Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2017-05-05 16:33

Fredagsmys: Vad hände med smörgåsbordet?

Dags för lite härligt fredagsmys igen. På tal om Warren Buffet, vad hände egentligen med det traditionella svenska smörgåsbordet, som förr serverades åtminstone varje söndag året runt av restauranger och värdshus med minsta självaktning? Idag heter det i bästa fall buffé och är i så fall tematiskt istället för det traditionella socialdemokratiskt inkluderande smörgåsbordets totala avsaknad av konsekvens.
I brist på smörgåsbord kan man åtminstone göra sin egen smörgåstårta till fredagsmyset.
Porslinet är förstås Wedgwood Cornucopia. Duh!
Förr serverades det klassiska svenska smörgåsbordet land och rike runt. I princip som ett julbord, men utan julskinka, julgröt och utan lutfisk, fast istället med dåtida moderniteter som rostbiff och potatissallad, rent av mimosasallad.

Smörgåsbordet var en total blandning av allt svenskt, och i socialdemokratins Sverige fanns det således något till alla. Oavsett hur kräsen, hungrig eller mätt man var fanns det något att äta. Först kallskuret och kalla sallader, rent av smörgåstårta, och sedan varmrätter. Som äkta lutheran kanske man därefter vågade sig på att smaka på någon av de syndfulla efterrätterna.

Någonstans med DDR-Sveriges död försvann dock smörgåsbordet. Istället uppstod något som hette buffé, som i princip alltid var tematiskt. Tacobuffé/texmexbuffé, italiensk buffé, vegetarisk buffé, pizzabuffé, rent av köttbuffé eller något annat med matchade tematiska rätter. Exkluderande som bara den och inte längre det socialdemokratiskt inkluderande svenska smörgåsbordet. Alla ska inte längre med.

Smörgåsbordet lever idag bara kvar som sk julbord och möjligen påskbord. Vad hände egentligen? Och saknar vi egentligen denna bakteriehärd och ansamling av matfett i olika former som smörgåsborden land och rike runt innebar? Kan förbättrad livslängd spåras till smörgåsbordets hädanfärd?

Finns ens smörgåsborden kvar till lunch på den nordiska fjällvärldens hotell, ett kärt minne från DDR-Sveriges och Norges 70- och tidiga 80-tal. Speciellt efterrätterna i Norge, med sina Jello och puddingar i olika former. Fast som god lutheran fick man förstås inte smaka på dem innan man ätit både kallt och varmt först.

Exakt när dog smörgåsbordet? Jag gissar på 90-talet, men vet inte årtal och datum.

Nåja, trevligt fredagsmys på er där med era tacobufféer i tevesoffan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

78 kommentarer:

 1. I Norge äter nästan alla smörgåsbord till lunch på jobbet, ganska mysigt även om det är mycket smörgåsar.

  SvaraRadera
 2. Såg jäkligt gott ut och rosé dessutom.
  Mys och kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ber om ursäkt för en opassande ton nedan och säger skål och kram!

   Nulli secundus

   Radera
  2. Naj,

   lingondricka, givetvis!
   Blev själv heltänd på dylikt i lumpen.
   Jo då! På sjukan i Skånes pärla Revingehed serverades dylikt.
   Men jag gav inte upp för det. Man kunde med rökande befälselevers hjälp hålla kvicksilvret på lagom nivå.
   Skål, hörruni.

   Radera
  3. Nja, precis som en normal flod bifurkerade smörgåsbordet någon gång på 70-talet ut en kaosartat händelse. Därefter fanns både smörgåstårta och smörgåsnord. Bägge en internationell olägenhet, där enligt min erfarenhet just spanjorer är barnsligt förtjusta i just smörgåstårta. Påminner förmodligen någon kladdig nationalrätt som paella.

   Radera
  4. @qwerty

   Att jämföra smörgåstårta med paella får jag inte ihop riktigt. Har du ätit paella någon gång? Kan du laga mat? En avancerad rätt som tar lång tid att göra. Där man först gör en fond av överflödet.
   Som att jämföra kalops med en ostmacka. Är du Stockholmare?

   Radera
  5. Smörgåstårta påminner däremot om den spanska standardrätten ensaladilla rusa. Som är som en potatissallad med ärtor och tonfisk i, enkelt uttryckt.

   Radera
  6. Rysk sallad. Kallas Oliviersallad i Ryssland, uppfanns av fransk kock vid namn Olivier vid ett besök av en rysk adelsman i Frankrike, vilket uppskattades. Togs hem till Ryssland som Oliviersallad och är allerstädes närvarande tilltugg till vodka. Ryska emigranter tog sedan salladen till Spanien där den nu kallas rysk sallad, fast den modifierats något för spanskt bruk.

   Radera
 3. Vad fan Cornu, dricker ni saft till middagen??? Skulle ju iof förklara allt europahånet här på bloggen. Smörgåstårta och hallonsaft. Bamse och Lille Skutt. Säg nu inget spydigt om rosévin för det är djävlarimittvapen ingen större skillnad som måltidsdryck. Jag vill inte på ngt sätt börja ett politisk käbbel så här framåt fredagsmysdags men nog är det ngt lätt patetiskt över vår egen sega extremhöger med sina knätofsar och yrande om Rurik och andra sagofigurer. Front National som iof är ett förskräckligt parti hyllar åtminstone ngn som fick sitt uppdrag av Gud och vann i krig mot England. Och dom äter otroligt bra. En sann fransk nationalist skulle hellre ta livet av sig än att synas med ett glas hallonsaft eller rosé i handen.

  Nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du ser på korken längst till vänster är det roséchampagne. Alltså rosa champagne från Champagne-distriktet. Du får vara lite uppmärksam innan du får fredagsmysrage.

   Radera
  2. Nog för att det är val i helgen men vadan denna vurm för fransmän?
   Förresten, smakar Absinten bra?

   Radera
  3. Vad är det för fel på Ellinor av Aqvitanien och Jean dÁrc?
   För att bara nämna två franska damer!
   Var det inte herr Strindberg som bälgade i sig Absint.
   Tydligen föga nyttigt...

   Radera
  4. Grattis, herr Bloggare!
   Champagne utan bubblor.
   En märklighet i sig.

   Radera
  5. skepparn: Tryck på bilden, så kommer den närmare!

   Roséchampagne är ett ypperligt måltidsdrycksval.

   Radera
  6. Rosrchampagne, är det då man trampar för hårt på druvorna?

   Radera
  7. Joakim!
   Trycker hellre på verkliga föremål!

   Vad gäller bilden synes ej bubblor inne i drycken.
   Jag var faktiskt för ögonkoll i förra veckan...

   Radera
  8. Är nog bara nyrika som äter smörgåstårta. Och rosévin... Svårt att säga mer utan att verka nedlåtande...

   Radera
  9. @skepparn
   Bubblorna syns visst, om du zoomar in bilden.

   @qwerty
   Måste rycka ut till bloggarens försvar nu. Smörgåstårta och rosé-Champagne är en alldeles utmärkt kombination. Faktiskt Den lilla extra syran som rödvinet ger passar perfekt med majonäsbaserade fyllningar.

   Radera
  10. ...och nu snackar ni med killen som gör Sveriges Godaste Smörgåstårta™.

   Radera
  11. @herr Doktor Syn
   Har alltid missat just vinsyra och majonäskombinationen. Trodde att det var mest för lantisar, men nu vet jag bättre. Tack för tipset! :-)

   Radera
  12. Fyllningar till smörgåstårtor ska inte vara alltför "majonäsiga". Dock, så är detta det vanligaste misstaget folk gör, även butiksbakade , vilket gör hela smörgåstårtan alldeles för fetkladdig. Hemligheten är mycket fasta ingredienser i smeten som inte finfördelas i matberedare längre än att det fortfarande finns tuggmotstånd. Kör man Champage med smörgåstårta så är det naturligtvis mycket syra som gäller. Gärna Blanc de blancs eller rosé. Ska man dricka Rosé-Champagne, så tycker jag det ska vara av en sort med tydlig rosékaraktär, gärna runt 15% rödvin.

   Radera
  13. Det glädjer oss, Doktor Syn, att det åtminstone finns en insatt, uppmärksam och påläst kommentator som vet vad vederbörande skriver.

   Radera
 4. Det var faktiskt Sveriges dåvarande statsminister Carl Bildt som dödade smörgåstårtan 19 november 1992.
  Nu vet ni det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smörgåsbordet. Förlåt.

   Radera
  2. Försiktig med metylalkoholen, Stefan!

   Radera
  3. Ja du har väl läst om bockbrännaren?

   Radera
  4. Ja, och nu kom du ut ur garderoben?

   Radera
  5. Gärningsmannen är tydligen 21 år så där är jag synnerligen oskyldig.

   Radera
  6. Stefan är du säker på att du inte är hans pappa?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Man kan inte belägga att Stefan Öh är Carl Bilds pappa utan DNA-bevis, så jag tycker nog att vissa borde ta det lite lugnt med anklagelserna. Personligen är jag mer övertygad om att Carl Bildt är en av utomjordingar konstruerad hybrid av Merkel och Abraham Lincoln. Fast det är bara vad jag tror.

   Radera
  8. Tvivlar på att Old Abe talade svenska!
   Knappast ens halländska...
   Däremot torde Lincolns skildraren Carl Sandburg behärskat östergötiskan efter far och mor.

   Radera
  9. Svenska ingick kanske i vampyrjägarutbildningen? Den där dokumentären som kom för ett par år sedan visade inget om det, men det kan inte uteslutas.

   Radera
 5. Jag jobbade ett tag från ett danskt regionkontor. Utländska gäster utlöste lunch (dvs frokost) typ smörgåsbord med kyld Aalborg som obligatoriskt inslag. Väsentliga delar av sekreterarnas plikter var att sprida ut och därmed maximera antalet sådana besök, samt att beställa och fördela taxfreeransonerna.

  SvaraRadera
 6. Smörgåsbordet är inte borta !
  I en liten del av världen serveras fortfarande smörgåsbord till lunch enligt svensk grosshanlartradition... motståndsrörelsen mot det europeiska buffé' tyranniet finns utanför Kungälv.

  På lökebergs pensionat och konferensanläggning finns det kvar. Med sill, kalla rätter, två varmrätter och inte minst efterrättsbonanza med tårtor och alltid den bohuslänska stoltheten äggost..
  Googla, åk dit och upplev en resa i tidsmaskinen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tacka vet jag patron Äsping och Bock i örtagård.
   Fritjof Nilsson, Piraten kunde han.
   Men så låg han ju Tre Terminer i Lund.
   ( Utan att nå fram, om jag minns rätt...)

   Radera
  2. Bock i Örtagård är något av det finaste som skrivits. Finns mycket vackert skrivet om mat. Själv är jag en kräftätare. Läs gärna Strindbergs beskrivning om en kräftätare som skulle kunna vara en prehistorisk version av mig själv, från novellen(?) Giftas. http://runeberg.org/strindbg/giftas/0104.html

   Radera
  3. Strindberg: Trefaldighetsnatten, med Sterbhus notarien i Köping går inte av för hackor heller!
   En riktig författare behärskar hexametern...
   ( Som herrar Runeberg och Strindberg ovan!)

   Radera
 7. smörgåstårta = servetter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får man ju även använda annars även...

   Radera
 8. Mums.. Smörgårdstårta med lutfisk, jello, grädde, surströmming och spritpudding !

  SvaraRadera
 9. Undrar om inte Gefle killen, Stefan, går i hemlighet och längtar efter Joe Hills berömda "Pie in the sky".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev ingen kalvstek ikväll heller skepparn.

   Radera
  2. Du får fik, Bolsjevik, uti Himmelens Rådsrepublik.

   Radera
 10. Kom helt osökt att tänka på Kalle på spången. Vilken evigt aktuell fredspoesi, bara "bomber av glass" och "värden rustar så att människan blir mätt".

  Hela filmen finns på YouTube också bara att njuta av under fredagskvällen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spången med denna fantastiska mat. Jobbet höll alltid julbordet där, man längta hela året.... Mkt trevligt tills en asylbaron slängde ut ålen, korven, sillen och gjorde sylta av de anrika stället. RIP

   Radera
 11. Kanske dog smörgårdsbordet med Stenbecks och GW:s sista matorgie?

  SvaraRadera
 12. Konstigt att ingen ännu skyllt på, ja ni vet vad.

  SvaraRadera
 13. Ah - dejting igen. Bra för körtlarna. Grattis.

  SvaraRadera
 14. Fast smörgåstårtan ser ut som den kommer direkt från en hemkunskapslektion på fordonsprogrammet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag nämnde lingondrickat kom jag osökt att tänka på Chop Chop i Sveriges närmaste stad ( ja, du vet vilken!). Ätit där tre gånger. Själv prövade jag deras väl kylda lingondricka. Ärlig smak. Ingen vinkännare skulle kunna hitta på något galet att jämföra den med.
   En sak till: En gång vi åt där var en del killar från Ledningsregementet där. De skulle till Mali.
   Som bekant skadades en svensk soldat från Ängelholm där i dagarna.
   Visst är världen liten...

   Radera
 15. På tal om ingenting. Sjukvårdsminister Wikström är nu sjukskriven för utbrändhet.

  "Jag har haft känningar under en längre tid." - Sjukvårdsminister Wikström

  Jag tycker att det är jättebra att ministrar kan sjukskriva sig om de blir trötta, och att man verkligen kan lita på att personalen i sjukvården tar sitt ansvar. För om man inte kan lita på ledarna så kan man lita på personalen, de som varje dag gör ett omänskligt jobb utöver allt som en vanlig minister kan tänka sig att göra.

  Jag tycket nog att vi skall höja skatten för vanliga sjusköterskor, just för att de är så vanliga, för att ge pengarna åt ministrar som inte pallar trycket. Hur svårt kan det vara? Här har man människor som på daglig basis hanterar död och döende människor. De borde faktiskt kunna ägna en tanke åt en minister som känner att han måste sjukskriva sig för att hen är trött. Jag och många med mig vill gärna dela med oss av vårt överflöd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det.
   Problemet.
   "människor" i vanliga fall var det...

   Radera
  2. Jo det är ju illa att (s) ska härma (sd) i allting. Först Jimmy utbränd och nu Gabriel.

   Radera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Warren Buffet, Bufé. När jag gick i sjätte klass skojade jag också med bagaren; Först beställer man en marinara, och sen är han ska servera säger man "Nej, Mama mia".. Bloggaren verkar vara på den nivån nu; d.v.s en 13-årings.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att grabben har vuxit upp?

   Radera
 18. "Exakt när dog smörgåsbordet? Jag gissar på 90-talet, men vet inte årtal och datum."

  Det har aldrig dött; du kan föda det när som helst i ditt kök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fordras råvaror och en förstående fru. I mitt fall .

   Radera
 19. Efter något år av följande här, kan det vara dags för en kommentar. Så passande med just denna smarriga mysnostalgi.
  Även om nu Kiderf76 har en god synpunkt.

  SvaraRadera
 20. Smörgåsbordet dog när det blev inne med att all mat med smör och grädde, var för fet. Husmanskosten dog samtidigt. Tidningsartiklar om smörgåsbordet som en bakteriehärd, duggade också tätt. I dag äter folk nyttigare mat så som hamburgare med pommes frites, pizza, tacos och kebab. De enda husmanskosträtter som (alltför) många ungar i dag växer upp med är ärtsoppa och pannkakor (utan ärtsoppan), färdigköttbullar eller falukorv med makaroner. Vilka ungar i dag har ens smakat en söndagsstek, kålpudding eller isterband med stuvad potatis?

  SvaraRadera
 21. Bubbelfritt bubbel för chauffören eller preggon,ska man kanske redan nu gratulera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du märker således även att bubblor saknas?
   Då är jag då icke ensam om denna iakttagelse.

   Radera
  2. Bubblor tar en del ålderdomliga individer bort med därför avsedd visp.

   Nu tycker jag inte Lars är så ålderdomlig så min gissning är att flaskan först korkades ur och ett (eller flera) glas dracks varefter någon kom på att smörgåstårta skulle passa bra till drycken och eftersom bloggaren aldrig släpper tanken på bloggen någon längre tid så fridlystes de uppslagna glasen tills tårtan var klar för avbildning och under den tiden utökades atmosfären med nästan all CO2 som ursprungligen fanns i drycken. Tycker mig se några nanobubblor vid kraftig förstoring av bilden fast det är kanske någon störning bland pixlarna.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Tack för en trolig äro räddning av bloggaren.
   Men min tes om lingondrickat är nog den mest troliga.
   Korken? Kan man nog ragga upp ( den också...) någonstans.
   Vad gäller CO2 undrar man ju om drycken är Chalmers certifierad.

   Radera
 22. Det är dax för smörgåsbordets återkomst
  Min trendspaning är att det finns en nationalromantisk strömning som gör sig alltmer påmind i takt med att svenskarna börjar upptäcka att de inte längre har kulturmonopol inom det egna riket.
  Själv har jag alltid tillagat smörgåstårta minst ett par ggr per år när vi haft fester.

  SvaraRadera
 23. Man får ju gratulera till den goda smaken att hålla dig med den Engelska servisen Cornucopia. Vilket man kan förmoda var en bidragande orsak till namnet på bloggen! Undertecknad innehar naturligtvis likadan servis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dansk "solfjäder".
   Vi kallar det SKF porslinet efter damen vi köpte den av.

   Radera
 24. Smörgåsbordets uppkomst var i första delen av 1800-talet. Många svalt medan de rika ägnade sig åt överdådig matlagning. Känd kock var Gustava Björklund.
  Det serverades smörgåsbord varje lördag på ett gästgiveri i staden där jag bor. Vi åt ofta där och med förtjusning. Det var på 80-talet in mot 90-talet.
  Ska jag tro någonting så försvann det för att det är för svenskt. Både språk och maten internationaliserades. Vi skäms ju fortfarande för vår kultur och traditioner som vissa påstår att vi aldrig ens har haft.

  Å andra sidan kan man kryssa med Ålandsbåtarna dagligen och få ett riktigt svenskt smörgåsbord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gustava var visst kompis med min franske sergeant Belle Jambe...

   Radera
  2. Svensk kokkonst 1915-1970 var rent bedrövlig. Hört talas om "två vita och en brun"? Eller att staten beordrade sockermelass i brödet för att spara på brödsäd under första världskriget(vilket var nödvändigt då men förstörde svensk brödkultur fullständigt till 1990-talet)? Att gå ut på krogen handlade i princip bara om att supa ned sig med andra farbröder. Det var kanske Grand och några skånska gästis som faktiskt hade viss klass på maten, och då var det ett försvenskat franskt kök som gällde.


   Min far brukar berätta om hur samma maträtter åkte in och ut ur köket på stadshotellet han var smörgåsnisse vid på 1950-talet. Anledningen? Mattvång rådde, så du fick inte beställa alkohol med mindre än att du beställde mat. De flesta beställde den billigaste syltan (därav att sunkställen kallas "syltor"), en gaffel sattes på denna dallrande anrättning som åkte in och ut i takt med beställningarna trillade in. Ingen åt någonsin av maten, den var bara en nödvändig garnering till spritanrättningen.

   Radera
  3. Sockermelass hade jag missat!
   Annars torde du ha rätt i beskrivningen av matkulturen i Sverige.
   Men kom inte herr Tore Wretman som en frälsare i nöden?

   Radera
 25. Din smörgåstårta ser väldigt trevlig ut!....vinet lika så! Skål och tack för en väldigt bra och intressant blogg!

  SvaraRadera
 26. Smörgåsbord finns på utvalda ställen där du får smörgåsbord om du hostar upp tillräckligt med pengar och då ingår snapsen

  SvaraRadera