Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-05-08 10:01

Lysa - förvaltning med mycket låga avgifter utan intressekonflikter

Jag är kund hos Lysa och de har kontaktat mig för ett sponsrat inlägg. Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa.

Lysas nya skräddarsydda förvaltningstjänst erbjuder mycket låga avgifter och förvaltning av ditt kapital helt utan intressekonflikter. Via tjänsten får man tillgång till några av världens bästa indexfonder och detta utan dolda avgifter eller kick-backs till Lysa. Likviditeten är också mycket hög och normalt får man utbetalningar vid uttag redan nästa dag, trots utländska världsledande fondinnehav.
Lysas tjänst öppnar upp förvaltningsmöjligheter som normalt bara hittas hos sk private banking, som annars bara svenska mångmiljonärer har tillgång till. Samtidigt är avgifterna rekordlåga och Lysa har inga dolda avgifter via kick-backs på fondinnehav, courtage eller växlingsavgifter.

Tjänsten är mycket enkel och efter att man öppnat ett konto med den riskprofil som Lysa rekommenderar dig utifrån dina personliga ekonomiska förhållanden, tidshorisont och riskvilja, eller en riskprofil som du väljer själv, så kommer pengar man sätter in automatiskt att investeras enligt den individuella riskjusterade portföljfördelningen. 

Vid uttag får man normalt utbetalning till sin ordinarie bank redan nästa bankdag, utom vid högt tryck på uttag, då utbetalningen sker efter tre dagar. Detta är mycket hög likviditet, där det annars för utländska fonder eller fonder som inte banken själv driver kan ta upp till två veckor för utbetalning.

Lysa fokuserar på det som är bäst för kunden och tar endast en mycket låg egen förvaltningasvgift på mellan 0.15% och 0.24%, beroende på storleken på det individuella kapitalet. Till detta tillkommer förvaltningsavgifterna för några av världens bästa indexfonder hos främst amerikanska Vanguards fonder och ETF:er, som i snitt ligger 0.15% för aktieportföljer och 0.12% för ränteportföljer. 

I de fall det på grund av enbart svenskt utbud handlar om svenska obligationsfonder så återinvesterar Lysa den kick-back på förvaltningsavgiften som normalt betalas ut från förvaltaren till banken som en dold avgift. Kunden får alltså behålla kick-backen. Det betyder att förvaltningsavgiften för svenska obligationsfonder via Lysa är hälften mot annars. 

Lysa använder annars normalt inte några fonder som ger kick-backs, utan ser till att välja de fonder som är bäst för kunden - låga förvaltningsavgifter utan kick-backs och fullständig transparens.

Vanguardfonder är normalt bara tillgängliga för riktiga premiumkunder och ger inga kickbacks till banken, vilket gör att dessa inte generellt är tillgängliga i Sverige. Lysa tar inte heller ut några växlingsavgifter vid köp av Vanguards börshandlade fonder (ETF:er), vilket gör att man även här är extremt billig. 

Genom att handla fonderna i Europa, vilket inte normalt är möjligt via svenska onlinetjänster, så undgår man också att det dras källskatt på utdelningarna. Vanguardfonderna delar annars i snitt ut 2%, vilket annars ger 0.3% till i de facto kostnad för kunden via källskatt.

Exempelvis väljer man att köpa Vanguards indexfond för USA. Fonden är på grund av frånvaron av kickbacks med sina låga avgifter i princip bara är tillgänglig för amerikanska pensionsförvaltare, som istället tar en avgift direkt från kunden.

Genom att inte ha några intressekonflikter i form av dolda avgifter på köp kommer Lysa inte göra några onödiga affärer, utan fokuserar på minimala kostnader för kunden, vilket också leder till bäst indexförvaltning.

Medan Lysa i princip hittas på 0.27 - 0.39% i förvaltningsavgift, inklusive underliggande fonder, så har en svensk snittfond 1.3% i förvaltningsavgift. Detta blir stora pengar över tiden och extra kännbart vid långsiktiga investeringar.

Lysa redovisar också alla avgifter för varje kund, undantaget externa mindre transaktionsavgifter, som man först vet i efterhand.

I Lysas styrelse hittas personer som tidigare byggt upp Avanza, som fd VD:n Nicklas Storåkers, tidigare CIO Ronnie Bodinger och Ingrid Lindquist, som startade Avanza Zero.

Kundtillströmningen har varit god och riskprofilen är idag i snitt hos kunderna två tredjedelar aktier och en tredjedel obligationer. Samtidigt varierar detta stort, med allt från 100% aktier ner till nästan enbart obligationer. 

Sammantaget ger Lysa enkel global riskjusterad diversifiering till rekordlåga avgifter, på en mycket enkel plattform med hög likviditet. 


Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. Har funderat på denna typ av diversifiering. Lite svårt att alltid pricka botten och toppen själv. Om man ligger likvid och vantar på en nedgång, tror du att fonden klarar att på ett minst lika bra sätt omfördela risk vid en allmän nedgång på aktier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju ingen aktiv förvaltning på så sätt, men omfördelning av risk eftersom man säljer av aktier vid uppgång och köper ränta, och tvärt om - säljer ränta och köper aktier vid nedgång. Jmf med det jag skrivit om hur 50-50 guld/aktier ger bättre avkastning än 100% aktier. Omfördelningen sker veckovis, min studie av 50-50 guld/aktier visade på bäst avkastning vid daglig ominvestering, vecka näst bäst, månad sedan och kvartal säms.

   Dagliga omplaceringar blir för dyrt som privatperson. Lysa ombalanserar en gång i veckan.

   Sedan kan du ändra din riskprofil hos Lysa om din tidshorisont och riskvilja ändras. Jag ligger just nu på 77% ränta och 23% aktier, men tidshorisonten jag har valt är 1-3 år. Sedan kommer jag byta till en högre riskprofil.

   Radera
  2. Vad för olika sätt finns det att investera i guld via Lysa?

   Radera
 2. Det jag har lite svårt för är att det är en black box, jag måste signa avtal, bli kund och logga in för att se deras förslag och vad de vill erbjuda mig. Jag vill innan jag blir kund veta om deras produkt är intressant och det verkar jag inte kunna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du behöver ange din e-postadress för att kunna se deras förslag, inklusive exakta förvaltningskostnader. Men du behöver inte "bli kund".

   Radera
  2. Jag kunde bara se fördelningen. 82% aktier och 18% räntor sen skyfflade de mig vidare och ville att jag skulle signera med bank-id till slut.

   Men det är långt ifrån omöjligt att jag är blind, uppriktigt.

   Radera
  3. Har för mig det fanns någon flik med detaljer, kostnader etc. Rätt övertygad om det.

   Radera
  4. Aha nu hittade jag. Tack!

   Radera
 3. Är det bara för privatkunder eller får man som företag bli kund?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med AB kollade jag detta med dem. De tar företagskunder, men inte via onlineanmälan och ISK. Du får kontakta dem direkt och höra hur det fungerar.

   Radera
 4. Intressant, bra tips! Jag hade aldrig hört talas om dem innan.

  SvaraRadera
 5. Lysa AB nystartat 2015. 0,5Mkr förlust 2015. 4Mkr tillgångar. Visserligen ett trovärdigt ledningsgäng, men... Vad finns det för risker om de failar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag ser det samma risker som med Avanza. Dina innehav är i en ISK, dvs direktägt av dig personligen. Man omfattas av investerarskyddet i övrigt (250000:- SEK om jag minns rätt) utifall att konkursboet tar eventuella likvider under överföring exakt vid konkurs.

   Radera
 6. De är fortfarande för små och har för lite "track record". Även om de är intressanta.

  SvaraRadera
 7. Sigmastocks då? Kan ju också vara ett alternativ.

  SvaraRadera
 8. Testat June? https://june.dk

  Lär antagligen komma till Sverige snart men har ingen koll på om det är bättre. Låter som det är samma sak

  SvaraRadera
 9. http://blogg.avanza.se/hemberg/2017/04/12/sparappar-kan-hjalpa-och-stjalpa/

  SvaraRadera