Cornucopia?

Aktuellt

Lönerna i IT-branschen 2018 yrke för yrke - var ligger du?

Programmerare sägs vara det vanligaste yrket i Stockholm i takt med att den massiva automatiseringen i IT-branschen effektiviserat och skapa...

2017-05-21 16:19

Hur stor är din taxerade förvärvsinkomst?

Med deklarationerna förhoppningsvis inlämnade har vi alla någorlunda koll på hur stor våra taxerade förvärvsinkomster ser ut. Svara gärna på enkäten nedan för att se hur du ligger i förhållande till svenskarnas inkomstfördelning.
Förra veckan ställde jag motsvarande fråga till av Magdalena Anderssons (s) chockartade skattehöjningar drabbade företagare bland bloggens läsare. Men nu gäller alltså frågan samtliga läsare, även de som inte har eget företag. Särskilt intressant kan det vara att se om de samlade läsarna tjänar mer eller mindre än de som enligt Magdalena Andersson (s) tillhör de rikaste en procenten och är egna företagare.

Till förvärvsinkomst räknas inkomst av tjänst (lön), inkomst av näringsverksamhet (enskild firma och handelsbolag), pensionsinkomster och beskattningsbara socialförsäkringsersättningar som föräldraförsäkring och sjukförsäkring.

Indelningen nedan avser deciler och de högsta percentilerna enligt 2015 års deklarationer. För 2016 är inte siffrorna inne än, men fördelningen får helt enkelt duga. Avrunda din årsinkomst till närmaste matchning. Har du t ex 36000 i lön blir årslönen 432 000, vilket placerar dig i decil nio, som ligger närmare än decil åtta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Jag råkade trycka 10, men såg sen att det var 9, så nu är hela din undersökning förstörd.

  Dock vette sjutton hur bra den där uppdelningen blir, typ alla som arbetar hamnar snart på 9; några förhandlar bort sin fritid i förmån för 10/5% eller skapar en unicorn och flyttar till Lidingö, men annars är man ju stöpt i 9 i det här median-landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, uppdelningen gäller befolkningen, men den här bloggen domineras av "tjänstemän i privat sektor" = decil 9 och 10.

   Många är förvånade att de "tjänar bra", men som du säger räcker det med ett heltidsjobb, för i statistiken ingår förstås pensionärer, arbetslösa, förtidspensionerade mfl som drar ner snittet ordentligt.

   Radera
 2. Jag får bara 150000 i bidrag om året, på tok för dåligt.

  SvaraRadera
 3. Det är faktiskt Magdalena Andersson som sätter de flesta företagares lön genom att styra vid vilken lön som statliga skatten börjar.

  En höjning från 32% till 52% i skatt utan att få en krona i SGI eller pension av det ter sig som en rätt usel affär för de flesta som kan räkna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hon vill väl inte att folk ska jobba mer, det är tydligen de höga skatterna som driver Sverige, inte att dom som vill jobba forsätter jobba. Har många bekanta som jobbar mindre eller satsar mindre på karriären då dom anser allt bara skattas bort ändå. Och som du säger, man får inte ens högre pension trots sjukt hög marginalskatt.
   Way to go Sweden. Hög skatt på jobb så folk ska jobba mindre i vanlig ordning.

   Radera
  2. Ja och det sprider sig som ringar på vattnet att det inte lönar sig att jobba och allt blir bara skatt.

   Jag har hört folk som inte tjänar över brytgränsen tycka att de bara skattar och hellre går ned i tid. Som sagt - alla kan inte räkna. ;)

   Radera
  3. Men det är rätt intressant att tycker att det gäller företagare och inte arbetare.

   Arbetsgivaravgiften innehåller bland annat 10 härliga procent från första kronan som är en eh.. öh.. skatt arbetstagare betalar för.. någon slags budget? Typ när politiker har konferens kanske?

   Skatteverket har en jättespännande sektion om denna avgift.. eller jag menar skatt.. på sin hemsida, de hymlar faktiskt inte ett dugg om saken så det blir riktig cirkus ("avgiften är en skatt [sic]", den var precis 1.5% för att finansiera EU, sen höjdes den för att istället finansiera statlig ehh.. budget?.. osv, helt utan bortförklaringar).

   Är förvånad över hur få som har sett det. Kanske något för cornu att gräva upp och blogga om.

   Radera
  4. Det är väl ingen överraskning att arbetsgivar"avgiften" till stor del är ren skatt, bara lite undangömd -- särskilt för höginkomsttagare.

   I dagsläget ligger marginalskatten på 60% för många av oss bloggläsare, plus då hånet att inget av ökningen i arbetsgivaravgift vid denna nivå ger någon motsvarande förmån utan allt är rena skatter. Den enda trösten om man tex har ITP1 är att 30% på marginalen avsätts till tjänstepension, alltid nåt. Men annars är det som diskuteras fram och tillbaka betydligt bättre att få mer ledig tid och mer pensionsavsättningar än att få behålla 40% av en löneökning.

   Radera
  5. Arbetsmarknadsavgiften är det som ni pratar om, i takt med att sjukförsäkringskostnaderna gått ner så har denna post vuxet till ca ungefär 1/3 av arbetsgivaravgiften. Borg använde detta utrymme till jobbskatteavdragen vilka är en vettig sak men fel utfört då det ju är helt omöjligt att se var pengarna kommer ifrån och hur hög skatten egentligen är. De flesta man pratar med tror fortfarande att de betalar 30% i skatt.

   Radera
  6. MNils: Nej, "allmän löneavgift".

   Såhär ser fördelningen ut bland arbetsgivaravgifterna 2017:

   Ålderspensionsavgift 10,21%
   Efterlevandepensionsavgift 0,70%
   Sjukförsäkringsavgift 4,35%
   Föräldraförsäkringsavgift 2,60%
   Arbetsskadeavgift 0,20%
   Arbetsmarknadsavgift 2,64%
   Allmän löneavgift 10,72%

   Man "kalibrerar" de olika avgiftssatserna ungefär efter statens utgifter för samma område, och slasken som bara går till allmänna statliga utgifter kallar man för "allmän löneavgift".

   Radera
 4. Om jag förstår rätt så är årsinkomsterna medelvärdet för respektive decil, vilket ger en lite sned bild av vart gränserna går mellan decilerna, d.v.s. vilken decil man tillhör. Exempelvis är decil 10 734 733kr i medel, medan P90 gränsen är 504 154kr, vilket ligger ca 50kkr från decil 9 medel men ca 230kkr från decil 10 medel.

  http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/hushallens-ekonomi/inkomster-och-inkomstfordelning/inkomster-och-skatter/pong/tabell-och-diagram/inkomster--individer-riket/sammanraknad-forvarvsinkomst-decilindelning/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag minns rätt så är medlet för decil 10 egentligen något i stil med P98. Det som snedvrider decil 10 medel är förstås ett fåtal som tjänar extremt mycket.

   Radera
  2. SVT gjorde en jämförare som visserligen är gammal nu, men matar man in 60kkr i månadslön får man att man tjänar mer än 98% (P98), vilket nog var det jag minns.
   http://pejl.svt.se/visualisering/inkomster/var-ar-du/

   Radera
 5. Varför har du ingen "Rösta"-knapp, så man kan se resultatet i slutänden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att han ska kunna skriva ett inlägg om resultatet, så klart!

   Radera
 6. "Visa grafiskt" -> länk till www.plusett.nu -> "Click to enable Adobe Flash Player"...
  Hahaha! Skulle inte tro det, PlusEtt.

  SvaraRadera