Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-05-29 20:37

MÖP-måndag: ÖB Micael Bydén räddar veterandagen åt tågstrandad veteran

Dags för MÖP-måndag igen, och denna gång handlar det om den genomgående omåttligt populäre chefen, överbefälhavaren Micael Bydén, som idag räddade veterandagen åt en tågstrandad veteran.
Överbefälhavaren Micael Bydén, fyrstjärnig general.
En veteran skulle idag ta tåget till Stockholm för ett 50-årsjubileum i samband med veterandagen, men blev sittande på ett försenat tåg. Detta twittrades ut av en privatperson som satt bredvid, fångades upp av Försvarsmakten, och nu kommer veteranen mötas av ÖB Micael Bydén, som kompensation för att ha missat själva firandet.
Överbefälhavare Micael Bydén tar sig tid att ställa upp på en selfie.
Genomgående är överbefälhavaren Bydén omåttligt populär i leden. Han sägs aldrig glömma ett namn, inte ens på någon i anonym uniform, och har en social kompetens som är perfekt för rollen som ÖB. Samtidigt som han ska råda över Försvarsmaktens helhet och kämpa mot snåla politiker, så tar han sig tiden för personliga engagemang som för veteranen ovan. Eller så rockar han loss med falsksång på scenen tillsammans med Fältartisterna under Veterandagen. För övrigt inte första, och knappast sista, gången han bjuder på sig själv i sång på scen, även om det kanske inte är inför den svenska allmänheten utan bara för skaror av kvinnor och män i grönt eller blått.
Micael Bydén lyssnar ingående på en av sina underställdas synpunkter och funderingar på Försvarets Forum i Almedalen.
Sammantaget är Bydén rätt man på rätt plats och betraktas knappast bara som chef, utan också som en ledare de underställda följer. 

Samtidigt står och faller förstås inte svenskt försvar med ÖB. Sverige leds i krig inte direkt av ÖB, utan av insatsledningen INS, uppdelat i insatsstaben INSS, armetaktisk stab ATS, flygtaktisk stab FTS och marintaktisk stab MTS, samtliga med tillhörande chefer och ledningspersonal.
Alltid tillgänglig.
Men ÖB besitter utifrån den allmänna uppfattningen absolut de egenskaper som de anställda och frivilliga inom svenskt försvar ser upp till. En korrekt och bra rekrytering till posten av försvarsminister Hultqvist är nog den samlade bedömningen.

Samtidigt kan man under den sociala ytan ana en sann krigare, som kommer vara en stenhård och beslutsam tillgång den dag det smäller.

Tillägg: Foto från ÖB:s separata träff med den försenade veteranen finns här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

32 kommentarer:

 1. Intressant med en flygare som ÖB, normalt är det någon från armén eller mera specifikt, pansartrupperna eller artilleriet, som har de strategiska och ledningsmässiga konkurrensfördelarna. Men, har man inga marktrupper att tala om så väljer man chef från det forum som har lite batalj att leverera. Flyget !

  SvaraRadera
  Svar
  1. ÖB-posten roterar, föregångaren var från armén o ÖB innan honom kom från marinen

   Radera
 2. Rent spontant tycker jag han gett ett väldigt stabilt intryck från det lilla man ser på Tv och andra media.
  Får hoppas vi slipper krig under hans tid som ÖB.

  SvaraRadera
 3. ÖB verkar vara en mycket bra ledare. Tänk vilket land Sverige varit med liknande personligheter som statsminister, finansminister och justitieminister.

  SvaraRadera
 4. Varför satsa så mycket på krigsförberedelser Cornu?
  Har du inga andra tankar i huvudet än domedagen.
  Vi är ju ändå ett land utan kärnvapen.
  Bättre att hålla goda relationer för ett litet land. Det var så vi överlevde andra världskriget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men, har du huvet under armen? Alla länder har krigsförberelser. Man kan inte som ett land klara sig med endast "goda relationer".

   Radera
  2. En intressant fråga som sällan debatteras sakligt i en sansad ton. Krigshetsare blir det, och fredsrörelse åt andra hållet. Men vi däremellan då? Som inte är helt övertygade om det ena eller det andra, vi kanske är försvinnande få.

   Cornu kanske vågar rota i det? Det vill säga, vad kan man åstadkomma med fredliga metoder, och vad med militära?

   Den ena ska väl inte utesluta den andra anser jag. Ett försvar (inget "anfall" dock!) kombinerat med en vilja att förstå den andra sidan och förhandla sig framåt.

   Fast jag kanske är naiv. Antingen kohandlar man bort nåt, eller viker sig för den (man tror är) starkaste och gör osynliga allianser, eller så slutar det med att man blir uppäten när någon sida blir för stark och hungrar efter makt/mark/sprida idéer/utrota folk eller vad det nu är aggressorer använder för argument för sina krig.

   Mojje> Finns det inget land som inte förbereder sig? Är det faktiskt inte nåt litet där ute i oceanen som är "fredliga" i meningen inget försvar? Men de kanske krigsförbereder sig på annat sätt, civilskydd och sånt avser jag då.

   Radera
  3. Mittemellan är en bra fråga tycker jag. För Sveriges del borde det dock vara enkelt, vi är ju i stort sett en ö. Så länge vi inte har hangarfartyg, landstigningsfarkoster och robotar med 100 tals mil räckvidd borde grannländerna (utom Norge och Finland) känna sig ohotade.
   En gigantisk pansararme i Skåne kan knappast skrämma någon.

   Radera
 5. Kämpa mot snåla politiker, det låter fan inte bra i mina öron.

  SvaraRadera
 6. En äkta MÖP borde känna av en darrning i sin vapensamling efter din beskrivning av den mannen!

  SvaraRadera
 7. Jo, Byde'n verkar vara en perfekt chef och ledare. Lyssnar, är intresserad och bestämmer.
  Man kan fundera på hur det går till när ny ÖB utses. Hur väljes/på vilket underlag, utses ÖB?
  I Byde'ns fall har nog Hultqvist haft god hjälp av Jan Salestrand.
  Man får intrycket att dessa tre har en mycket nära och professionell relation.

  SvaraRadera
 8. Vapenindustrin skapar säkert vissa exportfördelar för Sverige.
  Bättre och mycket billigare för ett litet och obetydligt land som vårt borde vara att lägga ner tugget om vem som kan sänka oss härhemma. Jag har hört samma snack i snart 50 år. Vilken rädsla man ska ha för lede fi. Satsa mer på förnybar energi och skit i ryssen.
  Allt är ett onödigt spel som ej leder någonstans.

  SvaraRadera
 9. Krigsindustrin är skaparen av nya krig.
  Hur skall annars Thrumph, Putin få avsättning av alla nytillverkade inköpta vapen.
  Sälja till diktatur. Eller nyskapat krig, Annat finns ej på kartan.
  Vänta och se vad som händer som så många gånger förr.
  Annars står ju skiten och rostar sönder till allas förtret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typiskt det förenklade tankegångar som endast okunnig vänster och naiva pacifister brukar våga yttra högt. Hur förklarar du Kalla kriget? Ett Europa översållat med vapen och ömsesidig förmåga att bita ifrån mot diktaturens härar. Problemet som bärare av sådana ideér aldrig fattar är att kapaciteten att hög förmåga att använda våld är inget problem utan HUR man väljer att använda den förmågan.

   Det är när folkvalda med sådant tankegods lägger sig i myndighetsutövning saker går åt h-e. Exempel när politiker lägger sig i beväpning av polis och militär. Piketen får inte ha prickskyttegevär för "inte dödsstraff i Sverige". Försvarets UAV får inte vara beväpnade för det är kontroversiellt och det är bättre att beröva svensk trupp effektivt understöd och öka risken för dem som tjänstgör i Mali och Afghanistan. Jag väntar fortfarande på att få träffa någon av dessa världsförbättrare med synpunkter i ett missionsområde och faktiskt riskera något själva för att hjälpa andra och inte bara snacka en massa.

   Radera
 10. Öh " Host" Inte så lite starstrucked Corunu blev där. Lite pinsamt faktiskt,

  SvaraRadera
 11. Bra, moralupplyftande story. Trevligt att det iaf finns EN bra ledare, synd att han inte får låna Migverkets kreditkort. Så länge tiotals miljarder spenderas på utländska, friska mäns kost och uppehälle är påstådda försvarsambitioner ett skämt. Som de senaste gångerna.

  SvaraRadera
 12. Bydén föddes som bekant på Kebnekaises topp, och redan innan födseln uppträdde dubbla regnbågar. När han föddes tändes nya stjärnor på himlen.

  Han gick 38 under par första gången han spelade golf, kan ändra vädret med blotta tanken, skrev sex operor på två år, har skrivit 1500 böcker och varje enskilt riskorn man serverar honom inspekteras med mikroskop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du just nu har nordkoreanska feberdrömmar och haschhallucinationer... 😜

   Radera
  2. Tur för dig att Sverige knappt har kvar några luftvärnskanoner,för annars skulle du ligga illa till BW ;-)

   Radera
  3. +1

   Någon som tycker att vi inte behöver en personkult i Sverige, eller att vi behöver en kanske.

   Radera
  4. Klart vi har personkult, det gäller bara att den som åkallar ser till att Ben Dover håller sig inom hexagonen och vaxljusen.

   Radera
  5. Ingen fara, har man bara morsan nära så går han på henne först.

   Radera
 13. Micael Bydén kastade en gång en handgranat och dödade 50 personer. Sen exploderade den.

  Micael Bydén har en dagbok, den heter Guinness rekordbok.

  Micael Bydén kan höra teckenspråk.

  När Micael Bydén föddes körde han sin mamma hem från BB.

  SvaraRadera
 14. Ähh, Heja Anders Brännström!

  SvaraRadera
 15. Hade varit coolt om de rykt ut med helikoptrar och räddat alla från tåget och flugit förbi och pekat finger åt generaldirektören på Trafikverket.

  Men jag antar att FMV fortfarande upphandlar helikoptrarna med specialmått så de måste byggas om från scratch.

  SvaraRadera
 16. Angående Salestrand så var vi kollegor en gång i tiden då vi båda jobbade i Flygvapnet som officerare på "trupp". Vi fick båda vidare i karriären, jag "stannade upp" som kapten och slutade sedermera i FV, Janne fortsatte uppåt och mera uppåt. Hade han inte hoppat av till Försvardepartementet så är jag övertygad om att han gått till en högsta posten inom FM, dvs. ÖB.

  Har bara gott att säga om min gamla kompis. Ruskigt intelligent, stor integritet, pålitligt kamrat, mycket humor och lätt till skratt och förbaskat kul att festa tillsammans med. En s.k. helyllekille som säkert gör stor nytta där han är.

  SvaraRadera
 17. Nu har den hemske Trump varit i farten igen.
  https://www.efn.se/nyhetsrummet/upplaxade-av-trump-26-maj-2017/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch man blir ju mörkrädd på den mannen, stampar på de som ligger ner. Har man inte råd får väl "nån annan" betala!!!

   Radera
 18. Jag såg förresten att någon aftonbladet förespråkade en nordisk försvarsunion, artikeln bakom betalvägg dock.

  SvaraRadera
 19. Vad säger du Lars om det, kanske inte hemliga men definitivt lite i skymundan, samarbetet mellan Tyskland, Tjeckien och Rumänien där de senare fått två två brigader inkorporerade i den tyska armén? Första steget mot EU-armé eller bara en kortsiktig lösning på budget-problem?

  http://foreignpolicy.com/2017/05/22/germany-is-quietly-building-a-european-army-under-its-command/

  Denna artikel förutspår att de skandinaviska länderna står på tur för eventuella erbjudanden från Tyskland. Det tror jag hade kunnat erbjuda ett mindre laddat alternativ till Nato.

  SvaraRadera
  Svar
  1. NATO hade väl under kallakriget kårer sammansatta från olika länder. Men det är klart, som det later från USA och Tysklands tal nyligen om att inte kunna riktigt lita på USA:s stöd görväl det här rimligt.Det är ju bra om man kan samordna redan inan ett ev krig startar. (Sen så bidrar väl också de begränsningar av Tysklands krigsmakt I VK2-fredsavtalet at de inte kan utöka hur mycket som helst I numerär) (En brigad av nederländska arméen är väl del av en tysk division nuockså)

   Radera
  2. Fast jag tror eventuella begränsningar sedan VK2 inte längre är aktuella. Jag tror de flesta länder inte bara i EU utan även USA skulle vilja att Tyskland tar ett större ansvar, även om det kan tyckas kontroversiellt...

   Radera