Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själva!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2017-05-29 09:34

Möjlig rysk illegalist avslöjad av DN

Bonnier/DN har ägnat sig åt lite riktig sk journalistik och avslöjat en möjligt rysk sk illegalist, dvs en underrättelseofficer som vistas i landet under falsk civil täckmantel. Mannen verkar nu även tidigare med diplomatisk varit GRU-officer på ryska ambassaden.
Den ryska spioncentralen på Gjörwellsgatan mitt emot bland annat DN:s och Expressens nyhetsredaktioner.
Mannen drog till sig DN:s uppmärksamhet sedan han åtalats och fällts för landsförräderi i en sekretessbelagd rättegång i Ryssland. Han ska ha lämnat ut hemliga uppgifter och hade uppehållstillstånd i Sverige, där det senare drog till sig DN:s uppmärksamhet.

En kartläggning visade då att mannen med familj under högst tveksamma omständigheter bott i Roslagen under åren 2010 - 2014, då familjen hastigt flyttade hem till Ryssland. I en ny artikel framgår det att han tidigare jobbat som "tredje sekreterare" på ryska ambassaden i Stockholm, vilket bedöms vara en vanlig täckmantel som underrättelseofficer åt den ryska militära underrättelsetjänsten GRU under åren 1997 - 2000.

DN kan förstås inte dra några specifika slutsatser, men läser man mellan raderna hade Säpo koll på mannen och ficks antagligen att lämna landet 2014. I samband med detta är det inte omöjligt att han lämnat uppgifter till Säpo inför en informell utvisning. Det kan vara så enkelt som att han medgett att han var underrättelseofficer i GRU, en illegalist.

Normalt sett krävs omfattande och dyrbart arbete för att plantera in illegalister. Att så snabbt skickat in en operatör i landet bekräftar att ryska aggressiva planer mot sina grannar pågick redan innan 2010. Inget konstigt i sig, Georgienkriget 2008, det kaukasiska lackmustestet, var facit i sig även om politikerna valde att inte låtsas om det hela till Kriminvasionen 2014.

Man ska vara på det klara med att för varje avslöjad illegalist så finns det fler som ej avslöjats. Sannolikt uppträder inte dessa alls med rysk bakgrund, utan från något annat europeiskt land inom den slaviska sfären, exempelvis Polen eller något av de baltiska länderna.

I sig är inget av detta överraskande. Säpo har i flera år varit tydliga med att Ryssland genomför krigsförberedelser mot Sverige, och för Säpos del handlar det om rysk underrättelseinhämtning.

I min kommande roman Höstsol jobbar en av huvudpersonerna just på ryska ambassaden...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

36 kommentarer:

 1. Lär bli lättare för dem att få in agenter nu när Ukraina skall få visumfrihet in till EU.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lättare att gå via Baltikum.

   Radera
  2. Den ryska federationens underrättelsetjänster och elitförband för specialoperationer har aldrig varit särskilt beroende av visum för att infiltrera sina operatörer i Konungariket...

   Radera
 2. Glöm inte agent #2, den s.k dottern

  "Även dottern har kopplingar till Sverige. Hon besöker Sverige flera gånger, även när fadern inte är i Sverige. Under åren 2006 till 2014 får hon visum beviljat vid sex tillfällen. Det sista inresevisumet, i augusti 2014, använder hon aldrig enligt DN:s uppgifter."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av DN:s artikel framgår även en icke obetydlig koppling mellan illegalisten Belyaev och den i Roslagen verksamme entreprenören Rudolf Lundin (denne nämns dock inte vid namn i artikeln).
   Vad nu det kan tänkas implicera...

   Radera
  2. Vad har Lundin sysslat med?

   Radera
 3. Ingen människa är illegal!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan väl i och för sig vara sant, men man kan rent fysiskt befinna sig illegalt på platser man inte får vara. Inne i ett bankvalv, eller i fel land, t ex.

   Radera
  2. Ilegalist kan ju också betyda att man är kines och anser att lagen inte ska gälla lika för alla. (https://sv.wikipedia.org/wiki/Legalism_(kinesisk_filosofi))

   Radera
 4. Tur vi inte har några polacker som bygger alla våra byggnader nu för tiden då, som har full koll på alla ritningar över vartenda hus. Och ingen har väl sett nån baltisk byggare heller nånstans?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att dom skulle lämna ut ritningarna på avloppet på typ förskolan Bävern i Bandhagen till GRU?

   Radera
  2. Det finns tillräckligt med spån som gör informationsinhämtning för en spottstyver åt underrättelsetjänster. Ex drönarföretag.

   Radera
  3. Då kommer jag att tänka på Netflix-serien 'designated survivor'. Jäkligt bra serie i 21 avsnitt.

   Radera
 5. Nu hamnade jag på fel sida en paywall, men hur kunde få anställning som biolog? Har han akademiska kunskaper i det, eller fejkade han? Ganska festligt att tänka sig att en kille som inte kan skilja på sorgmygga och havsörn får anställning som biolog liksom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från DN-artikeln:
   "Till en svensk familj som han kommer i kontakt med säger han att han är biolog och är i Sverige som gästforskare till universitet.

   – Jag tyckte att det var lite märkligt för han kunde inte riktigt förklara vad det var han gjorde, han pratade aldrig ingående om det. Han sa att han var ute i skogen och letade stenar och att han arbetade ute i naturreservat i skärgården, säger personen.

   Någon gästforskare var han inte. När DN kontrollerar uppgifterna med Uppsala universitet visar det sig att Andrey Belyaev aldrig haft något uppdrag åt universitet. Inte heller Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, eller Stockholms universitet känner till honom."

   Radera
  2. Södertörns Hogskola?
   Han lyckades inte ens könsbestämma havsörnen och de anställde honom direkt!

   Radera
  3. "Leta stenar" låter annars som en väldigt professionell och akademisk arbetsbeskrivning.

   Men det är klart, blir man påkommen på märkliga platser ute i skogen kan det kanske vara en bra ursäkt att man letar sällsynta grodor och sånt.

   Radera
  4. Ja om inte annat gruvade han sig säkert inför det där fängelsestraffet.

   Radera
  5. Han hoppades kanske att vara på okänd ort. (Och här tror jag att vi papa-skämtat så att det räcker idag.)

   Radera
  6. Om man försörjer sig på dagbrott hamnar man så klart för eller senare i finkan.

   (Nej, det har vi inte. Keep'en coming).

   Radera
  7. Kanske man bör skippa det, om man inte vill behöva gå under jorden. (2 för en, vad sägs om det)

   Radera
  8. Förresten grattis på veterandagen Ben.

   Radera
 6. Vad hotade SÄPO med som fick mannen att ta 12 år i rysk fängelse?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att få fast anställning på Södertörns högskola?

   Radera
  2. Personen kanske rekryterades som dubbelagent och jobbade egentligen åt Säpo. Genom att ge agenten falsk information om att en ny hemlig undervattensutrustning testades i Hårsfjärden 2014 så fick man Ryssarna att genomföra en våghalsig undervattensoperation och avslöja sin kapacitet vilket var Sveriges egentliga syfte. Ryssarna blev rätt sura när de förstod att de blivit lurade så genom att hota ryssen med att hans släktingar skulle försvinna spårlöst fick de honom att återvända hem till det väntande fängelsestraffet.

   Radera
 7. Förresten, blandar jag ihop det här med den ryske datavetaren som blev fängslad för att ha sökt ett jobb I Sverige?

  SvaraRadera
 8. Det är lustigt/intressant med dessa ryssar kom kan nästan felfri svenska när de kommer till Sverige. Egor Putilov faller in på den beskrivningen, och för honom rullade SD ut röda mattan rakt in i riksdagen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det första spåret i Sverige dyker upp 2008, då han enligt myndighetens dokumentation ska ha läst svenska på SFI. Efter det följer ytterligare kurser i svenska."

   Han har jobbat i flera år för Aftonbladet, Expressen, SR, Migrationsverket. DÄREFTER blev han anställd av SD. Eftersom du glömde nämna det av någon anledning.

   Radera
  2. Du ser ingen skillnad på att jobba på en slaskblaska eller att få tillgång till Sveriges riksdag?

   Radera
  3. Putlers generösa och av VneshEconomBank förmedlade subsidier är rimligen villkorade...

   Radera
  4. @Ben
   Det var ju mest för att "Unknown" försökte få det till att Egor kom till Sverige talandes flytande svenska och då anställdes direkt av SD.

   När det var en betydligt längre väg, bla en lång anställning INOM EN MYNDIGHET, innan han faktiskt anställdes av SD. Men du kan ju såklart välja att misstolka när det passar bättre.

   Radera
 9. Törs man gissa på att möp-måndag behandlar veterandagen?

  SvaraRadera
 10. "Mannen verkar nu även tidigare med diplomatisk varit GRU-officer på ryska ambassaden.
  "

  Vad är detta för svenska?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måhända den variant av svenska som i undervisningen förmedlas till blivande GRU-officerare vid militärhögskolan i Novosibirsk...

   Radera
 11. Trist om ryssen får veta hur dåligt försvar Sverige har, fast det vet dom säkert redan att det inte finns särskilt mycket värt att spionera på.

  SvaraRadera