Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-05-21 17:48

Ny värmekarttjänst för lägenhetspriser i våra storstäder

En läsare har satt ihop en ny värmekarttjänst för lägenhetspriserna i våra storstäder. Tjänsten täcker in Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala och har utifrån Boolis data prisutvecklingen visualiserad tillbaka till 2012.
Bopriskartan för Stockholm första kvartalet 2015 respektive 2017. Källa: Bopriskartan/Booli.
Tjänsten heter Bopriskartan hittas här.

Man kan t ex se hur 100 000-kronor per m2-priser började i Stockholm på Östermalm runt årsskiftet 2014 - 2015 och hur priserna sedan spred sig västerut, och sedan mot slutet av 2015 bredde ut sig över inte bara Östermalm, utan även Vasastan, delar av Kungsholmen och ner mot Nytorget på Söder.
Lägenhetspriser i centrala Stockholm tredje kvartalet 2015. Källa: Bopriskartan/Booli
Sedan årsskiftet har priserna i centrala Stockholm exploderat enligt kartan, som baserar sig på avslutspriser enligt Booli.
Södermalms heta pulserande uteliv natten lördag - söndag runt tvåtiden.
Här korsningen Södermannagatan och Katarina Bangata, med heta Nytorget runt hörnet. Jag har fler bilder, alla helt tomma på folk. Gissningsvis har man inte råd att gå ut, pga räntebetalningarna på lägenheterna.
Överlag en trevlig tjänst att studera.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Folk på Söder har inte råd att gå ut på lokal, det får turisterna stå för. Restauranter lägger ner och byter ägare titt som tätt. Precis som i alla städer och hålor.

  Vi är ju ändå bättre på att laga mat än kocken runt hörnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte snarare den gamla vanliga orsaken?

   En höginkomsttagare måste jobba flera timmar för att ha råd att leja någon i en timme. Oavsett om det är snickare, målare, frisörer, kockar eller liknande. Detta i sin tur gör att man tar ledigt för att göra det själv. För att parera detta så jobbar folk i dessa branscher svart, annars får de inga uppdrag. För att parera svartarbetet så sänker man arbetsgivaravgifter och skatter specifikt mot de grupper som fuskar. Iom detta så signalerar man att fusk lönar sig och så är kaoset igång.

   Sverige är ett sjukt land. Nordea-soppan visar på ett bra sätt hur sjukt Sverige är.

   Radera
  2. Och för att knyta an till bostadspriserna så är de en direkt konsekvens av skyhöga lönekostnader för arbetare. Sjunker priserna kommer det bli tvärstopp i byggena vilket kommer skapa en ny brist likt den vi haft tidigare. Vi har ingen brist idag men priserna är ändå skyhöga och måste vara det för att täcka kostnaden för byggena.

   Det är verkligen en problematisk situation och än värre blir det om man börjar titta på de grupper som inte har så stort ekonomiskt utrymme. För dessa finns det helt enkelt inga bostäder.

   Radera
  3. Nåja, det verkar inte gå någon nöd på restaurangerna ändå. Tvärtemot bloggens anekdoter äter vi ute mer än någonsin.

   "Restaurangernas försäljningsvolym steg med 7,5 procent under mars 2017 jämfört med samma månad föregående år. Den största uppgången var hotellens restaurangförsäljning, som ökade med 16,7 procent.

   Samtliga restaurangkategorier uppvisade positiva försäljningsvolymer under mars månad, lägst utfall hade trafiknära restauranger med en volymutveckling på 0,7 procent. Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 10,7 procent i mars, jämfört med samma månad föregående år."

   Radera
  4. Nej, de jobbar ju fortfarande svart och i de fall de jobbar vitt subventioneras man av skattebetalarna genom sänkta arbetsgivaravgifter, sänkt moms, lönebidragsanställningar osv.

   Gissa hur bra det skulle gå om man jobbade helt vitt och hade samma regler som som Sverige i stort. Ett stekt ägg, tack. Det blir 300 kr.

   Radera
  5. Vi har tillräckligt med disponibel inkomst för att kunna gå ut och äta även till dagens "höga" priser.

   Det finns en del fiffel absolut, men så särskilt mycket är det inte. Det förklarar dessutom inte att branschen växer så pass. Sanningen är att svenska hushåll har gott om rena nöjespengar nu när det är så billigt att till exempel bo, samtidigt som man tjänar mer.

   Radera
  6. Men dagens priser är ju inte höga, de är subventionerat låga, precis som bruksvärdeshyrorna. Sen tror jag du underskattar fifflet, en del av fifflet försvann med mer subventioner men i stort är det givetvis kvar. Sen är det stor skillnad på olika typer av restauranger och nöjesetablissemang.

   Visst har vi gott om nöjespengar men det ändrar inget i sak för mig. Vi har en grundläggande problematik i samhället med systematiskt skyhöga skatter som i princip omöjliggör privat konsumtion inom vissa sektorer till det faktiska priset. Istället för att inse detta och rätta till felen subventionerar man vissa branscher på bekostnad av andra branscher.

   Det har väldigt lite att göra med huruvida vi har råd att äta subventionerad lunch ute till ett pris som förvisso är högre än att laga maten själv men fortfarande såpass nära självkostnadspris att det kan vara värt det. Men så skulle det inte vara utan fusk och subventioner.

   Vi tycker helt enkelt olika här.

   Radera
  7. Du har rätt i att ROT/RUT/sänkt restaurangmoms/lägre arbetsgivaravgift för ungdomar är ett sätt att stötta upp konsumtionen av (personalintensiva, dyra) tjänster.

   Jag skulle också mycket hellre ha generellt lägre skatter. Frågan är vad alternativet i detta fallet är..,.

   Radera
 2. OK, så nu har man hittat smittkällan, den är på Östermalm.Vad föreslårdu att vi göråt saken? Karantän följt av sanering? Det funkade väl på Norrmalm?

  SvaraRadera
 3. Stockholmare är smartare än lantisar. Speciellt de på Drottninggatan.

  SvaraRadera
 4. Gissningsvis går folk inte ut på krogen vid tvåtiden runt nytorget då alla krogar i närheten har stängt vid det laget...

  SvaraRadera
 5. Det såldes en etta för 108000/m2 i Bararmossen i april...

  SvaraRadera