Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-05-08 13:37

Finansiell prepping: Wilderäng vs Hemberg i Dagens Industri

Jag blev för några veckor sedan intervjuad av Dagens Industri angående hur man ska placera sina besparingar om man vill ta höjd för ett undergångsscenario, katastrof eller krig. Som motpart visar det sig att man dragit fram Avanzas säljare Claes Hemberg, som föga överraskande rekommenderar att man köper aktier och aktiefonder så Avanza får så mycket i kick-back och courtage som möjligt.
Artikeln hittas bakom en betalvägg hos Dagens Industri, men här följer ett referat av vad jag menade (till skillnad mot vad som står i artikeln), samt några av mina egna citat (som DI inte äger) och något citat inom citationsgränsen från Avanzas säljare Claes Hemberg.

Till prepping hör inte bara att lägga på sig kunskaper, rätt inställning, vatten, skydd mot väder och eventuellt även lager av förnödenheter, utan också finansiella förberedelser.

Till en början behöver man knappast investera speciellt för normala väderrelaterade katastrofer eller ens inhemsk terrorism. Dessa har minimal påverkan på finansmarknaderna. Däremot ska man ha en mindre mängd kontanter i hemmet utifall att betalsystemen går ner. Hemförsäkringarna brukar bara täcka upp till 5 000 kronor, vilket blir en bra gräns som gör att man kan klara vissa inköp och t ex tanka bilen i några veckor.
"Vid naturkatastrofer som vid orkanen Katrina var effekten på människors besparingar inte särskilt stor. Och människor tenderar till att reagera när kriser äger rum, de sitter inte och rullar tummarna. Vi är bra på att anpassa oss, och därför brukar effekterna på sparandet inte blir så stora. Men det är bra att ha kontanter och sprida sina investeringar." - Lars Wilderäng i Dagens Industri
Vad jag också sade till DI angående kontanter, men som inte är med i artikeln är utländska kontanter i världsvalutor dvs USD, EUR och CHF. Vid någon som helst omfattande kris, som drabbar Sverige, kommer svenska kronan falla.

Defaitisten Claes Hemberg menar dock att det är meningslöst att ha kontanter hemma. Han proklamerar för DI att kontanter är värdelösa vid en samhällskris.
"Han menar att det inte alls är någon vits att samla kontanter på hög i stugorna, eftersom butikere (SIC!) och affärer också kommer vara påverkade om samhället slås ut. Alltså kommer kontanterna under samhällskrisen vara relativt värdelösa. Detsamma gäller för guld."
Så nu vet ni det. Både kontanter och guld kommer bli värdelöst vid t ex krig enligt Claes Hemberg. Däremot ska man sätta sina besparingar i aktier och aktiefonder hos Avanza. Det är bra vid en samhällsomfattande katastrof enligt Claes Hemberg. Som bekant kan man använda kontoutdrag från Avanza till att handla livsmedel för.

Helst ska man köpa aktier i Hennes & Mauritz "och liknande".

Min rekommendation är annars som vanligt 10-15% guld i varje portfölj, för att balansera systemrisker och finansmarknadsrisker, samt diversifiera bort från svenska kronan. I övrigt, vilket framgår i artikeln ska man placera sina investeringar i utlandet på grund av att den svenska kronan kommer krascha i händelse av t ex krigshandlingar mot Sverige och en del svenska företag kommer bli värdelösa.

Kom ihåg att krigshandlingar är force majeure och inga försäkringar kommer gälla. Det gäller både din bostad, men också svenska företags och industriers verksamheter och lokaler. Enda svenska som kan vara bra i händelse av krigshandlingar är antagligen byggbolagen, givet att dessa inte satt på en massa fastigheter i områden som drabbats av vapeninsatser.

Därtill rekommenderar jag att äga ett boende i ett annat land, helst på södra halvan av jordklotet, som hedge mot solstorm mot vår halva av jordklotet, men också då kärnvapenkrig främst kommer utspelas på norra halvklotet och strålningen därmed mestadels kommer driva runt norr om ekvatorn innan den ganska snabbt avtar pga korta halveringstider hos kärnvapenrelaterad strålning och sedan spädes ut. Fijiöarna låter t ex ganska attraktivt, men det var bara ett exempel. Tror man på konventionellt krig kan annars Schweiz vara bra att äga en alpstuga i - Kreml kommer inte kärnvapenbomba de banker de korrumperade politrukerna och Kremlvänliga oligarkerna satt sina pengar i via olika skalbolagstransaktioner.

Claes Hemberg tycker förstås att svenskarna har för hög ränteexponering och föreslår istället att man köper aktier och aktiefonder. Därmed kan Avanza få kick-back på ungefär halva förvaltningsavgiften.

Att det sedan visat sig i verkligheten att kontanter i utländska världsvalutor och guld fungerat utmärkt vid alla samhällsomstörtande kriser (främst krig, men också total finansiell kollaps som i Argentina) är en annan sak.

Å andra sidan är Claes Hembergs svar på allt att man ska köpa aktier och aktiefonder via Avanza. Även så här på börstoppen inför den kommande lågkonjunkturen, eventuellt recessionen, eventuellt svenska finanskrisen. Och Hennes & Mauritz när man som Hemberg kör bil genom att titta i backspegeln.

Sedan kan man fråga sig hur Avanzas backuper ser ut - förvaras backuper på kundernas kontosaldon och aktie- och fondinnehav i anläggningar som ej kommer drabbas av krigshandlingar, inklusive utomlands? Annars blir det svårt att hävda att man äger ens kick-backfondandelar hos Avanza när deras datorhallar blivit till askhögar.

För er som mot förmodan betalar för Dagens Industri så finns artikeln här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Klickade på Di länken,döm om min förvåning när även jsg kunde läsa den utan att betala.
  Tydligen funkar Firefox och readers view,klicka på loggan längst till höger i adressfältet o se..
  Ja,kontanter o guld i är inte mycket värt i händelse av krig,mannen borde komma ut ur sin bubbla,oseriöst och ointelligent tyckande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv kör jag en javascript disabler/enabler widget vilket fungerar på ungefär samma sätt. Det finns många sätt...

   Radera
 2. Hur långt räcker 5000 vid en kris?

  Om man vill ha en BOL som gör att man klarar ett kärnvapenkrig, vad är oddsen att du fixar att ta dig till Fiji?

  Kanske bättre att satsa på matlager och ett nedfallsskydd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var mer en investeringsfråga. Din lgh på Söder lär inte vara värd så mkt om ngn smäller ett kärnvapen över Riksdagen.

   Radera
  2. Jag hade för mig att utlänningar inte fick äga boende=mark i Fiji, men det har de visst ändrat på, för att igen ändra sig och förbjuda återförsäljning till andra utlänningar, så där blev det en överaskningsvärdeminskning.
   Så jag uppfattade det också som BOL-förslag.

   Radera
  3. @Cornucopia
   Que? Moi, Söder? :)

   Vem fan köper en lägenhet på Söder? Med tanke på den bostadsbubblebomb som skall brisera?

   Ingen lägenhet lär vara lika mycket värd om det briserar ett kärnvapen över Söder/Riskdagshuset/Valfri militär anläggning.

   Är det en bra investering att skaffa en BOL på ett ställe dit det tar 24h med flyg och är i princip så långt borta du kan vara?

   Radera
  4. Frågan är hur man tänker sig det "investeringscaset" då.

   Klart verkar ju vara att det oddsen för att du tar dig till Fiji inte är speciellt attraktiva. Frågan är hur man tänker sig få utdelning på "investeringen"?

   Leta upp någon idiot som köper det av dig? Tänk på att nämnda idiot inte heller har så lysande odds för att ta sig dit och än mindre kolla på boendet innan. Frågan är om man under de premisserna behöver äga ett boende där, jag menar att sälja något till någon som varken kan undersöka köpegodset eller ens ta det i besittning kräver ju inte att köpegodset existerar. Frågan är ocksså om nämnda idiot har något vettigt att betala med?

   Å andra sidan så kan det ju kvitta när man sitter i sin söderlägenhet när rosenbad nukas...

   Radera
  5. För tusende gången, ingen vettig människa sitter i en lgh på söder. Nuke from orbit!!!

   Radera
  6. Rickard: söderlägenheten vår lite på skämt och lite som svar på cornus svar.

   Poängen var ju att det är lite oklart vad boendet i Fiji skall vara till för nytta.

   Men trots det så är det ju en och annan som bor i ett ganska utsatt läge vid vissa kriser. Dessa borde vara mer betjänta av en BOL inom rimligt räckhåll, en som man faktiskt kan ha nytta av.

   Sen tror jag det inte är så realistiskt att alla skall skaffa sig dubbla boendekostnaderna för scenarier som troligen och förhoppningsvis inte inträffar (det är bara tokpreppers som sitter och hoppas på zombieapokalyps). Mer realistiskt är att man odlar kontakter så man har bekanta som man skulle kunna bo hos.

   Radera
 3. Om vi bortser från rubriken i DI så är ju ingressen bra: "Klimathotet, den oroliga omvärlden, pandemier och känsliga elnät. Det finns mycket som skulle kunna orsaka en katastrof i samhället"

  Om en läsare tänker lite lite så inser hen att de olika orsakerna kan behöva olika skydd.

  Hemberg tycks ha problem.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. Att hedga sig mot kärnvapenkrig genom att äga boende på andra halvklotet är en rolig idé. Annars har du rätt i att i en extrem kris är det bättre att äga utländsk valuta (och guld, kanske) än svenska indexfonder.

  Sedan får var och en bedöma vilket scenario som verkar mest troligt på tio års sikt. Ska man hedga sig mot krig så ska man ju i så fall bunkra mat, vatten, vapen, bränsle, ammunition och extra BOLs snarare än att riskera pengarna på någon finansiell marknad.

  Frågan är om Claes Hemberg inte bara missförstått frågeställningen, och inte insett att det handlar om investeringsråd i en värld som ser ut som första Mad Max-filmen eller vid Västroms fall snarare än tex en ny oljekris eller liknande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kommer man till Fijiöarna.vid pandemi, krig eller kärnvapenkrig eller annan extrem kris. Det är väl inte direkt möjligt att ta första bästa flygstol vid sådan händelse. Båt känns långt och vanskligt?

   Radera
  2. Det är en rolig idé, som i "rolig i en fantasifull roman". Det har förstås ingen realism över huvud taget i sig.

   Ett kärnvapenkrig kommer att bli som i filmen "The Day After" eller "Threads", två oerhört pessimistiska och realistiska filmer om hur det faktiskt skulle se ut när kriget kommer. Då kan man räkna sina guldpengar och drömma om Fiji bäst man vill.

   Radera
  3. Pippi kunde både åka båt och flyga till söderhavet. Utmaningar som Jocke med kniven fanns dock.

   Radera
  4. Flyktingar av idag reser över halva jordklotet så en normalbegåvad svensk med sparade kontanter på fickan ska väl inte ha några problem att ta sig söderut. Båtflyktingar nån?

   Radera
  5. Speciellt som ett svenskt pass är ett av världens mest attraktiva, med flest visumfria länder. Än så länge, bör tilläggas.

   Radera
  6. Åter igen. Pandemi, krig eller kärnvapenkrig eller annan extrem kris. Hur fungerar normal flygtrafik vid sådant tillstånd. Hur mycket civilflyg får eller kan vara i luften. Pandemi låter som stängda gränser oavsett attraktiva pass?

   Radera
  7. Nils

   Vid den typen av kris så blir vatten, mat, värme, drivmedel, utsäde, mediciner, vapen etc väldigt begärligt.

   Radera
 5. Bara läst två artiklar av Hemberg i mitt liv.
  I första propagerade han för att det var bättre att köpa aktier för överblivna pengar än att amortera då börsen steg mer än räntan var.
  I den andra lät han meddela att man tjänade 27 000 kr i timmen på att renovera hemma själv. Han hade nämligen målat om sin lägenhet och sedan sålt den med någon miljon i vinst.
  Efter detta bläddrar jag fort förbi när hans namn dyker upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det där med att köpa aktier för lånade pengar har varit en av de allra bästa strategierna senaste fem åren.

   Räntan har gått ner och börsen gått upp.

   Radera
 6. Killen med dubbla säkerheter?
  Skärp och hängslen.
  Rädd att blotta sig?
  Men ni tyckte ju om Avanza nyligen?
  Livet är komplicerat.
  Med en ägare som landar på vattnet med tofflor - och hjul ute. Ger ej dubbel säkerhet...

  SvaraRadera
 7. I f.d "Jugoslavien" var DM den stora "monetara-franca"! I.st.f den egna "värdelösa" Jugoslaviska Dinaren sparade den vanlige "Jugovic" i att sakta sakta bygga på huset - prepping-klart med både egen brunn och vedeldning - samt en försvarlig bunt "hårda" DM i madrassen...

  I dagens "Serbien" finns det en "Mienajica" eller växlingskontor i vart och vartannat kvarter.. Sparar gör man genom att bygga på det egna huset och växthuset, installera vedeldning och hålla en försvarlig bunt € i madrassen ..
  Givetvis omsluten av gummiband !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast i "Yugoslavien" så är bygga på huset, egen odling, vedeldning mm. inte prepping utan ofta normal levnadsstandard..

   Radera
 8. "Kom ihåg att krigshandlingar är force majeure och inga försäkringar kommer gälla."

  Knappast. FM-friskrivningen avser försäkringsbolagets hantering av ersättningsärendet och inte ärendet i sig - annars skulle de ju kunna rakt av neka all form av ersättning med hänvisning till FM (för ersättningsgrundade händelser är ju alltid något som är utanför försäkringsbolagets kontroll).

  Detta betyder att de inte ansvarar för skada som beror på att de pga av krigshandling inte kan göra utbetalning eller på annat sätt hantera ärendet.

  Kom ihåg att cornu ofta drar saker in-absurdum med egna hemmasnickrade tolkningar av lagar och regler.

  SvaraRadera
 9. Wilderäng vann den fighten på teknisk knock out.

  Självklart är guld den bästa finansiella preppingen, tillsammans med USD, EUR, CHF.

  Om vi får en kris som slår ut det svenska samhället för gott så blir ju SEK och svenska aktiedepåer värdelösa. Det lär knappast bli enkelt att komma åt sina Apple-aktier via Nordnet i det läget. Jämför det med att ta med sig sitt guld på fickan eller via Goldmoney.

  SvaraRadera
 10. Hur stark är egentligen äganderätte i och efter ett krig?

  Så sent som på 90 talet var det krig på balkan, där serber än idag inte har "rätt" till sitt hus i tex Kosovo, där albaner och andra passade på att byta upp sig, när de boende blev bortjagade..

  Varför skulle inte samma sak hända här, de miljoner som idag bor i utanförskapsområden och där en hel del (relativt) idag sitter på insmugglade konfliktvapen från balkan, kanske vill byta upp sig även här den dagen.. vad har en henhane att sätta emot då.

  SvaraRadera