Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2017-05-22 21:31

MÖP-måndag: "Det händer fan mer på Gotland än det gjorde i Afghanistan"

Dags för MÖP-måndag igen. Har nåtts av otrevliga uppgifter om att det går livat till, skarpt, på Gotland. Permanent placerad roterande trupp och tillfälligt övande förband åker ständigt på skarpa insatser i olika former.
Exakt vad som pågår kanske inte bör spridas, men med lite fantasi kan man tänka sig intrång in i skyddsområden, larm för att åka och kontrollera misstänkt aktivitet, kartläggning av personal, UAV:er mot övningar, sociala påstötningar vid ledighet inne i Visby mm.

Afghanistanveteraner menar (kanske något raljant) att det händer mer saker på Gotland än när de var i Afghanistan, även om det än så länge inte är med risk för livet. Väntetiderna mellan incidenter är tydligen kortare på Gotland i detta nu. Det är rent av så att en del förband påstås "öva" på Gotland, men de är i själva verket där på grund av att deras speciella förmågor behövs för riktiga insatser. T ex underrättelseinhämtning, avsökning av terräng med hund, bevakning, markbaserad incidentberedskap mm.

Bidragande är en uppmärksam allmänhet, som rapporterar in misstänkt verksamhet. Antagligen innebär det en hel del falsklarm, men man är alltså på tårna.

Oavsett så var det inte godtyckligt att trupp permanent placerades på Gotland i förtid. Det pågår ständigt saker som kräver militär närvaro inte bara till sjöss eller i luften, utan också på den gotländska myllan och sandstenen enligt uppgifter till bloggen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Gängvåldtäkter av handikappade kvinnor har ju hänt iallafall. Apropå Afghanistan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo och i de fallen handlar ju ev insatser om att skydda gärningsmännen.
   Kanske det behövs militär för den uppgiften nuförtiden.

   Radera
  2. Hmmm, jag tänkte då jag läste posten igår att jag kanske skulle skriva en kommentar där jag slog vad om hur lång tid någon försökte föra in debatten på invandringen men avstod för att det det kändes onödigt att provocera fram något. Men så kommer du och gör det ändå, och först dessutom. Bra jobbat.

   Radera
  3. Är inte utländska informationsi hämtningsoperatörer att betrakta som papperslösa? Illegalt vistandes i landet? Om de tillämpar metoder som beskrivs i blogginlägget.

   Radera
  4. Kanske illegalt vistandes I landet om syftet är olaga underrättelseinhämtning, men knappast papperslösa I normal mening.

   Radera
  5. Sant. Papper har de men förnodligen falska.

   Radera
  6. Vanliga normala asylsökare, alltså.

   Radera
  7. Asylsökande är inte papperslösa. Papperslösa är de som befinner sig illegalt i landet.

   Radera
 2. Man kan väl säga att situationen ser lite annorlunda ut än vad de de flesta tror. Under den senaste övningen jag deltog i passade jag på att höra mig för bland förbipasserande civila och en person berättade bland annat om överflygningarna som sker med jämna mellanrum. Detta var visserligen för något år sedan men då ska det tilläggas att planet i fråga flyger på väldigt låg höjd och med sänkt fart... väldigt provocerande med andra ord. Civilisten var f.d. flygmek varför han visste att det var en rysk vinge.

  Sedan har vi dedär "fiskebåtarna" som inte fiskar men har en jäkla massa antenner...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad menar du: Överflygning över svensk mark/hav av ryskt flyg på låg höjd och sänkt fart, med jämna mellanrum i tid? Rykte eller fakta?
   Fiskebåtar och tavelförsäljare är välkända men flyget?

   Radera
  2. Tyvärr är ju mycket sekretessbelagt, men med tanke på tidigare incidenter runtom Gotland/Öland ser jag inte det som ett osannolikt scenario. Detta är vad jag förstod det som en specifik incident.

   Radera
  3. Ja, tyvärr, det är nog mycket mycket vi inte får reda på, på gott och ont. Skulle gärna se mer öppenhet så allmänheten blir mer medvetna om vad som sker lokalt och utanför Sveriges gränser.

   Radera
 3. Avsaknad av säkerhetshotande verksamhet brukar inte betyda att det inte förekommer, bara att man inte vet vad man ska titta efter. Om Försvarsmakten gjorde sitt jobb ordentligt innan de placerade truppen på Gotland så fick de väl en redig duvning angående underrättelsehotet från främmande makt. Då blir personalen en tillgång snarare än en belastning i sammanhanget och alla pojkar och flickor blir uppmärksamma sensorer som spanar efter lede fi och ser när det händer konstigheter.

  Säkerhetstjänsten har tyvärr behandlats styvmoderligt inom verket. Ibland tror jag att det beror på att högre chefer inte vill känna till allt som pågår. Jag kan bara hoppas att säkerhetsorganisationen på Gotland inte är lika svältfödd på Gotland som den var i Afghanistan där den hade mindre personal än ett regemente på svenska landsbygden.

  Det är genom egna trimmade sensorer man har en chans att skapa en lägesbild över fiendens plan och man hinner ge skyttet en chans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avseende Afghanistaninsatsen så skötte ju jänkarna det mesta så vi blev ju ganska curlade där. Däremot är vi ju tvugna att stå på egna ben när det kommer till Gotland förstås...

   Radera
 4. Ryssarna "övar" säkert också på plats.

  SvaraRadera
 5. Outa inte att det är just på det smala bältet av sandsten som finns på Gotland som det pågår aktivitet! Kan vi inte låtsas att det är den mer vanliga kalkstenen som är mest drabbad så att vi inte avslöjar för fienden vilka av deras operationer vi vet om? ;)

  SvaraRadera
 6. Och nu när möp-måndagen övergått till terror-tisdag så får man se vad den här dagen för med sig för skit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag vaknade I morse och så var den dan förstörd"

   Radera
  2. Min dag blev också förstörd när du vaknade i morse :/

   Radera
  3. Glad att jag kan hjälpa till.

   Radera
 7. Vad gör ett par hundra man för skillnad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du måste ställa den frågan, kommer du aldrig att förstå svaret.

   Radera