Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-05-16 13:06

Svenska Institutet ber om ursäkt - häver blockeringarna

Svenska Institutet ber nu uppriktigt om ursäkt och häver förra veckans samtliga blockeringar av kontot @sweden. Samtidigt medger man återigen att blockningen skedde med myndighetens godkännande.

Myndigheten skriver i ett nytt uttalande:
"Under sin vecka som @sweden använde [kuratorn] med SI:s godkännande en blockeringslista och SI beslutade att låta listan ligga kvar även då en ny twittrare gick in i rollen som @sweden. Nu väljer myndigheten att ta bort förra veckans blockeringar. SI ber dem som har blockerats felaktigt om ursäkt och fortsätter att utreda frågan."
Jenny Ljung på SI säger i uttalandet:
"De personer som vi har bidragit till att blockera på ett felaktigt sätt vill vi uppriktigt be om ursäkt."
Man kommer nu utreda vad som ska gälla framöver.

Det är bra att myndigheten så pass snabbt backar och ber om ursäkt, men likväl har många personer upplevt obehag av att utmålas som näthatare och/eller nynazister. Därtill kvarstår frågor om det juridiska i myndighetsutövningen, inklusive kring personuppgiftslagen och personregister.

Man kan notera att ursäkten endast riktas till de som blockerats felaktigt. Vilka som enligt myndigheten blockerades på goda grunder framgår inte och eftersom samtliga blockningar hävds går det inte att utreda om man egentligen fick en ursäkt eller om man fortfarande är en näthatare.

Bland de som blockerades som näthatare var t ex det borgerliga uppstickarpartiet Medborgerlig Samlings officiella konto, samt flera av partiets framträdande medlemmar. Man har gjort ett uttalande om detta här.
"Man må ha sina skäl, men en myndighet kan inte upprätta en gigantisk blocklista och på oklara grunder, utan faktiska bevis, anklaga dessa personer och organisationer för att bedriva ”näthat” och att ha högerextrema eller t o m nazistiska åsikter. Listan framstår mer som en form av åsiktsregistrering.
Detta är ett riktigt lågvattenmärke för ett land som kallar sig för en fri demokrati och visar att Medborgerlig Samling behövs mer än någonsin. Vi anser att såväl informationsfriheten som yttrandefriheten är helt nödvändiga delar av demokratin. Dessutom måste myndigheterna, våra gemensamma institutioner, bete sig rättvist mot medborgarna och föregå med gott exempel. Att behandla olika och stänga ute människor på grund av fördomar är inte acceptabelt."
Det har ännu inte framkommit att någon tillhörande ett politiskt parti till vänster om mitten blivit blockerad, vilket stärker uppfattningen att det handlar om ett åsiktsregister.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

19 kommentarer:

 1. Bra jobbat Cornu och alla andra bloggare.
  Hatten av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja detta var suveränt agerat av Cornu.m.fl.
   Hatten av även här
   Vi vill inte ha ett återinförande av DDR-Sverige.
   DDR-krafterna är minst lika otäcka som näthatare/nynazister

   Radera
  2. Fint att vi inte bor i ett land där detta kan förekomma, utan att det ändras av myndigheterna när det påtalas. Alla gör fel, det är hur felen hanteras som är det viktigaste för ett samhälle.

   Radera
 2. Detta kommer knappast hjälpa SI i ett eventuellt förtalsmål.

  Att ändra i sin ursprungliga skrivelse, kommer ses som en ren efterhandskonstruktion till skillnad om de istället gjort ett klargörande, vilket hade möjligen kunnat verka förmildrande.

  Sen denna halvhjärtade ursäkt vilket fortfarande "misstänkliggör" samtliga på blocklistan får väl anses som grädde på moset.

  Total inkompetens mao.

  Hoppas någon faktiskt drar detta till sin spets.

  SvaraRadera
 3. Nej, det är förmodligen riktigt att användare som "BigGoyZone", "Fuhrer_of_Reich", "Lyle1488" och "raceandnation" inte står till vänster på den politiska skalan. Och så klart väldigt viktigt och bra att de återigen kan skriva till @Sweden.

  Lyle1488 hade f ö såna här viktiga saker att säga:

  "Giving a dead nigger a degree in aviation isn't going to help him fly to heaven."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken jävla idiot. Det är ju ren spya. Försvarar inte att blocka random person som inte sympatiserar med sosseblocket.
   Tror inte att den centerpartistiske riksdagsmannen skriver så här.

   Radera
  2. Ingen har förnekat förekomsten av idioter. Men jag vill nog ändå ifrågasätta många av dessa blockeringar. Var de ens intresserade av @sweden till att börja med?

   Att blocka bara för blockandets skull, och särskilt när vi pratar om 14000 konton, leder bara till att listan blir oöversiktlig, och ingen till slut har koll på vad, vem eller vilka som är blockade.

   Har Lyle1488 ens intresserat sig för svenska twittrare, eller är han enbart en pinne i jakten på störst blocklista?

   Det är litegrann som att blocka pravda i hostfilen när man inte ens besöker sidan...

   Radera
  3. Lyle1488 kan nog ha ett visst intresse för Sverige i och med att han pekar ut Robert Aschberg, den sedan länge avlidne David Schwarz och Wolodarski som ansvariga för migrationen till västländerna. T ex. Och vi vet ju vilken religion/etnicitet de tre tillhör f. ö.

   Radera
  4. Finns väl ingen som klagat på att de som skrivit otidighater och propagerat för nazism blockeras. Men att israeliske ambassadören, svenska seniora journalister, Magda Gad, riksdagmän o privatpersoner svepande helt grundlöst anklagas för nazism homofobi,antisemitism och näthat och att detta förs i hemliga regsiter är oförsvarbart.

   Radera
  5. Då kan jag förstå varför Lyle1488 blev blockad, men varför blev jag blockad då?

   Radera
 4. Skadestånd utdömdes till de Romer som var med i Romregistret och då stod vad jag vet inget förolämpande om dem.
  De som blockats blev här förutom registrerade också förtalade.
  Rimligt skadestånd tiofalt mot Romernas. Gissar 50 000 per skalle.
  14 000 blockade ger totalkostnad 700 miljoner. Dras lämpligen från myndighetens budget. Vi slipper myndigheten i uppskattningsvis 10 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara ett tydligt exempel på att vi har för många myndigheter, nä lägg ner minst 5% om året!

   Radera
 5. Nu är väl inte fel att blocka såna som saboterar. Men det måste nog vara tydligt vilka regler som gäller, och förmodligen gälla bara de som saboterar på just deras sajt, och de måste förmodligen diarieföra alla beslut och blockningar, samt ha tillstånd från datainspektionen att ha register och kunna lämna ut information på begäran, och kanske något mer.

  SvaraRadera
 6. Detta var bara en testballong, för vad som komma skall.

  SvaraRadera
 7. SI borde upphöra med det många upplever är politiskt propagerande. Det är ju mer eller mindre bara vänstermänniskor och feminister som spyr ut sin galla på twitterkontot.
  Lägg ner denna skattefinansierade skit snarast!

  SvaraRadera
 8. SI bryter mot regeringsformens kapitel 2, paragraf 3 om förbud mot att registrera medborgare på grund av politisk uppfattning. SI får helt enkelt inte göra upp svarta listor. Den enda svenska myndighet som får registrera politisk hemhörighet är FRA genom PUL där insynen i de besluten regleras särskilt genom Datainspektionen.

  SvaraRadera
 9. Sverige drar på sig uppmärksamhet igen sedan Dave Rubin vart med på listan....

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Svenska Institutet talar med dubbla tungor. Gamla listan ska ligga kvar och byggas på står det nu annorstädes på hemsidan : "Those accounts will remain blocked when a new curator takes over the account the following week." http://curatorsofsweden.com/about/#conduct

  SvaraRadera