Cornucopia?

Aktuellt

Löfven: Skärp er "tillsammans för Sverige"

Statsministern höll i en oklipp tagning ett tal till nationen i kväll. Beskedet till svenska folket var att vi ska skärpa oss "tillsamm...

2017-05-27 16:41

Hur klarade folk sig innan Swish?

Jag måste medge att Swish är otroligt användbart. Bankerna har här hittat en tjänst som faktiskt tilltalar kunderna och hittar allt mer tillämpningar. Hur klara folk sig innan Swish?
Foto: Swish
Det verkar idag vara fler svenskar som har Swish än som har kontanter. Telefonen har man alltid med sig, vilket man inte kan säga om kontanter.

Naturligtvis finns det behov av kontanter fortfarande, speciellt i situationer när infrastrukturen drabbas av problem eller man inte vill att transaktionen ska vara spårbar. 

Men Swish är verkligen ett lyckokast för bankerna. Tjänsten fyller uppenbarligen ett behov, där det blivit enkelt och till synes blixtsnabbt att föra över pengar mellan privatpersoner, oavsett om man står ansikte mot ansikte eller chattar över Facebook.

Boka och betala bio åt kompisgänget har blivit oerhört enkelt. Att lägga ut andra bokningar och utgifter, eller t ex dela på en krognota likaså. Med allt mer samvaro som sker via sociala medier kan också transaktioner snabbt utbytas utan att man behöver ses.

Överlag gör Swish saker smidigare, snabbare och enklare, samtidigt som tillämpningarna blir allt fler. Kort sagt så är tjänsten lyckad.

För företagare är den dessutom billig, betydligt billigare än att använda kort, och enormt mycket billigare vid större summor. Något motvilligt måste jag medge att tjänsten Swish är riktigt bra, givet att man tillser att fortfarande ha en kontant beredskap för krissituationer.

Hur klarade sig folk innan kan man fråga sig? Ja, vi klarade oss naturligtvis, men nu är saker så mycket enklare i en lång rad av tillämpningsområden.

Har du själv Swish?
Nej, detta är inlägg är inte reklam för Swish, utan bara min uppskattning för en mycket praktisk och användbar tjänst.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

62 kommentarer:

 1. Saknar svsrs alternativ, jag har swish men inte mobilt bankid. Vilket gör att i praktiken kan jag inte skicka pengar men ta emot ;-) men jag svarade nej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skaffade mobilt bankid häromdagen efter att ha varit i ovanstående situation ett bra tag

   Radera
  2. Jag har tänkte skaffa Swish när det börjar kosta pengar, men nu har det dröjt så länge att jag kanske får skaffa det innan dess.

   Radera
 2. Problemet är att swish knappast kommer fortsätta att vara gratis i evighet, och naturligtvis att den är beroende av att tekniken fungerar.

  Men i övrigt är den naturligtvis smidig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Swish är väl inte gratis? Jag trodde det kostade ett par kronor per överföring i alla fall för föreningar.

   Radera
  2. Både att ta emot och skicka är gratis för privatpersoner. Än så länge.

   Radera
 3. Kontanterna ska bort så att vi enkelt kan smyganslutas till euron år 2025 som bekant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte tala om minusränta på kontot när du inte kan få banken att betala sina skulder till dig.

   Radera
  2. I de stora €-länderna vill man ha kvar kontanterna!
   En anslutning till just € är faktiskt en försäkran om att kontanterna kommer att bli kvar !

   Se bara exemplet när man försökte ta bort 500 €-sedeln...

   Och försök få exv. en Bayrare att betala nya BMW:n eller AUDIN:n med "plastkort"... ;-)

   Radera
  3. "de stora €länderna"är inte bankernas experimentfält. Sverige är experimentyta inom många områden. Tex uppfostring i förskola, provning av medicin, invandring, kvinnor frivilligt i förvärvsarbete, hur man lägger ner näringslivsgrenar utan protester, politiskt styrt rättsväsende, politiskt styrd skola och högre utbildning, hur man frivilligt får bort maktdelning i en grundlag osv. Kort sagt Sverige är väldigt liberalt i lagstiftningen utom vad gäller individens frihet att välja. Sk fascism här jag för mig Cornu skrev att det var, per definition, häromåret.

   Radera
  4. Hur fan "smygansluts" ett land till en ny valuta?

   Radera
  5. 500 eurosedeln har EU slutat och producera

   Radera
 4. Föredrar cash, enda problemet är högarna med växelmynt.

  SvaraRadera
 5. Vad ska man med swish till? Kontanter fungerar utmärkt. Hur tror ni preppers att ni skall kunna betala något när det inte finns el och inga mobilnät.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En klok prepper både njuter det bästa och förbereder för det värsta.

   Radera
  2. Exemplen i texten talar för sig självt. Vad ska man ha kontanter till när man med en enkel knapptryckning slutför en transaktion. Sålde min kanot häromdagen, inga kontanter bytte ägare.

   Radera
  3. Sen kommer väl frågan hur lännge papperspengar funkar om det går riktigt illa.

   Radera
 6. Svar
  1. Staten Arizona införde nyss lagstiftning som stöder silver samt guldmynt som lagligt betalningsmedel i alla transaktioner på staten Arizonas territorium. Skall bli intressant att se hur federala staten reagerar i fall detta får genomslag och bruket av betalingsmedel utstälda utav Federal Reserve minskar.

   Radera
  2. Väldigt enkelt svar på den frågan; de som försöker skapa alternativa betalningsmedel döms till långa federala fängelsestraff för falskmynteri.

   Radera
 7. En förutsättning för att nuvarande räntepolitik skall fungera som tänkt är att kontanter inte längre används. Tanken med nuvarande räntepolitik är rent ut sagt att straffa sparare( inkl pensionärer mfl ) och få dessa att sätta sprätt på sina besparingar. För att lyckas med detta så måste kännbara sanktioner införas mot att ha besparingar på kontot och ifall man gör detta medan kontanter fortfarande är allmänt i bruk, blir det rationellt för folk att lyfta sina besparingar och bokstavligt gömma dem i madrassen. Det är en orsak till att kontanter skall bort ur bruk.

  Sedan så

  1. banken vinner var gång du hyvlar ditt kort eller betalar med din mobil
  2. Kortbolagen vinner varje gång du hyvlar ditt kort
  3. banken, kortbolaget samt staten får full insyn i din ekonomi hur du använder dina 'pengar'
  4. ifall en bank krisar, kan banken och staten enkelt förhindra folk från att sätta 'sina' 'pengar' i säkerhet genom att spärra alla överföringar

  Kom sedan inte och tala om bitcoin mfl. Block chain teknologin går ju ut på att hela brukshistorien för en enhet följer med i all evighet, dvs enkelt för ataten att kolla upp brukshistorien för varje enhet .... block chain medför i praktiken att brukarna kan glömma allt vad anonymitet beträffar ....

  Men staterna, bankerna samt kortbolgen kommer att lyckas i sin uppsåt pga att fårket är korttänkta och i sin lust för bekvämlighet kommer fårk att avstå från kontanter utan att inse vad detta medför. Fårket förtjänar vad de skördar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man inte har kontanter i plånboken utan ett plastkort ges man känslan av att man har MER pengar än man egentligen har! Pengarna tar liksom inte heller "slut"... Detta gynnar konsumtionen och skuldsättningen och därmed även bankers och myndigheters MAKT över den enskilde!

   Kanske inte så "konstigt" att det är en massiv propaganda för att använda sig av just kort och elektroniska betalningssystem.

   Eftersom jag själv arbetar med elektroniska betalningssystem för mobiltelefoner, billing så har jag även sett baksidan ...
   Och den är INTE vacker...!

   Därför använder jag idag helst kontanter även om jag betraktas som närmast "kriminell" när jag betalar produkter / tjänster över 500:- med just KONTANTER !!

   Radera
 8. Swish är trevligt och praktiskt så länge det är gratis. Bra att man kan skicka pengar mellan svenska banker utan bankhelg.

  Ser gärna att man kan börja betala räkningar/fakturor med swish så man slipper bankhelgen som bankgirot/postgirot har.

  SvaraRadera
 9. Återigen visar sig Sverige från sin bästa sida och tar fram pragmatiska lösningar på vanliga problem. Sverige är det bästa landet i världen, för vi skiter inte ner oss för att nåt går fel. Istället fixar vi det, snabbt. Våra politiker må fajtas, men när det verkligen gäller så vänder de på en femöring. Det är den svenska andan. En pragmatisk attityd. Och det är vad som gjort Sverige och Norden så framgångsrikt. Det är en kulturell aspekt som odlats i det hårda klimatet att leva nära världens ände. Sverige är världens bästa land, det har bevisats gång efter annan. De Nordiska länderna utmärker sig i alla undersökningar, oavsett. Så jag är väldigt glad att jag lever just i Sverige.

  SvaraRadera
 10. Visst, bra att kunna Swisha, men appen är erbarmligt dålig. Med all sannolikhet framtagen av en kommitté av klantskallar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. .. eller av s.k "IT-Indier"...
   "Utsurcat" i trettio-11 nedstigande led till en källarfirma i Bangalore...

   Radera
  2. Inget ont om Indier nu - landet där matematik hålls så högt att man först pluggar raka vägen till ingenjör innan man börjar fundera på vad man skall blir när man blir stor!

   Radera
  3. Landet som har tiotals miljoner fler universitetsutbildade (utan genustramskurser) än vad Sverige har invånare totalt.

   Radera
  4. Om nu Indien skulle vara ett så oerhört högt utvecklat land med så väl utbildad befolkning... VARFÖR är det i så fall knappast fungerande med en extremt haltande infrastruktur, strömavbrott mm ?

   Sedan..

   IT-Indier är vissa arbetsgivares lycka ity de..

   * Behöver inte vabba
   * Kräver inte någon kompetensutveckling
   * "Springer" inte på fackliga kurser
   * Är lydiga och flitiga och tar vilken skit som helst
   * Är FULLSTÄNDIGT UTBYTBARA och hemskickbara som en trasig möbel eller annan "sopa" man vill bli av med
   * Kräver inte någon dräglig lön
   * Jobbar hur mycket övertid som helst utan kompensation
   * mm. ...

   Radera
 11. Kontanter är så mycket enklare. Du behöver inte bära på en mobil, du kan tappa kontanter utan att de går sönder, du kan tvätta dem utan att de slutar att fungera, du slipper ladda kontanterna varje dag. Med kontanter kan du betala när som helst utan att de skriver "nu är det för många som betalar, försök litet senare" kontanter är inte beroende av nät och ström, bankid strul och serverfel. Och hur skönt är det inte att ge sina barn en tjuga så att de kan springa och köpa två liter mjölk. Helt otroligt hur svenskarna kan tycka att swish är så mycket smidigare än det mest basala som aldrig kan strula - papperslappar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jobbigt att gå till bankomaten så istället accepterar man fippla med kortet och stå som ett fån vid kassan lite då och då när korten strular.

   Radera
  2. Alex: Nu kan du ju använda både och.

   Swish är väldigt praktiskt om till exempel tio personer ska dela på ett inköp som kostar, säg, 670 kronor.

   Radera
 12. @Carmania
  Intressant att du tycker appen är dålig. Vad skulle göra den bättre/bra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sak jag reagerat på är att man inte kan skanna en qr-kod för mottagaren. Vore smidigt för föreningar o dyl. Dessutom sparas inte numret man redan tryckt in om man trycker på "plus" för att spara mottagare. I övrigt enkel o bra tycker jag.

   Radera
  2. Man kan bygga ut den idén genom att man i Swish kan trycka "skapa betalning", skriva in summan och så visas en QR-kod. Denna scannar den andra personen och får belopp och nummer ifyllt automatiskt. Gör det bara.

   Radera
 13. Swish är nice. Men faktumet att man måste ha mobilt bankid för att kunna använda det gillar jag inte. Det känns inte säkert när det är så enkelt att tappa bort sin mobil. Jag undrar om folk ens fattar vad de godkänner när de skriver på eula:n?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så när du tappar din plånbok på bussen så ligger kontanterna säkra?

   Radera
  2. Hmm.... tja har du ditt Mobila BankID nummer uppskrivet på baksidan av mobilen så kan jag förstå det.

   Radera
 14. Bor utomlands. Använder varken internetbank eller något liknande Swish. Är bankbok och kontanter som gäller 😅

  SvaraRadera
 15. Var i Sverige två månader nyligen och ville använda kontanter. Blev behandlad som en bov både på bank och andra institutioner. Tog ut cash med mitt utländska bankomatkort. Eftersom cash inte fungerade så bra över allt började jag sätta in pengarna på mitt svenska kreditkort. Korsförhör på banken varje gång. Detta kan inte vara bra känner jag. Skulle känna mig tryggare att ha mina pengar i en alternativ valuta (om den var stabil och säker) om de nu skulle ligga digitalt. Vet inte varför jag får känslan av att stat och bank kan låsa ett konto i väntan på att JAG bevisar min oskuld om en så banal sak som csn eller skatteskuld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hörde på radio P1, program plånboken, häromdagen att det är den enskilde banktjänstemannen som sitter i kassan som hålls ansvarig vid exempelvis pengatvätt.
   Därav frågor vid kontanthantering, så som ärlig medborgare är det bara att svara utan att behöva känna sig skyldig till något, frågan ingår så att säga i tjänstemannens arbetsbeskrivning. :)

   Radera
  2. Det var nog annat i ditt beteende eller utseende som triggade korsförhöret.

   Radera
 16. Har inte swish och kommer inte att skaffa om jag alls kan undvika det. Skaffade internetbank först när kassaservice blev absurt dyrt.
  #otidsenligoresonligbakåtsträvare

  SvaraRadera
 17. Izettle är betydligt billigare för ideella föreningar. Kräver dock att kunden har betalkort på sig men det har alla, alltid. Jag vet inte om priserna skiljer sig för företag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Billigare? Bara för småbelopp under 50 kr.

   Radera
 18. Till alla er "kontantkramare" och konspirationsteoretiker: Har man något att dölja så ska man givetvis använda kort, Swish mm dagligdags i mataffären etc. När man ska genomföra lite mer ljusskygga transaktioner så använder man annat. Om man konsekvent betalar kontant så dra man till sig uppmärksamhet. Ett träd gömmer man som bekant bäst i skogen.

  SvaraRadera
 19. Jag har faktiskt skaffat swish för första gången för 2 månader sedan.. har varit motsträvig som fan, samma sak med facebook o annat sådant crap.. men jag håller med dig.. livet är enklare med swish.. men utan facebook klarar man sig fortfarande fint.. :P

  SvaraRadera
 20. Swish verkar kul men är trots allt ett system som är stängt för alla som inte har svenskt bankkonto. Jag bor utomlands sen 13 år och är ganska frustrerad över alla dessa stängda system varje gång jag är i Sverige. SMS-betalningar, Swish, utländska kontokort som inte accepteras, etc.

  Det finns nog inget land som är så bökigt att vara turist i som Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror troligtvis på att Sverige är ett rätt så slutet land mentalt. Tankar utifrån anses tydligen farliga för systemet, hur kan man annars förklara det faktum att svenskar som bott utomlands och som vill flytta tillbaka kan ha det rätt så struligt med svensk myndigheter. Enklare vore det för dessa svenskar att söka om asyl ;)

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Sverige är lite som Japan, stängda system som bara fungerar att använda för svenskar.

   Har vänner från sydamerika som varit här på besök på 6 mån turistvisum. Visa/Mastercard är ovanligt för vanligt folk i dom länder vilket medför att dom måste förlita sig 100% på kontanter här i sverige.

   - Saknar svenskadress
   - Inget personnummer
   - Inget visa eller mastercard

   Bökigt då man blir utelåst från att köpa tågbiljetter, biljetter till evenemang, handla på nätet, föra över pengar, m.m basala tjänster.

   Radera
  4. Kontanter är kung i Japan och används i mer än 80 % av alla köp.

   Radera
  5. Att vara turist i forna DDR var också "bökigt"... Turistvisum eller bara vanligt "transitvisum" men då kunde du bara köra på speciella transitvägar där det med jämna mellanrum fanns "kontrolltorn" i vilka det satt tjänstemän med kikare och skrev upp utländska bilnummer för hand...

   Inter-Tank där du kunde tanka men bara för västvaluta eller kuponger.
   Inter-Hotel där bara turister från hårdvalutaländer fick bo och som betalat med hårdvaluta.

   TÄNK om DDR hade haft tillgång till dagens datoriserade spårningssystem... ;-)
   Inter-Shop där man kunde köpa både inhemska och utländska produkter utan tull eller moms men bara för hårdvaluta...

   Radera
 21. Ingen kredit, jag vill bara ha kontanter, smaragder, juveler och äkta diamanter. För para är nyckeln till alla låsen.

  SvaraRadera
 22. Endel exempel på tillämpningar är ganska fåniga. Att betala inom kompisgänget fungerar ju både kontanter och banköverföring lika bra - är det nödvändigt att betalningen sker bums så skall.man nog se över vilka kompisar man har...

  SvaraRadera
 23. Kontanter har funnits i över 2000 år. Swish har funnits i mindre än 5 år.

  Som det nämnts medför helt privata betalsystem en hel del problem då de inte kan användas av alla (läs: fattiga, folk med betalningsanmärkningar och 99 % av jordens befolkning som inte har svenskt personnummer/bankkonto).

  Bankerna vill att vi har pengar på lönekontona då:

  1) dom inte har kapitaltäckning och vill maximera inlåning
  2) dom tjänar pengar på detta (räntenetto)
  3) dom tjänar inte pengar på kontanter. Det gör däremot staten (seigniorage)

  SvaraRadera
 24. Jag var med i det ursprungliga Swish-projektet under 2011-2012. Det var intressant att se hur det hela utvecklades. Det fanns ingen fix specifikation, utan det mesta växte fram genom diskussioner och ifrågasättande : Skulle man köpa in en redan existerande lösning? Var det klokt eller dumt att knyta betalning till mobilnummer? Vad hände om man byter telefon? Skulle det kopplas till Mobilt BankID eller egen inloggning och signering? Kunde man ta betalt och med vilka prismodeller? Samt den största frågan som var obesvarad långt efter lanseringen : Skulle applikationen slå igenom? Varför skulle någon vilja vara tidigt ute med att skaffa sig en betalningslösning som man bara kunde använda att skicka pengar till andra pionjärer.

  Nu vet vi svaret på frågorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det s.k "Cash-Kortet" blev ju en flopp... :p

   Radera
 25. Swish är riktigt bra men inte lika bra som Norges version där man kan starta en grupp. Är man tex på en resa eller ett event så kan man bara betala allt individuellt och när man är klar så räknar appen ut och fördelar utgifterna automatiskt, någon som lagt ut mkt får pengar insatta och någon som bara hängt med får pengar draget. Inga miniräknare behövs mao.

  SvaraRadera
 26. Har inte swish och klarar mig mycket bra.

  SvaraRadera