Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2017-05-26 10:55

Kan terrorister använda drönare?

En fara med oförmågan att nedkämpa oidentifierade UAV:er (drönare) sägs vara att terrorister skulle kunna använda drönare för terrordåd. Daesh använder dessa för att fälla små sprängladdningar i slaget om Mosul, en avgörande för ett terrordåd i Västvärlden är tillgången till just tillförlitliga militära sprängladdningar. Som t ex handgranater.
Ovanstående film är propaganda från Daesh, men som man ser på filmen är det generellt mycket begränsade skador. 

De laddningar man släpper är handgranater, 40 mm spränggranater eller kanske 60 mm granatkastarspränggranater och motsvarande. Spränggranater från granatkastare eller granatgevärstillsatser är att föredra, då de exploderar vid kontakt, medan handgranater har en timer, vilket gör att man blir begränsad i höjd vid fällning.

Att sätta ihop en egen hembyggd laddning, IED, som både klarar att släppas från en drönare och sedan även inte blir funktionsutmanad av att träffa marken, är antagligen mycket svårt. Tillgänglighet till militära sprängladdningar är antagligen en förutsättning.

Skadorna och explosionerna är små, men vid insats av de i Sverige allerstädes närvarande och billiga handgranaterna mot t ex en konsert, demonstration eller annat evenemang med mycket människor kan förstås en handfull personer skadas eller rent av dödas av en enskild granat. Hotet om större skadeutfall från terroristdrönare skulle primärt handla om en insats av många sådana drönare samtidigt. Däremot kan man förstås utlösa panik i en folkmassa, som kan få större konsekvenser.

Ibland kan man i en stridszon förstås få en träff rakt i t ex bränsledunkar eller ammunition, och då få en lite mer spektakulär smäll som i fallet Humveen nedan. Den storleken på sekundär explosion skulle med all sannolikhet aldrig bli aktuell vid ett terrordåd mot civila, då måltavlorna inte bär runt på ammunition att spränga i luften.
I övrigt kan ni på filmen ovan se på vilken hög höjd dessa UAV:er kan befinna sig, när kameran zoomar ut. Det gör dem knappast lättare att upptäcka eller bekämpa med eldhandvapen. Speciellt inte fredstid när kulorna riskerar landa bland civila.

Det har ännu inte inträffat någon drönarbaserat terrordåd mot Västvärlden. Även om det kan vara möjligt.

Ovan kan ni se hur UAV:er kan uppträda oupptäckta och utan att beskjutas mitt i en stridszon som Mosul. Att tro att de enkelt kan bekämpas av svensk militär i fredstid i Sverige är som sagt minst sagt naivt.

Nu finns det förstås ett starkt inslag av survivorship bias i drönarfilmer från Mosul, men det är alltså fullt möjligt att flyga runt utan att upptäckas. Man kanske hör ljudet, men UAV:erna är inte stora flygplan, utan mycket svåra att upptäcka mot himlen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

18 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. I dessa dagar torde det vara betydligt värre med förgiftning av vattentäckter mtp bärkraften hos drönare

  SvaraRadera
 3. Propaganda/symbolvärdet/skrämseleffekten är nog ganska hög, tyvärr.

  Men det är ungefär som med de s.k. smutsiga bomberna, där man vid praktiska försök sett att skadeverkningarna och radioaktiv nedsmutsning i princip är löjligt liten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast man borde kunna nå ungefär samma effekt med en hemmabyggd grk, om man är ute efter att terrorisera.

   Radera
 4. Hur lyckas de sikta med dessa drönare och en handgarant eller spränggranat. Det krävs ju för det första att det fullständigt vindstilla vilket det kanske är i Irak, och sedan så måste man ha ett sikte som är riktat exakt rakt ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De siktar väl på ett ungefär.

   Det är ju billigt och nästan riskfritt att göra dessa attacker. Det kanske släpptes 100 bomber med drönare och så plockas det ut 2-3 stycken som träffar någorlunda.

   Det är ju inte direkt ett vapen som kan slå tillbaka en attack - bara ett vapen som pickar lite här och där på en överlägsen fiende.

   Skulle en modern krigsmakt använda drönare så kan du ge dig på att det kommer vara mycket mer avancerad teknik och att en svärm drönare kan slå ut hela kompanier och hundratals fordon/trupp.

   Radera
  2. Ja, man ska vara medveten om att de inte publicerar sina fails.

   Radera
 5. Hmm, steget från det här till användning av någon gammal trådstyrd skit eller t o m laserstyrd robot är inte så jättelångt, tyvärr... Räcker med en radio, ett styrservo och en drönare som kan ta 15 kg.

  SvaraRadera
 6. Som tur är verkar det som att det finns fler parametrar som spelar in än effektivitet. Och det har att göra med det religiösa narrativet.

  Utföraren skall offra sig i Allahs namn för att bli martyr och få tillgång till alla oskulder i livet efter detta. D.v.s. skall i bästa fall avlida, och bli omtalade och ärade för att locka flera nyttiga idioter.

  Det skall vara spektakulärt och visa på religionens makt och de hängivnas överlägsenhet. Islam är ju trots allt en religion som i var och varannan mening i sin heliga bok påpekar hur underlägsna alla feltroende är. Då duger det inte att fega ur och flyga drönare eller skjuta på håll. De ska personligen in och gjuta skräck för sakens skull och visa sin överlägsenhet.

  SvaraRadera
 7. Det borde vara ett självmordsuppdrag att styra drönaren mot en någorlunda teknisk potent motståndare. Det borde vara ganska enkelt kunna triangulera drönarpiloten och skicka motmedel mot den.

  SvaraRadera
 8. Drönare är framtidens vapen. Det räcker med några gram sprängämne med riktad sprängverkan för att döda en människa. Det borde en drönare på en kvadratdecimeter kunna bära. Sådana kommer att kunna massproduceras i enorma mängder till låg kostnad med en hyfsat potent AI ombord. Mänskliga soldater har givetvis inte en chans mot ett sådant vapen, det vore som att försöka försvara sig mot en svärm bålgetingar. Kanske att någon form av EMP kan funka om man upptäcker drönarna.

  Min spekulation är att framtidens krig blir fruktansvärda och oblodiga. Först gör drönarna upp tills ena sidan har slut på drönare och har fått sin produktionskapacitet utslagen. Därefter kommer en svärm drönare och chippar alla människor i området och totalövervakar dem i realtid. Allt sköts givetvis av en AI som ser till att alla håller sig i skinnet.

  SvaraRadera
 9. En av de största tillverkarna av avancerade hobbydrönare, kinesiska DJI, har sedan tidigare forcerade flygförbudszoner "geo-fencing" runt exempelvis flygplatser i hela världen. Drönaren stannar i luften om man försöker flyga in där. Nu har de infört sådana zoner i stora delar av Syrien och Irak, bl.a Mosul så att det inte ska gå att flyga där (iaf inte officiellt, direkt från butikshyllan). Kan tolkas som ett försök till socialt ansvar, eller åtminstone att hålla varumärket fräscht.

  Här är en artikel där en Irakisk militär uppges förbereda en drönarattack mot ISIS. Jag råkar ha precis samma modell av drönare som jag använder till landskapsbilder och fota familjen på utflykter. Den kan livestreama till Facebook, vad man nu vill visa upp...

  https://www.technologyreview.com/s/604279/can-djis-no-fly-zone-software-stop-isis-from-weaponizing-drones/

  SvaraRadera
 10. Intressant... Jag såg ett klipp där drönaren var nere och flög bland irakiska soldater.
  Antagligen har soldaterna inte en susning om att det är daeshdrönare.

  SvaraRadera
 11. Statsterrorister har ju använt drönare i många år för att genomföra lönnmord.

  SvaraRadera