Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2017-05-05 13:42

Warren Buffet ser inga köpvärda bolag - håller 795 GSEK i kassan

Den sk investeringsgurun Warren Buffets maktbolag Berkershire Hathaway håller ca 90 miljarder USD i sin kassa, motsvarande 795 miljarder kronor. Detta då man inte ser några köpvärda bolag rapporterar Finwire.
"Investeringslegenden uttryckte sin frustration med att inte kunna hitta tillräckligt lockande företag. Värderingarna för de flesta är höga och enligt Warren Buffett beror det på de låga räntorna.
”Det faktum att räntorna är så låga gör det svårt för oss att köpa andra saker eftersom andra människor köper saker med lånade pengar, och lånade pengar är så billiga”, sade Warren Buffett."
Så man sitter med 90 miljarder dollar och rullar tummarna.

Diskutera i små grupper nu alla som säger sig veta bättre än Warren Buffet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

51 kommentarer:

 1. Svar
  1. https://www.yelp.com/search?find_desc=All+You+Can+Eat+Buffet&find_loc=Warren%2C+MI

   Radera
  2. Warren Buffet är en person som sällan haft fel de senaste 50 åren... Utöver det är han en av världens rikaste personer tack vare sin disciplin att inte spekulera för mycket, utan att satsa stabilt på börs och företag som en investering (så som det borde vara för att vi ska slippa alla märkliga upp- och ner trender).

   Radera
  3. Massa gott ju :) Man kan köpa den maten med lånade pengar

   Radera
  4. Allt går att köpa för lånade pengar, bara man har råd att förlora en massa pengar och även kunna betala tillbaka när man ligger i back...

   Radera
  5. Dave: Jag är självklart ironisk men när det kommer till bolån och dom jag känner som nyligen köpt en bostadsrätt för väldigt mycket pengar brukar jag få höra att det spelar ju ingen roll att dom lånat så mycket pengar för det är ingenting dom kan betala tillbaka ändå utan man hyr från banken och att ingen kan höja räntan för att man måste ju bo någonstans, det är bostadsbrist och i så fall hade svenska folket blivit vansinniga och röstat fram bättre partier.

   Radera
  6. Det är ju som de två bröderna I Tyskland under hyperinflationen. Den skötsamme förlorade alla sina besparingar, medan han som rumlade runt kunda panta flaskorna och fortsätta parta.

   Radera
  7. Utan att gå in för mycket på detta Toni...

   Det låter ju väldigt sunt och smart... Jag önskar alla dessa lyckliga lånetagare all lycka till i framtiden... Jag var för ung för att hinna kliva på det tåget...

   Radera
  8. Dave: Hur ung är du? Har du råd att kliva in idag om du hade velat men gör det inte eftersom du tror på en nergång? Jag har trott på det i många år. Har gått miste om miljoner. Tror inte jag kommer kunna köpa en 2a 5 min från Göteborg Centrum i ett fint område för 700 000 kr nån mer gång. Det tåget är missat. Det kunde man dock för 6-7 år sen. Nu kostar samma lägenhet 3-4 miljoner.

   Radera
  9. Jag är 30, har börjat ha råd även om insatserna sprungit iväg från min löneökning.

   Jag går inte in nu för att jag inte tror att det är hållbart, för att jag inte vill sitta där och titta på mina pengar som försvinner på grund av en dyrare ränta (investerar hellre dessa pengar på annat).

   Visst skulle man kunna flytta från storstan och köpa något men i nuläget har jag andra planer.

   På vilket sätt har du gått miste om miljoner? är alla dina vänner miljonärer? När sålde dom sina lägenheter och flyttade till ett ruckel utanför stan som dom köpte för 500 000 kr.

   Sluta tyck synd om dig Toni, det kommer flera tåg du kan kliva på.

   Du har ju en insats, gör något av den istället för att lägga den på en bostad. Räkna inte med att bostadspriser går upp med ca 15% varje år...

   Och nu var vi off-topic igen...

   Radera
  10. Dave: Jag tycker inte synd om mig själv. Jag konstaterar att jag gått miste om miljoner vilket är sant och uppbackat av fakta. Dom flesta har köpt en 1a, sålt köpt en 2a eller 3a (som bekant är större lägenheter billigare med areaenhet än mindre lägenheter trots "samma" marknad) och på så sätt gjort bostadskarriär. En del har flyttat till hus utanför som också är billigare med kvm och följer inte samma prisutvecklingstakt som bostadsrätter.
   Skulle jag nu få för mig att köpa en villa hade jag behövt betala 3 miljoner i kontantinsats för att komma ner till samma belåningsgrad som dom.
   Jag känner 1 som sålt av sin bostad, flyttat till hyresrätt och investerat pengarna i ett hus i Kroatien som han hyr ut för 10 000 i veckan.
   Att säga att man inte gått miste om pengar är ren förnekelse och avundsjuka och ingenting annat. Den enda gången man inte tjänar pengar är när man säljer en 2a för att flytta till en annan 2a men hur många som gör det lämnar jag som en räkneövning.
   Mitt problem är istället att jag inte har en PhD i ekonomi och vet inte vad man ska investera i istället. Börsen kan gå upp 10% per år med risk att den faller med 70% vilket inte låter som en bra investering i mina öron.
   Guld och Silver är "inflationssäkra" men ger en knappast någon tillväxt.
   Det är lite svårt i tider av minusränta hitta smarta investeringar och det är just det som är risken med det.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  12. Toni, för mig låter det som att du måste vänta in en krasch då :D

   Radera
  13. "Mitt problem är istället att jag inte har en PhD i ekonomi och vet inte vad man ska investera i istället"

   Du behöver ingen PhD i ekonomi.
   Finns ju massor med ekonomer som helt saknar känsla för risk/reward utan förlitar sig på sina kassa excel-ark och så går det som det går. Ofta är de sämre än SIXPRX som är upp 12.37% i år.

   Radera
  14. Toni: Det ordnar sig nog, investera på lite sikt så ska det nog gå bra.

   Många har tyckt att man skulle sälja 2015, 2016 och i år. Som Stefan säger så finns det ännu ingen riktig "trigger" för nedgång.

   Den som är lite orolig kan dock notera den ovanligt låga volatiliteten ... nåja, då är det också billigt att försäkra sig mot nedgång, vilket man kanske borde göra snart.

   Radera
  15. Vi får se om vi får en "sedvanlig" sommarsättning fram till mitten på november. Utdelningarna snart avskilda, alla mätta och belåtna (utom de som står utanför).

   Radera
  16. Man kan ställa sig frågan: hur mycket skulle en bostad kosta om det inte ginge att låna pengar?

   Radera
  17. Att se det som att man "förlorat miljoner" är i sammanhanget helt befängt.

   Ja, vi har haft ett historiskt unikt megarally på bostadsmarknaden, men till och med då har du under samma period "förlorat" väldigt många fler miljoner på andra missade möjligheter.

   Däremot kan man vara frustrerad över hela bostadsmarknaden, eftersom folk i gemen ärligt talat bor rätt skabbigt här trots att de har hyfsade jobb osv. De blir forcerade av staten till nerpissade tätorter och väl där har staten dessutom bestämt att man inte ska bygga så mycket, och att vi ska ha oligopol för det som faktiskt byggs. Situationen påminner inte så lite om misslyckade misslyckade planekonomiska i vissa andra länder (men jag hade hellre sett Trabanter än en ohyggligt ovärdig marknad för just boende).

   Men det är en annan grej än att ha "förlorat miljoner". Hitta en större alternativkostnad och gråt över det istället.

   Radera
 2. Marknaden är övervärderad på grund av alla osunda stimulanser som varat för länge och pågår på många ställen än idag (Sverige bl.a.). Så enkel är förklaringen.

  Det vore annat om börsen stigit med max 5 - 10% per år sedan 2008...


  Det enda som möjligen ligger på en bra nivå (normal nivå?) just nu är ädelmetallerna.

  Personligen ligger jag max 25% på börsen och kommer definitivt inte att överstiga den siffran i nuläget, snarare kommer jag sänka när det nu är på topp.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad ska du lägga pengarna på istället då, Dave?
   Börsen kan ju fortsätta upp om räntorna inte ökar på många år framöver.

   Radera
  2. Det finns massor av saker som jag lagt allt annat på. Räntor, obligationer, nödvändiga råvaror, vissa valutor, ädelmetaller samt extremt lågt värderade ETFer som jag tror på i framtiden (ren energi).

   En sak har jag dock inte satsat på just nu och det är den svenska bostadsmarknaden. För om man tycker att börsen är övervärderad då ska man inte ens diskutera den osunda svenska bostadsmarknaden.

   Jag siktar in mig på den tyska marknaden istället där det är lite sundare och där man slipper många krångliga regler och skatter.

   Radera
  3. Om man inte all in på börsen nu är man en idiot.
   Ps: Jag är själv en idiot.

   Radera
  4. Dave: Tyska marknaden? Tyska bomarknaden eller vad menar du?

   Radera
  5. Haha ungefär så ekar det lite överallt Stefan :D Många verkar vara eniga på att börsen bara kan fortsätta såhär framöver...

   PS: då är vi två idioter fler...

   Radera
  6. Toni, ja den tyska marknaden.

   Jag har redan en bostad och har inte för avsikt att spekulera i svenska bostäder.

   Jag investerar således hellre på den tyska bostadsmarknaden där jag utan bekymmer kan hyra ut min fastighet utan att någon "förening" eller statlig myndighet lägger sig i.

   Sen underlättar det såklart att frugan är tysk medborgare och jag kan tyska...

   Radera
  7. Det är ingen som vet om börsen ska fortsätta upp.
   Men om man inte inser att trenden är upp är man en idiot.
   Återigen, varför gå ur nu? Finns ju absolut ingen anledning i skrivande stund. Sen att jag själv har lättat på innehaven var bevisligen fel.

   Radera
  8. Dave: Jag har också sneglat på bostäder i Berlin. Har släktingar där och det är billigt jämfört med Göteborg och jämfört med Stockholm är det ju rena LIDL priserna. Bostaden som du har i Sverige är en hyresrätt?

   Radera
  9. Dave S
   Du kan utan problem hyra ut även i Sverige.

   Radera
  10. Stefan: Det är lite läskigt när man kollar på historiska börsnergångar som sker ungefär med 7 års mellanrum. Det känns ju som att det slutet på denna börsuppgången är väldigt nära men man vet ju aldrig som sagt. Det är därför jag inte vågar investera mer på börsen. Har till och med börjat sälja av USA innehav.

   Radera
  11. Toni, det är en lya i en BRF som jag får hyra hur länge jag vill. Hittade den på någon månad (bostadsbrist?)

   Stefan, villor är såklart enklare. Jag syftade mest på allt skattande. Dom har lite speciella regler där man kan slippa vissa skatter i Tyskland när man haft bostäder en längre tid och ska sälja.

   Radera
  12. Nu har jag inte varit med särskilt länge på börsen, bara 25 år som aktiv, så mitt perspektiv är relativt kort.
   Jag började dock följa börsen i slutet av 80-talet.
   Om vi nu backar bandet så var 80-talskraschen, milleniekraschen samt Lehman-kraschen tämligen enkla att förutspå (om man nu inte gick med skygglappar på och "trodde" en massa saker).
   Finns absolut ingenting som är i närheten av det i dagsläget.
   Så det är hål i huvudet att tro på börskrasch i närtid (obs nu exkluderar jag den politiska risken).

   Radera
  13. Som du säger Stefan, finns ju ingen anledning att gå ut helt. Ligger man under 25% spelar det inte så stor roll på en 10år period.

   Det är ju bara att inte sälja alls vid en krasch och återinvestera efter att kraschen satt sig. Då får man ändå tillbaka sina pengar man "förlorade", plus att man även går i vinst med allt det billiga man köpte efteråt.

   Nu är jag inte så aktiv när det gäller aktier, jag pratar mest om fonder och ETF. Aktier i enskilda bolag är lite för svårt för mig och jag ser det som mer spekulation än investering.

   Radera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  15. Ser ingen som helst skillnad mellan spekulation och investering.
   "You win some, lose some, itś all the same to me" (popkulturell referens).

   Radera
  16. Det svåra är just timingen. Det är svårt att veta när man ska gå in igen, om man nu till exempel gick ur våren 2016 på gissningen "kraschen kommer snart". Under tiden missar man avkastning. Vi är upp 25% sen folk började skrika sälj i början 2016...

   Radera
  17. En stor skillnad nu mot vid tidigare pre-krascher är att bolag nu krossas skoningslöst om de inte levererar.
   Ta tex dagens IPO, Bambuser.
   Teckningskurs 9.20. Står nu i 5.95.
   Det går liksom inte att sälja in vad som helst. Marknaden är nykter trots att det är fredag.

   Radera
  18. Berlin har väl infört begränsningar för hur man får hyra ut sin bostad, åtminstone korta perioder som t ex AirBnB?

   Radera
 3. Så är det, likväl säljer Buffet inte utan har majoriteten av tillgångar i börsnoterade aktier och räntepapper...

  Det man ofta glömmer i Berkshire-fallet är hävstången via försäkringsverksamheten. Det kan man själv delvis "kompensera" för genom belåning.

  SvaraRadera
 4. "Det faktum att räntorna är så låga gör det svårt för oss att köpa andra saker eftersom andra människor köper saker med lånade pengar, och lånade pengar är så billiga”, sade Warren Buffett."

  Säger han inte emot sig själv här lite?

  Om det finns mycket "billiga pengar" som folk kan köpa saker för så borde man kunna göra stora pengar på att sälja till dessa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom är (var) Buffets hela strategi att använda floaten från försäkringsverksamheten till att köpa nya företag. Där kan man snacka billiga pengar!

   Radera
  2. Gubben är en legend och en av de bästa. Att han snackar lite får man ta och alla som har inblick i marknaden tror jag skriver under på vad han säger. Det är svårt att hitta prisvärda bolag på marknaden.

   Radera
  3. Visst är det intressant. Men många missar att Buffets överavkastning vs index till stor del beror på hans belåning.

   Radera
  4. Han har dock sålt typ 1/3 av sitt innehav i IBM under Kv 1. Möjligen säljs det mer nu, så han sitter inte helt och bara rullar tummarna.

   Radera
 5. Jag vet mycket bättre än Warren Buffet i det här fallet, ty han har inget intresse av nya marknader.

  Eftersom du ser upp till mig så mycket har du förstås åtminstone, sent omsider, gått in i Ethereum i år och gjort 10x dina hårt förvärvade slantar. Det är inte riktigt de 200x då borde ha gjort, men upp 1000% är bättre än att sitta och rulla tummarna på någon enstaka procent.

  Faktum är att även den som tycker att mina tips är vedervärdiga ska ha gjort 2-3x pengarna i år, ty de ska ha investerat i de valutor jag på goda grunder kallat skräp. De har nämligen släpats med i hysterin, och det riktiga konststycket vore just att lyckas hamna under 2x pengarna. Det skulle kräva konsekventa och lägliga omplaceringar.

  Däri döljs både gigantiska bubblor (ala IT-bubbla 2.0) och stenhård fundamenta. Och det har aldrig någonsin varit lättare att se skillnaden, för den ordnade privatpersonen förstår plötsligt mer än Warren Buffet. För att inte tala om mer än hela den rotade finansmarknad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utbildad sådan åtminstone. Men om du ska påstå att det är därför jag förstått mig på den här marknaden pratar vi verkligen Ny Ekonomi. Det brukar ju i regel stå för i princip motsatsen (förstå tekniken men inte pengarna).

   Radera
  2. Nej det var mer din Mr Know it all-attityd som talade för att du är ingenjör. Dock pluspoäng för din sista parentes.

   Radera
  3. Egentligen är det rätt självklart varför det blev som det blev. Vi kan dela in oss i tre olika typer: 1) de som köper allt Warren Buffett säger 2) de som inte alls vill lyssna på det Warren Buffett säger 3) de som lyssnar och utvärderar allt Warren Buffett säger.

   Han pratade en del om Bitcoin när det begav sig. Grupp 1) missade en ganska uppenbar möjlighet, grupp 2) missar en massa andra bra sätt att förvalta pengar och grupp 3) kan ta del av tips från Warren Buffett, men samtidigt trivialt se hans analys av Bitcoin som en anledning att faktiskt *investera* snarare än tvärt om.

   Det var nämligen så enkelt att Warren Buffett var en av de (i sammanhanget) tomtar som missförstod sin egen diffusa definition av begreppet "intrinsic value" och gjorde en fullständigt felaktig analys av Bitcoin. Det var inte en "dålig" analys, det var en felaktig analys. Det var alltså en köpsignal om något.

   Det kommer han undan med, för som sagt har han inget större intresse av nya marknader och det är svårt att ifrågasätta hans investeringskompetens överlag. Men alla följare i grupp 2) gör däremot bort sig.

   Radera
  4. Det är med bitcoin som med "bostadsbubblan".
   Spelar liksom ingen roll hur mycket bitcoin och bostadspriserna stigit sedan 2008.
   Ändå hävdar de som trott på sjunkande priser att de har/haft rätt hela tiden.

   Radera
 6. Men usch vad orättvist att människor kan låna pengar billigt och konkurrera med! Så orättfärdigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera