten har börjat utreda möjligheten att skicka kärnavfallet från våra kärnkraftverk med Postnord.

  Det är ett mycket billigare alternativ till slutförvaring och så försvinner avfallet för evigt och ingen kan hitta det.

  SvaraRadera
 10. Postnord har nog inte tappat bort alla dom breven, dom har antagligen inte hunnit fram. Själv väntar jag på ett paket som skickades från Stockholm, där jag förövrigt bor, i onsdags förra veckan. Enligt trackingnummret är det på väg från sorteringen i Segeltorp till utlämningen sedan måndag morgon vilket skulle ge en snitthastighet på mindre än 0,05 km/h om det vore framme nu.

  Skit samma. Hoppas vi inte mobiliserar via brev bara.

  SvaraRadera
 11. Skickades breven som "Rek" eller som vanligt brev?
  Det går ju inte att bötfälla någon som inte bevisligen kvitterat ut sitt brev.
  Strunta i att hämta ut ett REK-brev är väl inte straffbart?
  Då får de sätta delgivningsman på att dela ut till de 6000..
  Att posten skulle slarva bort 3% icke stöldbegärliga REK-brev känns underligt.

  SvaraRadera
 12. Postnord slarvade bort en försändelse adresserad till mig innehållandes varor, senast för en månad sedan. Vi talar nu om en spårbar försändelse, där spåren slutar i sorteringsterminalen. PostMord!

  SvaraRadera
  Svar
  1. PostNord har slarvat bort tre paket åt mig på en månad. Dels 25 Stjärndamm, dels 25 Stjärnklart, och dels ett paket från utlandet med ett attraktivt innehåll, som de registrerat att de tagit emot och behandlat i Sverige.

   Radera
  2. Ähh de har bara inte hunnit läsa böckerna ännu. Det tar ett tag att läsa 25 böcker och kolla så det inte är något som bryter mot PK manualen eller på annat sätt kan väcka anstöt. Att det är 25 ex av samma bok är ju ingen anledning till att fuska och bara läsa ett ex, de postanställda tar sitt uppdrag på största allvar.

   Lägg därtill att PK manualen ju uppdateras veckovis och när en ny utgåva kommit är det bara att börja om från början på sid 1 i första boken igen...

   Radera
 13. Det skiljer sig mellan brev och paket. Jag väntar på ett paket som avsändaren skrivit fel postnummer på. Detta paket har åkt över gränsen mellan Danmark och Sverige 7 gånger nu men ändå inte försvunnit...

  SvaraRadera
 14. Man får nog räkna med att 5% försvinner då posten pga upphandling är tvungna att använda GLONASS istf GPS, och då brukar det gå som det går. Inkallesebreven finns således i Ukraina, och såvida de inte hamnat i gammelsvenskby så är det nog inte så många som kan besvara dem :P

  http://www.bbc.com/russian/features-40423925
  http://translate.google.com/translate?hl=sv&sl=auto&tl=sv&u=http%3A%2F%2Fwww.bbc.com%2Frussian%2Ffeatures-40423925

  SvaraRadera
 15. http://www.di.se/nyheter/tusentals-svenskar-smet-fran-monstringen/

  SvaraRadera
 16. Eftersom Post-Nord kickar de gamla trotjänarna och ersätter dem med "disposable" personal via bemanningsföretag, oftast nunga i "värnpliktsför ålder", så kan det ju bero på att de bemanningsanställda, vilka som regel behandlas som utbytbara möbler av både Post-Nord i allmänhet och bemanningsföretagen i synnerhet, inte känner någon större "ansvar" för det jobb de gör och att just därför försändelser kommer bort...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har du för belägg för detta påstående?

   Radera
  2. http://www.gp.se/nyheter/sverige/postnord-kr%C3%A4ver-tre-miljarder-f%C3%B6r-att-sparka-anst%C3%A4llda-1.4187680

   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=161&artikel=6533409

   .. och så gogoglar du på valfritt bemanningsbolag och söker efter "terminalarbetare" etc. Ganska så snart hittar du dem där post-nord är den bakomliggande beställaren även om det oftast inte står så direkt

   Radera
  3. Ja, de danska brevbärarna känner jag till i din första länk, men de har ju inget med breven till svenskarna att göra.

   Om de bemanningsanställda är så usla på sitt jobb så förutsätter jag att de får sparken. Nu är verkligheten sån att detta inlägg är en ren överdrift -- det är inte postens fel att så många ungdomar struntat i att svara, även om posten såklart inte verkar drivas särskilt bra. Sen det här med att posten har bemanningspersonal har också att göra med variationen i postandet, semestrar osv -- och fortfarande är 85% av de som jobbar på posten över 30 år (varav 41% över 50). Du baserar ditt påstående på dina egna fördomar.

   Radera
 17. ..fast samtidigt kan man ju inte skicka ut brev som skall besvaras och sen strunta i att följa upp... Lär ju få 3 % som svarar på sikt med den approachen

  SvaraRadera
 18. Källkritik.

  Det här är ju nonsens.
  Jag är grymt nöjd med posten. Allt jag skickar o beställer kommer fram. Och jag beställer mycket.
  Skriver man rätt adress, rätt avsändare med penna som tål ev väta samt undviker adresslappar som kan lossna och paketerar väl försvinner det ej. Jag vet.

  SvaraRadera