Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-05-15 12:04

Var är företagarna på Stureplan, Magdalena Andersson (s)?

Under gårdagen gjorde jag lite lokal research runt Stureplan och finansminister Magdalena Anderssons (s) 270 000 enprocentande egenföretagare lyste helt med sin frånvaro. Stureplan vara lika dött som Sveg. Så var är alla dessa egenföretagare, som täljer guld med nuvarande 3:12-regler? Du lovade ju att de fanns på Stureplan, Magdalena!
Birger Jarlsgatan upp mot Stureplan söndagen den 14:e maj klockan 18:34
Beskedet är alltså att även på en söndagkväll är Stureplan lika stendött som Nytorget på Södermalm en lördagkväll. Några 270 000 profiterande småföretagare som "hänger på Stureplan" enligt finansminister Magdalena Andersson (s) syntes inga spår av.

Detta var ändå en högst angenäm vårdag i maj.

Ändå framhäver många högbelånade bolånetagare i Stockholm att Stockholm är en världsmetropol och storstad i stil med New York, staden som aldrig sover.
New York söndagen den 4:e december klockan 17:25. Vinter, inte vår, för de som inte förstått detta.
Se hur de 270 000 enprocentrika småföretagarna vallfärdar längs Birger Jarlsgatan på väg till Stureplan.
Tidstämpel 19:02, dvs tidpunkten man tydligen sägs gå ut för att äta middag i Stockholm.
Ägarna av de få bilar som var i rörelse hade inte ens råd att fixa ljuddämparna, utan det såg ut som och lät som i någon godtycklig by på landet, med ungdomar med trasiga ljuddämpare och sänkta bilar med tonade rutor. Enda skillnaden var att på landet är ljuddämparna trasiga på Volvo 740. Runt Stureplan var de trasiga på Golf. Fast bilarna var om möjligt ännu färre än antalet småföretagande champagnevaskare.
Volkswagen Golf med trasig ljuddämpare.
Dessvärre var jag bilburen och kunde därför inte fotografera det folktomma och övergivna Stureplan, så ni får nöja er med bilderna från Birger Jarl mellan Stureplan och exklusiva Strandvägen 1 ovan, där jag fulparkerade på en lastplats för att kunna dokumentera folktomheten.

6% av bloggens småföretagande
företagare hänger på Stureplan.
Antingen är småföretagarna inte alls svinrika och hänger på Stureplan, eller så sitter de väl hemma och suger näring ur platt-TV:ns hörn, luspanka redan den 14:e maj pga betalningarna av räntor på bostaden?

Av bloggens småföretagande företagare hänger endast 6% på Stureplan, eller elva stycken. Givet att det ska röra sig om 270 000 personer enligt Magdalena Andersson finns det alltså 270000/0.06=4 500 000 småföretagare i Sverige. 

Av responderande småföretagare på bloggen drabbas endast 6% inte av Magdalena Anderssons (s) skattehöjningar.

94% av de responderande småföretagarna drabbas alltså av de chockartade skattehöjningarna. I själva verket tjänar de som drabbas ingalunda som Magdalena Anderssons 1%, utan majoriteten har högst normala till låga löner. Av de som drabbas tjänar 72% under 38 000 kronor per månad. Endast 3% tjänar på enprocentnivå, dvs som Magdalena Andersson (s) själv gör.
Drabbas ditt aktiebolag av Magdalena Anderssons höjda skatter? Vad har du i så fall för förvärsvinkomst?
Grafen ovan ligger i 10%-deciler, samt topp 5% och topp 1%. Det senare är 132 000:- SEK per månad, eller ungefär vad Magdalena Andersson (s) tjänar. Men då genom att med hot om våld beslagta pengar i skatt från hårt arbetande småföretagare och inte genom eget arbete.

Verkligheten är att högst normala småföretagare drabbas av de chockartade skattehöjningarna. Man får hoppas att de inte sitter i en bostadsrätt nära Stureplan och framöver får problem att betala de där räntorna.

Alltså seriöst - hur kan någon fortfarande hävda att Stockholm är en storstad och världsmetropol? De som gör det måste vara så upp över öronen skuldsatta för sina överprissatta bostäder att de inte har råd med de fåtaliga tusenlappar som krävs för att besöka en riktig världsmetropol och få lite perspektiv på den stockholmska uppblåstheten.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Stockholmare är inte bara smartare än lantisar. Dom är smartare än hela världen. Det är bara dom som förstår detta med Stockholms storstads puls.

  SvaraRadera
 2. +1 Och jag bodde på Manhattan från 1995 till 2012 så jag vet skillnaden mellan dessa 2 städer. Det lustiga är att jag får känslan att många Stockholmare anser att NYC är en förort till Stockholm.

  Nick

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och Stockholm är väl i sig en förort till Grönköping...

   Radera
 3. Stockholm är väl mer att likna vid ett friluftsmuseum, en förlängning av Skansen, där K-märkarna gör allt i sin makt för att bevara allt åt eftervärlden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det och miljötomtarna som inte kan acceptera nåt annat än en lantlig idyll i stan har ju dödat all dynamik stockholm borde ha.

   Radera
  2. Så nu är det miljövännernas fel? Svårt att förstå varför du kallar dig Greenious när du hatar en god levnadsmiljö. Många älskar Stockholm just pga att det inte bara är betong.

   Radera
  3. Tja, mitt nick har hängt med länge, långt före MP blev aktuella och har således inget med några miljöambitioner att göra.

   Som sjätte generationens stockholmare, anser jag att man ska låta staden vara just stad, och vill man ha nåt annat så flyttar man förslagsvis till någon förort eller kranskommun med pendlingsmöjligheter. Jag har gjort mitt val, och gnäller inte över min levnadsmiljö som vissa andra...

   Men i korthet handlar det som vanligt om oviljan att ta ansvar för sina egna val och handlingar.

   Radera
  4. Det är mao två helt skilda saker att protestera mot ett flygplatsbygge på Djurgården, än att flytta intill Bromma och gnälla över flygplansbuller, eller flytta till hornsgatan och gnälla över trafiken.

   Det förstnämnda har jag all förståelse för, det sistnämnda visar bara på bristande intelligens och ovilja att ta ansvar för var man valt att bo.

   Radera
  5. Men bör man verkligen flytta till förorten, är inte den just (delvis I alla fall) en konsekvens av att innerstan inte kunnat växa?

   Radera
  6. Klart som f-n det är miljötalibanernas fel.

   Radera
 4. Jag tror bestämt att det är en Volkswagen Scirocco på bilden, inte en Golf. Antagligen är ljuddämparen hel, men av en lite bullrigare modell så att alla skall förstå att här kommer en förare med resurser under huven... :)

  SvaraRadera
 5. Som stockholmare blir man imponerad av Cornus förmågor. Skulle gärna äga dem. Minns knappt senast jag inte behövde gå slalom för att komma framåt på ovan avbildade trottoarer. (översta bilden)

  SvaraRadera
 6. Att hävda att Stockholm är en storstad ser jag inga större problem med. Precis som Hamburg är en storstad, eller att Prag är en storstad.

  Världsmetropoler tycker jag är ett svårare begrepp. I mina ögon handlar det om London, Paris, Tokyo, Moskva, Seoul, NYC, Shangai. Men ser man ur ett politiskt och inflytelsemässigt perspektiv så skulle jag även kunna tänka mig en rad andra världsmetropoler (Zürich exempelvis) och även städer som faller bort pga dess avsaknad av dessa mer svårberäknade aspekter (Karachi, Lagos).

  Föredrar därför begreppet megastad för städer med över 10 miljoner invånare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sett till pulsen finns både mycket större men tröttare och mindre men aktivare städer relativt Stockholm.

   Radera
 7. Företagarna är kanske gjorda av samma material som kejsarens nya kläder. Ser man inte kejsarens kläder så ser man inte företagarna mao...

  SvaraRadera
 8. "Ändå framhäver många högbelånade bolånetagare i Stockholm att Stockholm är en världsmetropol och storstad i stil med New York, staden som aldrig sover."

  Någonting i stil med Stockholm skulle vara en världsmetropol likt New York har jag aldrig hört någon påstå, inte ens nån nyinflyttad högbelånad person. Dock har jag läst detta flera gånger just på denna blogg. Det låter mycket märkligt och får mig att undra om det är Cornucopia? Som helt missuppfattat vad Stockholm är alternativt om det är landisarnas fördomar om vad stockholmarna tror alt landisarnas förväntningar på Stockholm som det i själva verket handlar om.

  Stockholm är enligt mig en trevlig stad, tillräckligt avgränsad för att man tex ska kunna gå från ena sidan innerstan till andra på ca en timme, tillräckligt stor för att utbudet av rätt mycket är rätt bra. Nu pratar jag inte nattliv då jag själv inte går ut. En bonus till Stockholm för fina naturområden på många platser samt allt vatten. Riktigt fina inslag i staden och trevligt att ha nära till naturen nästan var man än är. Jag tycker jag delar min bild av Stockholm med andra här, har som sagt aldrig någonsin hört någon säga att Sthlm liknar New York, låter som något en mycket förvirrad/knäpp person skulle säga.

  För att undvika missförstånd: När jag säger att utbudet i Stockholm är bra, så jämför jag inte med New York, utan med andra svenska städer som tex Uppsala. Det verkar betydligt mycket sämre där, vilket förmodligen förklarar varför man inte allt för sällan träffar personer som pendlar från Uppsala till Sthlm för att ta del av aktiviteter som inte existerar i Uppsala.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ju bero på att Uppsala är Sveriges tråkigaste stad.

   Radera
  2. Kanske det, men det verkar liknande i andra städer också, vilket inte är så konstigt, eftersom det är betydligt färre människor. Allt är relativt, Stockholm kanske inte har ett gigantiskt utbud, men jämför man med andra delar av Sverige är det betydligt bättre. Jag har inga problem att sysselsätta mig med sånt jag tycker är kul, men det skulle jag ha på andra ställen, eftersom utbudet är avsevärt mer begränsat och mycket inte existerar.

   Radera
  3. Uppsala lider av samma problem som Malmö, för nära till en större stad med bättre utbud.

   Radera
  4. Malmö har aktiva svartklubbar och sånt kulturliv. I Uppsala får du vara student och dricka GT i nationsbiblioteket 04.00 om du ska uppleva något liknande, annars är U-a inte mycket till stad.


   Vill man ha nära till den billiga spriten (= källan till fest, glädje och gamman) är Trelleborg ingen dum stad att bo i (för den som inte har råd och läge att bo i Palmstaden kan man numer ta tåget direkt till färjeterminalen för dagsresan till Svenska Pommern). Vill minnas att Systembolaget i Trelleborg är den som säljer minst starksprit av alla i hela landet.

   Radera
  5. Malmö är kungen av skitstäder, men det finns många bra ställen kvar, som den länkade filmen visar...

   Radera
 9. "Ändå framhäver många högbelånade bolånetagare i Stockholm att Stockholm är en världsmetropol och storstad i stil med New York"

  Det där är i din fantasi, men som vanligt handlar det om att trolla, för att dra läsare och öka på reklamintäker eller försäljning av dina böcker.

  SvaraRadera
 10. Äsch. Stockholm är en storstad, men det kryllar inte av folk på gator och torg dygnet runt – särskilt inte när vädret är ruggigt. Jag har nog aldrig hört någon jämföra Stockholm med New York, förutom när det talas om Stockholms fåniga New York-komplex. Stockholm är en storstad, men det är inte en världsstad som just New York eller London, Paris och Tokyo. Stockholm är litet och lätthanterligt.

  För övrigt kryllar det inte av folk på gator och torg dygnet runt i New York, London, Paris och Tokyo heller. Särskilt inte när vädret är ruggigt. ;-)

  SvaraRadera
 11. Jag kan förövrigt bjuda på bilder från ett helt folktomt Tokyo. Det var nämligen vara jag och en polare ute i hela Roppongi när det var orkan och man inte fick gå ut :)

  SvaraRadera
 12. Tittade på Stureplansruppens hemsida. Kunde se att Sturecompaniet hade öppet torsdag-lördag och öppnade kl 22.00. Hell's Kitchen öppnade 00.00 och Spy Bar öppnade 23.00.

  SvaraRadera