Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-05-30 14:15

Svensk BNP rusar vidare mot lågkonjunkturen

SCB publicerade idag BNP-siffror för första kvartalet. Det borde nu vara övertydligt för var och en att Sverige rusar vidare mot lågkonjunkturen, men förnekandet fortsätter förstås.
BNP-tillväxt på rullande fyra kvartal jämfört med fyra kvartal tidigare. Data: SCB
Rullande helårs BNP-tillväxt är nu nere på 2.50%, där en tillväxt på 2.0% anses vara lågkonjunktur.

För rullande fyra kvartal jämfört på en månad blev tillväxten 0.54%.

SCB:s sätt att räkna ger 0.4% sista kvartalet 2016 till första kvartalet 2017 eller blott 2.2% i förändring mellan första kvartalet 2016 och 2017.

Siffrorna sägs vara oväntat låga, men det gäller bara blinda hönor som tjatat om svensk superkonjunktur. Trenden är på inget sätt ny, utan den fallande tillväxten har pågått ett år nu.

Konjunkturcykeln lever och som alltid följs högkonjunktur av lågkonjunktur. Likt politikernas oförmåga att vilja inse detta ändras inget. Sannolikt är det lågkonjunktur när valrörelsen drar igång nästa år och alla ska lova allt till alla.

Nu återstår bara att börsen kommer ikapp också, dvs vänder ner.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

33 kommentarer:

 1. Släpp på massinvandringen så att BNP ökar. Blir många ensamkommande som ska shoppa iphone för skattepengar. Då går mina Securitasaktier bättre också.

  SvaraRadera
 2. Så är det förstås, förr eller senare minskar tillväxttakten.

  Vi får se nästa kvartal, det finns ju de som tycker senare konjunkturbarometrarna tyder på att det kommer produceras mycket under Q2.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var många arbetstimmar Q1 i år, därmed blev många rapporter lite dopade.

   Radera
  2. Kanske, men det påverkar ju snarare åt andra hållet då. Fler timmar syns i BNP, inte i konjunkturbarometern, som ju är en enkätundersökningar ("bättre eller sämre"? osv).

   Radera
  3. http://tools.euroland.com/tools/Pressreleases/GetPressRelease/?ID=3335820&lang=sv-SE&companycode=s-swec&v=s-swec_reportstool_new

   Radera
  4. Joakim, konjunkturbarometern mäter psykologi. Jag har svarat tre gånger på den ("slumpvis urval..."). Om t ex inköpschefen just fått bonus och allt känns jättebra, så svarar han därefter. Frågorna är av arten "bättre än vanligt?", "sämre eller bättre nästa år" osv. Finns inget objektivt i de mätningarna, utan det är en mätning av psykologin i ekonomin.

   Radera
  5. Det är inte så att man samlar hela koncernens ledningsgrupp och noggrannt går igenom läget innan man svarar på telefonintervjun...

   Radera
  6. Glöm inte vädereffekten.

   Radera
  7. Lars, självklart är det så. En enkätundersökning, helt enkelt, precis som jag skrev. Man ser det tydligt bland annat på tillverkningsindustrins stora svängningar april -> maj, som är ett utslag av "slump/humör".

   Stefan, du har nog rätt. Är osäker på att SCB justerar BNP-siffror efter kalendereffekter (och tar inte reda på det just nu).

   Radera
  8. Joakim
   Det var mer upplysning om att Q2 inte kommer att se lika bra ut som Q1. Kan finnas viss chans/risk till besvikelse där för många företag.

   Radera
  9. Stefan: Ja. Jag inser det när jag läser din länk.

   Nåja, räntorna håller sig fortsatt låga och börsen fortsätter upp... Blir intressant det här.

   Radera
  10. Finns ju massor med pengar där ute, hur mycket som helst och sjukt mycket pengar vid sidlinjen. Så varför skulle då börsen gå ner kan man ju fråga sig.

   Radera
  11. Inflationen har fallit ett tag nu i US så den trenden är intakt.
   https://www.avanza.se/placera/telegram/2017/05/30/fed-lar-hoja-rantan-i-juni-men-fragetecken-om-september-wsj.html

   Radera
  12. Jepp. Varje tid är ju på sitt sätt unik. Kanske rasar vi "som vanligt" inför lågkonjunkturen, eller så händer något annat. Jag gillar inte låg volatilitet (lugnet före stormen), men "normalt" sett är det ju ett positivt tecken.

   Uppvärdering kan ju ske om räntor och inflation fortsätter vara långsiktigt låga.

   Radera
  13. Trodde svenska och europeiska räntor skulle närma sig US i år. Det var en rejäl felbedömning.
   https://www.bloomberg.com/markets/rates-bonds/government-bonds/us

   Radera
  14. Här Lars har du något att spinna vidare på.
   https://www.avanza.se/placera/telegram/2017/05/31/sparande-drastisk-minskning-andelen-par-med-gemensam-ekonomi.html

   Radera
 3. Fast nu var det ju faktiskt så att börsen vände upp när siffrorna släpptes.

  SvaraRadera
 4. Och detta är BNP siffror inte BNP/capita så med tanke på tillflödet av capita så ser det hela riktigt uselt ut!

  Regeringen får väl höja skatterna lite extra på företagande så att konjunkturen tar sig :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var ju grymma siffror idag!
   Kronan åkte på däng och börsen upp.
   Happy times :)

   Radera
  2. Det betyder i princip endast att idioterna är fler än de som faktiskt använder hjärnan till kritiskt tänkande. Men jag är glad för din skull Stefan, det är kul när aktierna går upp i fiktivt värde!

   Radera
  3. Jag ligger back idag så bra att du delar min sorg i denna svåra stund.

   Radera
 5. Att folk blir lika jäkla förvånade varje gång det är lägre siffror än man räknat med...

  SvaraRadera
 6. I Göteborg har vi ju en lokal superkonjunktur. Känns som att alla anställer. Folk byter jobb och får upp löner och företag skriker efter arbetskraft. Ingenting kan gå fel. Lågkonjunkturen är kanske tydligare i Gnosjö?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att kommuner eller myndigheter anställer är inget tecken på högkonjunktur..

   Radera
  2. Privata företag växer också fint just nu.

   Radera
 7. Nej, börsen kommer inte att gå nedåt. Riksbanken kommer kliva in och köpa värdepapper på börsen.

  SvaraRadera
 8. Är det inte bara att göra mer pengar? Var det inte Alan Greenspan som sa att det inte finns någon gräns på hur mycket som kan skapas... Mer pengar till alla och konjunkturen bär av uppåt igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ge alla medborgare 10000 kr var; det borde få fart på handeln och driva upp inflationen. Helikopterpengar heter det visst.

   Radera
 9. Och dags för Riksbanken att höja räntorna då KPI (jag menar KPIF) är på uppgång.

  När ska myntet trilla ner, att planekonomiskt försöka bestämma räntor i en ekonomi är vansinne. När funkade kommandoekonomi senast?

  SvaraRadera
 10. Hur många årslöner skall man låna och satsa på björnar?

  SvaraRadera