Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-05-12 09:58

Läsare: Swedbank avråder från börsen - rekommenderar belånat bostadsköp istället

En läsare rapporterar att Swedbank avråder från börsen, utan rekommenderar läsaren att istället använda sina pengar till insats på ett belånat bostadsköp. För bostadspriserna kan aldrig falla.
Bortsett från att huset på bilden antagligen är en bostad i Göteborg har den inget med artikeln att göra.
Läsaren Toni skrev i en bloggkommentar:
"När jag pratade med banken avrådde dom mig från att investera på börsen eftersom risken är väldigt hög att jag förlorar väldigt mycket pengar men bostad är en säker investering i alla fall i en storstad som Göteborg med en sån enorm brist på bostäder. Det är inte mina ord utan SWEDBANKS. För några år sedan rekommenderade dom både fonder och bostäder men nu avråder dom från fonder och rekommenderar bara bostäder."
Så var det med den saken. Stoppa in pengarna i insatsen i en bostad och låna resten av köpeskillingen av Swedbank. Vad kan omöjligen gå fel med det?

Fast det är ju positivt att Swedbank har en nykter syn på börsen i alla fall.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

38 kommentarer:

 1. Lyssna aldrig på en bankman. Ringer än mer klarare i mitt huvud. Så har min ståndpunkt varit de senaste 20 åren.
  Jag litar mer på en dörrförsäljare som säljer dammsugare eller bilförsäljare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men i Frankrike har man valt en sådan till president! Vad kan gå fel?

   Radera
  2. En dörrförsäljare som säljer bilförsäljare?

   Radera
  3. Nu börjar jag förstå vilka problem dom har...

   Radera
 2. Själv sâlde jag idag mina sista aktier, har sâlt av löpande sedan April vart efter utdelningar har kommit in. Sitter nu endast med räntebevis och likvider i SEK/EUR/USD samt gold i form av Krugerrand har dessutom omlokaliserat utomlands där jag hyr bostad och väntar pâ kraschen..... sâ överlever bara Nordea kraschen sâ mina räntebevis inte blir värdelösa sâ är jag beredd att flytta hem till Sverige igen vid en brinnande fastighetskris. Ingen stockholmare som skulle förstâ mig men känner personligen att jag sitter pâ ârhundradets short just nu, sâld villan i Sverige Nov 2016 bor nu utomlands med inkomst i EUR och räknar med att flytta hem 2020 dâ mitt kontrakt avslutas här. Sâ kanske kan blir ett roligt gästinlägg om nâgra âr hur man kunde maximera sina livsinkomst pâ bostadsbubblan. Eller sâ fâr jag om tre âr köpa en skitvilla för alldelens för mycket... vem vet =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det för jobb?

   Radera
  2. Förstâr inte varför det skulle spela roll, men dotterbolags VD inom en börsnoterad svensk koncern. Sâ därför jag kan specificera hemkosten dâ jag har kontraktsplacering med option pâ âtervändande 2020 om jag inte vill stanna.

   Radera
  3. Kul Q&D för â, tumme upp.

   Radera
 3. Hur kommer det sig att de ger så annorlunda råd än profeten Claes Hemberg på Avanza? Det kan väl inte ha något med egenintresse att göra?

  SvaraRadera
 4. Mycket snack om att börsen är övervärderad, och visst kan det vara så, men om man ser historiskt så står OMX30 lägre än för 2 år sedan och bara 30% högre än för 10 år sedan. Uppgången nu har inte heller haft samma magnitud som 1999/2000 och 2006/2007. Det kan finnas mer, innan det blir en större rekyl/krasch.

  När det gäller bostadsmarknaden så är det väl mer som pekar på nergång. KPI ökar här och räntorna i USA stiger. Det troliga är dock att börsen och bostadsmarknaden följer varandra någorlunda.

  SvaraRadera
 5. Jaha, banker är affärsverksamheter med vinstintresse som vill ha dina och mina pengar, och dom ljuger och bedrar för att uppnå detta.

  Men då tycker jag det låter som en bra idé att avreglera fler verksamheter. Varför ska t ex enbart legitimerade läkare få utföra kirurgi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, folk borde få transplantera hjärtan som de vill. Jag hoppas Klassiskt Liberala Partiet har det bland sina krav.

   Radera
  2. Framför allt bör man få utge sig för att vara läkare och lura i folk att de behöver helt onödiga hjärtbyten för hundratusentals kronor.

   Radera
  3. Jugoslaviska Inkasso AB Kniven utför ju också en viss form av kirurgi och de behöver ingen legitimation så vad bubblar ni om?

   Radera
  4. Individen har själv rätt att välja, men bedrägeri är inget Liberal Partiet är för. När det gäller läkare, för övrigt, så kan certifiering ske av privata aktörer. Det sker redan inom andra områden.

   Radera
  5. Det finns "läkare" som jobbar som läkare utan ha behörighet. Resultatet är lika illa som bankernas sk rådgivare.

   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10431255.ab

   http://www.gp.se/nyheter/sverige/region-sk%C3%A5ne-varnar-f%C3%B6r-falsk-l%C3%A4kare-1.4113588

   Radera
  6. @Skatt är stöld:

   Det är väl ingen utom du som nämnt bedrägeri iofs. Men varför skulle man inte få övertyga folk om att de måste operera in en brödrost i lårmuskeln? Varje människa har väl rätt att välja själva?

   Radera
  7. Kirurger är väl inte så noga, vi ska ju alla dö en dag. Men okvalificerade proktologer, där går gränsen.

   Radera
 6. Då bör man ju ta Swedbank på orden och blanka den där skräpbanken som de facto ingår på börsen.

  Sist det begav sig (2007-2009) blev det en nedgång i Swedbank från 226.7 till 14.7. En nätt liten nedgång på 93.5%.

  Men som vanligt svamlar de utan att ha någon som helst aning om vad de säger så ta inte min blankning som ett tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de mer eller mindre kursade alltså via en kraschad bostadsmarknad. Men det var ju när bostadspriser inte kunde gå ner, nu kan de ju inte gå ner.

   Radera
  2. Och då var rådet att man inte skulle köpa aktien. Nu när aktien har ökat i värde med 1400% är den köpvärd?
   Jag köpte den då. Har inte kvar den nu. Men gjorde en bra affär.

   Radera
  3. Exakt vad vet de om bostads- och aktiemarknaden?
   Nada i vanlig ordning.

   Radera
 7. Säg att man har 1-2 miljoner i kapital då - hur ska man placera detta?

  Gå all in på börsen är nog ingen bra ide - så långt har Swedbank rätt.

  Köpa bostad? Kanske om man behöver en bostad (kanske sitter i hyresrätt) och håller sig borta från de "hetaste" områdena.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om börsen inte är en bra idé och om man inte känner för att flytta ut till skogen bara för att slippa investera i en övervärderad bostadsrätt vad gör man då?
   Det är svårt att hitta bra investeringsmöjligheter nu för tiden.

   Radera
  2. Vänta på kraschen 2020 som då sänker börs- och fastighetsmarknaden till 2017 års nivåer.

   Att pricka exakta vändpunkter är sjukt svårt. Man kan lika gärna sälja för tidigt och köpa för sent, och då är det bättre att bara äga om man inte har behov av pengarna inom 10 år (om man då inte är mycket duktig placerare, men då behöver man inte heller tips från bloggen).

   Radera
  3. @wofser

   Jag har en lysande affärsidé där jag odlar plastblommor. Man skär dem i bitar mixar dem och i jord. Resultatet är praktfulla buketter.
   Jag tar gärna dina 2 miljoner och jag lovar dig god avkastning.

   "Lika mycket fejk som banktjänstemän som säljer sin egna värdelösa marknadspapper där det bara är de själva som tjänar pengar"

   Radera
  4. Ungefär som han som planterade 10-öringar och hoppades på god tillväxt. Men han fick bara en krona...

   Radera
  5. TINA, kostar över tid att stå vid sidlinjen..

   "Timing is everything" :-)

   Radera
 8. Man skulle kunna resonera tvärt om, om man vill.

  En börstopp bör karakteriseras av en explosiv uppgång och att "alla" tjänar pengar på börsen, alla banker rekommenderar "köp, köp, köp", och så vidare.

  Så är det inte, utan tvärtom är det bostadsmarknaden som är "säker" och bara kan gå upp. Det kan alltså vara så att bostäder är för dyra och aktier är för billiga, om man går på "hypen".

  Den förväntade direktavkastningen på mina innehav har sjunkit i takt med börsuppgången och är nu "bara" 3,7%. Fortfarande dock betydligt över säkra räntan. Fortsätter räntan vara låg kan gott yielden på både fastigheter och aktier sjunka en bit till...

  SvaraRadera
 9. Tror du har helt rätt, min övertygelse att det blir en kraftig räntepuckel som ger fallande priser OCH fallande krona, 30% + 30% kanske vilket ger en fet rabatt om man har annan valuta.

  Därefter kraftig inflation som äter upp bolånet över kommande 25 år.

  Vet inte exakt när det är läge men visst kommer det ge ett rejält lyft ilivsinkomsten :)

  SvaraRadera
 10. Swedbank ja. På internetbanken kan man bara se transaktioner 13 mån bakåt i tiden. Önskade se transaktioner mellan 2 konton 3 år bakåt. "Hej! Det kostar 50:- per kvartal att få uppgifter längre bakåt i tiden än 13 mån. Hör av dig om du vill ha denna tjänst och vilket konto du vill att vi drar pengarna från." Jag ska byta bank.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Swedbank har varit bra som ägare, men dåligt som kund. Använder själv Skandiabanken sen många år tillbaka, 20 spänn/månad för Internetbank + bankkort. Det är hyggligt tycker jag. Länsförsäkringar har något liknande, finns säkert ännu billigare om man letar lite.

   Radera
 11. En vän sa att "bostadsmarknaden kan ju inte gå ner, alla måste ha någonstans att bo".

  3,5mkr, 85% belånat = ca 3mkr

  3mkr * 5% = 12 500kr/mån.

  -"Tror du någon är intresserad av din trea här i utkanten för 12500kr/mån, PLUS amorteringar, driftkostnader och och reparationer?"

  -"Ehh, oj... nej...."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får din vän inte göra ränteavdrag?

   Radera
  2. Ränta på 5%? BlueStep BlueStep!
   Bloggens läsare verkar ju helt fixerad vid höga räntor.
   Varför inte prova en flytt till Ryssland med en styrränta på 9.75%
   Borde ju passa räntans vänner alldeles utmärkt. Vilken avkastning det blir!

   Radera
 12. Varför skulle banken ge någon rådet att göra en investering som maximerar bankens vinster - banken är väl som en myndighet, de vet bäst och det är bäst att vi gör som de säger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom kallar ju sig själva för Finansiella rådgivare

   Radera
 13. Det är väl den där banken som har Sveriges största mäklarfirma.. Gissa vilka som tjänar pengar på varje bostadsförsäljning.

  SvaraRadera