Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-05-02 15:53

Kremls krigsförberedelser fortsätter - 100 beredskapskontroller i Militärdistrikt Väst sedan årsskiftet

Putin-diktaturen i Kreml fortsätter med sina krigsförberedelser mot de demokratiska grannarna i väst. Sedan årsskiftet har man nu genomfört 100 sk oförberedda beredskapskontroller enbart i Västra Militärdistriktet.
De ryska beredskapskontrollerna sägs vara oförberedda och det handlar alltså om otroliga etthundra beredskapskontroller enbart sedan årsskiftet. Protesterna från de så kallade "fredsrörelserna" i Sverige  lyser helt med sin frånvaro, medan dessa är fokuserade på den svenska försvarsövningen Aurora till hösten och att en handfull västerländska demokratier kommer delta på denna.

Några protester från "fredsrörelserna" över att Ryssland nu kommer skicka in sin största kärnvapenbärande robotubåt i Östersjön, moderniserad för de allra senaste Bulava-kärnvapnen, märks inte heller av. Men så vet vi också varifrån finansieringen av "fredsrörelserna" kommer, samt vem deras uppdragsgivare har varit ända sedan kalla kriget.

Kremls försvarsministerium skriver själva om de hundra beredskapskontrollerna, som har omfattat motoriserad infanteri, artilleri, pansardivisioner och stödförband, som har gjort uppmarscher och utgångsgrupperat i för dem okänd terräng. Ingen risk att man kontrollerar övningsfältssjukan alltså, utan detta är för att förbättra faktisk förmåga att sättas in i krig. Fokus har varit på befälhavare och staber och kommunikation mellan de olika grenarna av den ryska militären.

Det finns ett tydligt ändrat fokus på beredskapskontrollerna, som när dessa intensifierade med start 2013 gått från enorma rubrikskapande övningar om 150 000 man, till istället hundratals mindre kontroller som kan gå under radarn.

Exempelvis blir hundra kontroller med i snitt 5 000 man en halv miljon man. Och detta då enbart i Militärdistrikt Väst.

Kontrollerna är att se som skarpt krigsförberedande. Avser man inte att mobilisera och gruppera sina förband skarpt räcker det med planerade övningar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

34 kommentarer:

 1. Samtidigt, på Öland: http://www.barometern.se/oland/ryska-helikopterturister-lunchade-pa-oland/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk vilken skillnad en enda bokstav kan göra! Jag trodde ett tag att de ryska turisterna råkat riktigt illa ut... Dags för nya glasögon!

   Radera
  2. "De var som vilka familjer som helst, bara att de kom från luften"

   Radera
  3. Jisses vilken ärkesvensk naiv politiskt korrekt reaktion.

   Radera
  4. @6-10
   @Snetmot Nosrorb

   Ha ha, you crack me up.

   Det var ryssar i Sverige som åkte helikopter! (och tre var barn, supermisstänkt)
   Foliehatten på, 3:e världskriget står för dörren.

   De rekade antagligen anfallsmål, bifogar nukemap nedan med 20kton luftbrisad.
   Stora Rörs hamnkafé blir en liten hög av aska, kunderna på Rälla Sport & Fritid får svåra strålskador och NorrlandsGuld pimplarna på Ekerum Stugby får 3:e gradens brännskador.

   Detta är stort.

   http://www.nuclearsecrecy.com/nukemap/?
   &kt=20&lat=56.7744467&lng=16.57063&hob_ft=0&zm=12

   Radera
 2. "en handfull västerländska demokratier"
  Tja, att en av dessa så kallade demokratier råkar vara det land som startar mest krig i världen och nyligen helt uppenbart har brutit mot folkrätten genom att bomba en suverän stat, bekymrar det inte dig Cornu?
  För oss andra sansade människor får detta lite högre prio än Ryssland, då detta demokratiska land vill in i vårt land här och nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du ett rysstroll? Vilken händelse är det du tänker på? Att bomba en suverän stat som vedergällning för brott mot folkrätten gilla inte...

   Radera
  2. Så tycker man att någon har gjort något dumt, fast man inte kan presentera trovärdiga bevis, så är det bara att skicka in ett gäng bomber och döda några civila till?
   Är du ett Natotroll?

   Radera
  3. Cornu: Ett grannland förbereder krig emot oss.
   Markus S: Men USA då!

   Radera
  4. Markus S, har du sett några trovärdiga bevis på att det var någon annan än regimen i Syrien som använde kemiska stridsmedel mot befolkningen?

   Vilka andra sansade människor pratar du om? Jag hör definitivt inte till en av dem och jag anser mig ganska sansad, trots att jag hellre ser USA delta i en av våra övningar, än låter Putin diktera villkoren kring Östersjön. Du verkar vara ett troll, som S/S Josefin säger.

   Radera
  5. Markus S, föreslår att du tar del av följande:
   http://www.helahalsingland.se/opinion/ledare/patrik-oksanen-ryssland-militariserar-arktis-vad-ska-sveriges-reaktion-vara

   Radera
  6. Palle, rebellerna har vid upprepade tillfällen ertappats med att använda kemiska vapen med syfta att skylla det på syriska armen.
   Visst, det kan vara Assad, även om han har allt att förlora på en sådan attack, men ingen har lagt fram några bevis annat än satellitbilder och på sådana kan man inte se om bomberna är kemstridsmedel.

   Radera
  7. Simplicio, vad är problemet med att Ryssland vill vara i arktis?
   Om de tror sig kunna utvinna någon naturresurs där är det väl bara bra.
   Jag har i alla fall inte lust att åka dit och frysa häcken av mig.

   Radera
  8. Nej Markus, du kan ju fara dit där det är åtskilligt varmare...

   Radera
  9. Markus, dom såg på radar när planen lyfte, flög in över staden och t o m när bomberna lämnade planet. QED.

   Radera
  10. Den där texten innehåller rena felaktigheter. Den initiala lokaliseringen av ursprunget till den där granaten vid Markale var behäftad med ett beräkningsfel, vilket UNPROFOR fastställt i efterhand. Idag, sedan länge, vet vi att det inte alls går att peka ut ArBiH för den där granaten. Synd att rykten och lögner som sedan länge är vederlagda ska leva kvar.

   Radera
  11. Ovanstående är en kommentar till Milda Webben, givetvis.

   Radera
  12. Ok det kanske stämmer, jag har inte läst in mig ytterligare om detta.

   Radera
  13. Magnus Ernström är klok i sin analys att inte dra förhastade slutsatser, ofta tar det tid innan sanningen kommer fram, om den överhuvudtaget står att finna.
   Men större delen av publiken här applåderar vansinnet att skicka 60 kryssningsrobotar i strid mot all folkrätt utifrån satellitbilder som bevis.
   Kan ni inte spela krigsspel istället?

   Radera
  14. Kristian, var på radarn såg man att bomberna var fyllda med gas?

   Radera
  15. Det var ett idiotiskt resonemang. Vad har rysk upprustning med medlemsländernas närvaro i Östersjön att göra?

   Ryssarna rustar upp för att de vill stärka sina positioner och Putin skall se handlingsstark ut.

   I det ligger också att vara helt oberökneliga. Kanske,kanske inte de vill återta forna ockuperade territorier?

   De förbereder ialla fall för det.
   Vi kan inte göra ett skvatt åt set.

   Det vi kan göra är att förbereda oss själva. I det innebär inte upprustning av genderoperatörer...

   Radera
  16. Enda felet var att de inte skickat iväg robotarna tidigare. Bombar man avsiktligt civila skall du få smisk.

   Radera
  17. Så om vi inte ska dra förhastade slutsatser av det ryska agerandet, vad ska vi dra för slutsatser? Ryska militären gillar flashmobbar, de håller på med performancekonst för att illustrera Brownsk rörelse eller att de förbereder sig för en eventuell konflikt?

   Radera
  18. @Ben Dover
   Betyder det att man inte vet vem som sköt?

   Radera
  19. ICTY verkar ju tro sig veta, om jag inte minns fel dömde man en serb för det.

   Radera
 3. En annan tolkning på att beredskapskontrollerna är mindre nu är att övningsbudgeten har naggats i kanten för att betala för äventyren i Ukraina och Syrien och att det helt enkelt är billigare att hålla många mindre istället för ett fåtal stora övningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så det finns inga skalgördelar menar du?

   Radera
 4. Klart att fredsrörelsen inte protesterar. Övningarna är nog en massa ryska möp:ar som möta och umgås. En folkrörelse helt enkelt och en sådan kan man ju inte protestera mot.

  SvaraRadera
 5. Trodde vi redan var invaderade så vad spelar det för roll ?

  SvaraRadera
 6. Försvminmöte i Åbo idag
  https://svenska.yle.fi/artikel/2017/05/03/nordiska-forsvarsministrar-mots-i-abo

  SvaraRadera
 7. Ryssland övar inför krig. Finland har redan sin arme och sin beredskapsplan på plats. Polen likaså. Vad gör Sverige för att snabbt förbättra vårt läge ? Till vad använder vi pengarna som vi kunde använt till upprustning ? Hur blev det så ? Det är inte tillräcklingt många som ser att mycket är på väg i helt fel riktning - 1935 all over again.

  SvaraRadera
 8. Är den här löjliga ryssparanoian en gimmick för att sälja fler böcker eller nåt? Jag har inte läst dina böcker och kommer nog inte att göra det heller men om dina böcker handlar om elaka ryssar som attackerar Sverige stup i ett så skulle jag förstå den fåniga retoriken på denna blogg.

  SvaraRadera
 9. http://www.sempermiles.se/veteraner/veterandagen-blir-allman-flaggdag/

  SvaraRadera