Aktuellt

Allt är inte en politisk handling

Allting här i livet är inte en politisk handling. Proffs kan faktiskt ha en personlig åsikt, som på inget sätt påverkar deras yrkesutövnin...

2017-05-18 15:43

Svenska Institutet raderade offentlig handling - efter den begärts ut

"Det är inte när man trampar i klaveret, som det väsnas mest - det är när man försöker dra ut foten igen som det låter för jävligt."
Statens Svenska Institut (StaSI) raderade en offentlig handling som begärts utav ett flertal personer - det upprättade åsiktsregistret över böghatande nynazister - eller personer som någon gång i framtiden kan bli böghatande nynazister - efter att handlingen begärdes ut. Det framgår i ett gallringsbeslut.


StaSIs generaldirektör Annika Rembe har alltså tillsammans med tjänstemännen Kristina Radford, Michaela Fredriksén Tollin, Henrik Selin och Hans Ericsson raderat begärda offentliga handlingar. Åsiktsregistret över av enligt StaSI böghatande nynazister, eller personer som någon gång i framtiden kan bli böghatande nynazister, betraktades enligt gallringsbeslutet ovan som en handling av "ringa betydelse".

Beslutet togs alltså den 16:e maj. De flesta begäran om utlämnande enligt offentlighetsprincipen skedde den 15:e maj, men det finns de som begärt ut handlingen redan förra veckan, dvs mellan den 12:e och 15:e maj. Myndigheter ska skyndsamt lämna ut handlingar, men man har inte ens svarat på begäran generellt sett.

Nu återstår att se om offentlighetsprincipen är värd något och om någon kommer ställas till svars juridiskt. Annars är beskedet att man godtyckligt kan stämpla något som "av ringa betydelse" och radera det efter begäran enligt offentlighetsprincipen.

Man upprättade också tjänsteanteckningar om mötena med förra veckans kurator på @sweden igår den 17:e maj, trots att dessa möten alltså skedde för två veckor sedan. Huruvida det nedskrivna är korrekt eller en efterhandskonstruktion sedan detta blev medialt går alltså inte att avgöra.
Tjänsteanteckning. Källa. Notera att kuratorn är en privatperson och ska som sådan inte hängas ut med namn.
En privatperson får driva vilken politisk agenda som helst, det är myndigheten som har gjort fel här genom att
erbjuda en plattform för detta och sedan stödja den genom att kalla de listade för böghatande nynazister.
Denna policy gäller även kommentarsfält, vilket står i kommentarsreglerna.
Det framgår dock av tjänsteanteckningarna nedan att den handling som Nyheter Idag hämtade ut i receptionen på StaSI är autentisk. Listan finns alltså hos Nyheter Idag, som publicerat den på sin sajt.
Tjänsteanteckning som bekräftar att Nyheter Idags listning är korrekt. Källa.
En av de utpekade påstådda böghatande nynazisterna, den moderate riksdagsledamoten Jan Ericsson (förtydligande - Jan Ericsson är inte en böghatande nynazist, vilket alla som känner eller träffat honom mycket väl vet om - han har dock utmålats som en sådan av StaSI eftersom han placerats på en enligt dem kvalitetssäkrad lista över just böghatande nynazister, tillsammans med t ex Bill Gates eller Richard Dawkins), har nu också ställt en interpellation till den ytterst ansvariga minsiter Margot Wallström (s), som finns att läsa i sin helhet på hans blogg:
"Att en statlig myndighet under Utrikesdepartementet, gör sig skyldig till, eller i vart fall sanktionerar och stödjer, upprättande av personregister över människor som påstås ha vissa åsikter är ytterst anmärkningsvärt. Om det även varit lagstridigt får prövas på annat sätt.
Ansvaret för agerandet från myndigheter under Utrikesdepartementet ligger ytterst på departementschefen. Mina frågor till utrikesministern idag är därför:
• På vilket sätt avser ministern att ge de drabbade upprättelse?• Vilka åtgärder rörande Svenska Institutet avser ministern vidta med anledning av deras agerande?• På vilket sätt tänker ministern verka för att ingen myndighet under hennes departement gör sig skyldiga till något liknande igen?"
Nu återstår att se om Margot Wallström (s) tänker fortsätta att ignorera vad myndigheten StaSI håller på med och huruvida myndighetens värderingar och ämbetsmannaskap är representativt även för Wallströms ministär.

Det inkluderar att inte diarieföra inkommande handlingar, inte svara skyndsamt på begäran enligt offentlighetsprincipen, och nu att även radera handlingar efter de begärts ut.

Vad vi ser är att någon tjänsteman på StaSI har gjort sitt jobb och hämtat in det utbegärda åsiktsregistret på begäran enligt offentlighetsprincipen. Sedan har dock cheferna Rembe, Radford, Tollin, Selin och Ericsson omgående sett till att radera det hela på grund av "ringa betydelse".
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

42 kommentarer:

 1. Med tanke på att ministerstyre är olagligt, har hon andra alternativ än
  a/ Inget
  b/ Sparka GD
  ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vanlig myt det där. Det finns

   c) regleringsbrev

   I praktiken en text som säger vad och hur myndigheten ska göra med olika saker.

   Radera
  2. d) Lägg ner SI. Ingen vet ändå vad de är bra för. Clownerna där kan väl få jobb på någon cirkus?

   Radera
  3. C) tror du att det står i regleringsbrevwt att SI skall medvetet bryta mot grundlagar på flera olika sätt?

   Regleringsbreven är mycket luddigt skrivna. Myndigheterna är väldigt självsvådliga. Det rådsman kan göra är att justera budget efter behov och bestämma vem som är chef.

   Dvs a,b eller d.
   Troligen B)

   Radera
  4. Rent krasst vore det sannolikt klokt att lägga ned myndigheten, inte för att att jag tror det kommer ske.

   Och nej, ministerstyre är inte tillåtet, samtidigt visar ju detta också att mängden myndigheter och småpåvar utom kontroll nu på allvar börjar skada svenska intressen.

   Bara atmosfären inom statliga myndigheter och verk som gör det inträffade ens möjligt är skrämmande.

   Tyvärr kan man också konstatera att efterhandskonstruktion nu pågår i syfte att trivialisera och förminska det inträffade. Kvällen/natten mellan den 15:e och 16:e maj fortsatte folk att blockas på twitter, till synes automatiskt. Folk som inte var blockade uppmanades att tagga in den s.k. nätsäkerhetsexperten i sina tweets för att få till blocken, vilket gjordes med framgång. Att därefter påstå att myndigheten själva kliptt och klistrat in blocklistan när den uppenbarligen hade någon form av direktkoppling till en central lista administrerat av snöflingan från vänster är alltså en direkt lögn. Dessutom har vi ju även pressmeddelandet som ändrades i efterhand osv.

   Hoppas naturligtvis att de drabbade ser till att detta drivs till sin spets. Men eftersom de uppenbarligen jobbar hårt på att sopa igen spåren på StaSI så kommer det sannolikt bli svårt.

   Sammantaget kan man konstatera att stället är utom kontroll, en nedläggning vore det bästa, men som sagt...

   Radera
  5. Man skall inte missförstå det där med förbudet mot ministerstyre. Det är självklart inte så att regering och riksdag inte har möjlighet att reglera myndigheter. Att kunna reglera myndigheterna är ju en förutsättning för att regering och riksdag skall kunna ta någon funktion.

   Förbudet innebär att det är regeringen och inte ministern själv som beslutar i vissa frågor gällande myndigheterna.

   Det finns alltså hela registret av åtgärder man kan vidta, bara det att man måste ta övrig regeringen eller riksdag med sig vid vissa åtgärder.

   Radera
  6. Ingenting kommer hända!

   Det här är ju de goda människorna som råkat var lite väl goda i sin kamp mot de onda. Bättre att lägga krutet på att jaga företagare som tjänar några tusen för mycket istället och kanske använder pengarna till att gå på restaurang.

   Radera
  7. En myndighet skall vara strikt opolitisk. Dessvärre har "vänstermaffian" representanter i hela myndighetssverige liksom på universitet och andra institutioner där de tar sig politiska friheter och bestämmer agendor. Det är bl a därför som detta kan hända. Helt oacceptabelt!

   Radera
 2. Behöver man fatta ett beslut där generaldirektören och tre chefer har deltar, då är det ingen handling av tillfällig eller ringa betydelse. Det säger sig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Damage control... Nu hoppas de att de kan tiga ihjäl det hela, och att MSM håller sig på mattan.

   Radera
 3. https://www.jo.se/JO-anmalan/Skicka-in-anmalan/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antar at de redan fått in "några" anmälningar. Och det torde vara helt rätt i det här fallet.

   "Justitieombudsmannen (JO), eller Riksdagens ombudsmän som är det officiella namnet, granskar att myndigheterna arbetar enligt de lagar och regler som styr deras arbete – särskilt sådana lagar som berör enskildas rättigheter och skyldigheter i förhållande till det allmänna." - JOs hemsida.

   Radera
  2. JO behöver inte göra något om de inte känner för det.
   De behöver inte ens motivera sina beslut till skillnad från domstol. Tar JO upp ärendet så blir sannolikt sanktionen i form av kritik, mycket avskräckande!!

   Radera
  3. För PK-byråkrater med karriärambitioner är kritik från JO "spiken i kistan".

   Radera
 4. Sverige anses vara i toppskiktet vad avser lite korruption, eller så kanske våra myndigheter är bäst på att mörka och Tillsynsmyndigheter mest är ett spel för gallerierna. Det ruttna som uppdagas är kanske bara det som pressen har kunskap, envishet och tid att granska.

  Det är sånt här som får människor att tappa förtroende för såväl myndigheter som politiker. Det luktar illa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska befolkningen indoktrineras att vi är en rättsstat av rang.
   Eftersom de flesta intresserar sig mer för vilken kändis som åkt in på behandlingshem, eller hur en annan kändis klätt sig i lets dance är denna myt fortfarande gällande.
   Händelser som denna med Sta(SI) pekar på motsatsen:
   -att vi mer liknar en bananrepublik - eller rättare sagt bananmonarki

   Radera
  2. "Sverige anses vara i toppskiktet vad avser lite korruption"
   Har själv bevittnat:

   Kompis anställd i Landstingsägt företag med två anställda som hade som uppdrag att underlätta samarbete mellan medicinteknikföretag och vården. Budget x miljoner. Styrelsearvode 0,5*x miljoner. Vilka satt i styrelsen, jo Landstingspolitiker.

   Kommunalt bostadsbolag köper in system för drift/övervakning av fastigheter. (inte kompatibelt med existerande system så konsulter hyrs in för integration) Kravspecen för systemet skriven så endast ett matchar. Svågern till VDn i fastighetsbolaget levererar systemet.

   Nej, vi har ingen korruption i Sverige.

   Radera
 5. Egenmäktigt förfarande är det minst i alla fall. Lite som handläggarna på migrationsverket som också tolkar lagen lite som dom vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, läs på vad egenmäktigt förfarande innebär. Ser inte riktigt hur man går in detta i begreppet.

   Däremot verkar vi har fullt med regler och lagar som reglerar myndighet, riksdag och regerings arbete, men inte en enda ansvarsbestämmelse (vad jag kan se). Tänk om lagar som reglerar fårket skulle vara utformade på liknande sätt?

   Radera
 6. Gäsp... inget nytt under solen. Att det inte finns några sanktioner att ta till mot myndigheter som bryter mot lagar och bestämmelser är inte någon nyhet. Det har i alla år varit fritt fram för myndigheter att sätta sig över domar, lagar, beslut och obstruera på alla tänkbara sätt utan att riskera något alls. Som sig bör i en socialistisk hegemoni.

  SvaraRadera
 7. Syster Rembes agerande i detta ärende är måhända en konsekvens till följd av Dunning-Kruger-effekten; när en inkompetent person är allt för inkompetent för att inse vidden av sin egen inkompetens.
  Nu återstår att se om syster Wallström faller offer för samma effekt...

  SvaraRadera
 8. Samma politiska aktivister som kontrollerar SI kontrollerar hela UD. Förra sommaren Twittrade UD hot mot KD:s partiledare: ”Ni röstade INTE nej. Och det kommer vi komma ihåg”, UD hotar folkvald politiker och inga konsekvenser.

  Man ska inte tro att Margot Wallström chef på UD kommer påbörja utrensning av alla aktivister, hon är ju anledningen till att dessa politiska aktivister kunnat ta över hela UD inkl SI. Dom har ju Wallströms fulla stöd. Hot, åsiktsregistrering, mörkläggning, lögner, korruption och förakt för demokrati och hela det svenska folket är det som nu genomsyrar hela stadsförvaltningen.

  Sverige är ett sinnessjuk land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. " Hot, åsiktsregistrering, mörkläggning, lögner, korruption och förakt för demokrati och hela det svenska folket är det som nu genomsyrar hela stadsförvaltningen.

   Sverige är ett sinnessjuk land. "

   Gäller även MSM.

   Men ändå, pga MSM´s censur och mörkning av fakta så blir folk sura, en hel del kommentarer blir onödigt hårda och ilskna, en del går över gränsen, och då måste kommentarfälts-ägaren agera... Dom flesta MSM tillåter därför inte kommentarer, utan öser istället ut sina förvrängda åsikter & propaganda.... Trist att man inte kan ha en bra och smart fakta-diskussion utan censur, och där alla åsikter är representerade.

   Radera
  2. BIQ

   Finns det någon systemmediaaktör som har kommentarsfält längre? Jag kan inte komma på någon.

   Radera
  3. Kommentarsfälten försvann då det ofta kom kommentarer som var långt mer läsvärda och initierade än artikeln de kommenterade, det blev väldigt tydligt hur dålig kvaliteten var på artiklarna.

   Ja och sedan så var det ju en hel del slask också som hade varit väldigt lätt att moderera bort om bara viljan funnits. Ingen införde ranking system likt slashdot där det är enkelt att sila bort skräpet och bara läsa det som är vettigt.

   Radera
 9. DDR ... DDR ...

  När DDR föll sönder och samman försökte STASI på Normannenstrasse i Berlin att förstöra och just "gallra ut" så många hemliga och komprometterande akter som möjligt...

  Man var så energisk i sitt värv att ett flertal dokumentförstörare skar ihop totalt under det övermäktiga arbetsuppgifterna...

  Sedan tog man tåget till Sassnitz och därifrån färjan till Trelleborg i Sverige och de trogna kamraterna där...

  DDR 2.0

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och tillträdde välbetalda befattningar i den svenska statsförvaltningen...

   Radera
 10. Maggan hälsar- Det har ingen som helst betydelse, ingen betydelse.

  SvaraRadera
 11. Gissar att Annika Rembe och Dan Eliasson snart kommer att få nya jobb... varandras...

  SvaraRadera
 12. Hur kan vi vara säkra på att de på listan inte är böghatande nazister? Är det inte bra om t.ex Aftonbladet, TV4 och Expo får granska alla personer på listan så att vi får fram sanningen?

  SvaraRadera
 13. Förresten, är inte Nyheter Idag en såndär neonazistisk sida som borde vara blockad i host-filen? Har hört det från en del goda människor med rätt värdegrund.

  SvaraRadera
 14. Det är enligt Förvaltningslagen myndigheten har att lämna ut offentlig (diarieförd) handling. Svar skall ske skyndsamt, inom 24 timmar enligt JO, dock så skall myndigheten tillhandahålla handlingen alternativt ge svar om att arbete pågår att lämna ut information.

  SvaraRadera
 15. Hej

  Som "gammal sjöman" kan jag bara enkelt konstatera: inte bara hela havet gungar, utan mera och mera hel Sverige.

  Man har tappat kurs, styrförmågan och snart även maskin.
  Befälhavaren gömmer sig i hytten (om han inte strosar runt på bryggan och ger "befäl") förste styrkvinnan har tappat kursen, bosunen vet inte hur han ska hålla ihop matroserna för att undvika myteri...

  Än är det bara kuling, den "perfekta stormen" är i antagande och då räcker det inte med att bara "hålla i hatten".

  Skepp oh...ojjojjoj...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och sedan när det blir lite myteri här och var med följande övergrepp på diverse nationella minoriteter (inte etniska svenskar, de finns inte officiellt) och kapten får ta helikoptern till skydds kommer snälla grannar och hjälper till att styra skutan rätt. Frågan är bara om det blir NATO, EU eller Ryssland eller en kombination, som i Syrien?

   De flesta naturresurserna är givetvis sålda vid det laget för att täcka fordringar.

   Radera
 16. Det är väl det här som blir följden av den feminism och genus-våg som genomsyrar politik och institutioner. Men också media. Total galenskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Feminism, genusvetenskap (vetenskap?)etc är rödfärgade företeelser som har ett batteri unga snacksaliga flickor och genusförvirrade gossar (som vill göra karriär bl a inom media) till sitt förfogande.
   Dessvärre påverkar de våra yngsta som inte kan selektera informationen. Långsiktigt maktövertagande?

   Radera
 17. "...förbättra samtalsklimatet på @Sweden?"

  Om alla tycker lika, så blir det ett jättebra samtalsklimat.

  #NärMaktenGillarOlika

  SvaraRadera
 18. Kör myndigheten med Sharepoint eller liknande system så är inte dokumentet borta. Radera betyder icke synligt men finns kvar i databasen. Används filsystemet så kan det återfinnas på en backup. Dessa brukar raderas efter 30 dagar.

  SvaraRadera
 19. "Det framgår dock av tjänsteanteckningarna nedan att den handling som Nyheter Idag hämtade ut i receptionen på SI är autentisk. Listan finns alltså hos Nyheter Idag, som publicerat den på sin sajt."

  Ja, listan är autentisk men verkar visa något annat än det som påstås. Enligt dokumenten du visar upp har Nyheter Idag fått ut listan på samtliga som har blockerats på Twitterkontot @Sweden, d.v.s. inte bara de namn som twittraren i fråga förde över från sin lista utan även alla de som har blockerats av andra twittrare på @sweden-kontot tidigare (då SI sedan en tid tillbaka låter blockeringarna ligga kvar).

  SvaraRadera
 20. Och Sverigebilden går bra?
  https://www.youtube.com/watch?v=4Sbl7SkHZTs
  B)

  SvaraRadera
 21. Svenska Institutet är väl en mjuk och fin organisation som sorterar under UD och gör de jobb/uppgifter som UD-tjänstemännen anser ofina, småttiga eller krångliga. Helt enkelt en administrativ städavdelningen. Dessutom kan man ge jobb till fruar/män och barn till UD-personal vid behov. Lite som skolan i mindre kommuner när man skall ha in en ny förvaltningschef. Var inte elaka med dem, de gör ändå ingen skada, men löser samtidigt många små obetydliga problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir smidigt att ha dem som egen myndighet då det gäller UD-tjänster som jobb, konsultuppdrag och problemlösning. Allt för att UD skall kunna hävda att de inget visste....

   Radera