Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-05-07 18:55

Ytterligare tre miljarder om året saknas för svenskt försvar - totalt 15.5 miljarder

Dagens Nyheter har läst hemligstämplade uppgifter från Försvarsmakten till regeringen. Utöver tidigare aviserade behov om 6.5 miljarder de kommande tre åren behövs tre miljarder till per år, för en total summa om  15.5 miljarder kronor. Dessa tre miljarder rör förmågor som Försvarsmakten ogärna redovisar öppet.
Saknar inte fyra miljarder utan 15.5 miljarder kronor.
Försvarsmakten begär alltså 4.5 miljarder miljarder extra 2018 och 5.5 miljarder extra för 2019 och 2020, i jämförelse med tidigare offenlitggjorda 6.5 miljarder.

Inte ens Moderaterna är beredda att tillföra dessa pengar, då de totalt vill tillföra 8.5 miljarder till och med 2020, mot behovet om 15.5 miljarder.

Vad gäller hemliga förmågor inom icke-sexiga system som sensorer, ledningssystem etc, så köper det inga röster. Väljarna och politikerna bryr sig bara om saker som smäller, likt eldrör och robotar, eller för oväsen under rörelse som flygplan och pansarfordon. Att man sedan inte vet vart man ska röra sig och vad man ska skjuta för att man saknar sensorer och ledningssystem, eller för den delen ens logistik för att kunna tanka fordonen eller ladda den smällande ammunitionen är en annan femma.

Egentligen kan politikerna klämma till med "fem brigader" och bara göra det på pappret, så skulle nog svenska folket vara nöjda, speciellt om man slänger på några siffror om hur mycket vi skulle ha på pappret om 15 år som kan låta. Men vi har provat att ha ett pappersförsvar förr. Den gången hade vi tur och slapp testa hela pappersförsvaret skarpt.

Under tiden går Kremls inflytelseagenter och nyttiga volontärer till angrepp mot den svenska försvarsövningen Aurora. Det positiva med det är att Säpo får en lista på vilka överlöpare som finns inom landets gränser.

DN:s artiklar är bakom betalväggar, så jag länkar inte.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Grönköping, anyone?

  Visst, ett särintresse som försvaret överdriver säkert. Men ett annat särintresse som Migrationsverket hade/har verkligen noll koll och där var det inga problem att öka anslagen?

  Hur kan man, som politiker, ens våga gå ut och säga att man skall öka förmågan men inte ens ta en diskussion först med försvaret så man har någon koll? Skiter man verkligen så fullständigt i vad experterna/sakkunniga säger?

  Och litar man på att media antingen inte genomskådar det eller är med på kuppen mot folket så att medborgarna inte skall förstå hur det egentligen ligger till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En stor skillnad är att försvarsbesluten är betydligt mer långsiktiga än migrationsverket.

   Migrationsverket kan mycket enklare skala upp och ner sin verksamhet.

   Försvarsbeslut kräver betydligt mer beredning och handlar om mycket mer långsiktiga investeringar i förmågor och utbildning än vad migrationsverkets verksamhet gör.

   Det ser vi nu när migrationsverket drar ner snabbt:

   UO 8 "Migration":
   2012: 8 miljarder
   2013: 10 miljarder
   2014: 13 miljarder
   2015: 19 miljarder
   2016: 41 miljarder
   2017 (plan): 35 miljarder
   2018 (plan): 18 miljarder
   2019 (plan): 13 miljarder

   ... det är lättare att "spela dragspel" med migrationsverket eftersom det mest handlar om att anställa boendestödjare och fixa lokaler, och det kan man lösa genom att kasta pengar på folk och företag. Inte lika lätt för försvarsmakten att göra detsamma...

   Radera
  2. Joakim

   Enligt Affärsvärlden så var kostnaden hisnade 73 miljarder år 2016.

   http://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/migrationsverkets-kostnader-for-2016-6829218

   Nu kommer kostnaderna att förskjutas över till Arbetsförmedlingen och kommunerna som kommer att behöva ökade statsbidrag, detta samtidigt som tillväxten mattas av. Så nej, försvaret får nog svårt att få de äskade medlen i den miljön.

   Radera
  3. SIWOTI: Ja, jag drog siffrorna från "Årsredovisningen för staten 2016", det finns mer kostnader än det som reovisas i UO 8 och det fördelas på olika år osv.

   Rätt fina överskott i staten just nu, så hade man velat hade man enkelt kunnat stärka försvaret. Det är inte säkert det ligger i nuvarande regerings intresse dock.

   Radera
  4. Jo, mer pengar till försvaret vore ju en enkel röstmagnet. Alla till vänster är ju ej pacifister.

   Radera
  5. Joakim. Försvarsmakten köper till stor del material som tillverkas av utbildade och erfarna ingenjörer i en industri där det måste vara knapphet för att kunna ta betalt för prylarna. Allt skall vara exklusivt (iallafall i västlandet) en västerländsk AA-missil kostar 1 miljon, en rysk motsvarande missil kostar 100 000 SEK.... Det var det ena. Det andra är migrationsverket. De handlar upp enkla saker som mat, sängar och resor. Vem som helst kan registrera ett företag och offerera. Har de kris får vem som helst ett kontrakt, har de inte kris så väljer de noga. 2016 var det guldregn över "vem som helst", nu sker urval av inte sällan fd Mig.verk chefers boenden eller andra kompisar, typ kommunpolitikers boenden. Fast det är inte så tydligt. Politikerna är tyvärr fast i sin roll att vilja saker.....

   Radera
  6. Stämmer bra Niklas! Det var väl ungefär det jag menade. Därför kan Migrationsverket snabbt ställa om.

   Radera
 2. KFF är en märklig samling aktivister som bekymrar sig för försvarsförmågan tillsammans med Ofog mfl. Det finns också mycket som inte bekymrar dom utan till och med lyfts fram i deras publikationer, t.ex. ryska politikers omtanke om Sveriges säkerhet.
  Detta är ett öppet mål för undersökande journalistik om man vill synliggöra påverkansoperationer mot Sverige. Det finns en intressant ny bok om Stasi arbete på området som pågick långt in på 80-talet som en del av en större operation "Zersetzung" Finn säkert en och annan som inte vill se den boken.

  SvaraRadera
 3. Det däringa tecknet herr f.d. flygaren så öppet visar: Är månne inte det ett av Islams igenkänningstecken?
  Ni behöver inte rätta mig. Jag har inte fel1
  En grabb som betygssattes med 944 har liksom inte det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte samma tanke...

   Radera
  2. Hej, själv!
   Ja, tecken, signaler och signalflaggor har ju en viss betydelse för sjöfolk.
   Även för lilla jag.
   Hoppas du inte är sur för de där siffrorna i Vm matchen bara...

   Radera
  3. Nej, det är ett tecken till mässen, häll fyra fingrar i glaset.

   Radera
  4. Tvivlar!
   Stod inget om det i Bigglesböckerna...
   De första var helt ok, faktiskt.

   Radera
 4. Det hela gör mig inte tyvärr förvånad. Med allt som man företar sig idag så kommer kostnaderna att öka. Det är liksom inte särskilt överraskande. Desto mer överraskande att inte politiker försöker plocka gratispoäng på detta med försvaret givet att den frågan är inte liten bland många väljare - även sådana som knappast kan kallas för krigshetsare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle stå: "Med allt som man måste företa sig idag.."

   Radera
 5. Hur länge ska våra politiker få spela rysk rolett med det Svenska folket med 5 kulor av 6 i magget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Quosque tandem abutere ... patientia nostra..."

   Radera
  2. Ite in domum suam tu sis plenus

   Radera
  3. Omöjligt!
   Av bubbelfri lingondricka?
   Om så vore skulle jag taga patent!

   Radera
  4. Plenus är för tusan inte relaterat till drycker utan till församlingar av folk....

   Radera
 6. Vad blir konsekvenserna för DN av att ha publicerat hemligstämplade svenska försvarsdokument?

  Inga alls?

  Inte ens indraget presstöd?

  Utan konsekvenser för publicerande tidning så är ju hemligstämplingen meningslös.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har de inte publicerat hemligstämplade dokument. De har tagit del av uppgifter kring dessa.

   Däremot är källskyddet lite speciellt i ett sådant fall och hemligstämplade dokument (över viss nivå) omfattas inte av källskydd, utan myndigheter får efterforskningar om vem som läckt.

   Radera
 7. Clowner. Märkligt att nån fortfarande går på det.

  SvaraRadera