Aktuellt

Allt är inte en politisk handling

Allting här i livet är inte en politisk handling. Proffs kan faktiskt ha en personlig åsikt, som på inget sätt påverkar deras yrkesutövnin...

2017-05-04 19:58

Sverige hade 6 månader på sig att avskaffa ID-kontrollerna - EU vill se intern utlänningskontroll

Bakgrunden till regeringens panikbeslut att avskaffa gränskontrollernas ID-kontroll är ett krav från EU-kommissionen den 2:e maj. Dock fick Sverige där sex månader på sig, och ID-kontrollerna vid gränsen ska ersättas av intern utlänningskontroll enligt EU-kommissionens rekommendation. I november ska det enligt EU-kommissionen bli fritt för alla illegala i EU att resa till Sverige och söka asyl här.
Den andre maj skrev EU-kommissionen i ett pressmeddelande att länder, inklusive Sverige, rekommenderades att förlänga brottet mot Schengenavtalets fria rörlighet i ytterligare sex månader. Därefter skulle gränserna återigen öppnas och ersättas med intern utlänningskontroll. EU-kommissionen:
"Den övergripande situationen håller visserligen på att stabiliseras, men det finns fortfarande ett betydande antal irreguljära migranter och asylsökande i Grekland. Därför rekommenderar kommissionen som en försiktighetsåtgärd, och medan alternativ införs, att rådet förlänger kontrollerna en sista gång, vilket betyder att de måste avskaffas om sex månader. Under denna period, liksom under tidigare perioder, bör kontroller därför endast utföras på ett målinriktat och avgränsat sätt och endast som en sista utväg. Samtidigt uppmanar kommissionen medlemsländerna att i ökande grad utnyttja alternativa åtgärder som kan ge samma säkerhetsnivå, exempelvis proportionella poliskontroller i gränsområden och längs viktiga transportleder. I detta syfte har kommissionen idag också lagt fram en rekommendation om proportionella poliskontroller och polisiärt samarbete inom Schengenområdet."
Regeringen hade alltså godkänt från EU-kommissionen att låta kontrollerna ligga kvar ytterligare sex månader, men valde i sedvanlig Svensk-bäst-i-klassen att avskaffa dessa omedelbart.

Sveriges regering är alltså fegast i EU och böjer sig för EU-kommissionen samma dag som pressmeddelandet trots att de uttryckligen fick sex månader på sig.

Rekommendationen är sedan inre kontroll, dvs inte vid gränsen. Exempelvis det utskällda REVA-projektets interna utlänningskontroll för att avvisa de som illegalt vistas i landet.
"Samtidigt rekommenderar kommissionen också i dag alla Schengenstater att mer effektivt använda proportionella poliskontroller, även i gränsområden, för att avvärja hot mot den allmänna ordningen och inre säkerheten. Kommissionen anser att proportionella poliskontroller kan visa sig vara effektivare än kontroller vid de inre gränserna, eftersom de kan tillämpas på ett mer flexibelt sätt och är lättare att anpassa till föränderliga risker. Medan det under vissa omständigheter (t.ex. efter en terroristattack) kan vara uppenbart redan från första början att enbart poliskontroller inte är tillräckliga i sig, kan man i andra fall uppnå liknande resultat som vid kontroller vid de inre gränserna genom att förstärka poliskontrollerna i gränsområden. Medlemsstaterna bör företrädesvis använda poliskontroller innan de inför eller förlänger tillfälliga kontroller vid de inre gränserna."
Vad EU-kommissionen rekommenderar är alltså ett papieren bitte-samhälle, men inte med kontroller vid gränsen utan inom länderna i sämsta fall i gränsområdena (men inte vid gränsen). Schengen förbjuder inte kontroll inom landet, men väl vid gränsen. Är man dock på plats i landet kan man söka asyl.

Inom sex månader ska alla gränskontroller upphört inom EU och det blir därmed helt fritt för alla illegala inom EU att resa till Sverige och utropa det förlösande ordet asyl! Detta kommer alltså ske med start senast i november. Det kommer bli en mycket intressant valrörelse 2018 med en ny färsk asylfest i knät på politikerna.

Kommissionens pressmeddelande hittas här.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

35 kommentarer:

 1. Vill minnas att bloggen en gång i tiden uppmärksammade hur EU:s jordbruksregler (kring vattennära odling?) skiljde sig markant mellan Sverige och Storbritannien. Vems beundran är det som Sverige söker och tror sig få? Varför inte agera efter medborgarnas bästa i stället, för omväxlings skull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bild säger mer än 1000 ord:

   http://cornucopia.cornubot.se/2015/03/svensk-tillampning-vs-skotsk.html

   Radera
  2. Ja det frågar mig själv gång på gång.

   Varför har Sverige politiker som inte ser till sitt lands medborgare bäst i första hand utan prioriterar de från andra länder först.

   De som har bott här i generation är de som har gjort Sverige till vad det är/var.

   Radera
  3. Du menar således att svenskar som bott i Sverige i generationer har odlat fram nuvarande politiker i fria val?
   Stämmer dessvärre...

   Radera
  4. MW

   De flesta politiker på riksplanet har inte så mycket att falla tillbaka på utan måste förbli vid köttgrytan. Det är då enklast att hålla sig väl med riksmedia för att inte riskera bli uthängd som rasist eller främlingsfientlig genom att arbeta för svenska medborgares bästa istället.

   Radera
  5. Ja det frågar jag mig själv också varför så många röster på politiker som prioriterar massa ekonomiska flyktingar framför tex våra gamla föräldrar.
   Dock tror jag att ett uppvaknade är på gång bland "de sovande folket".

   Radera
  6. "Crazy but it´s true" som Donald säger :)

   Radera
  7. @Milda

   Det är media som vaggat in dem i en fantasivärld, därför röstar de som de gör.

   Radera
 2. "Det kommer bli en mycket intressant valrörelse 2018 med en ny färsk asylfest i knät på politikerna"

  Asylfesten 1.0 pågår fortfarande. Men det är tydligen bara förfesten. Tittar man på statistiken visar det sig att "EUs miniminivå" är en ren lögn. Det ser ut att vara tvärtom. Man har kanske EUs miniminivå när det gäller krav på invandrare...

  Vore intressant om du kunde dyka ner i detta med ett blogginlägg, om vad "EUs miniminivå" betyder egentligen. Min gissning är att yge-ljugeman bara ljuger igen för att lugna folk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer fortfarande ca 100 000 per år, och efter 8-9 år är det fortfarande <30% som är självförsörjande. I brinnande högkonjunktur så ökar arbetslösheten bland utrikes födda trots att de som anlände 2015 ej är inne i systemet ännu. You do the math.

   Vi är bara inne på förfesten till Asylfesten 1.0 ännu. De som vinner valet kommer tvingas fatta en del "tuffa" beslut 2018-2022.

   Radera
 3. Vilken funktion har egentligen polisens kontroller i Sverige? Om en person kommer in i landet och säger asyl så kommer han ju in i systemet och får sitt ärende prövat. Enda sättet att minska anstormningen måste ju vara som man gjorde på Kastrup, dvs inte släppa in dem i landet öht. Nu stoppade man ju bara dem utan id handlingar, dvs. de som är jobbigare att utreda och där de kan dölja att de fått avslag i ett annat EU land.

  Har jag missförstått hela processen eller är det typ alla andra som inte fattat hur det går till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De med id-handlingar, falska som äkta blir ju insläppa i landet.
   Men vad händer med dem sen? Blir det intervjuade och får söka asyl eller är det upp till dem. Säger de att de bara är på semester så kan väl ingen tvinga dem till någonting. Sen är det väl bara att kasta passet om det inte är ett pass som ger PUT direkt då.

   Radera
 4. Enklast är väl att Sverige bara drar ner på de generösa bidragen till folk som inte arbetar så reglerar sig nog invandringen helt själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en alldeles för enkel lösning, hur skall då det flyktingindustriella komplext kunna profitera på oss andra?

   Radera
 5. Och så går regeringen med Ylva Johansson i spetsen och skyller på arbetsförmedlingen att de inte sköter sitt jobb. Komiker?

  Först bestämmer man att man ska öppna dammluckorna på vid gavel. När det sen är översvämmat och klart skyller man på brandkåren att de inte sköter sitt jobb.
  Den vänstra handen vet inte vad den högra gör.

  Går att omsätta i både sjukvård, skola och polis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och bostadspolitik. När man bjuder hem folk så krävs det ju en mängd förberedelser, inte sätter man in en annons offentligt och ser vad som händer?

   Radera
  2. Sverige har fortfarande annonsen ute och det står:
   "Alla som lyckas ta sig hit får livtids uppehälle betalt utan större motprestation. Ni får retroaktiv barnbidrag och en massa andra bidrag som tryggar er försörjning. Dessutom har vi en bonus, ni får ta hit ett antal av era släktingar på samma villkor."

   T.o.m jag hade kommit om jag inte redan bott här..

   Radera
  3. De tror ju för helskotta att vi VILL ha hit dem.

   Radera
 6. Finns det någon som är det minsta förvånad?....nygamla goda Sverige!....Let the party start!

  SvaraRadera
 7. Varför ska man fortsätta betala skatt och ställa upp på det här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bor du i Sverige?
   I så fall: var hygglig och berätta varför!

   Radera
  2. Ja, jag bor än så länge kvar.
   Anledningen är att jag är skild och mamman är PK och jag vill inte flytta ifrån mina barn, de är för små fortfarande. Så jag blir motvilligt kvar ett tag till.
   Är Finland något du rekommenderar att flytta till? För visst bor du där skepparn?

   Radera
 8. Var i Amsterdam i höstas och då var det inre utlänningskontroll på de flesta mörkhyade som avvek i klädsel eller beteende. Såg till och med rytteriet boxa in en kille och avkräva pass. Ingen som verkade tycka detta var konstigt alls. Förövrigt inga tiggare i Amsterdam. Konstigt då jag hört att man inte kan lagstifta bort det.

  SvaraRadera
 9. Att man inte kan lagstifta bort tiggarna från Bulgarien och Rumänien beror på ändringen av grundlagen 2010 - alltså när 7-klövern klubbade genom beslutet att Sverige skulle bli mångkulturellt.

  I grundlagen finns dock en paragraf som ingen vill följa andemeningen om att allas lika värde endast gäller svenska medborgare. Inte hela världens befolkning som tolkningen tycks ha blivit.

  När det gäller tiggarna får vi leva med dom så länge som nuvarande grundlag inte ändras - och Sverige blir monokulturellt/etniskt återigen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge folk är dumma och naiva och ger "tiggarna" pengar kommer det att sitta kvar på våra gator och torg...
   Enkel marknadsekonomi helt enkelt...

   NRK:s reportage visade ju TYDLIGT att detta bara är en täckmantel för drogförsäljning, prostitution och annan kriminell verksamhet!

   Radera
  2. Så du tycker att jag är dum och naiv som ger pantburkar till den lokala trevliga tiggaren?

   Radera
  3. @Stefan

   Om det är en proffstiggare som sitter hela dagen utanför ICA, så blir du en av anledningarna till att den tvingas sitta där.

   Är det en svensk missbrukare som drygar ut kassa för att han råkade köpa droger för matpengarna, så är du istället en "möjliggörare" som hjälper denne att fortsätta sitt missbruk på samma sätt.

   Är det en svensk pensionär utan missbruksproblem som inte får tillräckligt med pension, så är du nog bara en snäll person.

   Radera
  4. Innan du läste min förra kommentar så kände du dig kanske som en snäll person i alla 3 fallen, men f.r.o.m nu så vet du att du inte är det. :)

   Radera
  5. Låt folk göra vad de vill i det här fallet.
   Du har din "sanning", jag har min "sanning".
   Demokrati kallas det visst.

   Radera
  6. Ah du blev lite sur för jag punkade din bubbla, beklagar det.
   Klart du har rätt att leva kvar i din värld om du vill, så lever jag i min.

   Radera
  7. Varför skulle jag vara sur?

   Radera
 10. Europa behöver desperat en bättre form av samarbete än ett EU som spårat ut i drömmar om något slags fjärde europeiskt rike.

  SvaraRadera
 11. EU behöver hårda yttre gränser och Sverige behöver en REVA 2.0 !

  SvaraRadera
 12. Vilken cirkus, och nu skall man köra den ännu en gång och alla som kan erbjuda boenden för ensamkommande 25-åringar (från flyktingläger i Iran, som hävdar att de är 17, gay och från Helmandprovinsen) kan kvittera ut 75 000 per månad och betala värdfamiljer ca 15-20000 per månad och behålla 50 själv för det egna företagets små omkostnader. Sen när 17 åringen fyllt 18 så blir han oftast utvisad, men industrin har då tjänat ca 1.5 miljoner på personen. Ett företag med 50 såna personer i "stallet" tjänar då 75 miljoner på två år. Räcker med 3 anställda, en som pratar med Migrationsverket, en som rekryterar boendefamlijer och en som svarar i telefonen och skriver fakturor och byråkrati. Det har blivit sjukt, väldigt sjukt....

  SvaraRadera
 13. Du blandar ihop ID-kontroller och Gränskontroller. Att EU anser att Gränskontrollerna skall avvecklas i November har ingenting med ID-kontrollernas avskaffande att göra. ID-kontrollerna har man redan fått ett förhandsbesked, eftersom Alliansen har anmält dem till EU-komissionen

  SvaraRadera