Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2017-05-03 12:49

Försvarsmakten och polisen har tagit Googles Streetviewbil i beslag

Korrigering: Tyvärr var det inte Google Streetview, utan en bil som kommunen anlitat rapporterar Corren nu. Kommunen säger sig "inte gjort sin läxa".

Äntligen har Försvarsmakten skärpt till sig och satt ner foten mot förmodligen Google Streetview, som åker runt och fotograferar skyddsobjekt med fotoförbudsskyltar. Ett kamerafordon har beslagtagits utanför helikopterflottiljens flygbas Malmen utanför Linköping.
Fotoförbudsskylt i Aeroseums museum i Göteborg.
Ej fotograferat på ett skyddsobjekt och alltså tillåtet att fotografera fotoförbudsskylten.
Google Streetview åker land och rike runt och fotograferar med sina kamerabilar eller kameracyklar och producerar material till den utmärkta Streetview-tjänsten. Det finns även några andra som gör något liknande, men inte alls i samma omfattning.

Streetview har fotograferat och publicerat ett antal fotosekvenser på diverse svenska skyddsobjekt med fotoförbud. Det inkluderar inslag till hemliga bergrum, men också flygflottiljer eller för den delen den sk Humorkuben eller L24, dvs Högkvarteret på Lidingövägen 24 i Stockholm.

Försvarsmakten har nu för första gången satt ner foten och helikopterflygbasen Malmens vakter uppmärksammade hur en kamerabil från ett "nederländskt företag" (läs: sannolikt Google Streetview) körde runt och fotograferade flygbasen genom stängslen, trots fotoförbudsskyltarna.


Det var på tiden tycker jag. Man bör även anmäla alla redan fotograferade och publicerade skyddsobjekt, vilket inkluderar de flesta kända eller halvkända dito i Sverige, egentligen bara undantaget de som inte ligger i anslutning till allmän väg, då Streetview sällan kör in på gulskyltade vägar. Dessutom finns det mer oländigt förlagda skyddsobjekt som ser till att ha fysiska avspärrningar i form av t ex bommar långt innan man råkar nå en skylt med skyddsobjekt och fotoförbud. Och inte ens Google forcerar bommade vägar.

Att man nu tagit kamerabilen i beslag tyder på dels ökad professionalism från vaktstyrkorna, men framför allt ökad vaksamhet och lägre tolerans mot brott mot skyddslagen. Detta beror rimligtvis på det skärpta säkerhetsläget och visar att Försvarsmakten tar situationen på allvar.

Fast i många fall är skadan redan skedd och skyddsobjekt med fotoförbud finns publicerade i detalj av Google.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Om det är holländskt tänker jag Tomtom.

  SvaraRadera
 2. Var snäll mot Holländarna, våra gamla sparringpartners...
  Utan deras eminenta skeppsbyggnadskunnande hade vi ju inte haft i öm förvar den- numer- gamla Vasa...

  SvaraRadera
 3. Mest praktiska är väl och gå in på google streetview och titta om det finns några fotoförbudsskyltar innan man åker dit och fotar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, hysteriskt roligt. Tänk om man ser skyltarna ??

   Radera
  2. Skyltarna ser man men det är svårt att läsa.

   https://www.google.se/maps/@58.4028418,15.5105574,3a,20.2y,119.17h,84.2t/data=!3m6!1e1!3m4!1s7O8u21jxHA-uwt3fJQHvuw!2e0!7i13312!8i6656?hl=sv

   Radera
 4. Enä'r det hela utspelar sig landet Absurdistan kommer sannolikt [det holländska] företeaget ifråga att göra en motanmälan. Det kan inte uteslutas att säkerhetsvakterna därmed kommer att bli föremål för en förundersökning skäligen misstänkta för egenmäktigt förfarande alternativt tillgrepp av fortskaffningsmedel. Den beslagtagna bilen återlämnas och företaget kan fortsätta bedriva sin verksamhet. Sverige en rättsstat - lite bättre än andra...

  SvaraRadera
 5. Helt ok om man gör det för en redaktion enligt HD.
  "anskaffarfriheten och censurförbudet i Tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) är starkare än skyddslagen.Att fotografera, mäta eller avbilda skyddsobjekt är alltså tillåtet om avsikten är att publicera information kring detta"
  Ironi, tyvärr inte.

  https://blogg.forsvarsmakten.se/kommentar/2015/06/05/problematiskt-utslag-i-hd/

  SvaraRadera
 6. Från street view syns en militär "storradar" väldigt tydligt i all sin prakt... Hela konstruktionen är synlig. Så har det varit väldigt länge nu. Tipsat FM om detta men utan respons.

  SvaraRadera
 7. Bra, men fotona snurar väl redan runt på en San Fransisco server antar jag.

  SvaraRadera
 8. Militära prylar vars hemlighållande är viktigt för försvaret kanske inte bör placeras i direkt anslutning till allmän väg?

  Det är väl inte så konstigt att allmänheten inte bryr sig så mycket om reglerna heller då det i praktiken inte går att turist-fotografera i en mellanstor stad utan att bryta mot lagen. Varken lagen eller grön verksamhet hänger med i teknikutveckling eller hotbild.

  De som vill fotografera kommer att kunna fortsätta ändå, så länge man inte begår olaga intrång är det inte olagligt att ha med sig en kamera. Det finns lösningar som direkt krypterar bilderna på minneskortet så det blir i praktiken omöjligt för polis et al. att bevisa att det tagits bilder.

  SvaraRadera