Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2017-05-24 10:19

FLASH: Ellevio höjer inte elnätpriserna utanför Stockholm

Elnätmonopolisten Ellevio har beslutat att inte höja elnätpriserna utanför Stockholm för första gången. Fast det handlar bara om att man inväntar ett myndighetsbeslut om att få höja elnätpriset så alla betalar lika mycket.
Nu blev det konstigt.
Ellevio vill jämta ut elpriserna mellan stad och land. Kort sagt höja priserna så alla betala lika mycket. Kammarrätten har gett sitt godkännande för detta, men på grund av uteblivet myndighetsbeslut har man nu beslutat att inte höja elnätpriset i sydvästra Sverige.

Ellevio skriver:
"För att kunna erbjuda kunder i såväl storstadsområden som på landsbygden likvärdiga elnät och priser, har Ellevio föreslagit till ansvarig myndighet att göra det möjligt att utjämna elnätspriserna mellan olika områden. Kammarrätten har nyligen prövat om detta är tillåtet enligt den lagstiftning som reglerar elnätspriserna och kommit fram till att det inte finns något hinder. Nu ligger frågan hos myndigheten som behöver fatta ett beslut för att utjämningen ska bli verklighet.
- För kunderna skulle en prisutjämning innebära att alla skulle betala lika mycket för ett likvärdigt abonnemang, oberoende om de bor på landsbygden eller i storstan. Vi väntar nu på att myndigheten skall fatta beslut och i avvaktan på det fryser vi priserna i våra områden utanför Stockholm, säger Ellevios vd Johan Lindehag."
Kort sagt inväntar man myndighetsbeslutet innan man höjer elpriserna. Annars hade det varit konstigt - Ellevio är ju kända för att höja sina monopolpriser med åtminstone 10% om året. Förstås med myndigheternas godkännande.

Men vi som är kunder behöver alltså inte misströsta. Höjningarna ("utjämningen") kommer, det är bara det att det inte skedde nu i vår när man brukar höja sina priser.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. Jag ser framför kommande brev.
  * Vi måste höja priset för konsumenter på landsbygden för att få en mer rättvis prissättning mot storstäderna.

  * Vi måste höja priset för konsumenter i storstäderna för att få en mer rättvis prissättning mot landsbygden.

  * Vi höjer priset så mycket det går och du kan inte göra ett skit ett åt det.

  SvaraRadera
 2. Kan någon räkna ut när det är värt kostnaden att alla svenskar går samman och köper tillbaks våra egna elnät? Kan det göras och hur skulle det gå till på smartaste sätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du att de skulle sälja?
   Vad får dig att tro att staten inte höjer priserna? Vattenfall...

   Radera
  2. I väldigt många fall är elnäten redan lokala, kommunägda monopol. Faktiskt är väl de flesta elnät i Sverige redan till största delen offentligt ägda.

   Radera
  3. Inte Vattenfall eller staten. Vi...

   Radera
 3. vad är problemet?
  Kräver Cornu en statlig reglering av priserna , dvs ett vinsttak?
  Vad skiljer då elförsörjning från vård, skola och omsorg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som skiljer är att det får finnas fler aktörer som ger vård, skola och omsorg.
   Så man kan gå till en annan om man inte gillar priset/servicen.

   Elnäten har ett lagstadgat monopol och kunden får inte ens dra en kabel till sin granne. Inte ens om du också äger grannfastigheten får du dra en elkabel dit. Monopol.

   Radera
  2. Elnäten har ju statligt reglerade priser, det kan väl ingen ha missat?

   Och som vanligt när staten försöker räkna ut vad priset ska vara så ger man öppningar för smarta jurister att tolka uträkningen -> domstol -> prishöjning.

   Radera
 4. Hej Lars, du får jättegärna kolla fakta och antaganden med oss på Ellevio innan du skriver.
  * Prisutjämning innebär inte att vi ska höja för alla.
  * Om vi ett ja från myndigheten skulle det innebära att vi sänker priset för de som betalar mest idag (Värmland, Närke och Skaraborg) och gör mindre höjningar för de som betalar minst (Stockholm). Det här skulle ske under flera år.
  * Vi har aldrig höjt priset med mer än 9%

  Ring eller mejla gärna så kan jag förklara ytterligare.

  /Jonatan Björck, presschef på Ellevio 072-56 15 416 eller [email protected]

  SvaraRadera
 5. Så ni kommer inte höja priset framöver, utan bara jämna ut den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt förutsätts av att vi får godkänt av Energimarknadsinspektionen. Får vi det så kommer vi under de kommande åren att utjämna priserna; de som har billigast idag kommer få höjningar som ungefär motsvarar sänkningarna för de som betalar mest. De områden som ligger mitt i prisintervallet kommer i princip att få frysta priser under ett antal år. På lite längre sikt, säg 10 år, så är det svårt att sia om utvecklingen eftersom vi styrs av en reglering som kan förändras.

   Jag hoppas kunna återkomma när vi får ett positivt besked och mer i detalj berätta om vad det innebär för kunder i alla våra områden.

   /Jonatan Björck

   Radera