Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2017-05-31 09:28

Fakta vs psykologi - BNP vs konjunkturbarometer

SCB:s BNP-rapporter mäter fakta, den faktiska aktiviteten i ekonomin. Konjunkturinstitutet mäter psykologin, dvs hur enskilda individer känner det hela. Den aktuella skillnaden mellan dessa visar tydligt att ekonomin är överhettad och att företag och hushåll just nu agerar som om högkonjunkturen varar för evigt.
Tjuren är bara ena halvan av ekonomin. Svårare att ta foto på björnen.
Efter högkonjunktur kommer lågkonjunktur och endast den som är helt förblindad kan efter gårdagens BNP-siffror tro något annat.

Johan Schück skriver t ex på DN:
"Drömmen om evig högkonjunktur däremot bedräglig och slutar inte sällan med en krasch."
Vad vi ser är att Konjunkturinstitutets barometerindikator, konjunkturbarometern, skiljer sig markant från verklighetens BNP och ett Sverige som snart är i lågkonjunktur.

Barometern är telefonintervjuer med hushåll och representanter för företag. De svarar hur de känner, det är inte så att företagen har långa ledningsmöten och reder ut det faktiska läget. Och baserat på att man anställer så känner man att allt går åt rätt håll.

Men det blir istället precis som vanligt.

Företagen fortsätter att anställa, baserat på att de tror att utvecklingen i år blir den samma som förra året. Det är så de allra flesta företag fungerar. Rakt fram i full fart, rätt in i kaklet. Det är först när det visar sig att man har skaffat sig överkapacitet som man drar i handbromsen. Och det kan ta ett tag. Kanske tills konjunkturen närmar sig botten, då man istället börjar varsla folk i stora mängder.

Nu kommer inga få företag dra i bromsen. Att dra i bromsen är att riskera tappa marknadsandelar till konkurrenter. Istället siktar man på kaklet och hoppas att en konkurrent blinkar först. Enstaka företag kan ha tur och klara detta. De flesta inte.

För övrigt reviderade SCB ner BNP-siffrorna för 2016 också. Man hade överskattat förra årets ekonomi, men åtminstone så genomför man en revision.

Däremot kan vi räkna med att börsens större aktörer är smartare än företagarna. De vet att man ska sälja på topp, inte göra som företagen och satsa. Så börsnedgången kommer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. Jag är i princip ur svenska börsen så det kommer garanterat fortsätta upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen Paradox eller MTG längre? Varför?

   Radera
  2. Du vet väl om att gummi är bättre än att dra sig ur, så köp Trelleborg.

   Radera
  3. Var en sanning med modifikation.
   Har innehav kvar i den långa portföljen. NIBE, Paradox, Camurus, Midway samt onoterade Kronfönster och XTZ.

   Radera
  4. Äh, var som folk nu Stefan och köp lite HM och Ericsson. Ericsson ska tydligen dubblas enligt någon briljant analytiker nu på morgonen.

   Radera
  5. Bra tips där Kingedward.
   Ska krydda med en annan analytiker favorit (Telia) så blir jag nog rik som ett troll.

   Radera
 2. Men skulle folk agera som det vore lågkonjuktur så skulle detta i sig inducera en lågkonjuktur typ Balance Sheet recession eftersom detta skulle innebära att konsumtionen i princip upphör. Men det ligger väl i den människans natur att förbruka resurser istället för att lägga på hög så länge inkomsterna finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är ju hushållens sparare relativt högt, så det finns en del överskott som redan idag inte konsumeras. Det är inte samma läge som slutet på 80-talet eller kring år 2000.

   Radera
 3. Idag är för övrigt julafton för finansnördar med FIs stabilitetsrapport + förslag på högre amortering.

  I korthet:
  * FI oroliga för hushållens bostadslån och för kommersiella fastighetsbolag.
  * Hushåll som tar nya bolån > 4,5 ggr bruttoinkomster ska amortera en procentenhet mer överlag (dvs 3% om belåningsgrad >70%, 2% om belåningsgrad >50%, 1% annars). Intressant, men inget som regeringen vågar införa under ett valår.

  Det är väl ganska väntat att vi går mot lågkonjunktur annars, vi har haft en lång expansionsperiod nu. Om det sedan finns aktörer som är duktiga på marknadstiming låter jag dock vara osagt, det är få som klarar av detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade hoppats på 5 ggr disponibelt som jag tycker är rimligast men detta får duga.

   Radera
  2. Det är en klar skärpning dock (motsvarar 6 ggr disponibelt enl FI). Men, sannolikheten är väldigt låg att Magdalena Andersson vågar föreslå detta under ett valår, när det slår ganska hårt på kassaflödet bland yngre storstadsbor...

   Radera
  3. Bra nyheter!

   När svensson inte längre vet om att man ska betala tillbaka lånade pengar eller då svensson inte vill betala tillbaka då måste pappa staten lära svensson hur det ska gå till.

   Märkligt att det sunda förnuftet försvann från Sverige...

   Min förhoppning är också att pappa staten talar om för svensson att man själv får betala av sina lån, utan att låta andra stå för din nota...

   Radera
  4. Härliga tider att ligga i pipelinen för bostadsköp som jag gör. Å andra sidan kommer jag ha strax över 50% i insats och köper för en tidshorisont på +20 år (byta upp mig i storlek och plats för att nåt år framöver få plats med fler i familjen).

   Radera
 4. De låga räntorna över tid leder till stora underskott i pensionssystemen världen runt. Det håller inte i längden. Räntorna måste upp eller att det måste in mer i skatter för att täcka underskotten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, detta är ett problem. Man får se till att spara på egen hand, såklart. Sedan är det svenska systemet mer robust än många andra länders...

   Radera
  2. Du menar väl mindre dåligt...

   Radera
  3. Ja. Som sagt, den kloke sparar privat om man nu inte vill gå ner i levnadsstandard vid pensioneringen.

   Det bra med det svenska systemet är att vi har visst privat inslag (PPM), ganska välutbyggda tjänstepensioner och att vi har en broms på den allmänna pensionen när vi når läget att systemet inte är hållbart längre.

   Radera
 5. https://statsskuld.se
  Klart att det blir ett lyckligt slut.
  Om man ska spara på egen hand och vara så säker som möjligt att få behålla det man "sparat" vad ska man satsa på då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt samtidigt och en mycket liten andel isolerat "svenskt".

   Det finns något romantiskt över nationalister som vill sjunka om skeppet sjunker, men utöver sådant är det helt vansinnigt att folk får för sig att det är en bra idé att vara allin ett land som Sverige.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Någon gång får du såklart rätt. Men har du inte ropat varg i närmre två år nu?

  SvaraRadera