Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-05-16 08:22

Svenska Institutet målar ut riksdagsledamöter och Israels ambassadör som näthatare och nynazister

Svenska Institutets (SI) blocklista för det officiella @sweden-kontot ska innehålla näthatare, nynazister och porrbotar. På listan hittas dock svenska riksdagsledamöter och Israels ambassadör till Sverige, Isaac Bachman. Det ser alltså ut som att dessa pekas ut som näthatare och nynazister av en svensk myndighet. Listan ska enligt SI vara kvalitetssäkrad.

Svenska Institutet (SI) har själva skrivit om vilka som man blockerat via listan, och formulerar sig så här:
"Cirka 12 000 internationella och svenska konton som ägnar sig åt drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer, men även mot organisationer som är engagerade i mänskliga rättigheter. Dessa konton har ofta högerextrem och/eller nynazistisk inriktning och hetsar även till våld."
Därtill finns det cirka 2 000 botar. Man kan också vara på listan pga en personlig bedömning. SI:s uttalande handlar uteslutande om näthat och att bli placerad på listan utifrån en personlig bedömning är knappast någon tröst.

I min telefonintervju igår sade Svenska Institutets Henrik Selin att listan har kvalitetssäkrats, en formulering som han själv granskat via e-post utan anmärkning innan den publicerades här på bloggen igår.

Nu finns förra veckans kurators blocklista ute på Internet, och den omfattar 14 397 konton, vilket ligger i linje med de 14 000 konton SI anger i sitt officiella uttalande och de 15 000 som Selin sade i telefon. Det mesta talar för att det handlar om samma kvalitetssäkrade lista.

På listan finns bland annat riksdagsledamöterna Jan Ericson (m) och Johan Hedin (c), samt Israels ambassadör Isaac Bachman. Det ser alltså ut som att Svenska Institutet i sitt uttalande målat ut dessa som näthatare och nynazister.

Jan Ericson (m) bekräftar i en kommentar till bloggen att han är blockad av @sweden.

Till Dagens Nyheter säger SI att de blockade enbart sprider näthat:
"Anledningen till att vi väljer att blockera nu är att vi hade en gästtwittrare som är expert på nätsäkerhet och som har en metodik för att blockera följare som enbart sprider näthat. [Kuratorn] ville ta med sin lista över blockerade konton och använda på Sverigekontot"
Det råder alltså inget tvivel om att SI anser att de listade riksdagsmännen och Israels ambassadör enbart sprider näthat. Artikeln i DN bekräftar också att det är kuratorns privata lista man använt, vilket är den lista som finns här, och inkluderar riksdagsledamöter och ambassadören.

Jag har sökt Israels ambassad, Henrik Selin på SI och utrikesminister Margot Wallström (s) för kommentarer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. Du nya, du ofria, du fjällhöga nord...

  SvaraRadera
 2. Näthatare ELLER nynazister. Man behöver inte vara båda :D

  SvaraRadera
 3. Den veckans twittrare tillhör radikala muslim grupperingen, var nog ett dubbelt syfte med operationen, promota sig själv och sott företag och en liknande aktion som SAS-slöja kvinnan, detta har ju fått otroligt genomslag.

  Två sker bör göras -

  -Exponera denna person för vad hon verkligen är så att kampanjen inte uppfyller sitt syfte.

  -se till att ansvariga på SI får sparken för ett enormt felsteg, undrar om dom ens förstått vad dom gjort eller fortfarande tror att dom är PK-goda?

  Det som avslöjade vilken grupp det rör sig om är att Isach Baachman var blockad, typ först på listan i islamist kretsar kan man ju gissa :)

  SvaraRadera
 4. SI verkar åtminstone ta sitt uppdrag om att sprida information om hur det är i Sverige på riktigt allvar. Censur lågt i tak och åsiktskorridorer är ju trots allt en väldigt relevant bild av läget i nationen.

  SvaraRadera
 5. Vad är Svenska institutet och varför får de skattepengar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att de är en Myndighet:
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_institutet

   Sen om de borde fortsatt vara en egen myndighet eller om vad de gör kunde skötas av UD är en annan diskussion, men att statliga myndigheter är skattefinansierade är inte så ovanligt.

   Radera
  2. För att det det tas in så mycket pengar i skatt att en stor del måste slösas bort på dumheter. Går helt enkelt inte att hitta vettig användning för de enorma summor det handlar om.

   Radera
  3. Det var en retorisk fråga- en myndighet måste vara politiskt neutral och följa lagen. Annars skall den läggas ner. Oop

   I förlängningen kan man såklart fundera om myndigheten gör någon myndig nytta. Ex möter mål som den inte själv får bestämma över :)

   Radera
 6. Heja Cornu! Du går från klarhet till klarhet.

  SvaraRadera
 7. Isaac Bachman på facebook, ca ett år sen:

  http://skma.se/blogg/wp-content/uploads/Isaac-Bachman-Facebook-12-januari-2015-2.png

  Nynazist, nja, men knappast god ton i debatten heller. Förvånande att en ambassadör beter sig på det sättet. Beter han sig likadant på Twitter är det väl inte märkligt om folk blockar honom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det, men utan att ha tid att gå alltför djupt I detta så kan man kanske fundera I det lämpliga I att låta en statlig myndighet som ska vara en del av Sveriges ansikte utåt, låta relativt oprövade kort vara kuratorer och preventivblocka. Antagligen finns det en del som börblockas men undrar om inte nätet kastats lite för vidt I detta fall.

   Radera
  2. Ja, det är korkat och ganska pinsamt.

   Radera
  3. Svenska myndigheter har väl dock aldrig varit överens med internet - ända från att nån kärring sa att "internet är en fluga" till den riktiga skandalen att SD:s hemsida faktiskt stängdes av justitieministern. DEN gången var det ju faktiskt ett yttrandefrihhetsproblem, vilket det inte är i det här fallet.

   Radera
  4. Fast inte lika korkat och pinsamt som när jag hittade ditt telefonnummer I syrrans telefon.

   Radera
  5. Det är inte riktigt smart att lägga ut något sådant som ambassadör, men killen har en liten poäng i det han skriver.

   Radera
  6. Jag vet vad du tror men hon ville köpa ryska hormoner för sitt könsbyte. Vad kan jag säga, affärer är affärer.

   Radera
  7. @Robin Fransson:

   Om det nu finns en poäng där, så finns det 1 miljard bättre sätt att presentera det. Tror du att ett sådant inlägg omvänder eller konverterar en enda människa åsiktsmässigt? Och ton och takt är väl en av huvudarbetsuppgifterna för en ambassadör, t o m.

   Radera
  8. Givetvis omvänder man ingen på detta viset. Men det gör man inte med kanelbullar (MP) eller bomber (USA) heller. Visar man sig svag och godtrogen så flyr terroristerna hit och orsakar mer konflikter, och visar man sig stark och försöker rensa bort terroristerna med raketer och patroner så kommer oskyldiga i kläm vilket genererar mer hat och fler radikala extremister.

   Så vad är lösningen?

   Radera
  9. Kanske olämpligt av en diplomat, men att vara olämplig som diplomat är inget skäl att bli blockad. Speciellt som det han säger är ganska sant.

   Radera
  10. @Robin: Lösningen på världsproblemen? Jag är rätt säker på att den inte finns på Twitter i alla fall.

   @qwerty: Det är inte ett skäl att bli blockad för att... du säger det?

   Radera
  11. Ren sanning enligt mig och om jag har fel, upplys mig gärna och förklara vad som inte stämmer tack.

   Radera
  12. Han har fel i att det inte är konflikter mellan övriga religioner också. Det har varit massor av konflikter mellan kristna, ateister , hinduer, buddister (till den grad att USA slängde atombomber i hubudet på dem) osv.

   Just u är det väldigt mycket fokus på MÖ. För mycket men Israel lever på att få sina fem min hela tiden så skapar det en anledning för att
   Regimen där skall motivera sin existens.

   För en gemensam nämnare är att där judar är, där är det bråk. Ochbde skyller alltid på andra...

   Radera
  13. En lösning är faktiskt en större insats med termonukelära vapen över Israel. Efter det skulle ingen bry sig om den hörnan av MÖ...

   Radera
  14. Klart de blockade honom då det inte finns något att komma med som motargument till det han skriver. Och det insåg de snabbt.

   Radera

  15. @Rickard

   USA har väl bara smällt av 2 atombomber i Japan.
   Var det verkligen en religiös konflikt?
   kristna och ateister, vilken konflikt tänker du på då?

   Inte så att jag tror du ljuger, men jag är inte tillräckligt insatt isåfall.
   Länka gärna till några i tiden närliggande jämförbara konflikter, tack.

   Tror du verkligen Isarel hade bombat någon om de inte ideligen blev attackerade och kände sig hotade av Hezbolla mfl när dessa bygger upp vapenlager avsedda att användas mot Israel?

   Radera
  16. Tänk på när det katolska kroatien anföll Krajina, det katolska Argentina anföll Falklandsöarna, det katolska belgien hetsade för inbördeskrig i Rwanda, alla de terrordåd som begicks av högerextrema katoliker under "anni di piombo" i Italien, det irländsk-katolska IRA och alla dess terrordåd, etc osv. Spanien ska vi inte ens snacka om, diktatur och jävelskap. Portugiserna som förde kolonialkrig långt in på 70-talet, m m etc.

   Det är fanimig konflikt med katoliker var de än finns, uppenbarligen är det nåt fel på dem. Antagligen har det med deras sjuka ritualer att göra, de tror ju bokstavligen att nattvarden består av mänskligt kött och mänskligt blod, t ex.

   Håller du med, Kallle7?

   Radera
  17. Du har helt rätt Bend Over. Jag vet inte vad som rör sig i deras hjärnor. Vore dock rätt underhållande om Israelerna begärde en förklaring av Margot. Dom kan ju vara lite kitsliga när det gäller, och Margot har ju en enastående talang för att ramponera relationer med bara några få ord.

   Radera
  18. Mänskligt kött? Nja, gudomligt kött väl?

   Radera
  19. @Ben
   kan inte se något om att fanatiskt religiösa katoliker anfallit någon
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Kroatiska_sj%C3%A4lvst%C3%A4ndighetskriget

   Samma sak med Falklandskriget
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Falklandskriget

   Och det där i Rwanda verkade inte ha något med religion alls att göra.
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Folkmordet_i_Rwanda

   Politiska meningsskiljaktigheter orsaken till det i Italien
   https://en.wikipedia.org/wiki/Years_of_Lead_(Italy)

   IRA sysslade ju med självsttändighetskamp
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Irl%C3%A4ndska_republikanska_arm%C3%A9n

   Så nej, jag håller inte med alls, ingen av de krigande i ovanstående fall verkar haft Katolicism som ledstjärna, utan utfördes sannolikt av skjutglada ateister.
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Romersk-katolska_kyrkan

   "Förutom dygder som tro, hopp och kärlek, att förkunna evangeliet och utöva barmhärtighet ingår i katolskt trosliv "

   Med din syn på saken skulle även du och Cornu kunna räknas som Kristna, vilket inte stämmer särskilt bra, eller hur?

   Radera
  20. Han har en poäng där, ambassadören, men jag hade ju inte förväntat mig ett sånt inlägg från honom i rollen som ambassadör, inte så proffsigt. Oavsett knappast anledning att bli blockad av svensk myndighet.

   Radera
 8. Svenska institutet visar varför man ska vara anonym på nätet.
  F.ö. är inte ett av nazi-Tyskland kännetecknen summariska rättegångar? Hela förfarandet från Svenska Institutet känns som om de kopierat pöbelrättegången i Fritz Lang's "M" med Kafka's Processen.
  Nåväl, man får ändå ger dem cred för att de befäster Sverigebilden.

  SvaraRadera
 9. VAD har de nu "rökt på" på?

  SvaraRadera
 10. Inte helt oväntat ligger "Konsensuseliten" (Malin Lundgren) och "hallonsa" (Carla Filt) med på listan.

  SvaraRadera
 11. Hahahahahahaha

  Hahahahahahaha

  Hahahahahahaha

  Vad i heeeela friden!?

  SvaraRadera
 12. Som kuriosa så är totalkostnaden för poliser idag ca 1 miljon per polis (inkl civanställda) och budgeten är ca 20 mdr.

  Om vi skulle lägga ner SI och låda UD ta hand om verksamheten (istället för att betala mutor till arabländer) så skulle den miljarden kunna tillföras polisen.

  Med ca 20'000 poliser så skulle det ge en löneförhöjning på 3'150 kr i månaden till våra poliser, eller räcka till ca 1000 poliser (plus civanställda) till.

  När myndigheter som inte behövs schabblar så är det alltid intressant att titta på alternativkostnaden.

  SvaraRadera
 13. lägg ned SI och sparka all som jobbar där och ge pengarna till försvaret istället ! Vi behöver att bättre försvar . Finns säkert fler myndigheter man skulle kunna lägga ned och ge pengarna till försvaret istället.

  SvaraRadera
 14. Arabvärlden har IS, vi har SI!

  SvaraRadera