Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-05-20 14:12

På trygghetsmässa i härliga Härnösand

Härliga och trygga svenska småstaden Härnösand håll idag en trygghetsmässa om samhällets och din personliga beredskap och trygghet. Förvisso veckan efter MSB:s beredskapsvecka, men på samma tema. Sammantaget en mycket kompetent och trevlig tillställning, som jag fick äran att inledningstala på inför en för ämnet och orten stor publik.
Teatern i Härnösand ligger som allt annat mycket centralt och lättillgängligt inom gångavstånd.
Nyrenoverat sal med nya stolar.
Härnösand är en lugn, fräsch och tryggt belägen kommun ungefär mitt i Sverige, med ett fungerande nöjesliv och en stad där man kan gå till allt. Kommunikationerna är goda med drygt 20 minuter med bil till Sundsvall-Timrå flygplats och järnvägsstation mitt i staden med utmärkta SJ 3000-snabbtåg såväl som Norrlandståg.
15:e och 16:e hemvärnsbataljonerna deltog på trygghetsmässan. Här med en särskild variant av
bandvagn 206, som MÖP:en kan identifiera korrekt på utseendet.
Några större hotbilder finns inte i kommunen och kommunens enda beredskapshandläggares risk- och sårbarhetsanalyser (RSA) handlar mestadels om brott i elförsörjningen, exempelvis på grund av väderhändelser. Annars brinner det då och då i stadens pelletsfabrik, men några andra större särskilda hotbilder finns inte.


Avsiktlig ordvits.
Missing People har blivit en mycket välorganiserad organisation hos civilsamhället,
som nu ger ett mycket professionellt intryck och verkligen gör skillnad.

MSB från Sandö var närvarande på mässan. Sandö håller i utbildningar för räddningstjänsten, och står redo
att återuppta utbildningar åt framtida totalförsvar om man åter börjar pliktplacera räddningsmän.
Härnösand kommunhus har avbrottsfri strömförsörjning via dieselkraftverk och kan fortsätta att fungera även om strömmen brutits. Man har krisledningsmöjligheter i kommunhuset, men saknar fortifikatoriskt skydd för detta. Skulle en kris inbegripa faktiska vapeninsatser mot kommunens centralort kan man dock omgruppera till närliggande länsstyrelsens skyddade ledningslokaler, men då det knappast finns några kritiska mål inne i staden är antagligen behovet begränsat.
Centralt (ja, allt är centralt i Härnösand) hittas räddningstjänsten i bakgrunden, nära ICA Maxi.
Räddningstjänsten, och alltså närvaron av civilt totalförsvar, består av heltidsbrandstationen i Härnösand, samt ett frivilligt brandvärn i Viksjö, och ingår i räddningsförbundet Ådalen-Höga Kusten tillsammans med Kramfors och Sollefteå kommuner för att kunna koncentrera resurser vid behov. För krigshändelser är förstås organisationen för liten, liksom i resten av landet, och skulle behöva pliktplacering av pliktutbildade (3 månadeR) räddningsmän samt tillhörande förstärkningsmateriel. Detta är dock något som försvunnit i hela landet under den strategiska blackouten och inte ens står kvar i förråd längre.
Västernorrlands landsting ställde ut med ambulanssjukvårdare. Här två medarbetare som på
grund av anledningar förvisats till administrativ tjänst tillfälligt.

Civilsamhället var också representerade via Sjöräddningssällskapet, som står för ca 80% av den svenska
sjöräddningen, helt privatfinansierat utan skattepengar och enbart med frivilliga resurser.  Civilsamhället kan och vill.
Som fritidsbåtägare kostar ett medlemskap endast 800:- SEK, och då kan man även få preventiv hjälp, t ex bogsering
vid motorhaveri om jag förstod rätt.

Sjöräddningssällskapet har nyligen fått sponsring med individuella särskilt utrustade livvästar åt sin frivilliga
räddningspersonal.

Härnösands kommuns frivilliga resursgrupp (FRG) om cirka 35 personer med livslång kompetens från alla möjliga
håll - poliser, militärer, idrottslärare, sjukvårdare mm står redo att bistå kommunen vid kris.

Även ordningsmakten ställde ut på trygghetsmässan.

Hemvärn från 15:e och 16:e hvbat. Inklusive patrullhund (ur bild).
Härnösand är mycket vackert, där det ligger på en grupp öar ute i skärgården. Samtidigt är orten inte större än att det är gångavstånd överallt. Det inkluderar en ICA Maxi alldeles intill den centralt placerade fräscha järnvägsstationen.
En av stadens många broar.
Härnösands fräscha järnvägsstation.

ICA Maxi intill stationen.
 Kommunikationerna med tåg norrut är mycket goda och det är exempelvis enkelt att ta sig till Örnsköldsvik. Söderut hittas dock en flaskhals där tåget bara håller 80-90 km/h ner till Sundsvall vilket gör att det ter sig enklare att jobbpendla norrut än till Sundsvall. Tidigast år 2022 avses att bygga bort denna långsamma sträcka, som är en belastning för hela den norra halvan av landet.

Annars är närheten till Sundsvall-Timrå flygplats, med trefilig E4 hela vägen, ett stort plus. Med bil tar det 20-30 minuter, eller snabbare än mellan Stockholm och Arlanda. Kommunen var inte med och köpte upp flygplatsen när staten lade ner, varför man inte har sitt namn på flygplatsen, vilket kanske kan vara marginellt förvirrande.

Delad flygtaxi in till Härnösand kostar 315:- kronor och är det enklaste sättet för transfer, då det inte finns några flygbussar. Direktflyg går bland annat från Göteborg, Stockholm och Luleå.

I övrigt stiftade jag bekantskap med många trevliga blogg- eller bokläsare. Som alltid är personer så här från Mellansverige trevliga.

Samt en lokal foliehatt, som trots den tidiga timmen doftande av alkohol försökte förklara för mig hur dum i huvudet jag var som vägrade ta till mig sanningen. Han förklarade att "bloggare på Internet har gått på Chalmers och tror de kan något och tror sig vara så jävla intelligenta men kan inget om verkligheten" och kompletterade med att "tror du det som skrivs på Internet är sant - det är det inte" och fortsatte sedan med att överlamra mig med konspirationsteorier. Som han läst på Internet. Tydligen var det freemasons som låg bakom allting, vilket visar att han fått sina konspirationsteorier från amerikanska konspirationssajter. Vad Frimurarna var för något kände han inte till. Eftersom jag inte tog till mig hans sanningar var jag tydligen en freemason eller åtminstone avlönad av dessa, samt var ointelligent. Det är alltid intressant att träffa foliehattarna i verkligheten, då det bekräftar alla fördomar om dem. Dock är de generellt ofarliga, åtminstone när man är omgärdad av både polis, räddningstjänst, amulanssjukvårdare och hemvärn - vilka alla torde ha utbildning i akutmedicinskt omhändertagande.

Jag har för övrigt inte gått på Chalmers. Jag har min examen från Göteborgs Universitet. Foliehattens argumentation var alltså felaktig.

Sammantaget ett mycket trevligt besök i en trevlig kommun, som genomförde ett mycket välarrangerat arrangemang. Hade gärna stannat längre och återvänder gärna till Härnösand igen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

36 kommentarer:

 1. Svar
  1. Bloggaren fick inte ligga vid Chalmers, men James Mathews fick Pippa Middleton...
   http://edition.cnn.com/2017/05/20/world/pippa-middleton-wedding-day/index.html

   Radera
 2. Var skepparn i Härnösand?

  SvaraRadera
 3. Förresten Lars, KA5 var väl där förut? Såg du några spår av det eller FM förutom HV?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marinkommando Nord och KA5 låg i Härnösand. Kvar på samma område finns nu Härnösands garnison. En bit ut i "skärgården" ligger Hemsö fästning, som numera är museum.

   Radera
 4. Du aktade dig väl från fågelinfluensan i Här nös and?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skepparns anda(/e) lever vidare :)

   Radera
  2. Appropå. Tycker nog inte att skepparn bidrog till någonting alls, utom för de belästa stofiler som jag. Men vem bryr sig.l

   Radera
 5. Nice, men hur många tiggare såg du, hur mkt kommer kommunalskatten att höjas kommande år för att försörja ekonomiska flyktingar från uländerna ? Är burksamlarmarknaden väldigt överetablerad ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bilbränderna har väl ökat här också eller?

   Radera
  2. Ja, allt handlar ju om invandring. Det får ju inte er att framstå som några haverister eller enkelspåriga.

   Jag såg inte en enda tiggare eller bilbrand. Två välartade invandrarfamiljer fanns på perrongen, en åkte lokaltåg till Sundsvall och en tog SJ:s snabbtåg mot okänd destination. Er systemkollaps lös helt med sin frånvaro.

   Fanns inte ens något klotter.

   Radera
  3. För övrigt anser jag att Kartago bör förstöras

   Radera
  4. Tiggeriet är en landsomfattande industri, så du behöver inte fråga.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Allt handlar naturligtvis inte om inte om invandring men en oproportionerligt stor del gör det. Se t.ex dagens artikel i DN om gängskjutningar.

   Radera
 6. Verkar bra, kanske man kan flytta dit ? Köpa en billig stuga i skogen, fixa en bunker, lite truppmina-12 osv för att skydda gränsen... Men finns det mer en ett systembolag ? Det blir ju så pinsamt att köpa en massa öl varannan dag på samma ställe, så behöver en tre-fyra olika att rotera imellan. Och är det bra 4/5G täckning, finns det butiker med asiatiska specialiteter ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skitenkelt att göra sitt eget öl i 50 liters dunk, häll i lite mer socker så det når anständig procent, tappa på 2 liter PET och förvara i källaren. Det behöver dock dekanteras vid tapptillfället, och man måste såklart hälla upp hela flaskan i samma moment. Förövrigt håller jag med, låter som en någorlunda vit fläck på den mångkulturella kartan. Ligger dock lite långt Norrut för min smak.

   Radera
 7. Härligt att allt verkar så fräscht däruppe! Jag har slagits senaste året av hur sunkigt Stockholms Central blivit - alla skrymslen, hissar (med icke fungerande dörrar, sorry till alla med speciella behov) mm stinker urin när man passerar på morgonen, förutom att där runt entréerna står ett hundratal män vars funktion tycks vara att bolma på en cigg.
  Foliehattarna är överallt! - häromdagen på sergelstorg då jag passerade en stor grupp afrikaner som rökte jazztobak flög en på mig - trodde först han tänkte rycka min kasse med blåmusslor, men nej: tänker du på livet efter döden...känner du Jesus Kristus...det tråkiga var att man fick känslan att han bara härmade en frikyrkofoliehatt av ironi...

  SvaraRadera
 8. Var du och kollade stans berömda 'cykelställ'

  SvaraRadera
 9. Kul med en trygghetsmässa. Själv känner jag mig helt trygg där jag bor på gräddhyllan med sjöutsikt. Bara gourmet- och fiskbilens försäljare som jag måste avvisa ibland.

  Enär jag bott både i små och stora samhällen tror jag mig besitta en viss kunskap på området. Och där ger jag små orter 10 poäng, då dess invånare, frånsett vissa foliehattar, är mycket tillmötesgående och trevliga.

  Förmodligen beror trevligheten på att man kan tänkas möta samma person igen, och då är det ju bra att inte bränna alla broar vid första mötet.

  Man kan även tänka sig att mindre orters invånare har mer tid till övers än imaginärt stressade storstadsbor.

  Således tummen upp för obygden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Obygd är en trist miljö,
   ensam får man stå i kö...

   Radera
 10. Bloggen har kommit att bli väldigt ryskinfluerad - kulturellt sett. Bert Karlsson framstår som en kulturell gigant jämfört med den här babianbloggen.

  Härnösand är residensstad i Västernorrlands län och stiftsstad. Här sitter både landshövding och biskop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bert karlsson ÄR en kulturell gigant genom sin gärning. Det är inte något som han "framstår" som, utan något han ÄR. Dessutom en välvillig själ som kombinerar nytta med nöje för allas vårt bästa, till billigaste möjliga pris. En man som är otroligt frånstötande och samtidigt Jesus. En som personifierar allt som PK avskyr och älskar. Hur skall man bli klok på en sån människa?

   Således ett synnerligen dåligt negativt exempel.

   Radera
  2. Och för svenska mått mätt ÄR han en superentrepneör, såna som vi enligt högerhalvan behöver fler av, fast de agerar tvärt om.

   Radera
  3. Hej Bert - du är säkert trevlig på många sätt, men du är INTE någon kulturell gigant!

   Radera
  4. PS Skara är också stiftsstad. Om du klarat av att komma ihåg en så enkel sak hade du haft det mycket lättare på lokalplanet.

   Radera
  5. OK jag har nu definierat Bert som en kulturell gigant. Om jag har fel så snälla, visa var jag går fel.

   Radera
 11. Pjäsplatsbandvagn 2064. Ja, jag är MÖP (kan man vara det som anställd?) samt att jag tjänstgjort alldeles för länge på just en sådan vagn.

  SvaraRadera
 12. När övertecknad i slutet på 80-talet gjorde VÄRNPLIKTEN uppe i Boden fanns det på samma "lucka" några "intellektuella" från just Härnösand. De brukade berätta om hur "trångt" och "inskränkt" H-sand kändes för dem och att de hela tiden brukade bli "jagade" av ortens lokala "raggare" eftersom de var "svartklädda" och hade andra intressen än bilar, brudar och bärs!

  SvaraRadera
 13. Mycket trevligt reportage. Men kära Lars, för gudars skull, när du tar porträtt, se till att exponeringen ligger rätt på människorna du plåtar och inte allt krimskrams runtomkring eller, gudar förbjude, på fönstervyn vid inomhusbilder eller himlen utomhus. När du tar helkroppsporträtt, se då till att få med hela kroppen. Hugg inte av fötterna för att visa mer av en vit vägg bakom ovanför människorna.


  Apropå trygghet så har Per Gahrton nyligen kommit ut som putinist. Det kanske inte var en nyhet förstås, jag vet inte, jag följer inte karln. Han gjorde i alla fall ett inlägg i Sydsvenskan häromveckan där han svängde sig med begreppet russofobi och beklagade sig över den, enligt hans utsago, för Ryssland provocerande militärövningen Aurora 17.
  http://www.sydsvenskan.se/2017-05-08/dags-for-rodgrona-fredsvanner-att-ryta-till-i-natofragan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Per - "Håll truten" - Gahrton är en rabulist, yrkesdemonstrant och "tomte" vars ord man inte behöver fästa alltför stor vikt vid !

   Radera
  2. Tvivelsutan har rattfylleristen Gahrton sällat sig till den skara av perfida mörkermän – Linderborg, Schori, Hirdman, Blix, Göransson m.fl. - som ägnar sig åt att skamlöst kolportera ut krigsförbrytardiktaurens i Kreml bisarra narrativ…

   Radera
 14. För er som inte besökt Hemsö fästning, kan jag rekommendera ett besök. Varning för svåra nostalgiattacker med sentimentala inslag dock. Dofter, typsnitt, ord, förkortningar, synintryck, tränger djupt in i de av oss som levde hungriga, trötta och frusna i något som -när det var verklighet- kändes som obeskrivlig oändlighet i våra unga liv. Passa på att käka i restaurangen efter den guidade turen. Mycket och helt ok käk.

  SvaraRadera