Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2017-05-06 11:00

Föreläser i Härnösand 20:e maj

Om exakt två veckor håller jag en föreläsning i Härnösand i regi Härnösand kommun, som har en trygghetsmässa. Kan säkert även intressera boende i Sundsvall och andra kommuner i närheten (norrländsk närhet).
En bäck i det sk Norrland. Vilket inte är samma sak som Härnösand och man kan inte klumpa ihop halva Sverige och tro att det är ett homogent område. Är du stockholmare, eller?
Härnösand kommun skriver bland annat:
"20 maj kommer Härnösands kommun och Rådet för trygghet och hälsa att hålla en trygghetsmässa på Härnösands teater. En dag där medborgarna kan ta del av intressanta föreläsare som David Eberhard och Lars Wilderäng men även få träffa utställare som bidrar till ett tryggare samhälle så som Polisen, Räddningstjänst, frivilligorganisationer, Socialtjänsten med flera. Detta är första året men planerna är att den ska återkomma om det slår väl ut.[...]David Eberhard blev år 2006 mycket uppmärksammad för sin bok ”I trygghetsnarkomanernas land”. Författaren och bloggaren Lars Wilderäng kommer att ge oss sin syn på dagens samhälle och vårt beroende av elförsörjning, media och livsmedelsdistribution. Förutom David och Lars kommer det också att vara mindre föreläsningar av våra utställare."
Min föreläsning är på lördagen den 20:e maj klockan 11:00, dvs om exakt två veckor från detta inläggs postning. Läs gärna mer på kommunens hemsida. Vi ses där!

På grund av avståndet kan jag dessvärre inte ha med mig några böcker för signering, men vill du få en bok signerad går det bra att ta med sig tidigare inköpt bok för påskrift.

Den 18:e maj håller jag en författarföreläsning i Bollebygd mellan Borås och Göteborg och till hösten föreläser jag i Kungsbacka. Ni hittar som vanligt mina framträdanden i kalendern.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. Västernorrlands län (Sundsvall, H-sand, Ådalen, Örnsköldsvik, Ånge) är rent administrativt-historiskt rätt så fascinerande.
  Härnösand är det mest tydliga exemplet på en "state capital" vi har i Sverige skulle jag säga, skapat enkom för att vara en administrativ/byråkratisk huvudort men genom utvecklingen inte blivit den största eller mest inflytelserika staden i staten/länet (tänk typ Jefferson City mot St Louis och Kansas City i Missouri).

  Grundat i slutet av 1500-talet av Johan den III, blev under Oxenstiernas dagar residensstad för länet och stiftsstad (vilket innebar att man hade det enda gymnasiet norr om Gävle i drygt 200 års tid, domkyrka och kyrklig uppsyn över utbildningen norr om Hälsingland) och landstingets huvudort. Så småningom fick man då även militären dit. Allt var upplagt för att bli ett läns/regionalt centrum med ett stort universitet och viss militär forskning, tänk Linköping fast i Norrland.


  Men från 1800-talet blev Sundsvall/Timrå den ledande staden i Västernorrland vilket ledde till att sådant som Hovrätten (dvs statliga administrativa funktioner) hamnade i Sundsvall och inte i H-sand, fastän Länsrätten hamnade i H-sand. Alla andra funktioner har gått staden förlustiga.

  "Norrlandsuniversitetet" hamnade i Umeå trots den långa bildningstraditionen som fanns i H-sand (kyrkan stod för en stor del av utbildningen förr i världen inkl. gymnasierna så det var inte för inte att vara en stiftsstad). Och "Mittuniversitetet" hamnade först en del i H-sand, men sedan ett år tillbaka ligger allt i den större staden Sundsvall. Vilket förstås svider för en stad som haft så höga tankar om sig själv som "Norrlands Athen" och liknande vilket kan ses i vissa av byggnaderna (kolla upp Ludde Nordström, han var bördig därifrån). Någon ekonomisk utveckling att tala om förutom lite kundtjänsttelekom och allt som har med de administrativa funktionerna att göra (fängelset i Saltvik inte minst, återigen ett exempel på hur nära H-sand är vissa delar av USA) existerar inte.


  Detta har skapat en situation med lokalt revirpinkande och missnöjdhet. Sundsvall måste ha eget sjukhus, inte minst p.g.a. att det är landstingets stad och för att Sundsvall/Timrå trots allt är där de flesta västernorrlänningar bor. Men det har skapat ett enormt missnöje i Härnösand att bli av med vad som borde ha varit deras (landstingets administration är fortfarande kvar i staden). Blir det en ny regional indelning kommer Härnösand att ryka m.a.p. alla högre administrativa funktioner (tänk Mariestads öde i VGR).

  Givet bakgrunden som enda stad med högre utbildning i Norrland kunde Härnösand mycket väl ha blivit "Norrlands huvudstad" (iaf Linköping) men alla de tillfällena är försuttna och de kommer inte tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför så blygsam?
   Du nämner ej ett ord om Ulf Peder Olrogs " Visa om purfinland."
   Däri omnämnes med stor uppskattning och en varm rekommendation den lilla staden Härnösand...
   Annars tack för din genomgång an stadens historia! ( ej ironi!"

   Radera
  2. Härnösands ledning såg till att effektivt stoppa framtida utveckling genom att inte ordna "norrlandsuniversitetet", men kopplat till ämnet så har MSB aktivieter i stan och sen finns ett MSB-lärosäte i Sandö, några mil norr stan. Det mest förunderliga med staden är St Petri Orden - en fiske och sällskapsorden från 1850-talet. :-)

   Radera
  3. MSB = Myndigheten för Samtal med Berörda !

   Radera
  4. Lubbe ffs, inte Ludde.

   Radera
  5. Nå Niklas, man får nog inte underskatta att det var Gösta Skoglunds arbete för Umea att få forskningsbiblioteket dit, snarare än att Härnösandsploitikerna medvetet sabbade för sig själv.

   Radera
 2. MÖP-fråga, kommer du att titta nåt på Västernorrlandsgruppen?

  SvaraRadera
 3. Av ren nyfikenhet, hur mycket böcker brukar du ha med dig för signering när du reser kortare?

  SvaraRadera
 4. Intressant namn på tillställningen. Lite postmodernt, eller?
  Är inte själva otryggheten topic?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åkte förbi "Trygghetens hus" i Östersund och reflekterade över det illavarslande tilltaget, i en tid då personalen på en av myndigheterna måste "visselblåssa" till en journalistkår vars inofficiellt ideologiskt självpåtagna uppgift verkar vara att mörka visselblåsandet.

   SVT´s UR skulle kunna sända "Dubbel-språka", på orwellianska. Istället för gamla "Språka", på serbokratiska.

   Radera