Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-05-04 18:52

Moskva river bostäder för vanligt folk - våldsamma protester

Den korrumperade borgmästaren i Moskva har beslutat att riva bostäder för vanligt folk, sk Chrustjevkahus, och istället låta bygga lyxbostäder och skyskrapor ingen har råd med för att göda den kriminella makteliten och visa upp en fin Potemkinkuliss för besökare. Några alternativa bostäder erbjuds inte. Nedan erbjuds en del foton på misären i Ryssland bortom turiststråken.
Bokstavlig Potemkinkuliss, som ska dölja taggtrådsstängsel i S:t Petersburg. Läsarfoto.
Ryssland, ett diktatur som hyllas av sk Sverigevänner är ett land som trots att det gått 25 år sedan kommunismen föll fortfarande till större delen lever i fruktansvärd misär. Undantaget är en del uppvisningsplatser i Moskva och S:t Petersburg ("Piter" nedan). Den vanligaste gatan i bebyggelse är annars inte asfalt i Ryssland, inte ens grus, utan lera.
En gata i Kystjum. Lera som beläggning. Sverigevännernas förebild. Något nyare hus än Chrustjevka, men femvånings modulhus med samma tänk. Läsarfoto.
Däremot satsar man som bekant enorma summor på sitt militära försvar, medan större delen av Ryssland lever i en misär marginellt bättre än under kommunistdiktaturen. Undantaget är förstås den kriminella makteliten inom diktator Vladimir Putins parti Förenade Ryssland och anslutna kriminella organisationer och stödjande korrumperade oligarker. 
Typisk sovjetlänga i Piter. Lite större modulhus. Läsarfoto.
För att putsa till fasaden i Moskva har den korrupte borgmästaren nu tillsammans med byggbolag beslutat att riva alla sk Chrustjevkahus, typiska femvånings modulhus byggda på 60-talet, mycket påminnande om det svenska miljonprogrammet. Detta är bostäder för vanliga människor, byggda med sovjetisk kvalitet, dvs de står fortfarande och vatten, avlopp och el fungerar oftast. 
Sådana här Potemkinkulisser ska byggas för att putsa fasaden och gömma misären. Med Sotji-kvalitet. Läsarfoto från Piter.
Som framgick i Sotji-OS är normalt nybyggen i Ryssland - om de inte är till den kriminella makteliten som dödar dig om du slarvar - av en så usel kvalitet att en nybyggd svensk bostadsrättsförening med enstegstätad mögelfasad och rinnande vatten på väggar och golv framstår som ett paradis.
Den skattebefriade frihandelszonen Kaliningrad. Läsarfoto.
Men nu ska det byggas skyskrapor och mycket dyra lägenhetet i Moskva, som Potemkinkuliss för att sopa misären under mattan. Chrustjevkahus ska rivas, trots att lägenhetsägarna protesterar. Varifrån pengarna kommer är oklart, men borgmästaren lär inte bli fattig oavsett om det byggs eller ej.
Boendeparkering i den skattebefriade frihandelszonen Kaliningrad och "Sverigevännernas" förebild. Läsarfoto.
Det sägs att de upp till en miljon Moskvabor som blir av med sina bostäder ska erbjudas något likvärdigt, men något sådant finns inte och avses inte heller byggas.

Det hela har lett till våldsamma protester - i ett Ryssland där det är förbjudet att demonstrera - och rent av våld. Ont om engelskspråkiga artiklar om detta, även om de finns på den ryskspråkiga delen av Meduza.

The Guardian anger att otroliga 7 900 kvartersbyggnader i Moskva ska rivas och de privata lägenhetsägarna ska ställas på backen. Tidigare liknande projekt har bara ordnat nya bostäder åt 30% av de drabbade. En Moskvabo konstaterar att det är som Stalins folkförflyttningar och att renovera 60-talshusen är det inte tal om. 

Översatt till svenska förhållanden är det som att riva alla lägenheter byggda på 60- och 70-talet, och då inte bara i förorterna, för att sedan slänga upp lyxlägenheter väldigt få har råd med. Eftersom sk Sverigevänner hyllar Ryssland som det förlovade riket, så kan man väl förmoda att de vill ta efter?

Vi avslutar väl med en video från Sverigevännernas hyllade Ryssland? Förstås bara ett litet, litet urval av 1000-tals liknande (och ofta värre) scener att hitta på Youtube.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

28 kommentarer:

 1. Är det för att Chrustjef var Ukrainare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde det förresten inte kallas Putinkinkuliss istället?

   Radera
 2. Ungefär som i Swe, när gamla hyreslgh renoveras och lyxifieras mot innehavarnas vilja, med en stor hyreshöjning som följd.
  Eller Hammarby sjöstad.
  Eller kommuner som flyttar gamlingar till containers för att istället köpa bostadsrätter åt flyktingar.

  Sorry, men ungefär samma nivå på inläggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tala för dig själv!
   Fast : Riktigt så uselt var ju inte ungens studentboende i Sjöstaden.
   Trots allt överspelat. Lite för många trängselavgifter för att taga sig dit.

   Radera
  2. @BiQ Nej. Det är inte så. I Sverige uppmärksammas det som något som går att göra något åt, och protesterar du blir du inte slagen av polisen. Klart det finns problem, men till skillnad från situationen i Ryssland är det inte samma hopplösa känsla som den ordinarie medborgaren känner.

   Radera
  3. Bara nästan. I Sverige är man oxå nästan rättslös numera, om man inte har stålar och kontakter.

   Antag att jag bor i en fin gammal hyres-lgh från 60-talet, med vita kakel och en stålplåts-diskbänk i köket, allt är funktionellt och fint, perfekt för mig, låg hyra, jag trivs väldigt bra här !

   Sen bestämer fastighetsbolaget och staten att dom vill renovera. Jag har ingen talan, kan inte stoppa det hela. Dom fixar om hela lgh, ändrar allt, och höjer sen hyran med många tusen per mån.
   Hela mitt liv kraschar, och min ekonomi-plan är nu kaputt. Har inte råd längre....

   Som i Ryssland-exemplet !

   Radera
  4. I Moskva-exemplet ÄGER man sina lägenheter. Äger du din hyresrätt?

   Radera
  5. Som Cornucopia sade. Att det sker nu stora hyreshöjningar kan också bero på kass skötsel från tex kommunens eller fastighetsägarens sida. Inte att staten bestämmer det.

   Radera
  6. Äger man verkligen dem? Man tog/fick dem när kommuniststaten inte längre fanns kvar som ägare? Om den nu återupprättats borde ju kommuniststaten få tillbaka sina lägenheter, och annat. Det vill säga allt.

   Radera
  7. Man äger lägenheter i Ryssland men oftast inget man heller köpt utan fick överta av staten. Så om nu staten tar dessa ifrån dig, no big loss?

   Radera
  8. Ser ni inte Cornu för allt skit han väljer ut att publicera istället för att ta upp viktiga problem i Sverige. Cornu har enligt min uppfattning minus i trovärdighet vad gäller allt som har med Ryssland och Nato att göra. Han är helt enkelt USA Deep States/Israels handgångne man vare sig han är medveten om det eller ej. Tror dock inte LW är idiot varför ett värre scenario är troligare.

   Radera
 3. Nä, det hjälpte ej!
  Inte ens den klassiska råttan i affären botade mig.
  Hungrig ändå!
  Lager scenen bäst!
  Fasar inför egen flytt.
  Torde bli orolig nattsömn...

  SvaraRadera
 4. Tror iof det finns många Sverigevänner som inte har Ryssland som förebild, likväl som det säkert finns en hel del folk på vänsterkantigt och övrigt folk som vurmar för Ryssland av olika anledningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det ett vackert namn.
   Forntida svenskbragder...

   Radera
  2. Skepparn, han syftar på att det i (sd) finns (minst?) Två falanger, den nykarolinska och den rysslandsvänliga.

   Radera
  3. Tack för ditt påpekande.
   (Vänlig sluta med stor bokstav...)
   Jag lever i Vikingatid. Roslagsfolk och dylika ting...
   Nutid allt för rörigt för mig!

   Radera
 5. Ja Ryssland är väl traditionellt V's förebild !? Bloggen kör alltså med falska nyheter och försök till att skicka Confundiatus-besvärjelser över svenska folket...

  Hungary is cool, bra och trevlig politik och lyckosam politik, så dom vill man nog inte jämföra med -- ?

  SvaraRadera
 6. Nu återstår bara den spännande frågan hur detta skall kunna knytas ihop med att det på något sätt också är Donald Trumps fel? Kanske skall det också bli en golfbana i centrala Moskva till hans ära? ;-)

  SvaraRadera
 7. Om videon: I Ryssland är allt möjligt som ni ser.

  On topic: Det ser ut som en rysk variant av det som man provat i resten av världen: "Vi bygger oss rika för onsättningens skull och snor pengar av pengaflödet."
  Som det påpekas här har det ju visat sig att de sovjetiska byggarna inte var så dåliga iom att byggnaderna står och en hel del saker fungerar trots ibland useöt underhåll, nerpissade sk podjezd, ingångar med tillhörande solrosfröätande halvkriminella gopniks och ingen belysning när man skall hem till översta våningen utan hiss.
  Och som ni läst så äger folk lägenheterna.
  Så hur görs detta?
  Har inte följt alla nyhetee om det men om man skall utgå från hur det blivit på Krim, andra delar av Moskva och Ryssland så är det att fastighetsaffärer som är ingånga för flera år sedan förklaras via domstol ogiltiga eller ha slett på ett olagligt sätt, varefter de återgår till tidigare ägaren, det vill säga munipaliteten (läs staden).

  SvaraRadera
 8. Varifrån Cornu, kommer ditt patetiska rysshat?
  Gång på gång har du blogginlägg pekat på hur dåliga ryssarna är, att de snart går i konkurs, att det är en bananrepublik, att de hotar Sverige osv.
  Faktum är att deras ekonomi är är långt mycket bättre än många västländers i det att de inte har skuldsatt sig.
  De är en av världens största exportörer av olja och gas, de är världens största veteexportör, de är av en av världens största kärnteknikexportörer, de är en av världens största vapenexportörer, de är en av världens största exportörer av diverse mineraler och metaller, de är på gång att segla upp som en av världens största exportörer av ekologiska livsmedel osv.
  Låter inte som en bananreplik i mina öron.
  Dessutom köper de stora mängder guld för att parera den oundvikliga monetära katastrofen som väntar runt hörnet för hela världen.
  I Sverige vet vi inte ens var guldet finns och Ingves fortsätter låta tryckpressen gå på högvarv, vilket kommer sluta i katastrof.
  I själva verket är det Sverige som via Nato hotar Ryssland mer än vad de hotar oss.
  Fokus borde läggas på Sveriges interna förfall, vi kan inte skylla på Putin hur mycket man än ogillar honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe
   Det är ju inte ryssar per se det handlar om utan regimen och korrupta politiker.
   Du nämner det själv - nästan oavsett vilken naturresurs man tittar på så finns det antingen mängder av den i Ryssland eller så är landet helt enkelt ledande på den. Men varför lever inte vanliga ryssar som schejkerna i Dubai då? Varför över över 16% i fattigdom under det officiella levnadsminimum, varför lever de i dragiga, kalla hus i ett land där vintern är hård? Såpass att det växer världsunika bajsstalaktiter eller stalagmiter från taket när avloppet slutar fungera och den lokala stadsdelsförvaltningen lankt skiter i sineven befolkning.
   Västvärlden har en ekononi där krediter och skuld är en del av det ekononiska kretsloppet. Och Ryssland har inte så stor officiell statsskuld förvisso. Men det är inte allting i en ekonomi. Det handlar äve om tilltro - inte bara hur stort guldberg någon sitter på.
   Och till sist.
   Exakt hur hade du tänkt dig att Nato skall hota Ryssland via Sverige när Sverige har ingen stor försvarsmakt?
   Var har du sett dessutom att Ryssland skall segla upp som en ekologiskt storproducent? Och varför just exportörer? Är det tanken att ryssarna själva skall fortsätta äta sämre mat bara för att exportmaten får de mer betalt för? Det gagnar inte vanliga ryssar om de inte får ta del av den påstådda ekologiska maten.

   Radera
  2. Träd säljs också. Och vi köper...

   Och det är inte nämnt alkoholkonsumtionen, livslängden eller narkotikabruket heller.

   Nästa: "JA MEN [Annat land] DÅ!!"

   Radera
  3. Du glömde HIV-epidemin.

   Radera
  4. Inte lätt att minnas allt!

   Radera
  5. Desdutom är det Sverige som hotar genom NATO. Det brukar ju vara USA annars som beskylls för det, vi är visst mäktigare än jag trodde

   Radera
 9. Den privata äganderätten var satt på undantag under Tsartiden om du nu inte var vän med tsaren eller riktigt rik

  Den privata äganderätten var satt på undantag under Sovjettiden om du nu inte var högt uppsatt inom Partiet eller supkamrat med Stalin, "Chrusse", Bresjznev eller hade kunnat skaffa dig pengar via kontakter och korruption

  Den privata äganderätten var satt på undantag idag under Putin om du nu inte är kompis med Putin eller oligark eller hade kunnat skaffa dig pengar via kontakter, korruption och ren stöld av statlig egendom...

  SvaraRadera
 10. Intressant att se rivningskonflikterna gå av stapeln. Veteraner och rysspatrioter är inte så lätta för t.ex maffian att vräka.
  Ibland slinker det ut klipp som är intressanta

  SvaraRadera
 11. Allt sovjetiskt / ryskt är INTE skrutt, pegamoid och guttaperka!
  I min ägo har jag en SOVJETISK tillverkad bensindunk av klassisk jeepmodell sedan 70-talet... I den förvarar jag mitt rotationsförråd av bensin. Trots ihärdig användning av först min far, sedan av mig i minst 35 år så har gummipackningen som tätar påfyllningshålet INTE torkat eller på anant sätt fallit sönder !!

  Men så tillverkade väl den sovjetiska fabriken även dessa bensindunkar åt RÖDA ARMEN och man visste att om kvaliteten inte var av toppkvalitet så väntade Sibirien...

  SvaraRadera