Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-05-18 11:23

Datum och platser för Försvarsmaktsövningen Aurora

I höst drar den stora svenska försvarsmaktsövningen Aurora 17 igång. Övningen kommer den 11:e till 29:e september ta plats runt Stockholm och Mälardalen, Gotland och Göteborg. Upplägget påminner starkt om de stora övningarna under det forna invasionsförsvarets tid.
Övningen består av flera olika faser.

Inledningsvis handlar det om ett förberedelseskede under 11:e - 18:e september, där man förbereder förbanden. En form av mobiliseringsfas, som av egen erfarenhet från forna tiders militära slutövningar också innefattar övning och repetition av förbanden för att trimma förmågor.

Nästa fas sker under 19:e till 23:e september, när man som EU-allierad tar emot stödjande förband från några av våra via Lissabonfödraget militärt allierade inom EU, samt USA som vill sälja in sina Patriotrobotsystem och förevisa dessa.

Den som hävdar att Sverige är alliansfritt i fred och neutralt vid krig ljuger. Antingen medvetet, men mer sannolikt på grund av inkompetens och förblindad av ideologiska vanföreställningar. Sverige har i handling ratificerat Lissabonavtalets paragraf 42.7 genom att ge stöd till vår allierade Frankrike efter de sk Parisdåden, ett land som för övrigt kommer delta med förband under Aurora.

Korrekt formulerat är Sveriges nuvarande säkerhetspolitiska doktrin planeringsfria i fred, EU-allierade vid krig. Hade vi likt de allra flesta av våra EU-allierade varit med i NATO hade vi kunnat planera samordning och försvar i förväg, men att på detta mycket enkla och billiga vis kraftigt höja svensk försvarsförmåga vill vi alltså inte.

Under fasen kommer också stora mängder förband att omgrupperas inom Sverige för att kunna försvara landet och slå en motståndare. Gruppering kommer ske runt Stockholm och på Gotland.

Den sista fasen är det sk försvaraskedet, som utspelar sig den 24:e till 27:e september. Huvudfokus ser ut att handla om Södertörn eller Södermanland, vilket inkluderar stöd från förband grupperade på Gotland.

Därefter är de sista två dagarna ett avvecklingsskede.

Upplägget följer i min uppfattning helt forna tiders stora slutövningar. Mobilisering och övning, oftast hemma på hemmaövningsfältet. Därefter transport till det faktiska övningsområdet, där insatserna höjs och man övar mot andra förband i en faktisk kamp om att vara bäst. Slutligen hemtransport och avveckling.

Tittar jag på min slutövning på P 4 Skaraborgs regementes Skånings pansarskyttekompani Rudolf Ludvig vid dåvarande 2. pansarbataljonen vid 9. pansarbrigaden år 1992, så var de första två dagarna mobilisering för de repövande och ensamövningar för oss som låg inne. Därefter följde en veckas övande på hemmaskjutfältet, varefter vi omgrupperades till Revingehed för att duellera mot P 7 Södra skånska regementet. Den delen pågick i om jag minns rätt fyra dagar och tre nätter och motsvarar försvaraskedet ovan. Vi körde förstås cirklar runt skåningarna på deras hemmaövningsfält, varefter vi transporterades tillbaka till vårt mobiliseringsförråd i Skövdeområdet för materielvård och förrådsställning av all den materiel vi haft de senaste tolv månaderna (undantaget befälsgruppens personliga stridsutrustning, som skulle användas vidare under sommarens kadettutbildning).

Det ser vid en överblick ut som att Sverige använder upplägg och erfarenheter från forna tiders stora försvarsövningar och inte uppfinner hjulet på nytt. All kunskap har ännu inte trillat ur organisationen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. "Vi körde förstås cirklar runt skåningarna på deras hemmaövningsfält, varefter vi transporterades tillbaka till vårt mobiliseringsförråd i Skövdeområdet för materielvård och förrådsställning av all den materiel vi haft de senaste tolv månaderna (undantaget befälsgruppens personliga stridsutrustning, som skulle användas vidare under sommarens kadettutbildning)." Har detta bekräftats av två oberoende källor eller är det alternative fakta? ;)

  Förresten, vilka förband ingår, alla?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart de gjorde. Skåningarna har alltid haft sämsta möget och brist på ammunition, Tokholm har aldrig ansett att den delen skall försvaras emedan den bara är ett sand/lerfält ivägen för den ryska framryckningen (bakom taktiska kärnvapen)
   Stora delar kontamineras oavsett av ryska stridspetsae mot Elsinore, Köpendanmark och andra mål på Sjaelland, varför dess nytta som odlingsmark är försumbar.

   Resten av Sverige skulle få äta bark (fast minus en miljon Skåningar att mätta)

   Bitterfitta, inte jag inte...

   Radera
  2. Tvärtom. Det du kallar Tokholm avrustades effektivt, nästan så kirurgiskt att en inflytelseagent på hög nivå inte kunnat göra det bättre.
   I Syd (Skåne) hade vi våra slagkraftigaste förband (13.Fördelningen även kallad Pansarfördelningen). Relativt annat var det inte "mög" i Skåne.

   Radera
  3. Förresten Cornu, ditt skånehat verkar inte ha någon ände ☺, Vårel 17 börjar ju på måndag! Ska du dit?

   Radera
  4. http://www.forsvarsmakten.se/sv/var-verksamhet/ovningar/vareld-17/

   Radera
  5. http://www.sempermiles.se/forsvarsnyheter-om-mtrl/stor-samovning-for-markstrid-drar-igang-i-skane/

   Radera
  6. Cornu ljuger så klart, kör man cirklar på övningsfältet hamnar man förr eller senare i Generalsbacken, Mossen och Svarta hål, och då kör man fast alt fastnar i diverse bakhåll. En cirkel i singular kan man möjligen köra.

   Alternativet är ju att köra en väldigt liten cirkel söder om Krankesjön, men det blir ju mest löjligt.

   Radera
  7. Enl Wikipedia är den sjön inte mer än 3m djup, är det inte bara att vada med stridsfordon där?

   Radera
 2. Hoppas nu verkligen att de taktiska staberna får sin beskärda del av övning. Frågan är vem som övar dem? Eller är nivån såpass hög att man inte vill "synas".
  För övrigt är det mycket bra att det övas. Lycka till alla deltagande.

  SvaraRadera
 3. Glöm inte bort att Konungarikets - av socialistiska och semisocialistiska regeringar påtvingade - ickemedlemskap i den Nordatlantiska fördragsorganisationen "befriar" den fredsälskande nationen från att, i händelse av inblandning i väpnad konflikt, mottaga medlemsstaternas militära stöd i enlighet med Washingtonfördragets artikel 5.

  Försvarsmakten - möter varje hot och klarar varje utmaning...

  SvaraRadera
 4. Äntligen, hoppas ryssarna fattar att dom kommer dö och lemlestas i massor om de kommer hit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med all respekt för övningen. Det där var faktiskt onödigt och plumpt.

   Radera
  2. Vad får dig att tro att ryssarna kommer hit? Vad skall de här o göra?

   Radera
  3. Äta svensk husmanskost kebab med vitlökssås och betala med svenska rial.

   Radera
  4. De är ju det enda och största hotet om du nu inte förstått det ännu. Vad skulle man annars öva på om inte döda och lemlästa på effektivaste sätt..? Det ligger liksom i sakens natur för en soldat i krig, att linda in syftet i bomull är bara patetiskt. Den som är effektivast vinner.

   Radera
  5. Även om det är så att Ryssland ses och är nog det största militära hotet idag, så finns det även annat som hör till. Och målet med allt detta är väl att undvika att man kommer till dödandet och lemlästandet. Men sättet du skriver på inbjuder till tolkningar av slaget "come and get some". - vilket sannolikt skulle även kräva dödsoffer på vår sida. Det är väldigt bra att det övas och väldigt väntat. Men tänk också på att den ryska regimen och även tidigare regimer inte haft så mycket respekt för även sitt eget folk. Vinterkriget är ett bra exempel. Det är skillnad på det ryska folket och den ryska regimen.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Bra, svar. Lakoniskt. Men då hade man redan kommit till krig. Spartanerna övade rätt mycket. Vi drar bara igång det.

   Radera
 5. Inte alla förband som är i verksamhet under Aurora, gör detta som övning. Vissa genomför skarp insats i samband med Aurora.

  SvaraRadera
 6. Finns det möjlighet att vara med som frivillig milis?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om du har tillgång till ett ryskt ICA kan du som bekant utrusta ett helt VDV-regemente.

   Radera
  2. Tror du man får poäng på sitt svenska ICA-kort där också?

   Radera
 7. Lissabonfördraget i all ära men det väger lätt mot de bilaterala hemliga avtal vi har med USA och Storbritannien. Det är därför det anländer Apache-helikoptrar, marinkårssoldater samt luftvärn till Gotland, inte på grund av en ev Patriot-försäljning. USA's engagemang i detta tydliggörs av Genral Perkins två dagar långa besök på Gotland, där han bl a flög över Gotland med helikopter. Insatta personer inser direkt att han personligen gjorde en stridsplan för hur ön ska försvaras samt att hans stab arbetar just på detta. Två dagar på Gotland av en 4-stjärnig general är en evighet i sammanhanget.

  SvaraRadera
 8. I Estland har man privata frivilliga försvars enheter som övar regelbundet, kanske vore nått?

  SvaraRadera