Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2017-05-25 10:07

Svenska Institutets filterbubbla - tidslinje utifrån e-brev

Det finns nu en någorlunda tidslinje Statliga Svenska Institutets (StaSI) blockning av 14 000 - 14 800 Twitterkonton utifrån ett åsiktsregister. Det framgår bland annat att man avsåg låta en grupp privatpersoner tills vidare lägga till personer som skulle blockeras från StaSI:s officiella @sweden-konto och ytterligare möten skulle hållas efter den massblockande kuratorns tid var över på @sweden. De som avblockerades tidigt omnämns specifikt som personer som ägnar sig åt hat och kränkningar. Det framgår också tydligt att näthat mot vissa grupper är okej.
5:e maj. En privatperson släpps in att automatisk blockera konton från @sweden tills vidare.
Supersmart tyckte StaSI:s tjänsteman.
Inledningsvis gick StaSI med att koppla Sveriges officiella @sweden-konto till en teknisk filterbubbla, där den omstridde kuratorns nätverk skulle kunna tillföra blockeringar till @sweden tills vidare och utan granskning och myndighetsbeslut från StaSI:s sida.

Den tionde maj bjöds den massblockande kuratorn in till ett framtida möte för fortsatt samarbete, tillsammans med en SIDA-anställd som lagt sig i det hela. Att blockera vanliga helt oskyldiga svenskar, inklusive riksdagspolitiker, krönikörer och journalister kallas för "engagemang för yttrandefrihet".
10:e maj.
Man kan här notera att StaSI är "glada" över det "kunnande och klokskap" som uppvisas.

Här finns också en förklaring kring hur StaSI hamnade så fel. E-postkonversationerna ger tydligt intryck av grupptänkt (eng groupthink) och ryggdunkande över varandras ömsesidiga förträfflighet. En form av maktfullkomlighet, där man inte för en sekund ifrågasätter det olämpliga i agerandet.

Den tolfte maj hade det börjat blåsa lite, och då kommer en förklaring om att det är böghatande nynazister på listan. Det intressanta här är att drev, hot, hat och hets inte leder till blockning om det sker mot vissa samhällsgrupper. Det är bara drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor, HBTQ-personer och (vissa) idella organisationer som resulterar i blockning. Listan är alltså politisk, och drev, hot, hat och hets mot politiker, makthavare, företag, eller privatpersoner som inte är migranter, kvinnor eller HBTQ leder alltså inte till blockning.

Det finns som bekant gott och ont hat. Sällan har det varit tydligare hur gott hat får ett myndighetsgodkännande. Ingenstans ifrågasätter StaSI med att även de som hatar mot andra grupper borde blockeras i så fall.
12:e maj. En förklaring tydligt målar ut de 2 000 svenska kontona som högerextrema eller på annat sätt "fientliga mot
vissa samhällsgrupper"
Mötet är fortfarande aktuellt.
12:e maj.
15:e maj har det börjat blåsa. De avblockerade kontona på namngivna svenska personer kallas för "riktiga" inom citationstecken. Det påstås också att de avblockerade ägnat sig åt hat och kränkningar.
15:e maj.
Här är det alltså intressant. Det kastas anklagelser om hat och kränkningar mot ett stort antal etablerade personer i samhället, inklusive krönikörer, politiker, företagare mfl.
Den 16:e maj avblockerar, eller påstår sig StaSI avblockera allt.
E-postkonversationer fortsätter till åtminstone den 18:e, då det sägs att det lugnar ner sig men det finns en backlog att ta hand om för StaSI:s del.

Huruvida man fortsatt avser att ha det där mötet och förlänga ett samarbete med den massblockande kuratorn, samt den SIDA-anställde framgår inte. Ingenstans står det att mötet avbokats, men det kan skett över telefon. I så fall ska det finans en tjänsteanteckning om detta i diariet.

Det är helt okej för privatpersoner att i sina egna kanaler driva politiska agendor och även att skapa filterbubblor och "safe space" där inget man inte håller med om eller finner obehagligt förekommer. Problemet är att StaSI lät en privatperson styra en myndighets myndighetsutövning, utifrån egna privata politiska agendor och det som uppenbarligen är ett åsiktsregister, som dessutom är felaktigt. 

Förhoppningsvis tar svenska myndigheter med sig något från detta.

Inga personer ska namnges i kommentarerna. Håll er till sakfrågan, nämligen StaSI:s felaktiga agerande.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. Vad är det för fel på dessa personer?

  Kan man inte banka något hårt i huvudet på dem tills de fattar vad de håller på med?

  SvaraRadera
 2. Jag förstår inte varför ledningen fortfarande har en arbetsplats att gå till. Tar det så lång tid att städa skrivbordet?

  Regeringen måste omedelbart sätta ner foten för vad som är acceptabelt beteende hos en myndighet ELLER initiera ett arbete med att ändra i rikets grundlagar.

  Om ansvarig minister anser att myndigheten inte begått allvarliga övergrepp måste ansvarig politiker omedelbart och för all framtid avsäga sig samtliga politiska uppdrag i Sverige eller för svensk räkning.

  SvaraRadera
 3. Observera är att man nämner bara högerextrema och nazister som värda att lägga till i sitt register över oliktänkande. Kommunister och vänsterextrema hör tydligen inte dit vilket är talande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, annars skulle de så klart behöva blocka sig själva och alla sina kompisar.

   Radera
 4. Ursäkta en okunnig fråga, hur ofta rationaliseras myndigheter bort när de slutat fylla sin funktion? Eller blir det bara fler och fler med tiden oavsett nytta? Inte för att jag har överblick över SI:s syfte och måluppfyllelse men denna historia blottar ju grav inkompetens på så många grundläggande områden så frågan väcks om vad de överhuvudtaget skulle kunna bidra med.

  Som jag ser det borde huvudmannen statuera exempel. Åtminstone är det några som inte längre ska arbeta i beslutsfattande position.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aldrig så vitt jag vet. Är det någon som har sett en lista på nedlagda myndigheter? Någon som sett någon politiker med en seriös lista på myndigheter som borde läggas ner? Nej. Nån gång hör man spridda förslag om att t.ex. lägga ner Arbetsförmedlingen, men för att i nästa andetag föreslås ersättas med en annan myndighet. Jag skulle direkt välja att rösta på det parti som lovar att lägga ner minst hälften av Sveriges myndigheter.

   Radera
  2. http://www.myndighetsregistret.scb.se/Arsstatistik.aspxhttp://www.statskontoret.se/globalassets/publikationer/om-offentlig-sektor-1-11/om-offentlig-sektor-6.pdf

   Läggs ner en hel del, däremot har det avtagit på senaste åren..

   Radera
 5. Hand upp de som tror dessa tankar och kultur bara är vanliga på myndigheten SI.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns gott om småpåvar runt om i våra kommuner (och givetvis andra myndigheter) som inte drar sig för att frångå offentlighetsprincipen mm. Har själv varit med om att mail raderas och sett hur sk rättshaverister effektivt manövrerats bort och slussats runt i den byråkratiska helvetesmaskinen för att de ställer "obekväma" frågor. Det är legio bland cheferna att diktera vilka medborgerliga principer som ska gälla utifrån vad de själva anser vara korrekt bevekelsegrund.

   Radera
  2. Satt med i en byförening där nån från skogsstyrelsen berättade att de medvetet undanhöll från media information om hur det fungerade med uppröjning efter stormen Gudrun. Den personen fattade inte ens att det var fel.

   Radera
 6. Det kommer inte att hända något med någon person på SI. Man kommer säga "sorry det blev lite tokigt" och sen är det business as usual igen. Om något år kan man vara med i en talkshow och berätta om sin "turbulenta men lärorika tid" och skratta gott i rutan med tv4-frukostmorgonreportrarna. Move along. Move along.

  SvaraRadera
 7. Löfven har redan uttalat sig i riksdagen på fråga från någon SD snubbe om registret, att han inte bryr sig om detta. Inte min sak att styra myndigheter gick svaret ut på, typ. Helt obekymrad i vart fall. Vilket blir ganska obehagligt.

  SvaraRadera
 8. Men jösses. Kan påpeka att jag fortfarande är blockad av @Sweden - Samhällsfienden #1! Men oroande att "nätsäkerhetsexperter" faktiskt vet nada om nätsäkerhet över huvud taget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kan åtminstone glädja oss åt att så länge SI anlitar "nätsäkerhetsexperter" av denna kalibern så lär deras datorer snart vara låsta av någon ransomware eller helt enkelt raderade.

   Radera
 9. Det mest skrämmande i den här historien är att hela kladdet är finansierat av skattepengar! Från skatter som dessutom tydligen behöver höjas!
  Slöso borde uppmärksamma antalet gravt dysfunktionella och direkt samhällsskadliga "myndigheter".
  Vad i h-vete betalar vi för egentligen?

  SvaraRadera
 10. Hahaha!
  Det blir bara bättre och bättre med radikaliserade individer på insidan av "teknokratin".

  SVT´s så kallade tekniska problem med publikreaktionen, vid VM-firandet. Blev veckans bästa innre parti-insats. Framförallt då TV4 fortsatte sända.

  Förstatligandet och reglerandet av kulturen i enlighet med den heliga värdegrunden i kombination med historierevisionerade muséer, så historia också får följa den radikaliserade feminismens teorin på hur den skulle varit. Demokratins tjänste-hens vet minsann hur framfötter skall visas.

  SvaraRadera