Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-05-22 08:27

Lysa fortsätter vara stabilt - diversifiering fungerar

Min Lysaportfölj fortsätter vara en stabil och utmärkt hedge mot rörelserna på börsen. Det visar utmärkt på hur väl diversifiering kan fungera som hedge.

Min Lysaportfölj har konstant legat marginellt plus, trots rörelserna på världens och Sveriges börser. Majoriteten ska förstås vara placerad i obligationer, med en fördelning 77% räntefonder och 23% aktiefonder, men trots detta skulle exempelvis OMXS30-index ge en signifikant påverkan på innehavet.

Men endast 20% av börsdelen i Lysa ligger i Sverige och resten är fördelat globalt inklusive i Vanguards globala småbolagsfond med 4 300 småbolag, samt i tillväxtmarknader. Tillsammans med valutaeffekter agerar detta utmärkt diversifiering.

Även obligationsfonderna hittas delvis utomlands, även om majoriteten ser ut att vara svenska obligationsfonder. 25% av obligationsfonderna ser ut att vara utomlands, och agerar den vägen en valutahedge och går inte bara mot ränteutvecklingen.

Nu är detta fortsatt bara ett kort stickprov och säger inget om långsiktig utveckling, men Lysa-portföljen har legat som följer.

+0.20%
+0.10%
+0.19%
+0.31%
+0.11%
+0.18%
+0.32%
+0.40%
+0.12%
+0.18%

Samtidigt har Stockholmsbörsen varierat åtminstone 2.3%, vilket justerat för 23% aktieinnehav borde ge en 0.53% i skillnad mellan högst och lägst. Istället har utfallet blivit 0.40%-0.10%=0.3%. Utländska innehav och utvecklingen på obligationsmarknaden har alltså agerat som hedge och dämpat rörelserna. Vilket är precis vad just jag är ute efter enligt min riskprofil.

Än så länge fungerar diversifieringen i kombination med ombalansering av portföljen. För stunden är aktieinnehavet 22.66% på grund av utvecklingen på börsen, vilket innebär att det kommer säljas av räntor i fonden och "fyndas" lite aktier, vilket ytterligare balanserar rörelserna.

Lysa är en annonsör på bloggen, men detta inlägg är inte reklam, utan skrivet helt av eget intresse.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Jag förstår att du till slut efter alla år av tjatande köpte den utmärkta diversifieringen Ethereum senast jag tog upp det. Då har du åtminstone gjort 400%, och kan tacka mig nu istället.

  Vi är inte på toppen av bubblan förens Warren Buffet köper.

  SvaraRadera
 2. Linus, Var köper man lättast Ethereum?


  Cornu, du nämnde något om en simulering med aktier och guld. Jag själv testar en portfölj med endast 50% aktier (global indexfond), 50% guld (pacific precious - hittar inget annat motsvarande bland svenska fonder) och ombalanserar så fort det inte är 50/50 längre. Vi får se hur det blir framöver...

  Detta är såklart utöver min vanliga portfölj, mitt riktiga sparande. Den är diversifierad enligt Harry Brownes teori.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hörde snack om att det ev. skall komma en tracker ETF för Etherum...

   Tror detta är källan till mitt påstående https://soundcloud.com/blockkedjepodden/blockkedjepodden-avsnitt-1

   Radera
  2. Jag har hört det också. Har läst lite internationella artiklar där de skriver om det... Vi får se, blir ju grymt bra om när man kan handla på nordnet/avanza...

   Radera
  3. Det är på gång till Bitstamp, så vill du vänta lite är det nog mitt facit. Annars börjar Kraken få rätt bra historik också.

   Nu är Asien inne och oskulds-vevar, så just nu är det jättekul om man gillar enorm volatilitet - annars ska man nog avvakta lite till nästa konsolidering. :D

   Radera
  4. Lite old news från i lördags:

   http://www.coindesk.com/history-made-bitcoin-prices-top-2000-set-new-time-high/

   Radera
  5. Fast Bitcoin är tråkigt och färdigt. Det lägger vi hos legacy-förvaltningen och fokuserar på nästa steg i utvecklingen.

   Egentligen behöver vi helt klart en store of value, men Bitcoin är inte jättebra som just store of value. Det är nog fortfarande en hyfsat bra investering, men det är ju en annan sak. Om någon lyckas skapa en trustless värdebärare som snabbt når icke-volatilt tillstånd vet ni vart ni hittar mig så ska jag hypa den hela dagarna.

   Radera
 3. Jag förespråkar en portfölj bestående av guld&silver samt kryptovalutor (bitcoin, ripple,ethereum). Aktier o aktiefonder har relativt begränsad uppsida, å andra sidan är guld/silver undervärderade men har max 100-200% uppsida, så krypto agerar krydda för extra avkastning (och risk).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har funderat på att slänga in en del av det i portföljen... Även om crypto är lite oförutsägbart så funkar det något som guld. Folk verkar se det som en flyktväg när allt annat är skit...

   Radera