Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-05-14 20:02

Fortfarande helt tomt uteliv i Stockholm

Jag har i helgen varit i Stockholm och återigen försökt hitta den där storstadskänslan, med ett myllrande nöjesliv och fullt överallt. Det gick som vanligt - tomt på gator och torg och man behövde inte boka bord, inte ens när vi var ett sällskap om sjutton personer klockan 22:15 på allra hetaste Söder nära Nytorget.
Gamla Stan, kvällen fredagen den 12:e maj. Helt folktomt. Även tomt inne på O'Learys (Go Sports!)
Det heter ju att man måste belåna sig upp över öronen för att köpa en lägenhet i 5-7-9-12 MSEK-klassen i centrala Stockholm på grund av storstadens puls och det fantastiska nöjeslivet. Men återigen så hittar jag inte detta nöjesliv, utan istället ett tomt och öde Stockholm. I själva verket kunde man traska rakt in utan att över huvud taget behöva boka bord.

För min del var det ju ändå lönehelg, då jag får min lön den 14:e varje månad.

Jag har flera gånger tidigare konstaterat att Stockholms nattliv är helt dött och folktomt. Storstadspulsen saknas helt, oavsett vart jag söker mig. Enda slutsatsen måste vara att det är så dyrt att bo i centrala Stockholm att de enda som är här och begår uteliv likt undertecknad är inresta lantisar, medan stockholmarna själva betalar ränta på sina bostadslån istället.
Gamla Stan, kvällen den 12:e maj. Helt folktomt, undantaget några fiskmåsar.
Detta gällde både på fredagskvällen och lördagskvällen, och både Gamla Stan och Södermalm runt Nytorget testades. På lördag kväll klockan 22:15 genomfördes rent av truppförsök genom att sällskapet om 17 personer släntrade in på första bästa uteställe några stenkast från Nytorget och kunde få ett bord med sittplatser utan att alls behöva boka.

På fredagskvällen begav vi oss först till favorithaket Gaston Vinbar, utan att ha bokat något bord. Direkt fick man plats, då stället bara var halvfullt. Sedan drogs det vidare till ett större sällskap på O'Learys Gamla Stan, där det fanns hundratals tomma platser.
Hetaste adressen i Stockholm. Stockholms svar på New Yorks Central Park.
Nytorgets pulserande och myllrande konstgräsmatta. Två par hittades här lördagskvällen den 13:e maj.
Nytt försök till uteliv begicks på lördagen, denna gång i anslutning till det hetaste av det heta, Nytorget på Södermalm.

Fullständigt folktomt här också.
Hippa Urban Deli på Nytorget. Helt tomt lördagskvällen den 13:e maj.
Det hetaste av de hetaste av de heta. Nytorget 6. Folktomt. Bara en pappa med ett barn i fönstret och detta på
lördagskvällen den 13:e maj.

Stendött på Söder alltså. Vid 22:15 ansamlades ett sällskap på 17 personer för att göra ett truppförsök i bordstillgänglighet för stora sällskap på Södermalm. Vi gick i närheten av Nytorget till närmaste uteställe och fick omedelbart ett helt bord för alla sjutton personerna, utan att behöva boka bord.

Min slutsats står alltså kvar. Stockholm är stendött.
Park på Södermalm kvällen den 13:e maj. Tre alkisar och en hund.
Förhoppningsvis kan den kommande kraschen i bostadspriserna ändra på detta, så folk får råd att gå ut och begå lite uteliv istället för att betala ränta till banken.

På Sofiagatan nära Nytorget finns en lägenhet till salu för drygt 95 000:- SEK per m2, eller 8.5 MSEK för lägenheten. Antagligen är det ett lockpris. För det priset får man ovanstående heta storstadspuls.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

63 kommentarer:

 1. Fiskmåsar är ju ändå trevliga och inte dryga.

  SvaraRadera
 2. Finns kanske en viss överetablering?
  Har nyligen rest runt i USA och reagerade på att restauranger och barer ofta är smockfulla, oavsett veckodag. Ändå pekas restaurangnäringen i USA ut som nästa krissektor, efter butikskedjorna som ju redan i många fall befinner sig i kris. Tydligen är priskonkurrensen mördande, vilket jag kan intyga, och minsta nedgång i antal kunder blir förödande.
  Och vad blir summan av kardemumman om restauranger och butiker går på knäna? Skulle inte köpa aktier i fastighetsbolag idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan det vara en överetablering i restaurangbranschen i Sthlm med tanke på lokalhyrorna? Låter ju helt sjukt om så är fallet. Tror mer på att Stockholmarna har dåligt ställt och att stan behöver mer lantisar aka turister för att få det att gå runt.

   Radera
  2. Det är många yngre turister från Marocko ocn hel del Rumäner, Bulgarer, Letter, Litauer som stannar länge så det går nog runt. Var inte orolig...

   Radera
  3. De håller till i Björns trädgård och lägger inte en spänn på krogen. Så nej.

   Radera
  4. Helt andra priser i USA. Det är mycket billigare att äta ute där än i Sverige, så de flesta gör det mer eller mindre regelbundet och slentrianmässigt. I Sverige är det bara en viss typ av människor som går på resturang. De flesta har med sig matlåda på jobbet och ytterst få skulle få för sig att strunta i att laga middag och gå på resturang istället bara sådär. Resturang är lyx i Sverige, medan det är mer födointag i USA.

   Radera
 3. För övrigt har det tydligen varit fredsmarscher idag. FIB pushar för detta, följande är rimligen betalt av utländska intressen:

  "Gotland har ett strategiskt läge i Östersjön och drar till sig intresse genom att man där i en framtid kan komma att upprätta en bas emot Ryssland. Säkerhetsläget i vårt närområde försämras stadigt genom att Sverige medverkar i en upprustningsspiral och beter sig hotfullt. Ryssland har upprepade gånger klagat över Natos framflyttande av sina positioner inpå Rysslands gränser. Vi har inget att vinna på att skapa fiender."

  Har tidigare varit lite misstänksam mot allt snack om att fredsrörelserna är sponsrade av främmande intressen, men här verkar det ju helt uppenbart. De verkar dessutom ha låtit någon utländsk agent skriva texten, för sådär extremt kan väl inte ens en femtekolonnarhaverist skriva?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs historia, man förstår vilka som finansierade fredsrörelserna. Vi har även de som tror på evig fred utan finansiering.
   Krig är hemskare än en mardröm och ända sättet i denna tid för att undvika är att rusta för att undvika krig

   Radera
  2. Kan inte någon skriva en debattartikel om belyser det tokiga i att Sverige hetsar med några fjuttiga plåtlådor på Gotland medan farbror Putin, som invaderar Ukraina och ska kalla hit kärnvapenubåtar och ett gigantiskt fartyg, är så fredsälskande så? Det pågår uppenbart ett informationskrig, men de flesta fattar inte det.

   Läste nyligen det här https://newrepublic.com/article/120778/eurasian-economic-union-putins-geopolitical-project-already-failing"
   Inte ens Belarus vill vara kompis med Putin. Det är väl därför de kommer få däng snart.

   Radera
  3. Vad har det med ett folktomt och överbelånat Stockholm att göra?

   Radera
  4. Lite bombfall så kommer Tokholm bli jävligt folktomt, och överbelåningen löser ut.

   Radera
 4. Är det inte tvärtom? Betalar man inte 5-7-9-12 miljoner för en kvart för att slippa all form av puls och få lite lugn och ro?

  Vill man ha puls så köper man en billig kvart i väl vald förort så får man åka av med skottlossning, stenkastning och allt möjligt.

  Jag tror du missförstått hela upplägget Lars. Men så är du ju lantis också, man kan inte förvänta sig något annat. För att citera ett välkänt politiskt orakel. "Stockholmare är smartare än lantisar". Case closed! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så fungerar det ju naturligtvis i alla världens storstäder?

   Radera
 5. Klart att det blir tomt när alla 270.000 småföretagare trängs under svampen.

  SvaraRadera
 6. Man blir ju lite nyfiken hur du tror att alla dessa barer och krogar går runt om nu ingen nånsin besöker dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instegsjobb, lönebidrag, nystartsbidrag...

   Radera
  2. De går väl runt på lunchgästerna.

   Radera
  3. Lunch är generellt dålig business om du inte har rejäl volym.

   Radera
  4. Bruchans kuzzes "kåmmpis" jobbar där.. ;-)

   Radera
 7. "Helt folktomt, undantaget några fiskmåsar." :)

  Rättelse: "Helt folktomt, undantaget några folk som vid tillfället identifierade sig som fiskmåsar.

  SvaraRadera
 8. Känns förövrigt som du bedriver mycket viktig journalistik här. Tänk bara om killarna bakom the big short IRL hade delat med sig av sin research.

  SvaraRadera
 9. Bra reportage om omgivningen för oss i 08 som sliter hårt. Visserligen bara ett anekdotiskt historiskt reportage - får bidra med en något mer framtidsinriktad. I morgon är det Operaterassen 07:30 med ett större antal ivriga företag och sedan avbryter jag det framåt 18:00 då jag ska vara på Scandic Continental för tillväxtmarknader. Blir nog hemåt sent på kvällen utan extra krogbesök.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 10. Cornu: är ett ställe hett så vet du antagligen inte om det stället. Nytorget var som hetast för 5-10 år sedan. De som flyttade in då som 25-35-åringar är som bekant 35-45 nu och sitter och dricker vin uppe hos grannen framför Eurovision. :)

  SvaraRadera
 11. Du skulle helt klart gått till Stureplan istället.

  SvaraRadera
 12. Du har tur du. Varje gång jag varit på de ställena har det varit smockat. Och i regel när jag försöker äta ute på fredagar och lördagar i Stockholm utan att ha bokat bord i förväg får jag problem. Delar alltså inte din bild, men visst, ser ju tomt ut på bilderna.

  SvaraRadera
 13. Dåligt väder (oftast) i kombination med höga skatter och dyra priser på allt samt att många har små umgängeskretsar som gör att det är rätt tomt ute i en storstad som Stockholm. Ute i Europa (särskilt i sydeuropa) är det fullt på fiken i miljonstäder oavsett hur dålig den ekonomiska situationen är i landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där finns en svart ekonomi (läs fri), som tillåter att "anställa" folk istället för att de ska gå på bidrag.. Öppen arbetslösehet kring 20-25% men få är sysslolösa.

   Varje servicejobb i Sverige ska ju även betala en halv politker, någon överflödig offentligansälld, en arbetskygg och en del i något skrytbygge.

   Det blir liksom inte så lätt att konkurrera med grytorna i var mans hem då.

   Laga mat hemma VS. Betala med vita pengar vita pengar - Bbetala in moms, soc.afgift och skatt på det ditt skapade mervärde och sen köpa en tjänst där moms, soc.avgift samt skatt ingår en gång till.

   Ett byte av tjänst kostar 5-6 gånger så mycket som att utföra arbetet själv.

   Radera
  2. Sant. Bra med andra ord? Rätt ska vara rätt :) ?

   Radera
 14. Såvitt jag förstår går det trender i de olika hm... ställena som man skall besöka. Antagligen räcker inte befolkningen som äter ute till alla uteställen.
  Så lite likt vad @Innerligt säger måste man nog följa till det trendigaste ställen för stunden för att det skall bli smockat.
  När jag med sällskap varit för att äta på något ställe som visat sig vara trendigt har det oftast varit fullt. Men det är lite random - då jag som arbetande stockholmare inte äter ute så mycket.
  Men vads vet jag.
  Jag förvånas mest över hur så många ändå har råd att ute så ofta.

  SvaraRadera
 15. Hej

  Jag och min kollega var i Stockholm med jobbet då vi bodde i NYC och hade bott där i ca 15 år. Vi bodde på Berns och skulle gå till Artillerigatan vilket inte är så långt och det var höst ifs men efter ett par kvarter så tittade vi på varandra och började skratta. Vi såg inte en enda människa någonstans! Det kändes som om vi hade hamnat i en MadMax film!!!

  Nick

  SvaraRadera
 16. Stockholm har svårt att mäta sig med alla andra Europeiska storstäder. Både när det gäller kvalité och priser (dyrt jämfört med alla andra ställen). Stockholm har inte den levande känsla som många andra städer har.

  Till exempel i Tyskland kan man gå till vilken bonnhåla som helst och den lever på helgerna, ibland mer än Stockholm. Söder om Malmö finns nämligen möjlighet (kapital) att kunna spendera tid ute på stan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men ändå vill så många bo i Sthlm innerstad för att ha nära till det fantastiska nöjeslivet med resturanger, barer och allt annat socialt.

   Radera
 17. Jag var ute I fredags, betydligt mer folk, men jag var inte vid Järn- eller Nytorget. Kan inte minnas när jag gick ut vid dessa ställen senast...

  Reagerade dock på att 7-11 var nästan tomt när jag åt nattmacka vid 3-4 tiden, brukar normalt vara kö. Skulle gissa att många gick ut på lördagen. Eurovisionsschlagerfestival och studentfestligheter i och med Quarnevalen kan ha bidragit.

  SvaraRadera
 18. Cornu

  Det var kallt i Stockholm på Lö kväll så utelivet var väl begränsat.

  Själv var jag och fru på Wasahof, inget bord ledigt, men baren hade platser kvar kl 19 så det fick bli dess meny. Kl 21 blev det uppträde med lite opera sånger ur Carmen, Hoffmans äventyr och annat örongodis

  Misstänker att Stockholmarna satt inne och ugglade till "schlager-eländet"

  Np

  SvaraRadera
 19. Betyder väl bara att de höga bostadspriserna är hållbara. Folks preferenser har ändrats - boendet är långt viktigare än att äta ute, kröka, etc. Drar man in på allt sånt kan man ju köpa väldigt dyr bostad även på en medellön.

  SvaraRadera
 20. Haha, Nytorget är absolut inte det hetaste av det heta.
  Stockholm är fruktansvärt trendkänsligt. Det som gäller i år är framförallt TAKBARER, ett koncept som givetvis är direktinporterat från stockholms största idol NEW YORK. Frugan försökte gå på en AW på en av de för säsongen nya takbarerna förra fredagen och det var lång (stillastående) kö nere på gatan redan 15:30 på eftermiddagen. Butter vakt vid dörren som med jämna mellanrum fick meddela att det är "en ut, en in som gäller".

  Om du vill vara säker på att inte få ett bord på en restaurag ska du söka dig ett ställe som är specialiserat på vegetariskt eller varför inte det hetaste stjärnskottet Punk Royale som aldrig haft en ledig plats sen de öppnade.

  Vill du slippa trängas ska du mycket riktigt gå till utvalda platser i gamla stan kvällstid, eller fulparkerna på söder. Om du vill vara säker på att få ett bord är sunkhak som olearys ett bra tips.

  Sen borde du sluta gå på Nytorget 6 och istället ta dig till krogens ägare bockholmsgruppens ursprung: Bockholmen. Bra mat i fin gammal grosshandlarvilla (ombyggd till restaurang) i trevlig miljö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lars kanske inte gillar rysk kaviar och vodka av ideologiska skäl? (Punk Royale)

   Radera
  2. Nej, en riktig patriot käkar ju ägg med Kalles och HB.

   Radera
  3. Det hade ju i så fall varit riktigt Punk av Lars!

   Radera
  4. Punk Royale, det är där som de inför gästen kryddar maten med cigarettaska? Fy fan.

   Radera
 21. Sen får man väl förvänta sig att med modernismens påverkan på Stockholm med försöket att bygga ett CBD med Norrmalmsregleringen, sovstäder och funktionsseparering att det kan finnas platser som är döda tidsvis. (T.ex. malmskillnadsgatans ofta förekommande gatuprostitution var väl en combination av att det nästan bara fans bankarbetsplatser som var tomma efter kontorstid och rondeller I var ända så att torskarna kunde cirkulera tills de hittade nåt som föll dem I smaken)

  SvaraRadera
 22. Melodifestivalen Eurovision schlager lördag kväll, så inte helt konstigt det var rätt tomt på lördagen.

  SvaraRadera
 23. Kan det vara så att det vackra folket går ut senare och senare så att de i själva verket påbörjar orgierna först nästa dag, varför det innevarande dag naturligtvis alltid kommer att vara tomt på krogen.

  SvaraRadera
 24. Vanliga människor med vanliga jobb, måsten som att tvätta, handla, städa, hämta, lämna mm har inte varken tid eller lust att "hänga ute" på "trändiga" inneställen varje helg !!

  SvaraRadera
 25. Förstår inte var du har varit och när trots att jag kan läsa innantill och inte har nåt problem med läsförståelsen! Har bott mitt i stan i många år och när vi nån gång gått ut spontant en helg på en restaurang kan man få gå runt till 3-4 stycken för att hitta ett ledigt bord. När det gäller "vanliga" kafeér med vin och öltillstånd så är det smockfullt och nästan på vardagskvällar också! Fattar inte att ungdomarna har råd! Och det kanske inte är så många av dom som bor här i stan. De flesta kanske är från förorterna!

  SvaraRadera
 26. Var på Stampen i vintras efter bastubad i Kyrkobadet, smockfullt på båda ställena.

  SvaraRadera
 27. Stockholm handlar mycket om att veta var man skall gå olika dagar. Man kan festa duktigt även på söndagar om man bara vet var.
  Lördag på söder... Hotel Malmen, kanske? Himlen därtill i gamla skatteskrapan?
  Dessutom, O'Learys Gamla stan besöker man inte. Aldrig. Någonsin.
  Med sådana preferenser kan du ju även plocka sunkhaken runt Medborgarplatsen. Kom ihåg knogjärnen bara...
  Bra vinbar i Gamla stan: Corvina Enoteca.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har varit på Himlen. Inga som helst problem att få bord där heller utan att boka. Bara gå rakt in.

   Radera
  2. Malmen?
   Ja Stockholm är ju tyvärr synonymt med sunkhak typ Malmen, Gröne Jägaren, Kvarnen mfl. Vill man få en riktig nära döden-upplevelse rekommenderas Anchor men var beredd på fight.

   Radera
  3. För att Crazy Horse har stängt?

   Radera
  4. Crazy Horse är up and running.
   En krog helt i Stockholmarnas smak.

   Radera
  5. Sager du det? Där fick jag för att jag litade på Wikipedia.

   Radera
  6. Krävs mer än en överförfriskad sosse för att stänga ner ett sånt toppenställe på permanent basis. Numera huserar de på Sveavägen.

   Radera
  7. Den här bilden är ju ganska kul:

   https://www.tripadvisor.se/Restaurant_Review-g189852-d8460577-Reviews-Crazy_Horse-Stockholm.html#photos;geo=189852&detail=8460577&ff=221762997&albumViewMode=hero&aggregationId=&albumid=103&baseMediaId=221762997&thumbnailMinWidth=50&cnt=30&offset=-1&filter=7

   Allt i ett liksom om man inkluderar övervåningen.

   Radera
  8. Mjaaa.... Varken Kvarnen eller Malmen sorterar in under sunkhak nuförtiden. Kvarnen erbjuder riktigt bra husmanskost och Malmen är helt OK med sina olika baravdelningar. Fast Söder generellt... Mjaaaaaa på det också.

   Radera
 28. Fast, Sverige är inte riktigt som i södra Europa (där folk går ut och äter middag efter 2100), utan här går folk ut för att äta runt 19 tiden istället. Så att restaurangerna står tomma 22:15 är väl inte särskilt konstigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi använder onlinepizza så slipper man jobbiga människor utomhus :)

   Radera
 29. Men duh! Varför kollade du inte Stureplan? Jag har hört att 1% av Sveriges befolkning hänger där...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se nytt inlägg, där jag kollar in Stureplan.

   Radera
 30. Har jobbat helger alldeles för många år. Kan bara instämma i att trenden är mindre folk. Hänvisningar till Stureplan.. Får mig att undra hur gamla ni är? 18, 19, 20 eller är det små fitta ni jagar på helgerna? Finns knappast några nattklubbar kvar för den mognare publiken. Rich, Golden Hits.. Vad mer? Det mesta har stängt eller är påväg att stänga. StureCompangiet, Spybar och Hellskitchen är fullt med babianer, likaså Berns

  SvaraRadera
  Svar
  1. Babianer? Ja, jag misstänkte att det kunde vara fråga om white flight. De hycklande, skengoda Stockholmarna visar sig från sin rätta sida och vägrar gå ut och roa sig när det blir för mycket invandrare på uteställena.

   Radera
 31. Nu är jag av åsikten att Sthlm är överreklamerat, men om du vill se lite folk ska du inte gå till nån gränd i Gamla stan, utan Medborgarplatsen, Götgatsbacken eller Stureplan.

  SvaraRadera