Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-05-04 21:35

Skiftbyte räddade polisen och Stockholm vid terrordådet på Drottninggatan

Den sk "polischefen" Dan Eliasson slår sig nu för bröstet för att hans omorganisation räddade Stockholm vid terrordådet på Drottninggatan. I verkligheten skedde terrorattentatet precis vid skiftbyte, så Stockholmspolisen hade dubbla personalstyrkan tillgänglig. Även aspiranter från polishögskolan sattes in.
Stockholm hade tur.
När terrordådet skedde på Drottninggatan pågick ett skiftbyte inom Stockholmspolisen. Därför hade man ungefär det dubbla antalet poliser tillgängliga, inklusive dubbla ledningsresurser. Hade terrordådet skett vid en annan tidpunkt hade utfallet och polisens möjligheter att agera varit rejält annorlunda.

I DN hävdar den så kallade "polischefen" Dan Eliasson att det var hans omorganisation som visade sin styrka. Detta stämmer alltså inte, utan det var ren tur. Ändå väljer Eliasson att ta åt sig äran. Inte heller handlade det om något internt arbete, utan enligt uppgifter var det istället SL som på eget initiativ tog fram bilderna på den misstänkte terroristen, inte polisens interna utredare, som famlade helt i mörker.
"När vi prövades i terror så stod vi pall för det, och var till och med starkare än tidigare." - Dan Eliasson till DN, som glömmer det pågående skiftbytet som dubblade polisstyrkan
I själva verket var det vanliga poliser i yttre tjänst som grep terroristen, och det skedde av i praktiken en ren slump och är inget som Dan Eliasson kan ta åt sig äran för. I själva verket skedde gripandet trots Eliassons omorganisation. Polisens insatsförbands operatörer var också sent på plats och på fel plats.

I övrigt så var man så underbemannade trots skiftbytets dubbla personal att man satte in polisaspiranter från Polishögskolan för att söka genom Åhlens efter terrordådet.
Dan Eliasson där han trivs bäst. Framför medias kameror.
Så det kan vara lämpligt för Dan Eliasson att hålla tyst. Men älskar man att stå i rampljuset så gör man. Som vanligt var det vanliga poliser på fältet som stod för insatsen, och inte Dan Eliasson. Och det var inte heller Dan Eliasson som sprang utan kroppskydd eller förstärkningsvapen i farans riktning efter avslutad ordinarie arbetstid.

I intervjun med Dan Eliasson förekommer ordet "jag" 28 gånger.
"Det är få offentliga tjänstemän som har varit så kritiserade som jag."
Vi vet, Dan. Det är på goda grunder.

Endast om Sverige har fortsatt tur kan man förvänta sig en så snabb och massiv polisinsats vid ett terrordåd. Normalt skulle polisen bara haft halva den bemanning man hade vid terrordådet på Drottninggatan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. Aspiranterna åker ju med som igv så inget konstigt att de var med. Däremot var det gynnsamt att de var på sina sista veckor i aspiranten och således hade en del erfarenhet.

  I övrigt är det som du säger totalt skitsnack att omorg hade något med det hela att göra.

  SvaraRadera
 2. Trodde annars av oranismens "sång" att det trivdes bäst i Thailand?!

  SvaraRadera
 3. i en annan stad hade man heller inte kunnat sätta in delar av livgardet..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, men det är väl rimligt att det finns mer resurser i Stockholm än annan stad. Finns ju några måltavlor där, är väl tex därför livgardet tex är där. Sen att man generellt har för dåligt med resurser gäller väl överallt.

   Radera
 4. Polisen är inte den enda myndigheten som mörkar brister, oförmåga och tillkortakommanden.
  Vanligtvis välunderrättade källor gör gällande att vid onsdagseftermiddagens granatattack mot den svenska FN-basen i utkanten av Timbuktu i Mali, blev skadeutfallet för den svenska personalen mer allvarligt än vad FM valt att offentliggöra. Beslut fattades i ett tidigt skede om att en allvarligt skadad svensk soldat måste skickas till Sverige för specialistvård. Besvärande brister i FM rutiner för medicinsk repatriering har emellertid satt käppar i hjulen. Såvitt känt befinner sig den allvarligt skadade fortfarande i Mali.

  Försvarsmakten - möter varje hot och löser varje utmaning...

  SvaraRadera
 5. "Hade terrordådet skett vid en annan tidpunkt hade utfallet [...] varit rejält annorlunda."

  När jag trodde allt som kunde vara sagt var sagt i frågan "terrordådet i stockholm" så hoppar Cornu in och smackar till med en riktig smash-hole-in-one-homerun-världsrekord-analys. Tack för att du aldrig slutar att spekulera fritt i alternativa verkligheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur vill ni, herr Stoffe, utstoffera Eder verklighet?
   Fritt fram, grabben...

   Radera
  2. Jag kör gärna vidare på verkliga verkligheten.

   Läser gärna wilderängs romansviter men det borde gå någon slags skiljelinje mellan den så kallade verkliga verkligheten och fiktionens värld.

   Men om vi ska ta faktisk händelse med allt vi vet om den i efterhand och sedan spekulera i den alternativa verkligheten "tänk om polisen inte råkade vara slumpmässigt överbemannade pga omständigheter" så kan jag inte förstå varför utfallet hade varit "REJÄLT" annorlunda.
   - Terroristen hade fortfarande kört ihjäl ett antal personer, krashat in i Åhlens och sedan flytt. Vi kan nog lugnt förutsätta att han inte var medveten om att polisen var inne i ett skiftbyte och anpassade sitt agerande därefter.
   - Polisen fick tag i gärningsmannen tack vare tips från uppmärksamma civilpersoner.
   - Det som hade sett annorlunda ut hade väl eventuellt varit omfattningen på avstängningen av hela centrala stockholm. Eventuellt hade vi inte fått se den där pressbilden när en sysslolös polis hjälper en gammal dam över gatan.

   Vilket leder mig till att detta bara är ett gubbsurt blogginlägg om en självgod polischef. I sammanhanget enligt mig "REJÄLT" ointressant. Att Eliasson är en mupp visste vi liksom redan.

   Radera
  3. ...så nej, Skiftbyten räddade INTE stockholm och polisen vid terrordådet på drottninggatan.

   Radera
  4. Nej, men det såg ( alltför ) bra ut på fotografierna.
   Verkade ju som om det alls icke var någon brist på dylika typer i Mälardrottningen.

   Radera
  5. Med andra ord borde titeln på blogginlägget vara "Dan Eliasson borde inte vara så jävla mallig över polisens mängdinsats efter terrordådet"

   Radera
 6. Eliasson är ju sosse, de beter sig på det sättet! Fullständigt felfria och med grandios självbild... Vidriga typer egentligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så hava de ock haft en del år på sig att "utvecklas"!
   1881( 1889) till nutid.
   Många mutationer, liksom...

   Radera
  2. Inga fördomar där inte. Seså Mnils ta nu din banjo och hoppa upp i trädet igen lille vän.

   Radera
 7. Just I detta fallet hade kanske beredskapspolisen kunnat vara användbar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte tillräckligt snabba ! Ehh, jag är på tjänsteresa i Berlin, kommer in om 2 dagar. :-)

   Radera
 8. Du har blivit omnämnd som "bloggaren Lars Wilderäng" i en ledare i NWT idag..
  http://nwt.se/asikter/ledare/2017/05/05/vad-ett-par-kronor-kan-stalla-till

  SvaraRadera
 9. När man studerar vid Polishögskolan är man polisstudent och sätts inte in (då det inte finns någon anställning) i arbete.
  När man är polisaspirant är man provanställd. Att dessa används när de är i tjänst är inte något märkligt.
  Man är alltså inte polisaspirant vid Polishögskolan.
  Ignorera för övrigt Stoffe, han förstår inte att du riktar kritik mot Dan Eliassons uttalande som sådant.

  PS: NI var på plats, vid GZ inom 10 minuter, på vilket sätt är det fel och långsamt? När man därefter fick reda på att GM siktats i Märsta åkte man dit. Att omnämna en polisiär specialenhet som ett insatsförband är ju lite sådär... DS.

  SvaraRadera
 10. Det var mina kollegor som tog första smällen. Ordningsvakter och väktare från Åhléns och därefter kom citygruppen och branschkollegor.

  Så polisen fick mycket bra stöttning av bevakningsbolagen.

  SvaraRadera
 11. Det var en fejkad händelse hela terrordådet.
  Det tar ju typ 5 minuters efterforskande att se att historien inte håller ihop.
  Fejkade vittnen, poliser och vakter överallt innan lastbilen krockade,
  vittnen som säger att de blev ombedda att lämna Åhlens innan krocken,
  fejkad bild på död Ebba och så vidare. Fattar inte att folk tror på detta.
  Ta fram dödsbevisen från den dagen.
  Kolla alla sjuka bilder i media som inte stämmer.
  Finns det någon som är skeptisk till Eliasson, Säpo, polis, brandförsvaret, kungahuset och
  alla andra teaterspelande personer och myndigheter?
  Jag är väldigt skeptiskt till vad som hände.

  SvaraRadera