Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-05-12 15:55

Fredagsmys: Bergsfolket över snögränsen


Dags för lite härligt fredagsmys, och vad är väl mysigare än att reflektera över hur det är att bo över snögränsen, likt jag gör uppe på berget. Torsdagens snö visade sig nämligen bara finnas uppe hos mig, medan nere i byn och dalen var det barmark och regn istället. Snön upphörde exakt vid min fastighetsgräns femhundra meter bort.
Min tolv år gamla snötäckta rishög, och den snöfria grannen nere vid vägen.
Cirka 50 m höjdskillnad och en kilometer söderut.
Ibland blir surgubben extra kränkt, som när det blir snöfall i maj bara alldeles exakt på mitt berg. 

Att bo högst upp på ett berg har sina för- och nackdelar. Man hör zombiehorderna komma på gott avstånd, men mikroklimatet skiljer sig rätt rejält från nere i byn. Vintertid är det några grader kallare, sommartid några grader varmare. Och inte sällan hamnar det en snögräns någonstans mellan nere i dalen och uppe på berget. Likt i torsdags.
Hemma.

Nere i dalen är det ingen snö.
Extra kränkande blir det när snön exakt upphör vid min fastighetsgräns.
Grannfastigheten.
Samma grannfastighet, men fastighetsgränsen syns som buskar upptill. Kan ni se att det skymtar vitt mellan buskarna?
Andra sidan buskarna, min fastighet.
Författaren med coola solbrillor, hoodie,
shemagh med Tre Kronor som mönster,
snötäckt bil och barmark nere i dalen.
Thug life.
Jag är helt enkelt så cool att jag får vatten att frysa till is i mitten av maj.

Men vi bergsfolk skakar förstås av oss sådant här. Dessutom får vi alltid lite extra träning när man sprungit milen och avslutar den sista kilometern med uppförsbacke och 50 m stighöjd i främst branta backar (så branta att det inte alltid blir post- eller budleverans vid vinterväglag).

Fast lite synd var det om högstadieeleverna, som tydligen skulle ha skolorientering i torsdags. De skickades ut på byns barmark av en intet ont anande idrottslärare, ovetande om att här uppe på berget där själva orienteringen skulle ske så låg det tre centimeter snö.

Sedan dök Statens Långa Arm upp idag fredag med både motorcykel och radiobil, för att kontrollera att jag hade vinterdäck på bilen.

Nej, med det så får det bli ett riktigt trevligt fredagsmys på er i eftermiddag och kväll. Glöm inte att krama varandra där i fredagsmyssoffan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. Varför ekar tonerna av Dueling Banjos i mitt huvud...

  :-P

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.apoteket.se/produkt/klick-ultra-glide-50-ml-247390/

   Radera
  2. Eller föredrar du försvarets hudsalva?

   Radera
 2. Är det inte en nackdel att bo uppe på kullen att det drar till sig den ryska stormelden?

  SvaraRadera
 3. Äsch!
  Din synliga bostad uppe på berget är bara "maskirovska"!
  Berget är säkert genomborrat av tunnlar med ALL utrustning för att kunna överleva minst 6 månader medan ATOMVINTERN rasar där uppe !!
  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är naturligtvis en oerhörd fördel att försvara sig från en upphöjd position, "elevated position" som de säger i Hollywood-dokumentärerna, när zombieapokalypsen inträffar. Det vet alla militärer, även de svenska efter att ha sett dokumentärfilmer som "The Rock" eller studerat klassiker som Sun Tzu "The Art of War" (301 f.Kr). Helt klart ett korrekt prepperval av bostad.

   Radera
 4. Nåja, nu kan du ju hålla huvudet kallt iaf...

  SvaraRadera
 5. Men den stora frågan såhär en fredagskväll är ju om du hade vinterdäck på bilen? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var Farbror Blå alltså över snögränsen vid inspektionstillfället? Trodde verkligen de pysslade med annat nuförtiden. Det händer ju lite i omgivningen...

   Radera
  2. Mycket tryggare att kolla vinterdäck på bleka människors bilar.
   Hade du fortfarande vinterdäck Cornu?

   Radera
 6. Intressant balansgång mellan egen opsec och viljan att dela med sig av sakers tillstånd...

  SvaraRadera
  Svar
  1. PW, om du inte redan insett det så är Lars en första rangens SHOWBOAT och GRANDSTANDER. Opsec är underordnat...

   Radera
 7. Nåt säger mig att detta lik förbannat kommer att vara den varmaste maj månad någonsin. Precis som sommaren 2015 som var så kall att ingenting växte var den varmaste sommaren som någonsin uppmätts. Kanske är det så enkelt att det är kallt där det bor folk med termometrar men detta uppvägs av rekordvärme där ingen bor och där mätstationer saknas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, säkert varmast nånannstans. De som blandar ihop klimat med väder kan med fördel studera denna helt naturliga förstudie som av naturen placerat i våra händer för att analysera:

   https://en.wikipedia.org/wiki/Paleocene–Eocene_Thermal_Maximum.

   Idag kör vi på i mycket snabbare tempo. En yttre betraktare (Alien) från en planet runt en annan stjärna skulle nog dra slutsatsen av vi är extremt långlivade och medvetet geoformar bort nästa förestående istid, och är fantastiskt avancerade. Men egentligen försöker vi bara överleva några år till för att uppleva den fantastiska period på något tiotal år i våra liv som kallas pension, då vi bosätter oss på kryssningsfartyg och spelar shuffel-board och dricker paraplydrinkar hela dagarna.

   Ibland gör man något bra fast det bara blir så dåligt, och ibland gör man något dålift som bara blir så bra. Endast våra efterkommande kan avgöra vilket.

   Radera
  2. Jag spanade in historiken för juli 2015; jag hade förträngt hur kallt det var då. Början av juli var ok, men efter den 5:e var det bara enstaka timmar som var varmare än 20 grader.

   Radera
 8. Kan vi inte nån gång få se en bild på en leende bloggarjävel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skämtar du? Han ler ju hela tiden.

   Radera
  2. Varsågod! Verkligheten får alldeles för liten uppmärksamhet nuförtiden.

   Radera
  3. Jag tror också att jag oftast ler eller åtminstone ser så nöjd ut som jag känner mig, men ibland råkar jag se en sur gubbe i nån spegelbil och då förstår jag att skinnet i ansiktet börjar bli så slappt att det inte längre visar mitt inre leende.

   Radera
  4. Ja, man får en mindre chock varje morgon när man ser den där sura gubben i spegeln, elakt plirande tillbaka, med skäggstubb och håret på ända. En riktig utmaning att få till en respektabel look. Undrar om man köpa ett leende på postorder. Silvertejp kanske.

   Radera
  5. Sätt vaselin på spegeln så fixar det sig. Kom bara ihåg att ta det direkt från burken, försök inte återanvända.

   Radera
 9. Det är inte synd om eleverna. De är inte gjorda av socker som smälter i regn eller snö. Det växer alldeles för många sparrisar i vårt samhälle idag. Lite orientering i nysnö behöver de uthärda. Mvh / Idrottsläraren

  SvaraRadera
 10. Ähh, försök inte med någon offerkofta, vi vet ju att ni småföretagare bara hänger vid Stureplan hela tiden, det säger Magdalena Andersson i dagens Di och hon är helgrym enligt vissa här :-)

  SvaraRadera
 11. Bor själv på höglandet (85 m.ö.h). Låter kanske lite konstigt för en del, men man får lite av ett inlandsklimat. Jämför jag med vänner som bor c:a 50 lägre och närmre vattnet fast bara några kilometer bort så kan det skilja upp till 5 grader vissa dagar. Vattnet värmer på hösten och kyler på våren.

  SvaraRadera
 12. OT: Tips till söndagsenkät. Som riktig prepper behöver man ett rejält armbandsur, antar jag. Har själv ett i en låda någonstans, en mekanisk rolexkopia från Kina som jag fick av min dotter, samt ett antal batteridrivna i samma låda, men har noterat att en del fäster väldigt stor vikt vid sina klockor, och gärna betalar 50k eller mer för en klocka, samt säljer och byter dem lite som värdepapper. Ett fenomen som är obegripligt för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns alla nivåer av blingbling-fixering bland folk, allt från Shakers-folk till ja.. bl.a. klockbögar, men föremålen för fixering har ingen betydelse. En del tror att det är skillnad för att det är Philip Patek och inte ngt brötigt.
   Människor gillar symboler och saker och att fästa fiktiva värden vid dem. Banalt men ett faktum.

   Radera