Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2017-05-01 19:32

MÖP-måndag: Hur MÖP är du egentligen?

Så var det dags för MÖP-måndag igen. Är du egentligen en MÖP (kort Ö, blir mer möpp eller mupp)? Eller kanske har du faktiskt en befattning inom Försvarsmakten och är därmed bara sunt yrkesmässigt intresserad?
Det är inte bara första maj idag. Det är även MÖP-måndag. I brist på annat är då frågan hur mycket MÖP du faktiskt är, eller om du bara är hälsosamt engagerad i hel- eller deltidsyrkesmässig verksamhet? Svara iaf nedan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Krigsplacerd värnpliktig som ska in på reputbildning. Vad väljer jag då?

  SvaraRadera
 2. Det är ju bara at läsa innantill: GSS/T eller GSS/P ska du då välja. Du är ju tydligen GSS/P, efter vad du uppger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo självklart går det att läsa innantill om man kan förkortningarna och det inte var 10+ år sen man hade kontakt med försvaret..

   Radera
 3. Det går inte att vara militärt normalintresserad utan anställning..?

  SvaraRadera
 4. Efter c:a 1 Tim, har nästan hälften av de svarande angett att de är militärt överintresserade, men utan någon relation till försvaret. Dessa är troligen under 16 eller över 70 år gamla. Alternativt drabbade av något handikapp, som omöjliggör någon typ av tjänst. Ett annat alternativ är att dessa brukar klä sig i kamouflagemönstrat,samlar på knivar och tittar på diverse krigsfilmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligheten finns ju att man gjort värnplikt men att ens krigsplacering gått ut. Det finns ju faktiskt folk som gjorde lumpen för mer än 10 år sedan.....

   Radera
  2. Då passar ju Hv eller ngn frivilligorganisation förträffligt.

   Radera
  3. Du har inte alla parametrar i din analys. I den strategiska blackouten lades krigsförband ned på löpande band i sådan omfattning att det var effektivare än en rysk stormeld och vi pratar alltså 2000-talet. Resultatet var att ny utrustning såldes för en spottstyver, regementen blev säte för obskyra högskoleutbildningar, bergrum och väldigt mycket annat försvann. Kvar stod hundratusentals bra utbildade i röken och undra vad som hände.
   Ibland dessa hittar du nog en hel del "MÖP" utan relation till FM som är sina bästa år.

   Radera
  4. Man kan också ha tjänstgjort inom Försvarsmakten och/eller jobbat som civil konsult åt firman för att sedan avsluta den tjänsten samtidigt som man har kvar ett intresse och vill hålla sina kunskaper uppdaterade (något som vissa tycker är MÖP:igt). ;)

   Radera
  5. Alla som gjort vpl är inte med i hemvärnet men kan ju fortfarande vara intresserad av ämnet - anser alltså inte att enkäten är felaktig.
   Själv har jag även varit med i HV men gick ur då dom ändrade reglerna för ersättning och uppfylld tjänstgöring från timmar som omfattade det mesta till att innebära dagar på KFÖ med ditt eget kompani. Med mitt yrke blev det helt enkelt omöjligt att uppfylla kraven som insatssoldat då jag antingen fick tjänstgöra gratis med fel kompani i fel ställning, eller inte uppfylla kontraktet och bli entledigad.

   Radera
 5. Mupp- Militärt underintresserad person, pacifist?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick ju se en del av Sverige under mina lumparår!
   Ångrar varken tjänsten - eller att jag tog fatt i livet och anmälde mig som vapenvägrare efter summa 401dagar totalt.
   Att sedan "rätt mycket" av läst litteratur handlar om militära spörsmål kan jag ju inte rå för...

   Radera
 6. Är mest intresserad av militära saker pga ingenjörsmässigt och organisatoriskt intressant. Är ju inte många sektorer som ser så mycket resurser satsas på forskning och utveckling eller där det är så viktigt att vara vettigt organiserad. Hela tiden handlar det om att hålla minst jämna steg mot konkurrenterna annars kan det bli hostile takeover där nuvarande ledning garanterat inte beredes plats i den nya ledningsgruppen. Helt enkelt ser jag det som en extrem form av företagande med hela kedjan; forskning, utveckling, tillverkning, marknadsföring, marknadsundersökningar etc.

  SvaraRadera
 7. Anställd på annan myndighet under Försvarsdepartementet. Saknar alternativ.

  SvaraRadera
 8. Svarade militärt ointresserad men skulle nog hellre svarat militärt okunnig!

  SvaraRadera
 9. Saknar alternativet Utbildningdreserven 😂

  SvaraRadera
 10. Är f.d. yrkesofficer och f.d. reservare. För övrigt MÖP:ig värre.

  SvaraRadera
 11. Vpl/MP, FN, (BA, IFOR/SFOR, KS), HV/INS, HV/BatStab (Und/Säk)
  Numera sofflocksvurmande MÖP av första klass :-)

  SvaraRadera
 12. Asså, klart man är lite intresserad, men inte överdrivet mycket, så det finns inget alternativ för mig att välja.

  SvaraRadera
 13. Jag fick höra att man är tillsvidareanställd som reservofficer till det år man fyller 67.....jiises.

  SvaraRadera