Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-05-05 11:51

Skydd mot identitetskapning: Spärra din adress hos Adressändring

PostNords bolag och tjänst Adressändring har nu infört samma funktionalitet som Skatteverket. Man kan nu spärra sin adress, så den endast går att ändra med BankID eller mobilt BankID. Därmed kan man kraftigt höja sin säkerhet mot identitetsstölder och andra bedrägerier. BREAKING: Nu med korrekta länkar!

Adressändring kastar alltså in handduken och erbjuder en frivillig opt in för att kunna ändra adress. Tidigare har vem som helst kunnat ändra din adress genom att fylla i uppgifter på ett papper och ändra så din post - t ex besked om kreditupplysningar vid bedrägerier, betalkort inklusive koder mm - går till en annan adress

Nu ges möjligheten att med BankID skriva under att man endast kan ändra sin adress medelst BankID. Förslagsvis gör ni detta. Tjänsten hittas här. Trycker man på avbryt när den försöker öppna lokal BankID-app på din dator kan du signera med Mobilt BankID.


Bedrägerier och tillhörande identitetsstölder är stigande. Då polisen i princip alltid lägger ner anmälningarna är brottsligheten i princip ofarlig för de kriminella. 

205 103 anmälningar om bedrägerier skedde under 2016. Polisens fantastiska omorganisation i regi rikspolischef Dan Eliasson direktavskrev 129 405 utav dessa utan minsta åtgärd. 10 994 brott ledde till åtal, men då ska man komma ihåg att man saltar antalet brott när man väl åtalar för att snygga till statistiken, t ex om någon stal dina kontokortuppgifter och köpte fem saker så är det en anmälan men vid åtal minst elva brott (stöld kontouppgifter, fem fall av bedrägeri, fem fall av urkundsförfalskning etc, kanske även fem fall av häleri?). Med samma sätt att räkna för anmälningar skulle antagligen antalet bedrägerier vara mångfaldigt högre. Du kan "förbättra" statistiken och höja dina möjligheter till att inte direktavskrivas genom att göra en (ny) separat anmälan för varje sak som köpts med stulna kontouppgifter. Polisens statistik älskar folk som snällt gör tilläggsanmälningar till samma anmälan så uppklarningsprocenten kan se ut att vara ovanstående ca 6%. Notera att uppklarningsprocent är polisiärt skickat till åklagare. Det är inte samma sak som åtal och definitivt inte samma sak som fällande dom.

Spärra alltså din adress hos Adressändring och se här för hur du gör hos Skatteverket.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. Fixat! Tack för tipset :-)

  SvaraRadera
 2. Är det bara jag eller leder alla länkarna till blogginlägget 28/9-16, det om Skatteverjets tjänst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är inte du, det är jag.

   Har fixat länkarna nu.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. På vilket sätt gör den här något annorlunda jämfört med Skatteverkets skydd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din folkbokföringsadress och den adress din post går till är inte nödvändigtvis samma. Jmf med att t ex ha tillfälligt boende, skicka posten till sommarstugan, ha postfack etc.

   Radera
 5. Åtgärdat. Tack för tips!!

  SvaraRadera
 6. Men om man inte har någon BankID?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får man använda Mobilt BankID.

   Radera
  2. Finns inget sånt, heller.

   Radera
  3. Eftersom du har en dator så kan du skaffa ett BankId genom din bank.
   Enklast och smidigast är dock Mobilt BankId, men då krävs det en telefon där du kan installera det.

   Radera
  4. Mobilt bank-id på handelsbanken kräver bank-id på datorn för att aktiveras

   Radera
  5. Anders: nja, om man har en dator med av BankID sanktionerat OS så kan man skaffa det. Det är sjukt att man inte kan få BankID ifall man väljer ett annat OS.

   Detta verkar bero på att BankID inte bemödat sig att anlita (vettiga) programmerare för utvecklingen. Frågan är hur tillförlitligt programvaran egentligen är...

   Radera
  6. Jaha, var går gränsen då? Ska man stöda Symbian OS? Blackberry? QNX?

   Radera
 7. Precis som om detta var ett problem!
  På trettiofem år har det , rapporteras det, inte varit sådana frostnätter i flera områden i bl.a Frankrike.
  Frågan då, givetvis, för mycket eller för lite CO" i atmosfären...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan adresskapning påverka klimatet menar du? Intressant teori.

   Radera
 8. Lite skumt att man måste ange e-post och telefonnummer.
  De phishar efter din info så de kan sälja den vidare?

  Gick bra med fejkade uppgifter i alla fall. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Adressändring ägs till 85% av Postnord och 15% Citymail.
   Dra dina egna slutsatser.

   Radera
  2. Citymailare är smartare än postnordlantisar?

   Radera
 9. Jävligt bra service där. Upptäckte dock att jag redan spärrat. Förmodligen ett dacapo från tidigare varningar. Men ändå, du är en samhällets stöttepelare och en riktig kämpe!! <3

  SvaraRadera
 10. Dator finns och jag har försökt skaffa BankID, men min bank ICA Banken, hänvisade till Skatteverket, som i sin tur hänvisade till min bank. Så det blev inget BankID. Mobilerna är typ 10 år gamla, eftersom jag jobbar hemma på distans och ringer lite. En del säger, att jag måste köpa en läsplatta för att få BankID. Jag har redan 10 datorer(de flesta används till att samla in mätdata till forskningsprojekt).

  SvaraRadera